Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 29 ноем. 2019, 20:19 ч.

Разчитане ли и вярвате ли в пенсията си?

 • 9 668
 • 443
 •   1
Отговори
# 90
 • Мнения: 417
Спестявай си лично, по възможност в евро или друга валута.
Другата валута е швейцарски франкове. Златото уж е най-сигурно, но цените на купуване и продаване доста се разминават, т.е. никак не е изгодно за продажба 1-2г след купуване. Отделно че едно е борсова цена за кюлчета по 1кг, друго е цена на дребно.

# 91
 • Мнения: 33 284
Имотите винаги могат да се продадат, ако не се търси максимална печалба.
Стига да не са в някой забутан град/село.

# 92
 • Мнения: 417
Специално за пенсия имотите не са идеално решение. Проблемът е, че един имот е едра хапка. Да продадеш апартамент като си на 65 с идеята да харчиш парите като (допълнителна) пенсия звучи леко рисково. Отделно с годините хората стават неуверени и страхливи да не ги излъжат нещо или оберат. Така отложи ли се продажбата, може и да си остане. После започват пазарлъци и сделки с роднини или нероднини за "гледане". Общо взето на практика не може да се оползотвори цената на имота като вид спестяване. Или ще бъде прахосан бързо или ще остане почти неизхарчен.

# 93
 • Мнения: 7 139
Цитат
с годините хората стават неуверени и страхливи да не ги излъжат нещо или оберат.
Пак всичко е относително,зависи от човек,ситуация и мн.др.неща.На моя приятелка и почина на 90+ наемодателката.Беше си пушка,макар и на легло.И наема на магазина си го вдигаше без скрупули и договора си гласеше както и е удобно.

# 94
 • Varna
 • Мнения: 19 265
Цитат
с годините хората стават неуверени и страхливи да не ги излъжат нещо или оберат.
Пак всичко е относително,зависи от човек,ситуация и мн.др.неща.На моя приятелка и почина на 90+ наемодателката.Беше си пушка,макар и на легло.И наема на магазина си го вдигаше без скрупули и договора си гласеше както и е удобно.
Естествено. Ако дълго се е занимавала с това, има и опит.
На 65+ тепърва да се занимаваш с наеми не е лесно. Това си е мръсен "занаят".

# 95
 • Мнения: 2 150
мой познат финансов консултант (в чужбина) прогнозира намаляване на населението ( заради ниска раждаемост и висока смъртност), и разсъждава така: не инвестирайте в имоти, ще дойде време, да няма на кого да продадете/отдадете, той лично, инвестира във фондове, акции, ценни книжа.
Но България е друго, след като провинцията не се развива достатъчно, а главно в София са добре нещата, предполагам, че ще има непрекъснати потоци насам. Т. е. наемите ще процъфтяват. А при криза, може хората да не могат и да си купуват жилища, и да се превърнат в наематели.

# 96
 • Мнения: 7 139
Този чужбински консултант пропуска нещо много съществено.Населението на старият континент намалява и затова уж вкарват свежа кръв от Африка (под предлог суша) и БИ (война).Първо ще изкарват пенсиите на застаряващите европейци,пък ще се размножава и спасят континента.Само второто е вярно в случая-размножаването.Като станат мнозинство  да се изхранват както искат.Дали ще наемат и купуват жилища,не знам.Съмнявам се.Аз не очаквам нищо добро по този проект.

# 97
 • Мнения: 33 284
Аз съм забелязала, че хора, които не могат да си купят имоти вещаят мрачно бъдеще и невъзможност за продажба на същите.
Просто гроздето е кисело. Mr. Green

# 98
 • Мнения: 2 150
Аз съм забелязала, че хора, които не могат да си купят имоти вещаят мрачно бъдеще и невъзможност за продажба на същите.
Просто гроздето е кисело. Mr. Green
не, Дева, не е така, много повърхностно разсъждаваш. Аз съм от тези, които са купили, продали много имоти и отдавам под наем.  И въпреки всичко се безпокоя дали ще е така след, да кажем 10 години. 
Виждаш по селата какво стана, обезлюдяха. Е, има по някое английско семейство, заселило се в българско село.  За София - също много лесно могат да се променят нещата, като се построят офиси, седалища на големи фирми във всеки голям град в провинцията.  В момента миграцията към столицата е голяма, бих казала, ненормално голяма.  Ако хората от провинцията имаха някакъв избор, мнозина ще изберат да си останат по домовете  и да работят там.  Големите фирми не искат да инвестират в БГ заради корупцията, но ако им стане скъпо там, където са в момента, може да се преместят в БГ, т. е. пазарната ситуация може да реши проблема на България и на София.
По отношение на наемите, може да се стигне до пренасищане на пазара, може да се стигне до борба за наемателя.  Много, много  хора инвестират в имоти с цел отдаване и бюджетите им, изплащането на кредитите зависят от това да са наели жилищата, т. е. нямат други резерви. А какво ще кажеш за миграцията на българи в чужбина?  Колко българи изобщо прогнозираш да има в България след 10 год.?
За съжаление нямам поглед колко бежанци имаме в момента..., освен те да помогнат малко да се оправи прираста на населението.

