Базедова болест - Тема 9

• 19 153
  • 758
  •   1
Отговори
# 150
  • Бургас
Да,има зависимост за съжаление.
Аз след раждане се разболях от Базедова болест и до няколко години имах кървене от дебелото черво и от пикочния мехур.Първо казаха улцерозен колит,но при 15 и повече колоноскопии на хистология не излезе улцерозен колит,само неспецифичен колит.Откакто ми направиха тоталната хистеректомия,имам понякога фисури или хемороиди,имам диарии,но ужасното кървене в големи количества изчезна.Явно е било ендометриоза по червата.Бях преди две години в ИСУЛ и казаха,че едва ли имам улцерозен колит.Дано са прави,вече много се обърках.Сега,след почти един месец тъпкане с антибиотик,първо през устата,после венозни вливания,доста ми се обостри колитът,диарии-да,абсолютно несмляна храна-да,но кървенето,от което се страхувам нечовешки, го няма.Дано не се появи повече.
Жлезата вече я няма,и нея ми махнаха,но пораженията,които е нанесла,м@мицат@ ѝ,си остават.
Голям ужас е да имаш ендокринно заболяване.

# 151
Аурора, и аз киста подозирам, че и друг път ми се е случвало. Ту киста на жълто тяло, ту задържан форикул станал на киста.
И като боледувам често се случва, а също и ако ми е по-високо ТСХ.
Дано бързо се изчисти кистата.
Откак съм с Базед правя кисти.
Пия Дуфастон.

# 152
  • София
Искам и аз да пия Дуфастон, но този доктор не ми го изписа. Каза, че трябва първо да ми се регулира цикъла. Че ми дойде на 20 дек и на 31 отново...И то наистина не е ясно от кой ден при това положение да ми се изпише Дуфастон:(
Високо ми е тсх, 4,60. И това ми е криво, как ми го държат високо, било добре така😔

Ти като пиеш Дуфастон и се резорбират? Или пукат? Мен ме е шубе да не се пукне. 6 см се е надуло това чудо:о

Адашче, през адски мъки си минала, милата😢

# 153
Прав е докторът. Аз пия по схема Дуфастона и в случая ми дойде МЦ преди да почна месечната схема. Следователно сега пропускам да пия и ще броя наново. Затова подозирам, че е вирусът е дал отражение в случая. А сега пак съм болна.
Иначе преди се е случвало докато пия Дуфастон и да прокървя, и като отида на АГ се е оказвало пропукала се киста.
Иначе може да се пукне, може да претърпи и обратно развитие, но най-добре е да изчезне с идването на МЦ.
Първата киста беше станала при мен близо 4 см. при диагностицирането (случайно), като последващо явно е нарастнала още. Пречеше ми дори когато сядам, когато се навеждам. Абе, усещаше се буквално топче на яйчника и ми пречеше. Денем и нощем се молех да изчезне. Страх си е. Пукна се и усетих кога се случи. Някъде след 4 цикъла беше. По време на менструация. Болка нямаше, имаше облекчение тогава при сядане и навеждане. Последващо имах болка още около месец на самото място, без да се усеща топче, но тогава си мислех, че все още кистата я има. Отидох на АГ за контрола и той каза, че я няма, имало леко възпаление явно от пукането ѝ, но е преминало.
Разбирам страха ти. Имам и близка, и позната, със значително големи по размер кисти, при които са се пукали. Едната се размина с АБ само, а на другата беше по време на МЦ. Тя даже се беше замислила за операция, защото беше близо 9 см. Много голяма. Но още с първия цикъл изчезна.

# 154
  • София
Мери, благодаря ти за това хубаво разяснение. Леле, 9 см спонтанно да изчезне:о А дали я е боляло?

Ти сега пак имаш киста ли?
 Дано да ти мине бързо, а и тези вирусчета, които те нападат да изчезват бързо!!!

На мен докторът с тази киста ми каза да не правя секс и да не ходя на фитнес. Секс айде, не е проблем...но аз съм пристрастена към фитнеса и това просто ме смачка😣
Чак на 10-ти ми е прегледа да ми каже какво следва и това чакане е супер изнервящо.

# 155
Предполагам, че имам. Не съм ходила на доктор. За съжаление, много често ми се е случвало. Разбира се, не мога да изключа категорично да е друго.
Иначе за кистата, не съм я питала, дали я е боляло. Просто бях много изненадана, че толкова голяма киста е изчезнала сама, явно без да направи проблем, защото съм чувала и за по-малки кисти, при които се стига до операция.
Иначе при мен за първи път като откриха функционалната киста, докторът ми каза, че започвам Дуфастон и че ще проследим дали е изчезнала, като каза, че до половин година трябва да я няма. Не ме е викал на прегледи, а тогава четях, че други ги викат всеки месец на преглед.
После имах киста на жълто тяло, тя ей така прокърви между два цикъла, отидох на доктор, казаха ми киста и ми направиха пак схема на Дуфастон и се изчисти. След тези случаи съм имала още няколко такива, включително веднъж и на двата яйчника. Променяли сме схеми на Дуфастон. Ендокринологът беше против да го пия, защото уж като се регулира функцията на жлезата и нямало да правя кисти. Факт, имах период на затишие, ама то с нашето заболяване и предвид откога съм болна... плюс играещи хормони, то кисти доста често се получаваха.
Няма да забравя и още един случай, когато ми поддържаха по-високо ТСХ около 5-6 и пак имах киста на единия яйчник. Пиех Дуфастон, но не се махаше тоя път. Нямах търпение да ми спрат тирозола, да спадне малко ТСХ и да се махне. Така и стана. Обаче... минаха 2-3 месеца, заболяването се върна и хайде, отново проблеми.

