СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 7

• 33 428
  • 772
  •   1
Отговори
# 570
  • Отвъд алеята зад шкафа
Ема има класно по БЕЛ днес - тест НВО за 65 т, а утре е преразказ за 35 т. Ние обаче заминаваме  този вечер, така че преразказът ще остане за след празниците. Цялото семейство имаме нужда от почивка, стягаме багажа и дим да ни няма. За малко искам да забравя за курсове, уравнения...И с многото работа, която имам традиционно през декември вече се чувствам на предела на силите си. Още е 1 срок, а на мен така започна да ми писва от тоя седмокласен тормоз!
 Иначе някак успях да взема подаръци, остана ми само да стегна багажа днес.

# 571
  • София
И при нас е така - умора се усеща, но ваканцията е на прага и мислим да я оползотворим пълноценно. Утре ще празнуват и разменят подаръци в училище, в петък ще почерпи някои деца за предстоящия си рожден ден и в събота ще има последен курс преди Коледа.

# 572
Пия си кафето и слушам сутрешния блок на bТВ. Анонс: Да се въведе изпит по Безопасност на движението в 7 клас.
Защо не е в 5ти клас, когато тръгват сами на училище? Защо баш 7ми клас? Защото имало математика и физика (скорост и ускорение) в изпита. Т.е. ако не си ок с математиката, не можеш да си вземеш изпита за пешеходец...
Всяка година от първи клас купуваме по една книжка, която и не се разопакова от найлончето. Толкова ли е трудно нещо толкова важно да не е просто закупуване на помагало?

# 573
  • София
Правя същото в момента, maria77bg, пия си кафето, ама не съм пуснала сутрешните блокове, че толкоз глупости от сутринта не мога да издържа. 😂 Същото положение и при нас - книжка след книжка купуваме и ей така си седят.

# 574
  • София
Да се въведе изпит по Безопасност на движението в 7 клас.
Защо не е в 5ти клас, когато тръгват сами на училище? Защо баш 7ми клас? Защото имало математика и физика (скорост и ускорение) в изпита. Т.е. ако не си ок с математиката, не можеш да си вземеш изпита за пешеходец...
Ох... това просто не е истина! Simple Smile))) Ако не си учил математика и физика, не можеш да схванеш, че колата има спирачен път. Като слуша човек управляващите ни и му иде да скочи от високо.

# 575
Как е възможно да не е обяснявано как се прави трансформиращ преразказ?
Аз днес за пореден път питах дали са правили отговор на литературен въпрос и детето ми каза, че никога не са правили. А вие пишете за поредица от такива задания. Ще го пробвам през ваканцията, защото ми е любопитно какво би направил.

Споделих, че ОЛВ нашите правят почти от началото на годината, като се дава за домашно за почивните дни. Лошото е, че не ги проверява учителката. Те само ги изчитат и то само ако са нацелени да бъдат изпитани. Хубава идея, но с недоведена до край реализация начинанието почти се обезсмисля.
Аз проверявам за правопис и пунктуация, както и за изказ. Но все пак - не съм учител, ни филолог, ни лингвист.

Трансформиращ преразказ трябва да е правен още в началните класове по Развитие на речта. Имаше си задания - от името на герой. От пети правиха пак. Не редовно, но си го имаха. Ако някъде не е правен изобщо такъв, някой значи не си е работил по програмите.

# 576
Сигурна съм, че ще ви победя в оплакванията от учителите по БЕЛ Simple Smile

1. Учителката им беше дала за домашно ОЛВ на "На прощаване" без изобщо да им обясни как се пише. След това им ги раздала да си ги оценяват те помежду си.
2. Класното по БЕЛ беше в петък, съдържало е 25 въпроса + теза и е било в рамките на 1 учебен час.
3. Във вторник, въпреки теста по география им е дала да пишат ОЛВ в рамките на 1 учебен час, като е искала да е две страници формат А4 и не им е дала да ползват учебниците по литература. Та се чудя от къде са извадили цитати за доказателство към тезата.
4. Сега, за петък ще имат трансформиращ преразказ от името на Бръчков на глава 5 от "Немили - недраги", а часовете ще бъдат намалени.

