Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 59

• 37 109
  • 765
  •   1
Отговори
# 240
Бръм, 12,5 е ок. А фт3 ще падне с времето.

# 241
ФТ3 може да е към горната граница, докато организмът успява да компенсира хипофункцията - просто конверсията е засилена, а също и производството на Т3 от самата жлеза. Но това е компенсаторен механизъм, който рано или късно ще се изчерпа.

# 242
Все повече мнения се налагат, че системно вътрешно възпаление на организма е основната причина водеща до увреда, сърдечно-съдови заболявания както и повечето хронични заболявания.
има логика. Иначе диета без въглехидрати, прием на хормони и т.н. те не лекуват причината, а само симптомите. Но коя е причината...
Причината не е една, а субективна съвкупност от фактори - начина ни на живот, хранене и проблемите, с които се сблъскваме ежедневно, наследствени фактори и предразположения. Знам, че звучи общо, но всеки трябва да намери своята отрова и да я отстрани от живота си.

Не е лесно и отговорът за съжаление не е в епидиемиологичните изследвания, които правят само асоциативна връзка, но не доказват причинно-следствена такава и въпреки това се афишират като някакъв канон. За това и е супер объркващо кое е правилно и кое не. Иска се много четене, отсяване и експерименти всеки за себе си.

Аз не разчитам вече на науката и официалните препоръки да ми отговорят на въпросите "защо", "как" и "колко". Доказали са се лъжливи, поне за мен. Всичко което са ми набивали в главата като "здравословно" и "така трябва да се прави", се оказва грешно.

Честно казано, радвам се, че не съм обръщала много внимание до сега и не съм спазвала "препоръките за здравословен живот". Като чета хората с какви проблеми се сблъскват и се чудя дали аз съм късметлия по стечение на обстоятелствата или незаинтересоваността ми до сега ми е направила голяма услуга.

Извинявам се за лиричното отклонение и офтопика. Няма да спамя повече темата.  Peace

# 243
ФТ3 може да е към горната граница, докато организмът успява да компенсира хипофункцията - просто конверсията е засилена, а също и производството на Т3 от самата жлеза. Но това е компенсаторен механизъм, който рано или късно ще се изчерпа.

Тъкмо това щях да пиша и се чудех как да го формулирам  Simple Smile

При моя син когато открихме Хашимотото, Т3 беше над норма, а ТСХ и Т4 сочещи лека хипофункция. След като премина да диета без глутен и млечни, оздравихме черва и т.н. и функцията явно се подобри. ТСХ спадна до 2, Т4 се повиши и Т3 си влезе в граници.

# 244
От няколко дни започнах да чета "Голямата измама с холестерола" на д-р Малкълм Кендрик - има я на български, не е лошо да я потърсите. Точно на д-р Кендрик му имам голямо доверие, защото е от хората, които подлагат всичко на съмнение и търсят логиката и истината, а не се водят просто по официалните препоръки като повечето лекари. И блогът му е много хубав.

Между другото, общият холестерол е един от косвените показатели за щитовидната функция. Преди десетилетия, когато не са можели да изследват хормоните, са поставяли диагнозата хипотиреоидизъм на базата на повишен холестерол (но тогава и горната граница за холестерола е била по-висока от сегашната - 8 ). Наблюдава се правопропорционална зависимост между стойностите на холестерола и ТСХ. Сега някой ще каже, че при него не е така, но аз казвам какво е наблюдавано като тенденция на базата на голяма група хора. А иначе индивидуални случаи, които не отговарят съвсем на някоя обща тенденция, има много.

# 245
Много ви благодаря за бързия и точен отговор, за пореден път. Както винаги ендокринолозите не синдоизпипват нещата.

# 246

Ето и мойте резултати.

# 247
От няколко дни започнах да чета "Голямата измама с холестерола" на д-р Малкълм Кендрик - има я на български, не е лошо да я потърсите. Точно на д-р Кендрик му имам голямо доверие, защото е от хората, които подлагат всичко на съмнение и търсят логиката и истината, а не се водят просто по официалните препоръки като повечето лекари. И блогът му е много хубав.

