Базедова болест - Тема 9

• 19 224
  • 758
  •   1
Отговори
# 270
Хубаво е да няма сена вътре, само да кажа, този не го погледнах.

# 271
Това му е състава, сена и зърнастец има, то кой ли разхлабващ чай няма :
Листа на сена, резене, листа от бреза, кора от зърнастец, листа от малина, шипка, листа от коприва, плодове от хвойна, билка от равнец, невен, бъз

Ползвам и тези бонбони, когато съм на път и няма възможност за чай, има със захар и без захар, вземам си такива без захар
https://sopharmacy.bg/userfiles/productlargeimages/product_21171.jpg
Състав: Магнезиев хидроксид 0,10%, глюкозен сироп, захар, вода, натрий, хидрогенирани растителни мазнини, пълномаслено мляко на прах.Помощни вещества: овлажнител: сорбитол; емулгатор: моноглицериди; стабилизатор: гума Арабика, сол, ароматизатори.

Последна редакция: ср, 22 яну 2020, 12:18 от Djerilinda

# 272
За магнезия, пробват различни съединения. Както Леми е писала. Някои разхлабват. Май повече оксид и карбонат.
За разхлабване, или по-точно за нормализиране, преди години пиех редовно и всеки ден пектин-2-3 години.

# 273
Чай от сена (майчин лист) не трябва да се приема повече от 10 дни без прекъсване.

→ Продължителната употреба води до отслабване на големите мускули на червата и до други състояния като сърдечни аритмии, електролитни дисбаланси и ускорено влошаване на състоянието на костите.

→ Да не се използва, ако има съмнения за чревно запушване, остри чревни възпаления или апендикс. Не трябва да се приема, ако има такива проблеми като язви, дивертикулит, колит или други чревни разстройва.

→ Да не се използва в случаи на хронични стомашно-чревни заболявания; колики; дехидратация; хемороиди; възпаление на храносмилателния канал; пролапс; спастично дебело черво.

Не се препоръчва употребата й при бременни и кърмачки.

Да не се използва продължително време, за да се избегне зависимост.
https://www.edna.bg/zdravoslovno/sena-majchin-list-ili-kasiia-pr … n-sluchaj-4651739

# 274
  • София
Здравейте, мислите ли , че GP-тата са наясно с лечението на грип при базед? Предупредих,  но ми изписаха 3 имуностимулатора/авион рапид, биозин и още някакво/...Някакво мнение, а пък ще си взема решението аз...На края на двугодишното лечение съм..с метизол..страх ме е да не прецакам нещата...а с антибиотиците как стоят нещата?

Последна редакция: ср, 22 яну 2020, 16:02 от --Пуканка--

# 275
Не мисля, че са всички наясно, но определено има доктори, които знаят какво правят.
За мен предписаните са ок. Няма да ги пиеш месеци.
Пила съм Авирон, но не се повлиях както се очакваше и все пак всички около мен го препоръчват.
Януари  мъжът ми кара варицела и покрай тоя случай пих и черен бъз, и сок от бял бъз, Инфлуцид, витамин Д ударно, витамин Ц в по-високи дози, прополисова тинктура и там каквото се сетих да подкрепя имунната система.
По принцип, самото боледуване може да отключи Базеда, а не толкова самите лекарства. Някои от тях ни действат на нервната система и ускоряват пулса, като тия за настинки и хрема (Колдрекс, Фервекс и т.н.) (и 99% от капките за хрема), затова се избягват,
Относно АБ, може и да има някой АБ, който да не ни понася и да има странични ефекти, но като цяло това важи и за здрави хора. Иначе, освен че го пиеш за основното заболяване, то действа и като успокоява възпаленията в жлезата.
Най-общо казано, рисково за рецидив е боледуването, а не толкова лекарствата, които ще приемаме за даденото заболяване.

