Брекети – къде, какви, за колко? -тема 13

• 65 080
  • 831
  •   1
Отговори
# 600
Аз също съм над 30 с естетични, от 4 месеца съм с брекети, съвсем за кратко ми се наложи да ползвам восък, когато поставихме и на долната челюст.

# 601
Няма страшно 😅 май повечето хора тук сме 30+. Аз съм със сапфирени на горната челюст и метални на долната. Като усещане няма никаква разлика, иначе естетичните са малко по-големи, да. При мен няма изпъкване на устните, тоест не личи и с естетичните. Успех.

# 602
Да, по-обемни са керамичните в сравнение с металните, които са ми на долните зъби. Но не е нищо фрапиращо. По-неприятно ми е самото им махане с клещите, металните сякаш падат по-лесно, но и това не е чак такъв проблем.

# 603
А при вас колко месеца след слагането на брекети на горните зъби ви сложиха и на долните? Какво се изчаква да се случи с горните, за да се сложат и на долните?

# 604
А при вас колко месеца след слагането на брекети на горните зъби ви сложиха и на долните? Какво се изчаква да се случи с горните, за да се сложат и на долните?
Да се наместят горни зъби и /или захапка
После по рях долните.
Няма как да е едновременно.

# 605
В края на май ми сложиха на горните, от 10 септември имам и на долните.

# 606
  • Mediterraneo
При дъщеря ми имаше период от 7-8 месеца след поставянето на горните.

# 607
На мен първо ми сложиха горните и след 2 месеца долните

# 608
Около 7 месеца разлика имах и аз, при мен трябваше да се разместят едни зъби, за да може да се работи по други.

# 609
  • Бургас
Да, по-обемни са керамичните в сравнение с металните, които са ми на долните зъби. Но не е нищо фрапиращо. По-неприятно ми е самото им махане с клещите, металните сякаш падат по-лесно, но и това не е чак такъв проблем.
Едва от няколко дни съм с брекети и вече си мисля как ще ми ги махнат някой ден. Звучи ми като ужасна процедура предвид това колко силно са залепени. След това има ли някакви следи по зъбите?

# 610
  • Русе/ София
В четвъртък извадихме  2 долни зъби 4-ки на 13 годишната девойка....Макар цяло лято да обикаляме по консултации и да ги мислим, макар да знам, че е не само от естетически, но и по здравословни съображения, за да може да дъвче правилно (в момента страничните й зъби изобщо нямат контакт)....решението беше много трудно.
Може би при пациентите над 18г., които сами правят този избор с ваденето на здрави зъби нещата стоят по друг начин, но за родител, който трябва да вземе такова решение, вътрешната борба е голяма и в момента се чувствам като престъпник спрямо собственото си дете....
Предстои слагане на горни брекети и нивелиране на горни зъби, после странични долу и предната дъга май е последна....
Сега като прочетох за извадени по 4 зъба при някои от вас, затворени дупки и то в рамките на месеци....хора признавам си, някак ми олекна. Дай Боже и при нас всичко да е наред и да не се налага вадене и на мъдреци след време.
Благодаря ви за споделените резултати и опит. Бъдете здрави!

# 611
  • Бургас
В четвъртък извадихме  2 долни зъби 4-ки на 13 годишната девойка....Макар цяло лято да обикаляме по консултации и да ги мислим, макар да знам, че е не само от естетически, но и по здравословни съображения, за да може да дъвче правилно (в момента страничните й зъби изобщо нямат контакт)....решението беше много трудно.
Може би при пациентите над 18г., които сами правят този избор с ваденето на здрави зъби нещата стоят по друг начин, но за родител, който трябва да вземе такова решение, вътрешната борба е голяма и в момента се чувствам като престъпник спрямо собственото си дете....
Предстои слагане на горни брекети и нивелиране на горни зъби, после странични долу и предната дъга май е последна....
Сега като прочетох за извадени по 4 зъба при някои от вас, затворени дупки и то в рамките на месеци....хора признавам си, някак ми олекна. Дай Боже и при нас всичко да е наред и да не се налага вадене и на мъдреци след време.
Благодаря ви за споделените резултати и опит. Бъдете здрави!
Майка ми навремето ме остави да си махна телчетата и ме остави и с кривите зъби. Сега на 35 г трябва да се занимавам с това отново. Дъщеря ти ще ти е много благодарна (ако не сега, след време). Разбирам те като майка как се чувстваш, но го правиш за нейно добро

