Делене на разходите 50/50.

• 15 435
  • 469
  •   1
Отговори
# 150
И за какво ще ти е тоя мъж,дето ще те кара да си плащаш всичко,дето не може да покрие поне битовите разходи на семейството си.Такъв и за любовник не бих търпяла и на кафе не бих отишла.
А защо трябва да те кара мъжа да плащаш? Нормално е след като живееш с някого и правиш разходи, да си ги поемаш (лично твоите или иначе казано около 50% от общите) или поне в някакъв % от твоите. Така е в света на възрастните. За мен само за дете е нормално да живее на чужда издръжка. Ако мъжа иска на 100% да издържа жена си е друго, а за повечето такива издържани си има една думичка и не е много розова. На мен лично не би ми било комфортно да лежа по цял ден и да чакам всеки месец мъжът (не работодател) да ми превежда сума или да му искам пред ден два за кафе, за маникюр, за превръзки и т.н. Говоря за постоянен нанчин на живот, а не за временни кризистни ситуации, когато единия помага на другия.
+1
Аз също не се чувствам комфортно ако си нямам мои лично пари за себе си. Дори и като излязох в майчиство, изключая че парите, които получавах, ми бяха предостатъчни, но си имах доста спестено, и не съм чакала мъжът ми да ми остави на масата €20, че да отида до магазина или да си поръчам нещо за ядене.

# 151
  • София
Включваш ли тук и битовите дейности? Чистене, готвене, гладене, пране.
И тях трябва да се делят. Строг график трябва. Тази седмица единия ще прави това и това, а другия онова  Laughing
Ако единия откаже, ще трябва да плати компенсация на лицето, което е извършило повече домашни дейности. Ако ще и за 2 измити чинии.

Ами в едно нормално (за мен) семейство няма строги графици. Единия ако е 2 леви в готвенето, пък на другия му се отдава, няма да се редуват, че сакън единия да не е минат, а единия ще готви, другия ще върши друго. Ако пък са в процес на ремонт и мъжът е основния "майстор" в ремонта, т.е. доста неща си прави сам - нормално е половинката да се занимава основно с чистене, готвене и евентуално дете, а не да си клати краката, докато той цял ден шпаклова и вечерта да му каже мило имаш да миеш баня и прозорци, щот аз изпрах, наготвих и пуснах прахосмукачка и миялна. Та някои неща са си според зависи от ситуацията. Ако са еднакво натоварени с работа и единия няма допълнителнта /било то втора работа вечер или ремонт вкъщи/ е нормално и домакинството да си поделят, но ако жената си стои цял ден у тях, пък мъжа се връща в 18ч. и започва да прави ремонта на общото им жилище, не е нормално в 9-10ч да го накарат и да чисти или тепърва да готви. Баланс трябва да има, а не цепене до полседно на 2 - и двете са уж 50 на 50, ама отношението между двете е коренно различно.

# 152
И аз винаги съм се опитвала да обясня, че такива отношения са по-скоро съквартирантски ( и то с непознат съквартирант, не с приятел, с който се знаете от години ). И повечето жени, които мислят за семейство, точно по този начин биха чувствали мъж, който държи на това. Един мой бивш даже го наричаше " равноправие". При все, че имахме еднакви доходи и никога не ми е било проблем самото делене, а отношението. Някак си не ми се връзваше тоя модел със сериозна връзка. Да идем до магазина за храна, че да си разделим сметката. Или да си искаме пари на заем. За това и никога не я почувствах като такава, макар човека отсреща да твърдеше обратното.
Ама ми прави впечатление, че повечето такива индивиди, се държат така и с роднините си.
И бягат от всякаква взаимност. Даже все си мисля, че на тях им трябва по-скоро другарче, от колкото партньор и накрая остават сами.
Този модел може и да е някъв американски, не го знам как се е завъдил, но тотално е промил мозъците на едни определени набори,  понеже главно при тях наблюдавам тоя начин на мислене. А иначе масово са добри, всеотдайни хора, пък се чудят защо не могат да си намерят сериозни половинки и да изградят семейство. Като моя познат, например.
А аз не знам как да им обясня къде им е грешката, когато ме попитат, защото те не го възприемат за такава, понеже с това са израснали.
Като цяло, само мога да се радвам, че наборите пак се оправят и наблюдавам доста млади хора, около мойте години, които си имат сериозни връзки, развиват се и дори да са необвързани, изобщо не мислят по този начин.

Как така са добри и всеотдайни, пък ги боли сърцето кафе за левче да купят на жената, която уж обичат?  Laughing
Да си всеотдаен изключва тази система 50/50.
И ако ще издребняваме то и ходенето на пазар също трябва да се плаща. Защото времето е пари. Тоест ако аз отида и загубя 30 минути за пазар. Трябва примерно да поема не 50 % от сметката, а да кажем 40, абе даже 30. Ако отсреща се дърпа, да идва с мен. Даже и мъкненето на торбите трябва да се поделя.
Назад се даде пример в който заплатата на жената е само за нея. А мъжът плаща всичко.
И това не ми допада. Не е редно на единия да пада грижата за всичко /ток, вода, парно, храна/, а другия парите, които вади да са само за негови лични нужди - дрешки, забавления и т.н.