# 99
 • Мнения: 33 284
Не само селата, малките градове също ще обезлюдеят.
Никой няма да стои там, където няма работа.
Мисля, че не говорим за имоти в такива места.
София, Пловдив и още 2-3 града ще имат бъдеще. За други не знам.

# 100
 • Мнения: 417
Значи всякакви хора от страната да се подсигурят за старини с апартамент в София? Нали затова се говореше в темата. Ако е за имоти и мечти, има отделна тема.

# 101
 • Мнения: 33 284
Не, отклонихме се малко. Simple Smile

# 102
 • Мнения: 2 760
Като гледам цените на жилищата в другите европейски градове, не мисля, че цените у нас ще паднат. Може да има някакъв застой, но не смятам, че ще има срив на цените. Много зависи и от локацията, тъкмо оня ден коментирахме с ММ, че по главната улица в нашия град почти всеки втори магазин се дава под наем, там преди кипеше живот, а сега всичко живо е по моловете. Бургас е голям град, но хората бягат, дори прииждащите от Сливен и Ямбол, и от селата, не могат да компенсират това.

# 103
 • Мнения: 2 150
Цените няма да паднат, напротив, ще растат, - гоним европейските. Ние тук говорим за далечна перспектива, примерно след 10-15 г как ще изглежда. Пазарната икономика е жестока, ако няма търсене, ще има празни магазини.
Говорим дали това е най-добрата инвестиция за бъдещите пенсионери, тук рентиерството беше посочено като един от начините да изкараш хубава старост.

# 104
 • Мнения: 6 815
Аз съм в Пловдив. Преди години градът беше мъртвило някакво. Сега е изцяло променен.Като решим да идем до апартамента в Кичука не можем да стигнем по половин час. Просто хората и колите са един неспирен поток. Непрекъснато прииждат нови хора, защото София не може повече да поема нито притока на хора, нито на офиси и пренасочиха някои към Пловдив.
Народът се юрна насам, защото има работа. Във входа ни само за няколко месеца от 18 апартамента в 3 се настаниха млади семейства, дошли да работят тук- от Северна България, от Родопите и от Пазарджик.Непрекъснато виждаме обяви, че някой купува жилище.Предлагането е голямо, строи се много.Доста народ е на квартира. Колега на мъжа ми дойде от Карлово, едва успя да намери квартира на прилична цена, само защото друг колега му даде под наем.
Не виждам това да се промени, защото...
- фирмите като дойдат тук търсят що-годе някаква инфраструктура, а такава в малките градчета изобщо няма.
- искат да е близо до столицата, за да може удобно да стигат до летища, а къде това в село или малък град?
-искат да има някакви висши училища,откъдето да излизат кадри, които да работят.Има ги в няколко големи града.
-искат повече население, за да има достатъчно хора, способни да извършват всякакви видове труд-ниско и високо квалифициран, а мнозинството млади хора вече са по големите градове и там ще си останат. Процесът вече няма обратен ход. По-скоро ще се задълбочава.Затова цените в няколко града са вече невъзможно високи, няма и да паднат.
Не знам докога ще продължи това, но следващите 20-30 години едва ли ще се промени.
България става София, Пловдив, Варна и около морето и още 2-3 места. Останалото ще бъде на доизживяване.

Има и още нещо. Моето поколение, на 50-55- годишните масово се изнесе преди 25-30 години и работи навън. Повечето наближават пенсионна възраст и доколкото чувам от тях, готвят се масово да се връщат. Това е защото болшинството работят ниско квалифициран труд и ще получат малки пенсии за там. Някои имат деца там, други-не, децата им са тук.Но и едните и другите се подготвят за връщане. Повечето строят домове по родните места, но само тези, които са в големите градове.Не съм чула някой да се готви трайно да се засели в родното село.Чувала съм, че някои смятат да живеят в или около голям град, в който са децата им като се върнат, защото са от забутано място.
Поне моите близки и приятели в чужбина така се подготвят.
Чудя се какво ще стане след години с останалата територия на България, защото старците няма да са вечни. Имам подозрения ,че вече е разпродадено всичко. Просто е отстъпена, по-скоро продадена.България ще се свие.Но там където се живее пак ще е трудно и скъпо.

Общи условия

Активация на акаунт