Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 59

• 37 059
  • 765
  •   1
Отговори
# 345
  • София
Днес си пуснах изследвания да видя какво е дереджето преди да почна Тиромел. Доста се е засилила хипофункцията спрямо септември, пък още няма януари (тогава са били ТСХ-0,52 (0,27-4,2); фт3 - 2,7 (2-4,4); фт4 -  15,09(9,3-17); ТАТ 126 (до 115); МАТ 196 (до 35)) и мисля да вдигна дозата и на тиркосина. Според вас Л-Тироксин 75 + Тиромел 12,5 как е? Не е 1:10, но тиромела ми е на дражета от 25 mcg и има чертичка за делене наполовина.
Пуснах и креатин киназа, да считам ли че е ок?

Последна редакция: пн, 30 дек 2019, 19:57 от Elika

# 346
Елика, според мен не трябва да започваш Т3, преди да си постигнала стабилни високи нива на ФТ4 - поне 50% от реф. стойности. В момента ФТ4 ти е на 42%.

И още нещо: когато се приема Т3, трябва да се започне с ниска доза - не направо с 12,5 мкг, а максимум с 6,25. Така че делиш таблетката на 4. А дори по-добре е отначало да я делиш на 8 или поне на 6 (първо на 2 половинки, после всяка на 3 части). Започва се с минималната възможна доза и се следи за негативни реакции. Ако 1-2 седмици нямаш никакви неприятни ефекти, тогава увеличаваш малко и пак изчакваш на тази доза. Така постепенно трябва да си напаснеш дозата на Т3. Но задължително най-напред трябва да повишиш ФТ4, т.е. да увеличиш дозата на тироксина.

И друга важна особеност има: при много хора е по-добре Т3 да се приема разделен на 2-4 дневни приема, а не целият сутрин. Например ако приемате 12,5 мкг, можете да делите на 2 х 6,25 или дори на 3 или 4 приема, макар че това предполага повече занимавка. Просто практическите наблюдения при много хора показват, че така е по-добре - получава се по-равномерно подаване на Т3 през целия ден, а не рязък скок сутринта, а след обяд изчерпване и пълна липса от един момент нататък.

# 347
  • Варна
Включвам се в групата със следния въпрос: Имам болки в гърдите  все едно ме болят дробовете болката се мести и под мишницата отдясно и стига в гърба , пареща болка имам в цялото тяло навсякъде ме боли . Август месец си правих снимка на бял дроб  и там нямаше нищо   , защото имах пак болки но не бяха такива.  Възможно ли е да е от Хашимото да вървя ли пак на пулмолог ? Не приемам  хормон и не съм приемала  пия само селен . Понеже TSH ми беше в норма   при изследванията преди 2 месеца.
Симони да не е сърцето нещо, ходила ли си на кардиолог скоро?

# 348
И на мамолог, ревматолог.

# 349
Момичета, помощ. Май ще трябва да започвам т3. Бях видяла подробно обяснение от Шоколата преди време за приема, дали ще можеш да ме постветваш как точно да разчупвам таблетките, как да приемам, по кое време, колко време между хормона и т3- видях поста по-горе, но насоките ти стават ли за моя случай, или е индивидуално? Също, в момента съм на 125мг 6 дни, един на 150мг. Трябва ли да намаля на 125мг всички дни? И след колко време да направя контролен преглед, за да видя как е положението? Ще трябва да правя инвитро трансфер скоро и трябва да съм в добра физическа форма преди това. Дано е скоро. Благодаря!

Последна редакция: пт, 03 яну 2020, 17:42 от Анонимен

# 350
Аз не бих намалявала тироксина, още е зима, нека да остане така до март месец примерно или до следващото изследване. Сега не е прекалено висок, все пак е точно на горната граница. Ако нямаш симптоми на предозиране, не бих го намалила.

А за Т3 по принцип важат тези препоръки, които написах: започва се от най-ниската възможна доза, кара се на нея поне седмица, следи се за реакции и ако няма, тогава се увеличава още малко и пак се кара известно време, като следиш за реакции. Много е индивидуално кой от каква доза има нужда, това се вижда и по симптомите, и по изследванията.

# 351
Мен най-много ме притеснява това, че е препоръчително да се приема на няколко пъти през деня. Thinking Доста сложничко звучи. Постоянно да го мъкнеш с теб и да мислиш за схеми на прием на хапчета. Confused

# 352
Ами, препоръчително е, за да имаш равномерно подаване и ниво на хормона в кръвта, защото иначе част от по-голяма еднократна доза няма да се преобразува в Т3, а в реверсивен Т3 и така няма да имаш полза от нея. В същото време, Т3 се задържа в кръвта за около 12 часа. Според някои източници е 16. Но след това следи от него не се откриват. Така че поне част от денонощието нямаш Т3, ако се приема еднократно. Но наистина е по-сложно с организацията.

Най-важното е човек да експериментира и да види какво действа добре при него, защото е изключително индивидуално. Няма универсални решения.

# 353
А нужно ли е да не си ял / пил кафе в часовете около приема на T3? Това също е важно. Confused

# 354
Кристалин, четох листовки на Т3 и на английски, и на шведски - и на двете места изрично се казва, че няма значение дали се приема на гладно, или не. На гръцки и на турски не мога да прочета. Ако някой може, нека да каже какво пише.

Отделно от това във форум (това не е най-надеждният източник, но все пак) четох, че Т3 има по-дребни молекули от Т4, затова няма значение как се приема. За Т4 със сигурност трябва да се спазва прием на гладно поне 30-60 минути преди храна (60 е по-добре от 30), но за Т3 дори в листовките не го пише.

# 355
Това поне е добра новина.

# 356
Включвам се в групата със следния въпрос: Имам болки в гърдите  все едно ме болят дробовете болката се мести и под мишницата отдясно и стига в гърба , пареща болка имам в цялото тяло навсякъде ме боли . Август месец си правих снимка на бял дроб  и там нямаше нищо   , защото имах пак болки но не бяха такива.  Възможно ли е да е от Хашимото да вървя ли пак на пулмолог ? Не приемам  хормон и не съм приемала  пия само селен . Понеже TSH ми беше в норма   при изследванията преди 2 месеца.
Симони да не е сърцето нещо, ходила ли си на кардиолог скоро?

Получавам сърцебиене от време на време    . Всъщност от лятото ходих 3 пъти  правиха ми кардиограма не установяват някакъв проблем кръвни си правя   почти всеки месец и там не установяват проблем.  Ендокриноложката казва  че сърцебиенето е от Хашимото.

# 357
При мен се получава сърцебиене когато предозирам еутирокса. Получавам аритмия и пулса ми се поддържа около 100. Пътвият път като минсе случи спрях хормона за три-четири дена и след това като го започнах се оправих.
Докато бях бременна вече към края на бременността пак ми беше ускорен пулса, тсх беше спаднало до 0.68. Пратиха ме на кардиолог, който потвърди че е от щитовидната жлеза и нямам проблем със сърцето. Правиха ми няколко пъти кардиограма, мисля че по това заключи че не е от сърце.

# 358
  • София
Моят пулс обичайно е около 90, през бременността стигаше до 110. След 100 определено не се чувствам добре.

# 359
  • Варна
И аз сега съм бременна и пулса ми е около 100 и нагоре постоянно. Освен това ми изтръпват ръцете и ми се подуват вените и направо боли и нищо не мога да хвана. На някой случвало ли му се е такова нещо и дали е от Хашито?

Общи условия

Активация на акаунт