Афродита,  не се извършват ремонти всеки ден. Но всеки ден се готви, чисти и пере. И това,че мъжът преди месец е ремонтирал някое шкафче, не му дава причина да не пипа нищо.
Иначе си права. Ако жената е вкъщи, а мъжът работи, то тя има достатъчно време и не е редно той след работа да прави тези неща.
Но е факт, че има семейства и двамата работят, но само жената като се прибере продължава да работи, а мъжът сяда на дивана, защото нали е мъж  Laughing
Да, баланс трябва и взаимност, а не скръндзавост и издребняване и то към човек, който уж имаш чувства.
Просто има случаи са твърде фрапиращи.

# 153
Моя мъж също не е работодател,но не чака да му искам,а като взема пари ми ги дава и не държи сметка колко е тока,водата,храната и джобните на децата,когато бяха на наша издръжка.И за дрехи и покъщнина не се стиска.Ама и аз не съм прахосник и от това,което ми дава даже имаме спестени.

# 154
  • София
Афродита,  не се извършват ремонти всеки ден. Но всеки ден се готви, чисти и пере. И това,че мъжът преди месец е ремонтирал някое шкафче, не му дава причина да не пипа нищо.
Иначе си права. Ако жената е вкъщи, а мъжът работи, то тя има достатъчно време и не е редно той след работа да прави тези неща.
Но е факт, че има семейства и двамата работят, но само жената като се прибере продължава да работи, а мъжът сяда на дивана, защото нали е мъж  Laughing
Да, баланс трябва и взаимност, а не скръндзавост и издребняване и то към човек, който уж имаш чувства.
Просто има случаи са твърде фрапиращи.
Говорех само за периода през който тече ремонт, а основен такъв трае няколко месеца. Тез дето тряят над година не са толкова времеемки дневно, т.е. стават бавно по друг причини, и реално дневно се работи по-малко по тях. След ремонта е естествено мъжа да се вкл. и в домакинството, а не да лежи на кълката - аз ремонтирах ти ще ми готвиш доживот.
Моя мъж също не е работодател,но не чака да му искам,а като взема пари ми ги дава и не държи сметка колко е тока,водата,храната и джобните на децата,когато бяха на наша издръжка.И за дрехи и покъщнина не се стиска.Ама и аз не съм прахосник и от това,което ми дава даже имаме спестени.
Явно ви устойва - супер за вас. Аз казах, че на мен няма да ми е комфортно в такава ситуация, ако тя е по мое желание, а не временна неработоспособност.

# 155
Аз също работя,но не чака на моите пари.И да устройва ме.Мога да си позволя да напусна работа по всяко време,без да се притеснявам какво ще ям и как ще си платя сметките,не съм принудена да работя работа,която не ме устройва или да търпя работодател който не ми харесва,да се притеснявам да взема болнични и др.

# 156
Аз съм в страна, където двойките предимно делят всичко 50/50 (даже и кафето). Не са всички, но са мнозинство и те гледат недверчиво, ако моделът е друг. Но жените имат чистачки, детегледачки и се хранят предимно навън. И въпреки това не съм съгласна да е точно половината, след като е дори официално потвърдено, че работим 73 дни безплатно в годината. Толкова е разликата в заплатите жени/мъже за една и съща позиция и с еднакъв стаж. На нас ни се плаща до единайсти октомври, съответно смятам, че октомви, ноемрви и декември не е редно да давме и стотинка. Angry

# 157
Е кажете, че за това става въпрос, мъжът като вземе пари да ви ги дава...

Не знам, не съм възпитана така и не ми е дошло наум да искам такъв мъж. Аз съм по равноправието. Дъщеря имам, и на нея не бих искала да чака някой да и дава, това е рискова ситуация.

# 158
Никой не е твърдял това.
Виж за какво е темата.

# 159
  • Down south
Според мен, ако една жена чака да и се дава, то тя не е независима, а може и да и харесва да бъде зависима. Хора и предпочитания всякакви. При едни избор, при други, липса на такъв.

Независимостта е нещото, което за мен е ключов фактор, така е възпитана и дъщеря ми.

# 160
Да де, ама пак казвам. Темата не е за независимостта.

# 161
Чакай сега - не става въпрос жената да не вади пари. Става въпрос мъжът, когато вече е в семейство, да насочва парите към семейството. Щото е комично жената да се нагърби с оцеляването, а мъжът да има свободен ресурс за кефчета.

"Мога да си позволя да напусна работа по всяко време,без да се притеснявам какво ще ям и как ще си платя сметките,не съм принудена да работя работа,която не ме устройва или да търпя работодател който не ми харесва..."

Да, това е целта.

# 162
Независима съм и още как.Имам си и доходи и спестявания.

# 163
  • Down south
Малко или повече нещата са свързани. Независимост и плащане на сметки, зависимост и сметките ти се плащат  Joy Joy Joy

Ако няма кой да ти плаща сметките, а и сама не можеш. Лошо, много даже.

Последна редакция: сб, 30 ное 2019, 21:29 от Daylily

# 164
То ако ще си независима - живей си като мома. Защо хем в семейство, хем независима? Нещо състезание ли е?

Общи условия

Активация на акаунт