Автоимунен тиреоидит на Хашимото - тема 59

• 36 514
  • 765
  •   1
Отговори
# 450
bongobongo, именно. При мен явно има проблем при конверсията на т4 в т3, лекарката го каза и въпреки това пак еутирокс. Какъв е смисъла при това положение? А аз нямам проблем с ТСХ, най-много да падне сега от този еутирокс. А ме е страх на своя глава да ходя да търся т3 и аз да си определям и дози, и всичко.

# 451
Yasmina, няма нищо страшно, но който се притеснява, наистина е най-удачно да си слуша лекаря.

В тази тема повечето се дозираме сами. Peace Аз лично не съм ходила на ендокринолог от 2 г. насам.

# 452
В сайтове за бодибилдъри намирам да се предлага т3.
За това гръцко лекарство ли става въпрос  -  https://4fitnessbg.com/shop/%D1%85%D0%B0%D0%BF%D1%87%D0%B5%D1%82 … D1%85-25-%C2%B5g/

# 453
Да, за същото става въпрос (в Гърция е 2,4 евро), но при теб първо няма Хашимото и второ, не е ясно дали въобще е налице хипотиреоидизъм. Намери наистина добър ендокринолог и търсете причината за ниското т3. Не те съветвам да пиеш т3 без диагноза. Хормонът не е никак безобиден за хора без проблем (а и такива с). Като начало спри нвд и виж т3 след 1 месец дали ще тръгне нагоре. Пиеш ли нещо за ир? Препарати като сиофор, освен ир, повлияват добре и дейността на черния дроб, който е отговорен и за конверсията на т4 в т3. Прочети повече за метформина (сиофор). Аз никак не съм му фен, но с него вкарах чернодробните ензими в норма, които години наред бяха 2-3 пъти над нормалното. Не знам какво да ти кажа освен да търсиш качествен лекар. Ако можеш, изследвай всичко от-до, но преди всичко започни от промяна в диетата.

# 454
  • София
Yasmina*, при мен ТСХ, Т4 и Т3 също бяха ниски преди да започна да пия Еутирокс , като Т4 и Т3 се движеха на и около долна граница.След като започнах да пия Еутирокс ,въпреки всеобщите очаквания, че  ТСХ ще падне още, той взе, че се повиши и няма смъкване, но паралелно с него започнаха да се повишават и Т4 и Т3 макар и бавно.
Нямам идея дали и при теб би се получило същото, но реших да споделя как е при мен, защото случая ми наподобява твоя.
На мен ми изписаха директно натурален хормон, заради ниското Т3 , но аз реших да започна да пия Еутирокс и ако имам нужда по-натам да включа отделно Т3.Личното ми усещане е, че този вариант е по-добър като за начало пред наруралния хормон.И на този етап се оказвам права, защото за момента Т3 процентно се е повишил много повече от Т4.
Аз имам проблем и с Хипофизата и най-вероятно от там идва неадекватното ТСХ, не знам дали ти си я изследвала.

# 455
Да, нисък ТСХ при ниски Т4 и Т3 често идва от хипофизата. Това е все по-често срещано, но за съжаление, тъй като лекарите гледат изключително ТСХ, а не обръщат внимание на Т4 и Т3, хората с този проблем остават дълго недиагностицирани.

# 456
Здравейте, дали д-р Начев ще приема в понеделник в Майчин дом? Имам спомени, че всеки ден беше там преди обяд, но..

