Разчитане ли и вярвате ли в пенсията си?

• 31 573
  • 835
  •   1
Отговори
# 510
Никога не съм разчитала пенсията един ден да ме храни че и да живея добре.Или трябва да съм миньор или незнайно как трябва да се осигурявам на таван, че да взимам видиш ли някаква хубава пенсия.Я камилата я камиларя.Това за мен е пълна простотия да живееш с мисълта за пенсията и да чакаш на хубава пенсийка.
Правиш всичко възможно тук и сега за по-добър живот,и да осигуриш себе си за в бъдеще.А не да чакам на хубавата пенсийка.

# 511
Първо не се знае ще доживее ли човек, второ какви "прехвърляния", "занулявания", фалити ще има следващите десетилетия в милата ни ро'дина.
Може би всички в НОИ. Но пак няма гаранция. Айде, ако държавата е гаранция, ок, но че размерите на пенсиите, освен на миньори, военни, полицаи, висши магистрати, ще са никакви, е ясно.

# 512
  • София /Абсурдистан
Те и сега са никакви.

# 513
Не са никакви.
Никакви са за хора, които са се осигурявали на минимума.
Има съвсем прилични пенсии по 700-800 лв. Тавана не го коментитам, там са хора с категории основно.
И не опонирайте веднага колко са 700 лв., защото много хора работят за същите пари.
700 лв., за човек със собствено жилище е добра пенсия.
Ако се е подсигурил и по друг начин същият човек, няма какво да го мислим.

# 514
  • Буркина Фасо
оххх... само да падне тавана . Smiley

# 515
  • София /Абсурдистан
Дева, забравяш, че сумите, върху които хората се осигуряват, ги определя работодател. В повечето частни фирми работодателите скатават здраво. Хората често нямат избор. А и заплатите в страната масово са ниски.

# 516
Дева, забравяш, че сумите, върху които хората се осигуряват, ги определя работодател. В повечето частни фирми работодателите скатават здраво. Хората често нямат избор. А и заплатите в страната масово са ниски.
За жалост дори да си съгласен да ти намалят заплатата за да се компенсира осигуровката, пак не искат. Да не стане разнобой - едни и същи длъжности да имат официално сериозни разлики в заплатите.

# 517
Дали ще работя при даден работодател, си решавам аз.
Ако не покрива моите критерии, вкл. за осигуровки на реална сума, изобщо не кандидатствам.

# 518
  • София /Абсурдистан
Ако имаш избор - да. Повечето хора нямат такъв. Особено ако не са с търсена професия. А извън София масово е така.

# 519
Аз не съм в София.
И никога не съм работила за такъв работодател.

# 520
DeVa е "частен" случай, и като култура, и като социално-работно поведение през трудовия й стаж.
Минала е през девалвалция, фалити, "зануляване" реално, аз съм бил тъкмо навлизащ в тийн годините.Bowtie
Но имам спомени от 90-те.

И съм съгласен с нея, и не, защото освен 40к и нарастваща бройка вече в IT сектора, магистрати, лекари в частни клиники, точещи Касата и т.н., да не навлизам в подробности, висш мениджърски състав в частния сектор и някой друг "прокопсал", "избутал", масата 90-95% от работещите не са, както си ги представя. Естествено, тя го знае това, по-добре и от мен сигурно.
Не знам дали и 5-7% от "трудещите" се в БГ се осигуряват на "реалното".

Ясно ти е вече, DeVa, че водим конструктивни диалози и дискусии с теб. Поне се надявам да го знаеш. Simple Smile

Последна редакция: нд, 08 мар 2020, 21:24 от FragranceFanatic

# 521
Естествено, че знам.
И ако за малките населени места е обяснимо, изнудване поради липса на избор, за София, Пловдив и още няколко големи градове е недопустимо.
И тук наистина хората трябва да си отстояват правата.
Беше се загубил напоследък, Fragrance! Simple Smile

# 522
Знаеш, че българинът е "особен човек", а за "началникът", този с кесията, да не говорим.
И ако ти би сменила, защото си знаеш правата, знаеш, че си конкурентноспособна, качествата си и т.н., то масата предпочитам да "взима там нещо" и да се "осигурява", да кюта. По-добре да харчи "сега", отколкото да мисли за "после" - пенсионните години.
Това "сега" знаем какво е - телефони, коли, модерното - инвестиция в апартамент, за да "станем" софиянци, почивки, по-"елитна" мацка, по-"елитен" пич и т.н. Ясна ти е картинката.

Е, нормално, животът не е във форума, соц.мрежи и т.н., а в "реала". Или май всичко се е "размило" вече. Не си гледам телефона и не чатя, не вървя с "телефон в ръка". Върша това, за което съм излезнал. Wink
"Хвърлям" поглед иначе, чат-пат. "Скрита лимонка съм". Joy

# 523
  • София /Абсурдистан
И в София, ако работодателят е решил, че не може, отстоявай си правата колкото щеш. За мястото чакат и други, които са съгласни.
Както и да е.

# 524
  • София
Ама защо си правите илюзии, че щом си плащате сега, след 20 г ще вземете нещо? Парите ни сега не се трупат, те отиват директно за сегашните пенсии, че и даже не стигат за тях. Няма никаква сигурност, че нещо ще стигне до нас.

Общи условия

Активация на акаунт