СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 7

• 33 778
  • 772
  •   1
Отговори
# 300
  • София
Като каза "библиотека'...
Само че бях в гимназията вече. Имах си тефтер, в който си събирах въпроси, ама не свързани с домашни, мои си неща, и веднъж на една-две седмици ходех в Столична библиотека да ги търся в Енциклопедия Британика. Какви мили времена. 😊

# 301
  • Отвъд алеята зад шкафа
Колко точки се най-много дават на тезата?

# 302
gadamer, 6
Ох, днес пак трябваше да повишавам глас, как може часове наред да блее като уж пише домашни! Това губене на време ме побърква, вместо да седне и да си натрака домашното за час-два, той виси от 4-5 часа на бюрото и е доникъде, прибрала съм всяка електрониката от стаята, така че твърдо не е да е губил време с това. Много се вбесявам как не си цени времето.

# 303
  • София
Ох, днес пак трябваше да повишавам глас, как може часове наред да блее като уж пише домашни! Това губене на време ме побърква, вместо да седне и да си натрака домашното за час-два, той виси от 4-5 часа на бюрото и е доникъде, прибрала съм всяка електрониката от стаята, така че твърдо не е да е губил време с това. Много се вбесявам как не си цени времето.
И у дома е така.
И аха да се развикам и после се сещам, че това дете няма половин ден, в който да си почине - да иде да рита топка, да покани приятел да спи у дома, да поиграе някоя компютърна игра или дори да отиде на спорт. Просто  е едно безкрайно учене и учене и писане на домашни. И накрая се чудя нещо ще остане ли в главата му от цялото това учене. Както се изрази той - ще запомни детството си с това, че постоянно му се е спяло (защото все учи до късно). Цялата ни образователна система ми се струва неефикасна. Тези промени, които се правят непрекъснато, са толкова безсмислени и не водят до никакъв резултат, освен преиздаването на учебници, помагала и всичко останало покрай тях. Учебниците са наблъскани с купища факти, хаотично написани. Съответно отблъскват децата.
По-добре да отидат на една изложба, да посетят музей, постановка, да направят презентация за страна от друг континент, а не едно безкрайно зазубряне на купища факти, които са на един клик разстояние и без друго никога няма да запомнят за по-дълго от 1-2 седмици Frowning1.

# 304
  • София
Знаете ли как се изненадах, когато приятелското дете, тип отличничка, приета в първа немска, изкара 4 на входно ниво по БЕЛ т.г. Как е възможно след НВО попитах. А майка ѝ каза: "Явно всичко се е забравило през лятото."
Та толкова по темата с трайните знания.
ПП: Тези дни дъщеря ми трябваше да прави презентация за Грузия. Пита ме за една особена сграда в Тбилиси. Проверявам - Фуксас архитекти.
След два дни печелят конкурса за Света Неделя в София. Като се зарадва това дете. Simple Smile И да, така ще го запомни.

Последна редакция: сб, 07 дек 2019, 22:24 от Red

# 305
Зависи какво е това входно ниво. В подготвителен клас учителката по бел ги беше подпукала с олв Simple Smile Оценките не бяха много хубави Simple Smile На родителската учителката помоли да й се доверим Wink Към днешна дата съм доста доволна, страхотна е.

# 306
И аха да се развикам и после се сещам, че това дете няма половин ден, в който да си почине - да иде да рита топка, да покани приятел да спи у дома, да поиграе някоя компютърна игра или дори да отиде на спорт. Просто  е едно безкрайно учене и учене и писане на домашни. ...
Аз точно затова се ядосах - защото той си прави да е така. Вместо да свърши домашното, да го отметне и да му се е махнало от главата и цяла вечер да се забавлява дали с нас или на кино или с приятелче, то той се мотае. Вярно е, че са 25 геометрични задачи (някои и с подточки), но не мога да повярвам, че отнема 5 часа. А той от толкова го пише и дори не е близо до свършване, май.

# 307
  • София
Зависи какво е това входно ниво. В подготвителен клас учителката по бел ги беше подпукала с олв Simple Smile Оценките не бяха много хубави Simple Smile
Граматика в този случай.

# 308
Ми пак зависи какво е. А и понякога се случва дете да не е в кондиция в даден ден. Та една оценка не е нищо.

Прост пример. В нашия випуск в смг по математика има 3 изключителни деца. Само едното се яви на пробния. Ми има по-малко точки от Ния, което е меко казано нереално. Очевадно е, че просто нещо не му е било ден, без значение от причината. Та това показва, че и най-най-добрите не са застраховани. Коварна работа.

# 309
  • София
Да бе, така е естествено.
Примерът ми беше някакъв вид довод, че когато човек просто учи, без да е лично заинтригуван, не помни "форевър" един вид.
А че обяснения много, ясно. Simple Smile

# 310
И синът ми се мотае много, но истината е, че той просто не учи през тези часове, а си рови в телефона и чете за нещата, които го вълнуват,  а те рядко имат нещо общо с учебния процес. Но е възможно и понякога да не е баш така, защото твърди, че има някои предмети като географията, по които изобщо не му било необходимо да учи, защото това вече си го знаел. Има отлични оценки по география, а аз с учебник не съм го видяла.
Профилактично се карат и с брат му, а караниците винаги са дълги:smile:.  После се преминава и през сдобряване, игра и накрая отишъл един час....
За срещи с приятели остава време, макар непрекъснато да твърди, че тази година е кошмарна, ангажирани му били и съботата, и неделята.  В петък цял следобед се мота в студа с приятели, върна се замръзнал.
а по темата за забравянето, какво беше - "образованието е това, което ни остава, когато забравим всичко, научено в училище". Според мен човек помни нещата, които истински са му били интересни, които е имал желание да научи, другото е просто тренировки за мозъка. Което пак не е ненужно.

# 311
Вчера беше олимпиадата по БЕЛ при нас, но все още не са излезли резултатите.
Има ли някакъв срок за оповестяването им?

# 312
Вчера беше олимпиадата по БЕЛ при нас, но все още не са излезли резултатите.
Има ли някакъв срок за оповестяването им?
За всички олимпиади има общи Правила, според които за общински кръг:
18. Училищната комисия изготвя в срок до 7 работни дни от състезателния ден:
18.1. протокол за явилите се ученици и техните резултати;
18.2. протокол за класираните за областния кръг ученици и техните резултати.

# 313
Благодаря, Мария!

# 314
Може ли някой да сподели ако е ходил днес на пробен в ПЧМГ какъв е форматът на техния изпит? Тайно от Ния си го заглеждам това училище, защото хем ми е до вкъщи, хем е РИЧЕ, хем е с профили мат и ИТ (а не информатика), хем имат много часове език и изобщо аз си го харесвам, колкото и неподходящо да е за нея, но поне да имам някаква алтернатива при издънка с нво.

Общи условия

Активация на акаунт