Разчитане ли и вярвате ли в пенсията си?

• 31 497
  • 835
  •   1
Отговори
# 720
Не, ЧС.
По-скоро бих казала, че ти мислиш така.
Ако можеше, спирам да работя и вземам пенсия, спрямо вноските си досега.
Но не може. Иска се възраст.
Защо трябва да може в обратния вариант?

# 721
  • Буркина Фасо
Скрит текст:

Колко от тези, които все се оплакват от нецивилизованата държава, активно допринасят за тази нецивилизованост, когато на тях им се отдаде възможност "да намажат". Например пенсионерите, които гласуват за този, който им обещае повишение на пенсиите, без да се интересуват от това какво друго смята да прави кандидатът. Или най-малкото да се замислят, че парите за техните пенсии, не идват от осигуровките им, не дори от осигуровките на работещите (като финансова пирамида), а от държавния бюджет.

Ти какво предлагаш?
Пенсионерите да се откажат от пенсиите си, че да не тежат на бюджета?
Аз пък се надявам да не премахнат изискването за стаж, защото така обезсмислят труда на всеки, който съвестно е работил цял живот.
Сегашното изчисление на пенсиите е ОК, според реалните вноски.
Който е шмекерувал и е вземал пари в плик, да се оправя.

Предлагам вместо да се налива в кацата без дъно, всеки да е с отделна пратида, в която да се трупа. Или поне да имам право да не давам нищо на НОИ, а да внасям само във фонд.
в такъв случай защо да ги внасяш във фонд ? внасяй си ги в банката. те поне по-трудно фалират.Smiley
фондовете ги създадоха за да се намали тежестта на държавата.

# 722
в такъв случай защо да ги внасяш във фонд ? внасяй си ги в банката. те поне по-трудно фалират.Smiley

Защото фондът ги инвестира с някаква печалба - малка, защото не могат да правят рискови инвестиции, но все пак печалба. Ако лихвите в момента бяха повече от символични, може би би имало причина човек да се замисли и в някои случаи да избере просто да спестява. При сегашните условия искам натрупаното поне да не бъде изяждано от инфлацията.

# 723
  • Буркина Фасо
а банките не ги инвестират ? там всекидневно се въртят парите.

# 724
  • София
Но защо да се наказват тези без стаж? Колкото са внесли, толкова и да получат, това наказание от три години отсрочка с какво са заслужили?

Никой не ги наказва. В момента правилата са такива - който ги е спазил и е събрал годините и трудовия стаж се пенсионира на време.
Значи аз мога да ставам рано и да излизам за работа по тъмно и студено, а ти ставаш в 10.30 на спокойствие. След работа вися в задръстване, имам само 2 почивни дни.А ти през цялото време си дремеш спокойно на дивана.
Затова аз ще взема пенсия 3 г. преди тебе - все пак някаква минимална награда за положените усилия да ходя на работа. След като години си могла да живееш без заплата значи имаш допълнителед доход и за още 3 г. Не виждам драма и зависимост кой каква сума е внесъл.

# 725
Не, ЧС.
По-скоро бих казала, че ти мислиш така.
Ако можеше, спирам да работя и вземам пенсия, спрямо вноските си досега.
Но не може. Иска се възраст.
Защо трябва да може в обратния вариант?

Има голяма разлика. Възрастта е важен фактор, защото лимитира времето на получаване на пенсия - средният пенсионер се пенсионира на 63 и живее до 74 примерно. Значи се очаква да му се плаща пенсия 11 години и за толкова се изчисляват нещата. Това е нормално и разумно. Затова и вдигат пенсионната възраст - понеже няма пари да се плаща повече години заради повишената възраст на доживяване.  
Изискването за стаж обаче няма нищо общо - и този с 40 години, и този с 20 да получат право на пенсия все на 63 и да вземат еднакво време в размер според каквото са внесли е съвсем справедливо.
В предния пост имаше разумно предположение - че ако я няма принудата някои ще останат с ниски пенсии. Обаче да ги принудят по друг начин - който не е натрупал вноски като за минимална пенсия са о той да си доработва. Иначе това наказание просто не е честно и е атавистичен остатък от социалистическия поглед върху нещата.

Никой не ги наказва. В момента правилата са такива - който ги е спазил и е събрал годините и трудовия стаж се пенсионира на време.
Значи аз мога да ставам рано и да излизам за работа по тъмно и студено, а ти ставаш в 10.30 на спокойствие. След работа вися в задръстване, имам само 2 почивни дни.А ти през цялото време си дремеш спокойно на дивана.
Затова аз ще взема пенсия 3 г. преди тебе - все пак някаква минимална награда за положените усилия да ходя на работа. След като години си могла да живееш без заплата значи имаш допълнителед доход и за още 3 г. Не виждам драма и зависимост кой каква сума е внесъл.

