Брекети – къде, какви, за колко? -тема 13

• 65 066
  • 831
  •   1
Отговори
# 630
Естествено, че мъдрец е за предпочитане да се извади, дори и да е здрав.

Ще помоля за аргументи в защита на цитираното .

# 631
По принцип не е ок да се вадят здрави зъби, но имайте предвид пораженията, които неправилната захапка оставя по челюстите и в последтвие ставите.
Деформирана челюст(недоразвита, под напрежение и тн.) в късна зряла възраст няма как да се възстанови, дори да се наредят зъбите или ще е със сериозна интервениция.
Отделно неправилната захапка не е само козметичен проблем, а може да нанесе сериозни щети по ставите в късна възраст, да е виновна за износване на зъбите и тн.
Та смятам, че нещата, решени навреме(докато трае развитието на едно дете) са много важни за бъдещото му дентално здраве , както и здравина на челюсти, стави.
Поне това ми е обяснено от 5 ортодонта, при които водих сина ми преди да изберем лекар.

# 632

Всъщност, мнението ми изхожда от обстоятелството, че мъдреците най-често растат под неправилен ъгъл и затова създават проблеми със съседните зъби, образуват джобове, кисти и какво ли не. Но ако след консултация със зъболекар се окаже, че са напълно здрави и растат правилно, също смятам че не бива да се пипат. Това си е природна резерва, която в бъдеще може да послужи за опора на мостове, коронки и т.н.
Изобщо, странно ми е как може някой просто така реши да си извади здрав зъб,  в името на щастливата усмивка. Но хора разни.

# 633

Изобщо, странно ми е как може някой просто така реши да си извади здрав зъб,  в името на щастливата усмивка. Но хора разни.

С някои неща по - добре да не се сблъсква човек, но за съжаление на много хора се налага.

# 634
  • Русе/ София
Arwen Amarantha,  не знам къде сме се доказвали кой е по- и най- родител, но съм чела доста, интересувала съм се, знам как стоят нещата при нас и наистина е по- добре да не се сблъсквате с подобен казус. Но на някои им се налага, както казва и Роки-Маки. Човек взема понякога корено различни решения в хипотетична и в реална ситуация.
Като достатъчно четящ и образован човек, не е в природата ми да се конфронтирам, нито съм обидила някого с поста си. Извинявам се, че че ще го кажа, но заради подобни изказвания като Вашето, човек съжалява, че е споделил опита си, а групите се превръщат в място за обиди и нападки. Благодаря на всички, които са се сблъскали действително с такава ситуация- от страна на пациент или родител и изразиха мнението си. Хубав и успешен ден.

# 635
чета ви как сте вадили зъби на децата, не само мъдреци, ами и по-предни, за да им оправите захапката, и се сещам как преди месец вадихме едни мъдрец на дъщерята, на 14г е, за да освободим място за 5тия зъб(чрез апаратче и евентуално частични брекети след това), който е не просто крив, а хоризонтален. той и мъдрецът е хоризонтален и нямаше да има къде да израстне, де. понеже стана постоперативен проблем, звънях на хомеопатката да помогне с нещо против инфекцията и тя като ми се разкрещя - как съм ужасен родител, осакатявам детето си, апаратчето и брекетите водели до психически разтройства и т.н. малко послушах и й казах, че това ни е последният разговор. то по нейната логика всички в тази тема, както и много други хора, са с психични отклонения...

# 636
  • софия
Всяка крайност не е здравословна. Когато зъбът/зъбите са проблемни се избира по-малкото зло.

# 637
Мнения за ОД Росица Йонкова, гр. Варна?

# 638
По принцип родителите са виновни за всичко. Дори за това, че сме се пръкнали на тоя свят, така че...няма какво да го обсъждаме Joy. Каквото и да направят - виновни са.
Идеята беше да преставя гледната точка на порасналото дете. Simple Smile а иначе, и без ортодонтски проблеми, ако човек реши, сигурно пак щяха родителите да са му виновни за нещо де Innocent това не е въпрос на зъби и захапка Innocent

# 639
Елида, в Сф или в Русе се лекувате?

# 640
  • Бургас
Не разбирам драмата в това да извадиш 2-3 зъба от устата си, след като това ще доведе до това да си оправиш всички останали зъби и най-вече захапката. Да оставя 2 зъба в устата си, за да може после всичките ми дъвкателни зъби, върху които пада цялата тежест на челюстта, да се съсипят. Няма нужда. При мен ще махнат мъдреците, за да се освободи място. Ако нямах мъдреци сигурно нямаше да има нужда от вадене на зъби

# 641
Мъдреците нямат кой знае какво отношение по отваряне на място. Повечето ортодонти изобщо не ги пипат. Затова най-често се вадят премолари. Мъдреците се махат, когато са ретинирани и създават проблем на 2рите молари, примерно.
А пък изваждането на премолари създава други проблеми в дългосрочен план - допълнително стесняване на малка челюст, което в последствие да доведе до проблеми с дишането и синусите, хлътване на лицето/скулите и издължаване на чертите на лицето. Обикновено мястото, което се отваря след изваждане на два зъба или дори на един, е много по-голямо от необходимото. 

Последна редакция: ср, 14 окт 2020, 12:42 от Soft_Rain

# 642
Аз знам, че винаги се вадят 4, не 2. Виждала съм човек с 2 извадени, не е ОК

# 643
Аз знам, че винаги се вадят 4, не 2. Виждала съм човек с 2 извадени, не е ОК

разбира се, че може да са 2, когато са мъдреци - горната и долната челюст въобще не е задължително да изискват едно и също лечение. ако са по-предни зъби не мога да кажа, но пак не ми се вижда логично да е правило.

# 644
Няма правило - зависи си от уменията на ОД. Може и един да се извади и да се постигне правилна захапка. Най-често се вадят 2 отгоре и 2 отдолу, за да има симетрия. Но като цяло изваждането трябва да е последна мярка, а не първоначална стъпка. Много ортодонти го правят, за да си улеснят работата, което вреди в дългосрочен план на пациента. Намерете си ортодонт, който ще се "занимае" с конкретния случай и ще работи със ситуацията, която имате, а не такъв, който търси по най-лесния за него начин да ви нареди зъбите. Престъпление е на деца да се вадят зъби, при положение, че може да се направи място с разширяване на челюстта. Такива методи се прилагат дори и при възрастни.

Общи условия

Активация на акаунт