# 457
  • Столичанин ама не в повече :D
Благодаря ви за отговорите!
Ще отида при друг ендокринолог, но не знам при кого. В моя град няма голям избор...

bongobongo, от около 2 години съм на нвх. По принцип съм стриктна, но си позволявам събота и неделя плод, понякога черен шоколад 85% блокче - две, ям зеленчуци, млечни (без прясно мляко), ядки (орехи и бадеми, слънчогледови семки). Не съм кето в никакъв случай.

jerami, нямам наднормени килограми, никога не съм имала. Даже ИР ми я установиха случайно, пак при назначено изследване от репродуктивната клиника. Нямам излишни килограми, СПКЯ, Хашимото и други, характерни за ИР. Даже на този режим свалих кило - две. Около 54-55 кг към на 166 см.
Лятото и есента ходих на ехография на вътрешни органи. Дори втория път изрично питах лекаря за омазняване на черния дроб, той ми се изсмя Grinning
Това е липидния ми профил от септември, не мисля, че е зле:

Общ холестерол               5.90              mmol/l          < 6.5, препоръчани стойности <4.5   
Триглицериди               0.74              mmol/l          < 2,2; препоръчани стойности < 1.7   
HDL-холестерол          H     1.88              mmol/l          1.04-1.56 , препоръчани стойности >1.2   
LDL-холестерол               3.47              mmol/l          < 3.60; препоръчани стойности < 3.0   
VLDL-холестерол          0.34              mmol/l          < 0.90

Но ще пусна тези чернодробни показатели, които си ми написала. Кортизол не съм изследвала също. Какви са оплакванията при висок кортизол?

И какво да е храненето в такъв случай? Прегледах първия пост, общо взето моето хранене не се различава много, с тази разлика, че месото, което ям, гледам да не е постно.
Общия и лошия холестерол се малко по-високи, вижда се какви са препоръчаните стойности.
Симптоми може да са смущения в съня (често срещано е хората с проблемна щитовидна жлеза  с амплитуди в кортизола да се събуждат примерно към 3-4 часа), тревожност, депресии, рязка смяна на настроенията. Храненето е много дълга и обширна тема (защото при опити за подобряване на здравето винаги трябва да се започне оттам), но моят съвет е по-добро проучване на нещата,  а не какво е модерно. Обърни внимание обаче на млечните, при всички случаи те влошават конверсията, а са и инсулиногенни.
Флуорът, подобно на хлора, брома и йода, са халогени. Щитовидната жлеза има нужда от йод, за да синтезира хормони. Но останалите халогени, понеже се приемат в големи количества, изместват йода и се закрепват за неговите рецептори, а така се стига до дефицит на йод и хипофункция. Разбира се, има твърдения, че прекаленият прием на йод, който не е балансиран със селен, води до развитие на автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, но има и обратните твърдения - че именно дефицитът на йод е в основата. На каквото и да вярвате, флуор, хлор и бром, особено в големи количества, вредят на щитовидната функция.
Аз след моите проучвания поддържам именно тази теория, дефицитът на йод причинява гуша, което е различно от хашимото, и йодиране на солта особено в бедни на селен почви създава проблеми. Тук в България преди йодирането на солта, не е имало автоимунни заболявания засягащи щитовидната жлеза (доколкото може да се намери информация за онзи период от време), но е имало много гушавост, а след това се случва обратното. От нашия регион мисля, че имаше  проучване в Унгария,, доказващо връзка между увеличаване на приема на йод и увеличаване на щитовидните проблеми.

# 458
Аз след моите проучвания поддържам именно тази теория, дефицитът на йод причинява гуша, което е различно от хашимото
jerami, какво точно означава гуша? Погледнах тук, и доколкото разбирам е увеличение на щитовидната жлеза, което пък може да е от Базед, Хашимото и тн., тоест, гуша и Хашимото може да е едно и също: Thinking
https://www.synevo.bg/gusha/

Последна редакция: нд, 12 яну 2020, 14:02 от Lemy

# 459
Гуша едно време са наричали Базеда, доколкото знам.

За конверсията не помня дали и черният дроб не оказваше някакво влияние.
Ясмина, естрогенът как ти е?

# 460
  • София
Аз съм с ендемична гуша и жлеза със структурни изменения сочещи Хашимото, антителата не са ми повишени.
По време на аварията в Чернобил съм била на 9год. и въпреки пиенето на йодните хапчетата, които ни раздаваха в училище няколко години по-късно ми се появи гуша.