Между другото, общият холестерол е един от косвените показатели за щитовидната функция. Преди десетилетия, когато не са можели да изследват хормоните, са поставяли диагнозата хипотиреоидизъм на базата на повишен холестерол (но тогава и горната граница за холестерола е била по-висока от сегашната - 8 ). Наблюдава се правопропорционална зависимост между стойностите на холестерола и ТСХ. Сега някой ще каже, че при него не е така, но аз казвам какво е наблюдавано като тенденция на базата на голяма група хора. А иначе индивидуални случаи, които не отговарят съвсем на някоя обща тенденция, има много.
Аз съм с хипер и пак съм с леко завишен,в сива зона

# 248
Пънк, фт4 ти е много ниско. Това тсх вероятно ще го повлияеш и с 12,5. Въпросът е дали ще ти стигне да вдигнеш достатъчно и фт4 (поне до 1,2). Ако решиш пробвай и след 2 мес пусни контрола. За момента фт3 е добре, но като при случая на бръм, с времето ще падне. А ще падне, защото имаш недостиг на фт4. Имаш нужда от повече фт4, за да се конвертира достатъчно фт3. А проблемите започват, като спадне фт3.

# 249
Има и други неща, които повишават холестерола, не е само хипофункцията. Както вече написах, тенденцията е установена, но това е статистика - взимат се данните примерно на 10 000 души и се проследява дали има някаква закономерност. От тези 10 000 сигурно на общата тенденция ще отговарят 5-6 хиляди, другите ще се отклоняват, но въпреки това тенденция може да се установи.

# 250
Това хипофункция ли е?

# 251
Ирена, хипофункция е, ФТ4 е много нисък, това означава, че жлезата вече изнемогва. ФТ3 е все още висок заради компенсаторния механизъм, за който споменах по-горе, това не е рядко срещано. Но с течение на времето и ФТ3 ще спадне. Странно е, че ТСХ не е по-висок, но има все повече хора, при които ТСХ не може да се повиши адекватно, така че да отрази хипофункцията.

# 252
  • Столичанин ама не в повече :D
Не е така. Връзката между повишения холестерол и ССЗ изобщо не е категорично доказана, това са калпаво проведени проучвания. А последните години се появява все повече информация, която показва точно обратното.
Не знам дали са калпави проучвания или не, но е факт, че са много и че големия процент от тях твърдят точно това, както и голяма част от кардиолозите, чиято специалност е именно в областта на ССЗ, примерно Елсуърт Уорхъм кардиологичен хирург извършвал операции до 95(!) годишна възраст https://www.youtube.com/watch?v=FX58PyQwrcI през чиито ръце буквално са минали артериите на хиляди хора.
Все повече мнения се налагат, че системно вътрешно възпаление на организма е основната причина водеща до увреда, сърдечно-съдови заболявания както и повечето хронични заболявания.
Това е така, и холестерола не е нищо повече от начин по който организма се бори с тези възпаления, така както една висока температура при остра инфекция, въпреки, че ни кара да се чувстваме зле, не е нищо повече от начин на организма да се бори с тази инфекция.

Това е напълно естествено, щитовидната ни жлеза е като една пеперуда (аналогията е много хубава предвид формата и), и в зависимост от това дали тя лети по-бързо или по-бавно, то и организма ни работи на по-бързи или по-бавни обороти, при хипо всички функции се забавят, съответно и холестерола тъй като по-бавно се обработва може да се повиши, разбира се винаги има изключения, а Кендрик ми се струва, че обръща по-скоро голямо внимание на прекомерното изписване на статини, което не е по-различно от прекомерното изписване на температуропонижаващи - просто прикриване на симптоматиката. Понижаването на холестерола за да има ефект трябва да се случи по естествен начин.

# 253
За връзката между наситените мазнини, холестерола и ССЗ няма да споря. И тук, и на други места съм писала, писала, писала, поствала съм линкове. Няма да губя повече време. Всеки е свободен да вярва на каквото поиска.

Боже господи, сега го погледнах този Елзуърт - ми че той бил веган бе! Ха-ха-ха! Smiley Мерси за такава пропаганда.

Последна редакция: ср, 18 дек 2019, 14:00 от Cioccolata

# 254
  • weiter, weiter, ... weiterstadt
Днес си взех резултатите и не са добри 🙄
ТСХ никога не е било толкова високо. Симптоми нямам, спя, слабея, не дъм изнервена, не ми е студено 🤔
Само пак изпускам неща, защото не усещам нищо с ръцете.
ЛЛ каза от 25 да мина на 62,5, чудя се не е ли много голям този скок? Как да дозирам, предложения?

Ето ги последните резултати, предните трябва да ги потърся, но бях под 0,4 ТСХ

Общи условия

Активация на акаунт