# 156
  • София
Сега имам температура 37.3
И ми се гади
Мери, това възможно ли е да е от кистата?

Последна редакция: чт, 02 яну 2020, 21:20 от Aurora

# 157
По принцип може, но е съпътствано от болки в корема, висока температура, гадене, повръщане и налага консултация с лекар. Но така както описваш, да не би да те пипва вирус?
Сегашните протичат без Т, или ден, два се вдига около 37 градуса и са с много упорита кашлица и хрема, болки в ставите. Всичко живо около мен е болно.

# 158
  • Бургас
Еех,при мен всички вируси протичат с гадене,че и диария.По принцип и от киста може да е,а и от самата Базедова болест.
Имах преди периоди,когато се е активирала жлезата-болки в корема,гадене и точно 37 и нещо температура.И като студентка имах такъв момент, продължи около 3-4 месеца,но никой не обърна внимание,само снимка на стомаха и червата ми правиха.

# 159
И аз имах кисти преди време. На единия яйчник колкото голяма синя слива. Така ми каза АГ-то , а другия беше направо полискистозен. Пих дуфастон, не съм усетила кога се е спукала голямата, но ме болеше както при Мери при сядане. Сядах внимателно,бавно. Но си спомням че през този период доста често поддържах такава субфебрилна температура 37,1 - 37,3 . Не ми се гадеше, но постоянно ми горчеше в устата. Много неприятно. Скоро не съм била на АГ,та незнам как са нещата сега, но нямам оплаквания.

# 160
То и при мен нещо ставаше въпрос за поликистоза, но когато започнах Сиофор по него време, а после и значително отслабнах, докторът беше казал, че голямо подобрение се вижда на яйчниците. Направо изненадан си беше. А и мц ми се беше подобрил. От почти никакъв, изключително осъкден и по 1 ден, се позасили и карах даже по 5 дни, като само първите имаше малко повече. И на фоликулометрия ходих, всичко беше даже повече от добре за въсрастта ми.
Пусто, сега пак дебела, проблемите пак зачестиха... Пия пак метформин, ама с диетите нищо не става.
Иначе за температурата, не съм обръщала много внимание, защото както Мария писа, то при нас не е рядкост понякога малко да се повиши. Виж обаче когато съм в хипофункция, температурата спада значително.
Но съм забелязала, че при малко по-високо ТСХ, тия кисти зачестяват. Докато ако ТСХ е по-ниско от 3, по-рядко има такива проблеми. За Т4 и Т3 не споменавам, че при мен все около ТСХ и ТРАК се въртяха промените с рецидивите.

Не е изключено да има усложение от киста, ако е на краче (или както там се казваше) и се завърти. Ох, и други неща имаше, ама съм позабравила. Дано да минават тия проблеми.
Притеснително си е.
Ама така както Аурора споменава, или са от притеснение симптомите, или ще пипва някой вирус.

# 161
  • София
Дано не правя Т от кистата. Преди правех по 38, че беше абсцес станал с тръбата. И кръвната картина ми беше ужас, с Завишени левкоцити и неутрофили, и црп в небесата.
Но пък сега нямам болки, никакви. Само дето я знам тая киста, че в там и се страхувам да не е пак бактериална инфекция.
Защото ако ще се разболявам защо само Т без гърло, нос...само съм отпаднала и имам тази темпа:(
Благодаря ви на всички за отговорите😘

# 162
  • Бургас
Аурора,не пречи утре да отидеш на лекар.
Обаче и според мен ако е възпаление в коремната област,ще има болка.
Пожелавам ти да е леко вирусче и да мине за няколко дни.Това е най-добрият вариант според мен.
У нас и майка,и дребният се влачат от седмици с едни хреми.Правихме микробиологично изследване на Мишо на секрет от носа и гърлото,излезе нормална флора.Не е за антибиотици,а не му минава.

# 163
Аурора, разбирам, те. От притеснение също може да вдигнеш Т. Проследи и се опитай да си по-спокойна, ако можеш. Кървене има ли още, или спря?

# 164
Здравейте, чета за полип на матката и ми препоръчаха (не лекар) серопептаза. Дават го за всякакви възпаления и предвид горните коментари имате ли опит с този ензим, или поне да сте чували? то ако е толкова ехективно сигурно и за ЩЖ ще е ОК?

Общи условия

Активация на акаунт