# 461
Гуша едно време са наричали Базеда, доколкото знам.

За конверсията не помня дали и черният дроб не оказваше някакво влияние.
Ясмина, естрогенът как ти е?

Утре отивам да пускам АСАТ, АЛАТ, ГГТ, билирубин, албумин, алкална фосфатаза.
Иначе досега като съм изследвала АСАТ и АЛАТ, са били добре.

Последните ми изследвания на естроген са на 2-ри ден от МЦ, единия път беше завишен, втория - не толкова висок, но и при двата случая при УЗ преглед се виждат големи за 2-ри ден фоликули и сега трети месец съм на противозачатъчни, че да мога накрая да стигна до трансфера.

Иначе, направих консулт с трети ендокринолог, съвсем съм в джаза. За нея този резултат бил от проблем в лабораторията, в методиката на лабораторията. Нямало как ТСХ да ми е 0.9 и т3 също да било ниско. Имали обратно съотношение, не можело и двете да са ниски. Каза, че по принцип т3 не се пускало, защото методиката не била достатъчно добра. Пускали се само ТСХ и т4. Ниско т3 можело да има и при високи антитела, а моите са добре. Казах й, че са ми изписали еутирокс, тя не видя смисъл. Ако наистина съм имала проблем с конверсията, още по-безсмислено ставало пиенето на еутирокса.
И като цяло, не се пускал т3, защото 1) нямало надеждна методика за изследването му и 2) кръвното изследване хващало само т3, който е в кръвта. Повечето хормон, който сме получавали, се превръщал някъде на ниво тъкани в активен хормон, а не в кръвта.

# 462
  • Столичанин ама не в повече :D
Гуша може да се появи и при Грейвс и при Хашимото (в друго проучване мисля че беше в Дания, се доказва корелация между приема на йод и зачестяване на случаи на хипертироидизъм), но аз говоря за йоднедоимъчна гуша, при която няма автоимунна атака, а жлезата работи по-бавно  и се увеличава, заради недостиг на йод, преди може би 70-80 години половината българи са имали такъв проблем, заради това се приема йодиране на солта. Чернобил е много правдоподобно обяснение за бума на проблемите с щитовидна жлеза в нашия регион и според мен има връзка, но не обяснява, защо и в други държави, от други краища на планетата също има бум на подобни заболявания, и те се случват след започване на йодиране на солта.
Ясмина има два вида т3 единия е свързан с протеини, и да, той не се изследва, за да се добие представа за неговото количество се изследва общ т3, другия, този който се намира в кръвта е свободен фт3, и въпреки, че ендокринолозите не му обръщат внимание, защото така са учили, всъщност, той е активния хормон и играе най-голяма роля за симптоматиката, а фт4 и фт3 са признати навсякъде с висока клинична стойност при определяне на проблеми с щитовидната жлеза. Т3 за пиене е по-сложна работа от т4 и не е само до по-късия му полуживот, когато се налага да приемаме нещо отвън винаги по-добрия вариант е да караме организма да го преобразува по някакъв начин, вместо да приемаме директно активното вещество.

Последна редакция: нд, 12 яну 2020, 15:43 от jerami

# 463
Здравейте ! Извинявам се че нахълтвам така но имам следния въпрос:
Имам болка над ключицата  тоест в шията от двете страни и гръдна болка  сякаш някой ме е натиснал  това от хашимото ли е   сякаш имам подути възли от двете страни ниско долу в шията ?

# 464
Здравейте момичета. Включвам се и аз в темата, тъй като за съжаление покривам всички симптоми, написани в началото на темата. Утре ще отида до личната лекарка за направление и ще записвам час за ендокринолог. Аз съм от Монтана, та ако има мои съгражданки в темата, ще съм благодарна, амо ме насочите към кой специалист да се обърна.

Общи условия

Активация на акаунт