Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 59

• 37 073
  • 765
  •   1
Отговори
# 330
И аз искам да се включа с питане - преди година си пуснах пълен пакет изследвания заради конкретни оплаквания. След като посетих ендо, той ми каза само “в норма са” (при ТСХ 4 и фт3 на долна граница...). Оттогава си се боря сама с хипофункцията, но въпросът ми е - ТАТ и МАТ са ми съответно 10 (реф. 0-115) и 5 (реф. 0-34), като няма изменение за целия период (наскоро пак ги изследвах). Според вас трябва ли да ме притеснява, че изобщо ги има или в такива ниски стойности е ок?

Последна редакция: сб, 28 дек 2019, 15:15 от Essner

# 331
А на мен при тсх 5.010 и ф т4 17 ми казаха, че не трябва да пия нищо. Тат 85 при норма 30. Мат 11, в норма. На ехограф всичко е наред. Казаха ми през март пак да пусна изследвания. Може би защото съм на 46 и няма да раждам. Някъде попаднах на инфо, че с възрастта допустимите стойности на тсх растат. Пишеше, че към 60 г. било нормално да стига и до 6. В англоезични сайтове четох, че не трябва да се бърза с хормон при субклиничен хипотиреоидизъм, когато тсх е високо, но е между 5 и 10, а фт4 и фт3 са все още в норма. Стана ми ясно, че самите лекари нямат единно мнение по въпроса. На мен ми казаха, че трябва да го свалим под 4.20, но засега да изчакаме до март.

# 332
И аз съм чувала, че след определена възраст изобщо не се впечатляват, дори да е височко ТСХ. Но аз, като ходих, бях на 23 и още нямам деца. 😅 Планирам след нова година да посетя една млада докторка с доста позитивни отзиви, да видим и тя какво ще каже по темата.

# 333
Обсъждано е многократно, че "в норма" не значи нищо, защото границите са прекалено широки.
Поне текущата тема прочетете и тук сме го говорили.
Аз не съм сигурна, че разбирам последните въпроси, ако има въпроси в мненията.
Хашимото може да е налице и без антитела, ставало е дума, затова е важно да се гледа и на ехограф жлезата.
Не е нормално ТСХ да се вдига с възрастта. При здрави хора е под 1.5.

# 334
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Според моята лекарка, не само че с възрастта расте ТСХ, ами и е много индивидуално и за да се дозира някой медикаментозно правилно, трябва да се изследва докато е здрав, за да се знаят тези стойности. На всички ни е ясно, че това на практика е невъзможно.

И да, няма единодушие при лекарите.

Една седмица съм на легло. Няколко дена с 39+С, после други екстри...
Супер зле съм вече, този месец ни побърка...

# 335
Еснер, мисля, че тат и мат не тр да те притесняват, още повече с толкова ниски стойности. Контролирай хормоните.

# 336
. Пусни в 1 изследване тсх, фт3 и фт4. Ако тсх е в рамките на 1,5, а другите хормони са ниски, може би тр да прегледаш и хипофизата.
Как се преглежда хипофизата и какво се търси?

Последна редакция: сб, 28 дек 2019, 17:05 от Lemy

# 337
Леми, прегледът става на ядрено-магнитен резонанс. Разбира се,  от финансова гледна точка, е добре да се вземе направление, защото струва между 500 и 700 лв (зависи от болницата). Обикновено търсят доброкачествени изменения, които пречат на работата на хипофизата. Но, ако се открие нещо, не знам какви са последващите действия.

# 338
Ася, дано скоро да се оправиш и да няма усложнения.

# 339
  • Пловдив
мимамима, възможно е да са симптоми на високото тсх. При мен често се получават тези неща. Може и да е в микс с храни, които приемаш, иорганизмът се затруднява да преработва. Виж как са тат, мат, т3 и т4, но най-вероятно, като започнеш хормона, нещата ще отшумят до месец-два. Защо не отидеш на лекар още в понеделник?

За съжаление не мога да отида в понеделник защото най ранният възможен час е за 20.01 за доктора при който ходя. Не ми се бъраза при някой случаен за това.
ЛЛ ми даде талон и за кожен. Записах час за 09.01.
Отново започнах противоалергичните заради постоянните сърбежи и обриви, защото като ги пия поне нямам сърбежи.
Изписа ми и Атаракс за успокоение и съня, но засега нама да го пия. То е силно, кола не можеш да караш и т.н.
Според ЛЛ това не можело да е от щитовидната, но аз и дуги познати съм чувала за тези симптоми. Ще видим какво ще излезе...,

# 340
Включвам се в групата със следния въпрос: Имам болки в гърдите  все едно ме болят дробовете болката се мести и под мишницата отдясно и стига в гърба , пареща болка имам в цялото тяло навсякъде ме боли . Август месец си правих снимка на бял дроб  и там нямаше нищо   , защото имах пак болки но не бяха такива.  Възможно ли е да е от Хашимото да вървя ли пак на пулмолог ? Не приемам  хормон и не съм приемала  пия само селен . Понеже TSH ми беше в норма   при изследванията преди 2 месеца.

# 341
Най-вероятно в нерв!

# 342
Симони, вероятно е невралгия, но е добре все пак да отидеш на лекар.

# 343
И аз смятам, че е нещо неврологично.

# 344
Мимамима, моето Хашимото открихме след неустановена Алергия, която ме беше докарала до 4-5 дни лежане в Пирогов. После правих тестуване за алергията и нищо не даде резултат и тогава изследвахме щитовидната и откриха Хашимото. Така че връзка има, но не мога да я обясня точно каква е. Сега от време на време ми се появява червено петно на кожата, което много ме сърби, но както се появява изведнъж, така и изчезва.

Общи условия

Активация на акаунт