Направо ми идва да вляза в училището и да я удуша. Обаче дишам дълбоко и се успокоявам, че остават само два дни до ваканцията

# 577
О, то обяснения за ОЛВ и аз не съм виждала, в тетрадките имат само заглавията на задачата. Но няма ни една рецензия. Написани отзиви, препоръки, конкретни негативни отзиви дори - никакви. Проблемът е, че не съм виждала проверена писмена работа с рецензия. А има нужда. Откъде да се ориентира едно дете дали изобщо прави нещата така, както се искат?
На мен ми иде втория срок да му сменя паралелката или училището даже. Сериозно обмислям. Тази жена е за първа година при тях, преподава само на тях и аз определено не съм доволна. Има доста изисквания, за жалост - неясно какви, а няма работа с децата. Запълва си норматива с тях. А, да, държи на назубрените стихотворения, приема разработки на родители и баби - учителки, при които ясно личи, че не са писани от ученика.
Тя пък им казала, че вече не се пишели цитати в ОЛВ. Откога и защо - идея си нямам.

Последна редакция: ср, 18 дек 2019, 12:16 от Judy

# 578
Ами аз изнамерих някакво примерно ОЛВ в нета и по него се учихме /и двамата, защото аз никога до сега не бях чувала за ОЛВ/. Там имаше извадени цитати и той по този пример направи няколко вкъщи, за да се упражни. Но дали така е правилно и има ли някакви промени - нямам идея. И от къде да имам, като нищо не е обяснено. А пък, ако трябва да се пише без цитати, не мога да си представя как ще запълнят тези два листа с изсмукани от пръстите неща. Не мисля, че са достатъчно големи, за да имат толкова богат речников запас, за да разтягат чак такива локуми. Но каквото е - такова. Нямам сили вече да се разправям, а за съжаление още не е свършил и първия срок дори. До края на годината най-вероятно ще вляза в лудница

# 579
Judy, детето искаш да го местиш, заради учителката по БЕЛ ли?
Не може ли да напишете всички родители една молба , с която да декларирате, че желаете друг учител да поеме класа и да я депозирате при директора?

# 580
По информация от моя син класирани за втори кръг на олимпиадата по БЕЛ от нашия град няма.
Аз съм от доволните от учителката по БЕЛ в училище. И децата много си я харесват. Това са ѝ първите седмокласници и може би ѝ липсва опит, но компенсира с много желание. Старае се да им обяснява нещата максимално разбираемо, работят системно за подготовка за изпита. Отделно води желаещите на театрални постановки и подхваща всякакви инициативи за стимулиране на ученето. Моят син доста се запали по театъра и сега с нетърпение си чака представленията.
За мое съжаление обаче учителката им по математика не можа да им влезе под кожата - не я слушат, не я харесват.
Моят се е отдал на ваканция вече. Тези дни само чете и нищо друго не мога да го хвана да прави. Един разпечатан тест по математика стои на бюрото му от събота. Поне да беше взел нови книги да чете, а той си препрочита трилогията "Червен изгрев_

# 581
Погледнах учебниците по литература на " Просвета плюс", " Просвета" и " Рива". И в трите има насоки за писане на ОЛВ.

# 582
  • Велико Търново
И аз съм на ръба на силите този срок, да приключва вече, че ми писна - всеки ден има "ново 20" - я изненадваща 15-минутка по математика, я 10-минутка върху 20 въпроса по бълг.език...Миналата седмица пък направо се изгавриха с децата - трябваше да имат контролно по физика върху целия изучаван до момента материал; дъщеря ми се скъса да чете през почивните дни, а в денят преди контролното учителката по география им казала, че била говорила с физичката и тя се била отказала от контролното, затова щели да правят по география. И тъй, дъщеря ми хвърля учебника по физика и почва с географията - накрая - ни едното, ни другото. Не че е лошо да се преговарят и четат назад уроците, но това си беше абсолютно ненужен стрес, с елемент на мазохизъм от страна на учителите.

