С какво ви дразнят свекървите? – 117

• 37 712
  • 747
  •   1
Отговори
# 105
Не  , писала съм на машина и свикнала ,така и не можех друго да приема. Карай ,бабичката може да изтърпите.Извинявам се за спама,може да го забършат даже ,че иначе остава все нещо.

# 106
  • София
Не  , писала съм на машина и свикнала ,така и не можех друго да приема. Карай ,бабичката може да изтърпите.Извинявам се за спама,може да го забършат даже ,че иначе остава все нещо.
Споко, и аз съм така. Впрочем, БДС е специално за българския, така че в максимум случаи да се натиска: ляво-дясно-ляво-дясно

# 107
Здравейте!
Нахлувам в темата за да споделя, а ако получа и съвет ще е чудесно!
Накратко свека е начетен, интелигентен човек с тотална липса на човешки добродетели, съобразителност и зачитане на чуждо мнение! Страда от патологична алчност, крайно пресметлива в действията и постъпките си, не приема чуждо мнение и налага своето, на всяка цена! 
С ММ живеем самостоятелно в наше жилище, не ни помага с нищо и не зависим по никакъв начин от нея.
Едвам я понасям, макар да се виждаме рядко и за кратко!
Давам ви само няколко примера, защото за нея роман може да се напише...

*  Много ми е неприятно, когато дойде у дома да види внучето си и започва от вратата да раздава команди на ММ. Закачи ми якето, донес и ми вода, къде е еди коя си играчка...донеси я и т.н.. ММ изпълнява, а аз се чудя как да реагирам за да няма безкрайно обидени!

* В един момент от престоя й започва да наглася и домът ни... да сме подредили мебелите еди как си, да купим еди какво си за тая и тая стая, на подредя дадено нещо по нейн стандарт! Всеки път аз или ММ или и двамата й казваме, че това си е наша работа, а тя заявява "Аз само казвам!", повтаряме, че не сме я питали, но тя го прави всеки път...просто не спира!
Това ме побърква!

* Винаги и във всяка тема обяснява Тя как прави дадено нещо, Тя как знае, как може, как е измислила, навремето как е правила, колко невероятна майка е и т.н.. Много ме напряга, защото сме слушатели- заложници!
Има ли начин за реакция без да има обидени?

* Много се дразня, че винаги ме прекъсва в разговор с нея или с другите гости, без да ме изслуша и започва да нарежда и обяснява, поучава без дори да има нужда! Злепоставя ме по този начин! Сякаш аз нямам капацитета да сглобят едно изречение...постоянно ме прекъсва, не мога мисълта си да довърша!

* Напоследък започва много да се опитва да се бърка по отношение на детето! По всички въпроси...относно градината как трябва тя да го гледа, относно хранене, възпитание, обличане...всичко, всичко и то по-нахален начин!
С ММ няколко пъти категорично заявяваме, че това не е нейна грижа, а тя пак започва "Аз само да кажа...само казвам"...и така всеки път "Само ни казва" едно и също.  Това вмешателство трябва да спре сега, защото в бъдеще ще се задълбочи, но тя не се разбира от дума!

* Може да е смешно и маловажно за някои от вас, но много ме дразни когато сме с повече гости, без значение къде, тя постоянно дърпа детето да го гушка, то се дърпа , аз го взимам. Тя след две минути пак почва да го тормози. Казвам й "Не виждаш ли, че не иска да го гушкаш. Остави го да си играе около нас." Тя заявява на висок тон, че само днес ще го вижда и после чак след месец и сега ще го гушка 😠 и пак се почва тормоз над детето. То е още малко, но бих искала да разгранича тези нагони и да стане е ясно,  че с детето се занимаваме само аз и ММ.

Ох...много дълго стана, ще прощавате!
Може и аз да съм в грешка, може да се вглеждам прекалено много в някои неща...Не знам!
Ако има и други в подобно положение давайте идеи как се махат капаците на кон? По какъв начин да й се каже, веднъж за винаги, че да спре да налага нейните стандарти и поведение?
Весело посрещане на празниците!

# 108
Пробвай с OK Boomer:) и си зяпай телефона.

# 109
  • София
Според мене много се вглеждаш и обръщаш внимание на всяка дума или дижение на свека.
Наясно съм, че не ти е приятна, но нали сте отделно.
Изтърпи докато е на гости. Гледай си гостите и телефона, от време на време ходи с детето в другата стая за да не му досажда. Като си замине свека пак ще си живеете както сте избрали с ТМ.

# 110
Пробвай с OK Boomer:) и си зяпай телефона.
Това е лаф на 13-годишната ми дъщеря. На нея ѝ подхожда.

Авторката по-добре да си го премести от левия крачол в десния и да не ѝ пука, след като се виждат рядко.