# 612
miss july, аз понеже с едни брекети на 20 години, не остават следи; лепилото се полира и единствено е възможно да задържа малко повече плака, понеже все пак няма как да се изтисти напълно, за да не се нарани емайла на зъбите. Но с добра поддръжка и хигиена, всичко е наред и плака няма, а за видимост -  съвсем нищо не се вижда от лепилото. А брекетите ако си спомням добре, нащракаха с някакви клещи да ги свалят, не беше болезнено, просто шумно.

Това е, че по тази причина и постоянните ритайнъри ме притесняват - моите се разлепиха от само себе си, и то така, че все едно нищо не е имало по зъбите ми - съвсем гладки са на пипане с език, т.е. изцяло се разлепиха... лошото е, че на времето нямах възможност да ги залепя обратно, и сега наново лечение, предполагам затова сегашната ми докторка иска да ми прави и вакуум ритайнър, но аз все пак ще настоявам и за постоянен.

В тази връзка, моите родители не дадоха да ми вадят 4 премолара, и сега истината излиза - просто цялото ми лечение отиде на кино.
Elida, подкрепям и аз да не се чувстваш лошо с ваденето - така гарантирате успеха на лечението. Даже още по-добре във възраст, в която костите на лицето още се оформят. Аз сега на късна възраст го правя, с огромни зъби и недоразвита долна челюст, но колкото може все пак да има подобрение.
Ас също трудно се решавам на тази стъпка за себе си, но знам, че ще помогне на по-добър резултат. С какво се успокоявам - първо, гледах много предавания в ютуб на хора с видео влогове за лечението си с брекети, и това много ми помага, да видя какво усещат, как изглеждат докато им се затворят разстоянията.

Знаеш ли, говорих си с приятелка на тази тема, и за моя голяма изненада се оказа, че тя е родена без зародиши на пети зъби, т.е. без да преминава през цялата ортодонтска хамалогия, тя по рождение си е с 4 зъба по-малко, просто няма дупки. И всъщност има много такива случаи на аномалии. Като цяло еволюцията върви в такава посока - едно време челюстите на хората са били по-големи, и са си имали всички зъби в устата наредени - включително и мъдреци израстнали без проблеми. Сега който има късмета да няма нужда от ортодонт, в 90% от случаите пък има проблемни мъдреци, които вади. Просто натам отиват нещата.

Лично за мен, аз горе долу имам здрави зъби, като изключим в ученически години чести проблеми и кариеси на шестите и седмите зъби. Т.е. останалите са ми без пломби и неработени. От години ходя на зъболекар само за почистване, и за лечение на гингивити - има места, на които хигиената ми е затруднена заради достъп, и се образуват джобове, което е хиляди пъти по-болезнено от кариес. Лекуващият ми зъболекар е и хирург, и ме насърчава за ортодонтското лечение, първо защото знае за естетичните ми опасения, и второ е убеден, че това ще ми облекчи парадонталните проблеми, и ще ми спести много главоболия в дългосрочен план. Пред перспективата да си докарам парадонтит и парадонтоза, предпочитам да извадя 4 зъба и да си наредя захапката, и да си заздравя парадонталния апарат - самото положение на предните ми зъби води до смъкване на венците, а гъстотата им пречи дори конец да прекарам

Последна редакция: нд, 11 окт 2020, 08:44 от Анонимен

# 613
Мис Джули, отчупват се с клещи, не боли, нищо не се усеща, просто вдигат повече шум Grinning

Елида, дъщеря ти ще ти бъде благодарна. Сега не е приятна процедуратата, но спестява повече главоболия в зряла възраст. Аз също бях оставена от родителите ми да решавам сама на 12... Е, сега на 32 го реших.

# 614
Аз също бих била скептична относно вадене на зъби. Да, значително се улеснява процедурата и за самия ортодонт. Обаче ако погледнете чуждестранни проучвания - никак не се препоръчва вадене на зъби ( здрави). Променя се  “пълнотата” на устните, в по-късна възраст особено. Бих потърсила 2, 3 и 5 мнение. Както направих и за себе си.

Общи условия

Активация на акаунт