Базедова болест - Тема 9

• 19 188
  • 758
  •   1
Отговори
# 195
  • Бургас
И като свърши двугодишният прием на Метизола какво се прави?Аз съм била седем години на Метизол без прекъсване.
Мислех,че с операцията ще си реша проблемите,а си натресох повече.

# 196
Здравейте,от доста време ви чета(от години) ...Merelenda толкова много неща съм разбрала и научила от твоите чудесни обяснения  и пояснения ...Благодаря ти! Сега и аз ще се опитам накратко да разкажа за моята среща с базеда..
Откриха ми го когато бях на 19 години(през 2009г),по думи на лекарите тежка форма ...тсх ми беше по спомени 0,00001(знам,че беше с много нули)очите също пострадаха,много високо очно налягане...трак ми беше някъде около 5,нямам възли.От началото до сега винаги съм била на комбинирано лечение л тироксин и метизол,много бързо се влияех от метизола и се налагаше в продължение на година да пускам тсх през 15 дена.През 2011 лежах в майчин дом,правиха ми фонофореза(мисля,че така се казваше) на очите..искаха да влязат хормоните в норми и операция...през 2013 отново лежах в майчин дом и въпреки,че спазвах всичко стриктно,бях по зле от предното лежане  там..и двата пъти,когато лежах там беше пълно с жени,които са се оперирали и месеци/години след операциите бяха настъпили усложнения...дори казваха,че се чувстват много по зле от преди това...Аз бях твърдо да се оперирам...беше ми обяснено от лекарите,че ще си реша проблемите и в най лошият вариант ще пия тироксин...Аз бях много любопитна и разпитах почти всички ,които се бяха оперирали и всички ми казваха НЕ Давай да те режат!Имаше 2-3 жени,които както ти говорят и колабират пред теб,имаше и такива които отново пиеха хапчета с шепите..и така явно ме разубедиха и не се оперирах.В продължение на около 3-4 години тсх ту беше 0,00001 примерно стигаше до 0.5 и след 15 дена пак с много нули,смених доста лекари...и така към 2016г успяха да се овладеят нещата долу горе тсх от тогава до сега винаги ми е от 0.5 до 2...най-често  около 1.6...но никога не съм спирала да приемам хапчета от 2009г до ден днешен пия тироксин и метизол в различни дози в зависимост от хормоните. Преди около 1 година пусках трак и беше 0.3 ..попитах ендокринолога си не е ли време да пробваме без лекарства,а тя каза рано е още много бързаш...да вярно е от около година и половина пия по 1/2 метизол през ден и  л тироксин  25мг през 2 дни..но пак ги приемам...Как мислите не е ли прекалено дълго време?Пускам кръвни картини през 6 месеца за сега всичко е ок.Но започнаха да ми се появяват едни червени точици по ръцете,които не се махат,постоянно имам синини,а не помня да съм се удряла,от време на време световъртеж и направо ми прималява, а от скоро и ставни болки.Споделих на лекарката и тя каза ,че най вероятно странични ефекти на метизол и да го заменя с пропицил...но все още се чудя да го направя ли,до сега никога не съм пила пропицил и ме е страх да не започне кошмара отначало ..сменяла съм метизол с тирозол, но те са едни и същи. Има ли някой друг,който толкова дълго да е приемал лекарства без прекъсване?А за евентуално забременяване как мислите...Има ли някаква опасност..в смисъл явно ще си пия хапчета цял живот?

Иначе съм лепнала и всички "прекрасни "неща на тиреотоксикозата...косопад(не искам да си спомням за най тежките случаи в които не исках да се сресвам и със страх си миеха косата,защото падаха цели шепи коса...огромни топки коса),суха кожа,сърцебиене,пулс почти винаги над 100,иначе съм с ниско кръвно,проблеми с храносмилането,постоянна умора,чувство за напрежение,и винаги ми е студено за разлика от повечето при които е точно обратно.

Пропуснах и това,че наред с всичко си имам за другарче и витилиго,което уж доста често вървяло за ръка с проблемите на щитовидната жлеза...
Стана много дълго за което се извинявам

Последна редакция: чт, 09 яну 2020, 16:49 от Надежда Х

# 197
1

Последна редакция: чт, 09 яну 2020, 16:51 от Надежда Х

# 198
  • Бургас
Ами аз съм била дълго време на лечение.
Оперирах се и съжалявам,но и с жлеза не бях добре.
От Пропицил направих агранулоцитоза,не знам как точно се пише.Три дни треска,чак зъбите ми тракаха.После минах на Метизол,пих го с години и нямах странични ефекти.
Тези оперирани жени защо припадаха?Че ме хвана страх нещо,затова питам.

