Разчитане ли и вярвате ли в пенсията си?

• 32 021
  • 835
  •   1
Отговори
# 270
  • Буркина Фасо
Ха-ха, колко смешно, че 90 те години съм работила в частни фирми!
а осигурявала ли си се?

# 271
  • тук-там

То от 91 насам повечето работят в частни фирми. Peace
Ако 400 лв. /200 евро/ за теб са смешни - няма какво и да мислиш за пенсия. Явно имаш друга подсигуровка. Peace

# 272
  • София
а осигурявала ли си се?
Не, била съм на ГД. Имам спомен, че работих и на ТД към година, но нямам никакви документи.

# 273
  • София

Да работя на 60-65! Тия са тотално луди.

Ама пък до тогава активно ще си търсиш работа и ще изпращаш СВта. Че не са те избрали - ми те губят. Нали има кой да бъхти за семейството. После децата ще те поемат - няма страшно, ще го избуташ тоя живот.

# 274
  • София /Абсурдистан
А аз съм се осигурявала на трудов договор, или поне са ми удържали пари за осигуровки. Обаче почти 10г стаж ми се губят точно 90-те години. И няма как да набавя тези документи, както и да е, отписала съм ги. Само с 400лв и без помощ от деца и внуци, или работа, не може да се живее, особено пък в София, не дъвчете момичето.

# 275
  • София
Те почнаха да вкарват и какво съм писала в други теми. Много мило, "дами"!
А аз просто си говорех по принцип.
Щом смятате за редно да се работи до 65,
и накрая да вземете колкото НОИ прецени, няма повече да се меся в темата.

# 276
  • тук-там
Те почнаха да вкарват и какво съм писала в други теми. Много мило, "дами"!
А аз просто си говорех по принцип.
Щом смятате за редно да се работи до 65,
и накрая да вземете колкото НОИ прецени, няма повече да се меся в темата.

Е, защо се цупиш - нали си говорим....
Дай идеи. Ти къде се виждаш на 65? Май където и сега....
Никой не разчита на НОИ, но да ми неглижираш 400 лв. в плюс.... Сори, явно си си надвила на ...масрафа, ли беше? newsm78

# 277
  • София
Къде? В къщата в Гърция.
Точно в момента разчитам на 400 лв и точно защото знам колко са малко, си позволявам да говоря с ирония.

# 278
  • София
Ами това е закона - ще се бъхти до поне 65 г.
Или може да не се работи, ако преди това си натрупал искания стаж. Тогава е лесно - напускаш и си чакаш датата. Издръжка - от инвестираното или някаква надомна работа за който го  може.
Често пребивавам из Европата, при дъщеря ми. Масово жени, видимо над 65 г. са касиерки във веригите, работят по магазини и заведения. Това е положението - едни ще бъхтят до края, други ще чакат на помощи, ТЕЛК и подобни. 

# 279
  • София
Нещо такова се очертава.
Има опция с две приятелки да подържаме туристически имоти в Гърция. Все е нещо.
А през свободното време ще пиша.

# 280
  • 2860 км северно от Екватора
И аз като агент пенсия няма да видя, ама и не чакам.

# 281
  • София
Аз все още мога да направя 30 г стаж, но защо ли си мисля, че в България няма да си струва.

# 282
Повече ще стават. Хората, особено в предпенсионна възраст не се лъжат вече на ниски осигуровки.
Не се лъжат - и какво от това. Ако 20-30г са се лъгали с минимална или около минималната заплата, на 55 дори да минат на максимума, няма да спасят положението.

По едно време можеше да се платят пари и да се купи стаж за времето на следване. Дали го има това още?

# 283
  • София
Да, има го за сега.

# 284
И какви пари струва 5 годишен стаж от учене? Доколкото бях проучвал преди време, излезе нещо като 9000лв, което ми се видя не много смислена инвестиция.

Общи условия

Активация на акаунт