СЕДМИ клас 2019/2020 - тема 7

• 33 234
  • 772
  •   1
Отговори
# 615
  • София
Да. Много би било полезно някой да сподели такива разработки.
Аз не мога да придобия представа що е то теза или ОЛВ за отличен.
Тези в помагалата или са неестествено високопарни, или просто не стават.

# 616
Пускам насоки и примерни тези:
https://www.otlichnik.bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D0%BF% … 0%BB%D0%BD%D0%BE/

Опит за пример за ОЛВ, но за мен това няма никакво отношение към 13-годишни деца:
https://bgmateriali.com/%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B5%D1%80%D0%B8%D0% … D1%82%D0%B5%D0%B2

"...метонимия, инверсия, етимологична фигура,..., анафорична употреба,... силабическо стихосложение" - аде, молим, простотии!
Искам нормален приложим пример, не подобни "обяснения", и "примерен ОЛВ".

Туй пък е пълно с цитати:
https://referatite.org/na-proshtavane-v-1868-g--zashto-buntovnik … vypros-/74747/ref
каквито, според нашата госпожа, не бивало да има.
Отделно от това "скитническата битийност" и сие и тук ми идват много горница.
Опити за разработки - бол, но не попадам на ни една, която може наистина да се напише от седмокласник, който не е зубрил на изуст неясни му думи и цели изрази. Защо това у нас е тъй?

Хората по белия свят пишат есета от малки /за ОЛВ - не знам да пишат, т.е. да наизустяват тези и да ги възпроизвеждат след това/, но са си техни и се обръща внимание не на купешки изрази и сложни напудрени фрази, а на подребда, мотивация и правилност на изказа.

Последна редакция: ср, 18 дек 2019, 17:08 от Judy

# 617
Много ме дразни формулировката "с две-три изречения".
Ясно е, че изискваното за т. нар. теза не може да се събере в две-три изречения, дори и като ги разтегнеш до скъсване.
Знаете, че на изпити за езика, като искат нещо да се напише с еди-колко си думи си санкциониран и като не ги достигнеш, и като ги надхвърлиш.
Изпълнявайки задачата за тезата, винаги не отговаряш на част от изискванията.
Дяволът се крие в подробностите.

# 618
А аз да помоля да се сподели "нормална" теза, оценена с 6 точки. Например от пробния на смг. Ако е от пробен на Междучасие, ако може да не е от ученик на Междучасие.
Мария, да разбирам ли, че на ОЛВ 6 т. на олимпиадата по БЕЛ са  отличен резултат?

# 619
Мария иска теза.

# 620
Не съм разбрала:)
Благодаря, Солничка:)

# 621
  • у дома

Само да са здрави, друго не ме интересува вече.
Това е най-важното,всичко останало ще се нареди...

# 622
Бисе, голям си сладур!

На пробния в СМГ на Ния тезата е оценена с 3 точки (от 6 възможни). Има и една правописна грешка, от която губи едната точка. Т.е. пак е написала нещо за 4т. (и в Междучасие тезата ѝ беше оценена с 4т.). Не, че ми е драма 2-3т., но ако е нещо фундаментално, да вземе да го изчисти.

За ОЛВ-то видях едни стари критерии в сайт на някое си училище, вече не помня кое. Според тях тезата на ОЛВ е 4т. В някое си РУО намерих други стари критерии за ОЛВ. Там пък тезата на ОЛВ носи макс 7т. Та за олимпиадата не зная как се котира перфектната теза Simple Smile

# 623
Мария, споделяш че на детето му е приятно да пише. Гледай това да не се прецака. Щом дете може да напише нещо за теза или ОЛВ грамотно и със СВОИ думи, те са перфектни. Няма нужда да отговарят на нечии очаквания да прочетат нам-си-какво.

# 624
Да, така е. Не искам да ѝ влияя на начина на писане. Какъвто - такъв. Но ако например трябва да има някакви уводни думи, а тя никога не слага, това е поправимо. Или ако трябва да има нещо друго, което тя не включва, то това може да се изчисти. Теорията "как се пише теза" е изчетена. Както и книжката със 150 тези е купена, но не ги хареса Simple Smile. Искам да види "детска" теза за 6т., за да си разбере пропуските.

# 625
Мария, споделяш че на детето му е приятно да пише. Гледай това да не се прецака. Щом дете може да напише нещо за теза или ОЛВ грамотно и със СВОИ думи, те са перфектни. Няма нужда да отговарят на нечии очаквания да прочетат нам-си-какво.
И аз съм на това мнение, но ето че не се оценява. Също както по наше време, преписваме или зубрим чуждите анализи и уж развиваме някакви теми....

# 626
  • София
Да ви кажа дълбоко се съмнявам, че ако дете наизусти 150-те тези от онова помагало, непременно ще получи 6 точки. Толкова е фрапантен "Азът" в тях, че проверяващите отдавна са се усетили, пък и кой знае колко пъти са го срещнали.
Всъщност се надявам да е така; би било обидно ако се оценяват високо подобни неща.

# 627
  • София
В "150 тези" пише структурата каква е. Ако я спазвате, би трябвало откъм съдържание да отговаря на изискванията. Аз не им гледам "Аз-ът". И на мен ми боде очите, но взимаме от там пример за самата теза - първото изречение все пак е някакво становище върху откъса. И взимаме пример за изразните средства. Моята дъщеря не пише заключително изречение, и не знам дали това е проблем. В Междучасие са и писали 4 точки на теза с 1 уводно и 2 следващи изречения с тропите.

# 628
Аз сега се дивя на едно контролно по БЕЛ на сина ми- явно е по медийните жанрове. На въпрос кое ви е любимото телевизионно шоу и защо,  е отговорил, че не гледа трлевизия. Друг въпрос е свързан с това какви въпроси би задал на любимиия си герой. Отговорът е, че няма идоли и точка. Имам чувството, че понякога нарочно се прави на интересен, отвратителна възраст ..
Иначе се израдвах на ПИ от школата-54 точки на теста и 33 на преразказа  За тезата не са писали, ще видя работата в събота.

# 629
Аманда, кефи ме твоето момче! Браво!

Общи условия

Активация на акаунт