# 199
Ами това беше преди 7-8 години и не си спомням точно какво са ми казали,но всички бяха ми обяснили,че след операцията са започнали...даже две от тях ги видях с очите си и беше мн страшно..със сигурност беше нещо от сорта некадърна операция...неправилно направена и неправилно лечение и там вече това са някакви последици

Сега го намерих в интернет..нещо такова беше

Какви са симптомите на хипопаратиреоидизъм?

Паратхормонът е отговорен за регулацията на калция и фосфора в кръвообращението. Балансът им се поддържа, като се стимулира: ремоделирането на костите и освобождаването на калций от тях; обратното захващане на калций от бъбреците и повишеното отделяне на фосфор с урината; образуването на активен витамин Д, който спомага за усвояване на калций от червата.

При липсата на паратхормон, всички тези механизми са нарушени, с резултат намалена концентрация на калций в кръвта, на което се дължат и основните симптоми на заболяването.

Скоро след операцията може да се появят:

Парестезии – усещания за изтръпвания, мравучкане, които се усещат предимно в пръстите на ръцете и краката, и около устата;
    Отпадналост, тревожност, раздразнение;
    Припадъци и гърчове (особено при пациенти с епилепсия);
    Дрезгав глас – поради ларингоспазъм;
    Бронхоспазъм с кашлица, задух и свиркане;
    Мускулни схващания – особено характерна е т. нар. акушерска ръка, т.е. схващане на мускулите на дланта и пръстите, които се извиват по специфичен начин и не могат да бъдат раздалечени.

Последна редакция: ср, 08 яну 2020, 23:31 от Надежда Х

# 200
  • Бургас
Е майка ми също е без жлеза и е добре.
Но аз не съм.Преди не можех да спя,сега не мога да стана,и по 16 часа мога да спя.
Не съм на Метизол,само на Л Тироксин съм,махнаха ми жлезата.Но пих Метизол седем, ако не и повече години.
За бременност не знам,съветват първо да се оперира жената,тогава да забременява.Обаче за мен лично операцията не разреши здравословните ми проблеми,както лекарите ми я рекламираха буквално.

# 201
Точно това е и  мен лекарите ме убеждаваха,че ще си реша проблемите завинаги с операцията..но след като видях и разговарях с всички тези жени...да вярно е ,че има и много хора които наистина са си решили проблемите...но все пак не е сигурно.
Сега се лекувам от около 4 г.при една 80 и нещо годишна лекарка...с много опит зад гърба си..благодарение на нея съм добре,минах през доста лекари и не ми се говори за тях...когато я питам за операция започва да овърта и да ми обяснява,че нищо не е сигурно

# 202
Ще започна от зъба по празниците се възпали гнояса та пих антибиотик ,от държавното не искат да вадят страх ги е ,отидах на частно там са съгласни разбира се за да ти вземат парите
Наличието на самата инфекция от зъб е по-опасно за жлезата, отколкото самото вадене. Трябва да се маха тоя зъб, щом е за вадене. Ако нямаш проблем с високо кръвно, друго относно ваденето да не те притеснява (това в случай, че нямат упойка без адреналин). Ако има проблем с кръвно, може да се наложи да ти дадат хапченца за кръвно, ако нямат упойка без адреналин. Около седмица поддържах аз по-виоко кръвно при вадене на зъб.

Надежда, аз също съм от години на терапия с тирозол.  Не помня колко станаха. 8 ли са , 9-ет ли са...
Относно описаните странични ефекти, може и да са от метизола, може и да не са. Много оперирани, въпреки операциите и промяна в терапията (тоест пият съвсем различни лекарства) имат същите симптоми.
Червени точици като малки бенки имам и аз. Това не е нещо опасно, но козметично е неприятно. Синки са се появявали без да се удрям. Между другото, курс от витамин С 1000 действа добре и се изчистват бързо.
С нашето заболяване си имаме немалки липси на витамини. Вярно че по-добре натурални да взимаме, вместо синтетични, ама в случая пия каквото хвана, че да се чувствам по-добре. И колкото и да казват, че  някои от синтетичните не се усвояват и ги изхвърляме с урината, то аз виждам ефекта който имат при прием.
Ставни болки всякакви. Ей на, от повече от семица се оплаквам на Lemy, за болки в таза, и си изкривих врата. Отделно от лятото много ме боли гърба. Движение, упоритост, упражнения, за да сме по-раздвижени.
Като гледам близките ми, които нямат заболяването ни, ами майка ми от месеци е с болки в гърба, брат ми също, свекърва ми, мъжа ми, всички са като разглобени.
Виж си нивата на витамин Д, ако трябва попий малко, магнезий също, витамин С 1000.
Ако можеш разходки прави, някакви елементарни раздвижвания тип гимнастика.