# 276
  • София
Благодаря, Мереленда!

# 277
Пак са пуснали статия за "Операция за облекчаване на Базеда в б-ца Иван Рилски". Очите ли оперират...така е написана статията Rolling Eyes
https://stolica.bg/zdrave/v-ivan-rilski-oblekchavat-bazedovata-bolest-s-nov-metod

# 278
Очите, да. Облекчават е правилно използвано. За съжаление, не е решение, но пък е нещо на фона на нищо (досега), особено за хората с екзофталм. Но... един рецидив и облекчението отива на м.... си.

# 279
  • Бургас
Обаче това за очите при Базед е много вярно- изпъкват.Моите бяха като на жаба,сега са се поприбрали малко.Лошото е,че и леко хлътнаха под вътрешните ъгли и сега изглеждам със сини сенки под очите,а на практика нямам оцветяване на кожата.
Ако облекчава тази операция и няма странични ефекти-ок,ама аз вече на нищо не вярвам.
Като не могат да лекуват,премахват цели органи,после ти обясняват,че си бил компенсиран с лекарства...Думи нямам за тази простотия.

# 280
Да, колко му е. Има орган - има проблем. Няма орган - няма проблем - има заместително хапче. Grin
Вярно, някои хора нямат избор. Просто нещата са на живот и смърт и се налага да се махне орган.

# 281
  • Бургас
Ами така беше с матката и яйчниците ми,за щитовидната жлеза не съм убедена,че беше толкова спешно,колкото го изкараха лекарите.

# 282
Здравейте! Гледам, че е позатихнал форума и съжалявам, че чак сега реших да пиша. Преди 6 месеца, когато видях диагнозата – Базед– мислех, че бързо ще се оправя, но не става. Поддържам ТСХ около 0.01 ( с изключение на един пик до 60, когато ме бяха предозирали с Метизол). Сега Т3 е 7,2
                           а Т4 е 13.3.
Но ТСХ е по-малко от 0.01
Лекарката се чуди да ми увеличава ли дозата от 10 на 15 мг метизол, защото е доволна от почти нормалните стойности на хормоните.
И аз се чудя, затова пиша тук и питам.

# 283
И още нещо, може би не е новост за вас...
https://www.tepezza.com/
Звучи ми като алтернатива на операциите за облекчаване на тироидните офталмопатии.

# 284
В една и съща лаборатория ли са правени изследванията през тези месеци?
Няма да е лошо да се провери и в друга лаборатория и тогава да се прецени.
Т3 колко му е горната граница, 6-6,5?
Аз като направих рецидив и кажи речи 5 месеци държах ТСХ 0,08 (Т4 и Т3 в средни стойности) като първо бях на 4 таблетки, след 2 месеца минах на 2 таблетки, като препоръката на доктора беше да изкарам така още 2-3 месеца и да се оперирам. ТРАК ми беше повишен. Заради рецидива беше препоръката за операция.
Та, 2 месеца на 4 таблетки и като ми каза да мина на 2 таблетки, пих ги месец, но през това време бях записала час за друг доктор и понеже не исках да се оперирам, докторът каза, че ще продължа с лечението. Каза да мина пак на 4 таблетки, после на 3. Пиша по спомени, че не ми се рови назад, а и забравих точно как беше, Назначи да направя сцинтиграфия, с идеята да търсим активен възел в жлезата, който може да е причина за рецидивите. Докато чаках май за сцинтиграфията бях на 3 таблетки,  ако не се лъжа и да не те подвеждам и след сцинтиграфията  май пусках контролни изследвания и ТСХ беше скочил на 29,5. Спрях терапията за седмица, после минах на таблетка, ТСХ падна до 1,5 и после контролирано минавах ту на хапче, ту на хапче и половина, спрямо стойностите на ТСХ, докато накрая останах на 1 таблетка.
Виж, провери пак стойността на ТСХ в друга лаборатория и вземете с докторката някакво решение. Увеличаваш и проследяваш. При нужда, ако много потънат Т4 и Т3 може да минеш на комбинирано лечение.
Да стои ниско ТСХ не ми се струва добра идея. Товари се сърдечно-съдовата система. Имаш ли тремор, сърцебиене, безсъние или други оплаквания?

Общи условия

Активация на акаунт