# 111
  • при късмета
Злепоставяй я и ти пред гости. Като направи забележка или нещо което е казала многократно, кажи пред всички "вече ти казахме няколко пъти, че това и това сме го решили различно. Интелигентен човек си, предполагах, че си разбрала". С напълно спокоен тон. Доста може да подминеш, нека си дудне, но за детето и подредбата у вас, трябва да сте по-категорични. И не се заемай с тази задача сама, мъжа ти трябва да е по-дейния в това отношение от теб

# 112
Трудно би се справила с такъв характер. Имам такава роднина и знам какво е. Колкото по-малко внимание обръщаш, толкова по-добре за теб.

# 113
  • София
Излизай, когато дойде у вас. Ако постави въпроса - кротко изброй няколко неща, които си писала тук.
Ако направи проблем на ТМ - нека той говори с нея. И това, че ѝ е донесъл вода или друго нещо - няма да му паднат ръцете, ако той се дразни, да го каже лично.

# 114
  • София
Ако бях на твое място хич нямаше да се втелясвам. Явно си е такава жената.
А, и виждам някаква ревност към детето. Спокойно, няма да те измести като майка.

# 115
И това, че ѝ е донесъл вода или друго нещо - няма да му паднат ръцете, ако той се дразни, да го каже лично.

Разбира се, че е така!
Аз съм гостоприемен човек! Начина, по който го командва ме дразни, а не че иска дадено нещо! Държи се сякаш й е слуга!
Казвала съм му всичко това, но той не го смята за проблем...странно!
Вероятно причината си е в моята непоносимост към конкретния човек!
Иначе излизането би решило проблема, но не искам да оставям детето само с нея, пък дори и ММ да е там!

# 116
Ако бях на твое място хич нямаше да се втелясвам. Явно си е такава жената.
А, и виждам някаква ревност към детето. Спокойно, няма да те измести като майка.
Напълно сте права, изпитвам ревност към детето и странни чувства...сякаш искам да го предпазя от нея! Проблемът, е че многократно сме й казвали да следва нашия модел на грижа и възпитание, но тя не го прави!
Ако не я видим му дава всякакви  неща за ядене и пиене, оставя го да си играе с неподходящи неща, пуска му да гледа телевизия и разрешава всичко, което ние не и т.н..
Когато й направим забележка се почва дежурното: "Само да види", "Аз само да му покажа", "Нищо няма да му стане", "И аз съм отгледала деца" и още подобни в този стил.
Вероятно това допринася за тази ревностна защита на детето от нея, която се надявам да преодолея в най-скоро време и да се чувствам по-спокойно, но за това са нужни и усилия от нейна страна, а тя не вижда да има проблем.

# 117
  • София
При положение че се виждате рядко, за какво е тая ревност? Само ти се натоварваш. Остави я да поиграе с него , нищо няма да му стане. Прекалено се вглеждаш, личи си непоносимостта към човека. След като на мъжа ти не му пречи да и донесе чехли и вода, защо на теб ти пречи? Тя нали не се държи така към теб? Това си е тяхна работа, не му намилай, защото ти ще излезеш виновна накрая. Гледай си живота бе жена, аз проблем не виждам.

# 118
При положение че се виждате рядко, за какво е тая ревност? Само ти се натоварваш. Остави я да поиграе с него , нищо няма да му стане. Прекалено се вглеждаш, личи си непоносимостта към човека. След като на мъжа ти не му пречи да и донесе чехли и вода, защо на теб ти пречи? Тя нали не се държи така към теб? Това си е тяхна работа, не му намилай, защото ти ще излезеш виновна накрая. Гледай си живота бе жена, аз проблем не виждам.
Според мен е съвсем нормално като дойде някой на гости, та дори и да е свекървата, да помоли някой от домакините за чаша вода щом й се пие. Ако тръгне сама да рови из кухнята да си търси чаша и да си пълни вода, вероятно пак щеше да дразни снахата. За мен поведението на жената е напълно нормално изключая непоисканите съвети за всичко. Моето мнение е просто да не й обръщат внимание на забележките.

# 119
  • София
Според мен е съвсем нормално като дойде някой на гости, та дори и да е свекървата, да помоли някой от домакините за чаша вода щом й се пие. Ако тръгне сама да рови из кухнята да си търси чаша и да си пълни вода, вероятно пак щеше да дразни снахата. За мен поведението на жената е напълно нормално изключая непоисканите съвети за всичко. Моето мнение е просто да не й обръщат внимание на забележките.
Нормално, ако е с нормален тон, но в случая явно е заповеднически. Тези неща се усещат вкупом с жестове, интонация и поглед. Ако беше нормално искане, момичето нямаше да пише тук. То е нормално и баба да гушка внуче, но в конкретния случай внучето не иска, дърпа се и крещи, а баба продължава да го "мачка". И това ли ти е нормално? А за даването на непозвоелни храни и гледане на тв да не говоря.

Общи условия

Активация на акаунт