Относно забременяване с ниска доза лекарства, знаеш че никой гаранция не може да даде. Те на здрави не дават такава, какво остава за нас. Може и да протече всичко нормално, може жлезата да се успокои по време на бременност, може да се активира наново. Чела си, че здрави жени отключват хиперфункция по време на бременност, или хипофункция. За нас какво остава. Може би това, че си знаем заболяването, следим се и може да коригираме навреме. И каквото вече стане.
С пропицил са се родили немалко деца. При моя доктор също имаше бременеещи с Базед. Рискува човек и каквото стане. Чели сме и за жени, които изпадат в ремисия, когато забременеят. После и да се върне заболяването, не е нещо ново за тях. Знаят си положението, следят се и при нужда реагират.
Важно в случая е да се следят Т3 и Т4 при евентуална бременност. По-ниското ТСХ е по-опасно за самите нас, отколкото за плода. Но що народ износи деца на ниско ТСХ, оперираните с карциноми на щитовидната, на които им потискат ТСХ с големи дози заради рака. Вярно, има и бременности завършили с аборт, ама те не са малко и при клинично здрави жени.

Относно приема на лекарства години и евентуална бременност, да ти кажа, въздухът който дишаме не е по-малък фактор. Храната, водата, газовете, които вдишваме всекидневно от автомобили, изгорени боклуци и т.н. Почва, дъжд...
Сещам се за случай в който правих първата сцинтиграфия на жлезата, а преди това бях правила и рентген на гърди. Та чета при рентгена, как 7 години ще чистя облъчване от радиацията, на колко се равнявала тая радиация излъчена от околната среда в дни. А на сцинтиграфията ми казаха, че не е по-вредна от облъчването с рентген и отново на колко се равнява тази радиация излъчена от околната среда.
Хапчетата не са малък фактор, но ги приемаме, за да сме по-добре, за разлика от всекидневното облъчване, консумиране на храна и вдишване на мизерии. Тях не ги "приемаме" за добро, ама нямаме избор.

# 203
Малее, аз колко рентгена се наложи да направя като си счупих крака, и после ме почнаха и другите стави и гръбнака, сигурно 7-8 за 2 години.....ще се чистя в някой друг живот.... Bowtie

Последна редакция: чт, 09 яну 2020, 10:26 от Lemy

# 204
Добър ден от мен свързах се с хирурга казах му симтомите си днес замаяност кръвно 140 на 90 ,то винаги си ми е толкова откакто имам базед и тои каза не може да се вади сменихме часа за другата седмица,то аз винаги съм в такова състояние редко имам дни в които съм малко по добре и какво да правя сега уморих се вече не виждам изход ,това е някакъв омагиосан кръг от които не се излиза всеки ден ставам по зле ,това замайване не спира

# 205
  • Бургас
Keepme,писах и на лични.
Защо не отидете при личния лекар да изпише нещо за кръвното?

Аз витамин Ц не мога да пия,дразни ми и стомаха,и червата.Изписа ми личната да си го бия,нещо не ми се боде,иначе съм го купила,а един курс с витамин Ц и на мен много ми помага.Ще го започна все някога,аз изобщо не приемам витамин Ц с плодове или зеленчуци в прясно състояние.

# 206
Keepme,писах и на лични.
Защо не отидете при личния лекар да изпише нещо за кръвното?

Аз витамин Ц не мога да пия,дразни ми и стомаха,и червата.Изписа ми личната да си го бия,нещо не ми се боде,иначе съм го купила,а един курс с витамин Ц и на мен много ми помага.Ще го започна все някога,аз изобщо не приемам витамин Ц с плодове или зеленчуци в прясно състояние.
аз от 6 години пия бетаблокер атенолол за тахикардии той е и за кравно ,вит ц имам и какви ли не още витамини минерали ,селен ,омега 3,,6,9 и нищо не помага пия и антидепресант за едни откачени главоболия намалих го и отново започна да боли главата Благодаря ти

# 207
  • Бургас
Моля, антидепресанти и аз пия.То всяко заболяване е стрес и за организма,и за психиката.
Бетаблокер също пия.За стомаха и червата лекарства също пия.Всеки месец 150 лв за лекарства не ми мърдат.

# 208
  • София
Аз съм с повтаряща ме инфекция в малкия таз, ужасно ми писна.
Започнах да ходя при хомеопат, да видим.
Всичките ми проблеми дойдоха с щитовидната жлеза.🙀

# 209
За инфекцията какво дават иначе традиционно? Какви са ти симптомите и ехографски какво се вижда, течност ли?

Общи условия

Активация на акаунт