Базедова болест - Тема 9

• 18 296
  • 758
  •   1
Отговори
# 585
Моите все са си на едно положение вече толкова години, 400-500.
Не се филмирай и не го мисли, просто защото няма смисъл, нищо не можеш да направиш, тоест можеш - спокойствието е най-доброто решение. След 2 месеца ще се види какво що.
Моя рецидив го установихме един ден преди да тръгнем на море, толкова се бях ошашкала, че бях решила да си остана в къщи, но доктора каза глупости, взимай си хапчетата, чадъра и тръгвай.

# 586
Аурора, така е относно антителата, да. Затова когато някоя девойка напише, че има висок МАТ и са и казали, че има Хашимото, но хормоните са и в норма, винаги съм казвала, че не се знае какво има и накъде ще избие. Тъй като МАТ се среща в голям процент повишен при Базедова болест. Може МАТ, може ТАТ, може и двете, а може и нито едното, а само ТРАК.

# 587
  • Бургас
Ами заради много,много високи антитела първо диагнозата ми беше хашитоксикоза.Т.е. Хашимото с хиперфункция.Но повод припадък в лекарски кабинет ме взеха в ендокринология и казаха,че си е Базедова болест.Обаче не знам къде е епикризата и не знам на какво основание е диагнозата.И преди операцията бяха високи антителата,но никой не ги отрази.

# 588
За Тулси само да кажа да се търси качествен продукт - на Органик Индия, Гудкеър,
http://zdraveotindia.com/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%BA%D1 … 0%BB%D1%81%D0%B8/

http://www.ayurvedabio.com/product/79/shri-shri-ayurveda-tulasi- … -60-tabletki.html

https://revita.bg/shop/sveshten-bosilek-tulsi-450-mg/

Не всички видове на пазара вършат работа и в никакъв случай да не е на Хималая - другите им продукти са много добри, но Тулси и Ашваганда трябва да се вземат на други марки.Да се гледа да е цялото растение на прах, а не просто есктракт.

# 589
Христос Воскресе! Бъдете здрави и благословени! ♥️

# 590
  • Бургас
Воистина воскресе! Пожелавам на всички много здраве и Бог да ни помага в трудностите!

Аз искам да питам ако някой е запознат.Снощи ме боля много глава,мерих захар около 4 часа след хранене,беше 5.7.
Тази сутрин на гладно 5.6.
Хапнах козунак с конфитюр и яйца около обяд и сега,около 5 часа след храна е 4.3.
Според вас има ли смисъл да ходя на ендокринолог,не ми се разкарва по кабинети и лаборатории.ТСХ и ФТ4 са в норма,не помня писах ли.

# 591
Христос Воскресе!
Живи и здрави!

Миме, захарта не е висока, обаче не изключва проблем с инсулин, по принцип.
Сама прецени.

# 592
  • Бургас
Мери,ще взема да го пусна накрая тоя Нома индекс.Ама най-добре да ида на ендо ли...ще се почудя още малко.
Когато давах кръв за хормони,имаше безплатни креатинин и урея.Съвсем в норма са,по средата.Ще пусна и една урина...Все си мисля,че за това играещо кръвно има някаква причина.Ту се вдига,ту само пада...но резултатът е главоболие.

# 593
Христо Воскресе!
Извинявам се, че нахлувам в темата ви, но какво е ТРАК? Blush

# 594
Миме, времето се сменя често, едно че смяна на сезона и друго че е ту топло ту студено. Мери си контролно кръвното, може да е от него главоболието,а може и по много други причини разбира се.

# 595
Христо Воскресе!
Антитела. Също като Мат и Тат.
Повишават се при Базедова болест най-вече.

# 596
Христо Воскресе!

Това са TSH рецепторни антитела (TRAb).Известни са четири вида тиреоидни антитела:
Срещу тиреоидната пероксидаза - anti-ТРО (определяни в миналото като антимикрозомални антитела и затова познати още като МАТ);
Срещу тиреоглобулина - Tg-Ab (ТАТ);
Срещу натриево-йодния симпортер;
Срещу рецептора на тиреоид-стимулиращия хормон (ТСХ) – TSH-R-Ab, изписващи се още като ТРАК, ТРАБ или ТРАТ.
Изследват се при проблем с щитовидната жлеза , за да се види дали става въпрос за Базед.

Цитирам:"От патогенетично значение при Базедовата болест са ТРАК, които се характеризират с висок афинитет на свързване с ТСХ- рецептора. Те реализират своя ефект по същия механизъм, подобно на ТСХ, като стимулират жлезата, но за разлика от естествения механизъм, тук има неконтролируемо производство на хормони, водещо до хипертиреоидизъм.

Макар анти-ТРО да се среща по-често при тиреоидита на Хашимото, в 70% от случаите с Базедова болест е възможно да са повишени, което говори за висока имунологична активност. В 20% от заболелите е възможно също да имат повишени ТАТ, което в комбинация с високи ТРАК говори за висок риск от развитие на тиреоид-асоциирана офталмопатия (ТАО).

Причина за заболяването са насочените срещу щитовидната жлеза антитела и по-конкретно ТРАК"

# 597
Демон, т. е. при положение, че ТАТ и МАТ са ми добре НЕ е възможно и при ТРАК да има аномалии и съответно в този случай няма нужда да ги изследвам?

# 598
Демон, т. е. при положение, че ТАТ и МАТ са ми добре НЕ е възможно и при ТРАК да има аномалии и съответно в този случай няма нужда да ги изследвам?

МАТ и ТАТ показват дали има автоимунен процес -тоест Хашимото...Повишени такива има и при Базед...Щом те са ти добре, няма нужда от  ТРАК...А другите хормони как са? - ТСХ,ФТ3 и ФТ4?

# 599
При Базедова болест може да е повишен само ТРАК, без МАТ и ТАТ, но ТРАК няма нужда да се изследва, ако няма хиперфункция на щитовидната жлеза, докато с МАТ и ТАТ не е така. Хормоните може да са в норма, но при тези антитела (МАТ и ТАТ) да има повишаване и да е започнал автоимунен процес.
ТРАК се изследва при налична хиперфункция. Има случаи на Базедова болест с повишен само ТРАК.

Общи условия

Активация на акаунт