# 583
Judy, детето искаш да го местиш, заради учителката по БЕЛ ли?
Не може ли да напишете всички родители една молба , с която да декларирате, че желаете друг учител да поеме класа и да я депозирате при директора?
Няма смисъл. Жената е зам.директор и никой няма да я смени заради наши искания в тази насока. Както писах - за жалост класът й е даден да си допълни норматив. Не че й се занимава.  
Затова съм се размислила поне втория срок да спася нещо. Не съм решила, но проучвам съвсем сериозно.

ОЛВ е добра тренировка за развитието на езика, но при нас отново това се прави по не особено домислен начин - обяснете на тия деца как се прави, какви са изискванията ви /очевидно си имат лични изисквания учителите - примера с цитатите, лично аз не разбрах защо да ги няма и защо ползването им е грешка, както и изискванията за обем, които е видно и от тук, че са различни, а някъде просто пък няма такива/, дайте няколко примерни ОЛВ /съжалявам, но не само дете на 13, а и на 23 години да е човек, ако не е виждал разработка от някоблко общи изречения няма да разбере какво трябва да направи./ и тогава учителите да поставят задачи, като, разбира се, проверяват изпълнението лично, вкл. и за правопис и пунктуация, а не да послушат 1-2 съчинения и да отсекат обобщено "Става", "Не е вярно" /кое не е вярно - това е направо безумен коментар, а такъв се прави/, "Не съм много доволна" или "Доволна съм", "Баба ти е ползвала цитати, но й кажи, че вече това не се прави така."  Laughing /цитатът е реален към дете с пишеща съчинения баба - бивша учителка/.

Иначе из нета има какво ли не.
Например:
https://bgmateriali.com/%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0% … D1%80%D0%BE%D1%81
Но пак - бих искала да прочета конкретен пример на такова съчинение. Цялостно написан. И да не е на високопарен научен език. Децата не пишат по този начин. И няма смисъл да го правят на тази възраст.

А тук чета, че някъде изобщо пък не е правено.

Миналогодишната ни учителка беше добре. Да се сменя учител в седми клас е много лош избор на ръководството. Ми като ще пълнят норматив, да я поставят в пети клас, да си свикват децата с нея от самото начало.
...
Бисквитка, и ние така бяхме с физиката. Човекът се скъса да си припомня теорията и формулите от раздела и накрая - хоп, няма контролно.
Иначе писмени препитвания си валят постоянно. Не ми пречат на мен, стига да са организирани по изучаван материал, понеже съм засичала въпроси на готови копирани от нейде си контролни, при които в учебника няма исканата информация. Виж, това е меко казано не съвсем добре.

Последна редакция: ср, 18 дек 2019, 11:49 от Judy

# 584
Ооо, при нас от 5-ти до 7-ми клас се смениха 4 класни ръководителя, 4 учителки по математика и 2 по БЕЛ, като едната беше заместваща на основната учителка за целия втори срок в 6-ти клас и беше от друго училище. И всеки с неговите си изисквания. Директорката ни е много зле на тема организация на работата, но как да не е, като преди да стане директор е била психолог на училището и никога не е имала достъп до учебния процес. И на мен ми минаваше по едно време мисълта за смяна на училището, но сега в 7-ми клас хич не ми се иска да го местя. Разчитам на курсовете и това е. Не мога повече да се занимавам с глупости. Нито нерви ми останаха, нито сили.

Погледнах учебниците по литература на " Просвета плюс", " Просвета" и " Рива". И в трите има насоки за писане на ОЛВ.

Така е. Но не може да се изисква писане на ОЛВ, без учителката да е дала някакви насоки и поне един път да са го упражнили в час всички заедно. Защото всеки си го разбира по различен начин. А пък да не говорим, че вместо да провери първото написано у дома ОЛВ, тя го е дала на учениците да си ги порверяват един на друг. Ами всяко си има различно виждане за това как се пише, а и все пак са ученици - няма как да преценят обективно дали е написано правилно или не.

Общи условия

Активация на акаунт