Не се ли усещаш наистина? Пенсията не е награда за чанч, сто пъти го писах, но на теб ти се иска да е така. Няма никакво значение, че си ставал рано - за това си получавала пари. Аз, ако съм решила, че предпочитам да ровя в кофите за боклук, вместо да ставам, просто ще имам по-ниска пенсия един ден. Това е ОК. Но пенсия се дава за вноски и затова всичко трябва да зависи само и единствено от приноса на дадения пенсионер. Колко пари бил имал, и колко се е мъчил няма нищо общо с принципа на осигуряване.

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 18:34 от Черна станция

# 726

Това как се отразява на лихвата по спестяванията ми? Също така парите "се въртят" към кредити, което е различно от инвестиции в акции или други ценни книжа.
В крайна сметка каква е връзката с основното ми възражение, че държавната пенсионна система е финасова пирамида, при която всяко ново поколение бива натоварвано не само с това да плаща пенсиите на предните поколения чрез "осигурителни" вноски, но и чрез данъците си, докато фондовете са с индивидуални партиди?

Последна редакция: сб, 20 фев 2021, 23:32 от winni_

# 727
Фондовете пък така лошо управляват парите, доказах го с мои анализи и сравнение, ако имах опция тези вноски да ми бъдат на депозит.
Но нямам, за жалост.

# 728
  • Буркина Фасо

Това как се отразява на лихвата по спестяванията ми? Също така парите "се въртят" към кредити, което е различно инвестиции в акции или други ценни книжа.
В крайна сметка каква е връзката с основното ми възражение, че държавната пенсионна система е финасова пирамида, при която всяко ново поколение бива натоварвано не само с това да плаща пенсиите на предните поколения чрез "осигурителни" вноски, но и чрез данъците си, докато фондовете са с индивидуални партиди?
държавата така съществува - с приходи от народа. за пенсиите се вижда, че има затруднения породени по едни или други причини. ЕС настоява  държавата да предложи и друга възможност на пенсионерите, не само да внасят в държавната хазна. така се създадоха фондовете. и фондовете може да са финансови пирамиди - това сме го изпитали на собствен гръб. фонда фалира - държавата не.
на държавата, както и на банките и фондовете им трябват свежи пари. иначе е трудно съществуването им. преди години аз съм стигнал до извода (за себе си), че аз би трябвало да съм отговорен за старините си. да не давам на държавата и да си спестявам по начин удобен за мен за старините си. е, няма как да се случи при сегашните условия. просто съм принуден да внасям в общата каца и във фондовете. какво ще се случи с мен надали е от интерес на държавата.  лошото е , че ако някои закъса по една или друга причина се обръща към държавата, която според законите е длъжна да му окаже помощ, макар и минимална.

# 729
държавата така съществува - с приходи от народа. за пенсиите се вижда, че има затруднения породени по едни или други причини. ЕС настоява  държавата да предложи и друга възможност на пенсионерите, не само да внасят в държавната хазна. така се създадоха фондовете. и фондовете може да са финансови пирамиди - това сме го изпитали на собствен гръб. фонда фалира - държавата не.
на държавата, както и на банките и фондовете им трябват свежи пари. иначе е трудно съществуването им. преди години аз съм стигнал до извода (за себе си), че аз би трябвало да съм отговорен за старините си. да не давам на държавата и да си спестявам по начин удобен за мен за старините си. е, няма как да се случи при сегашните условия. просто съм принуден да внасям в общата каца и във фондовете. какво ще се случи с мен надали е от интерес на държавата.  лошото е , че ако някои закъса по една или друга причина се обръща към държавата, която според законите е длъжна да му окаже помощ, макар и минимална.

Това, че 90-те някои са се лакомили за големи печалби и са правили "инвестиции" във фондове, функциониращи като финансови пирамиди, не значи, че трябва цялото население да бъде принудено да участва в такава пирамида.
Май не загряваш, че някои хора от народа не искат да са просто поредната овца в стадото, която я стрижат до кръв, защото на другите много им харесва да са овце и все гласуват за някой, който обещава повече за тях, а някой друг ще плаща. Когато някой закъса, нека се обърне за помощ към други хора в общността си - свои роднини, приятели, бивши или настоящи колеги и т.н., евентуално към благотворителни организации. Да не говорим, че ако някой закъса по своя вина, не разбирам защо трябва да го измъкваме от калта хората, които си правим сметка.

# 730
  • Буркина Фасо
просто сега е преходния период.
преди време е било едно, а сега друго. надали работещите тогава са виновни за това, че сега правилата са други.
на тях са им удържани пари според тогавашните правила. и то без да са се правили на тарикати. вероятно ако са знаели какво ще им се случи сега биха постъпили по друг начин. но не са имали възможност.

# 731
Бонго, кой фонд е фалирал?
НОИ са тези, които са фалирали, затова е и бруталната "информационна" кампания на шефовете на Подкрепа. Подкрепена от ББ и парламента, естествено. Която кампания на Подкрепа е уж доброволна, уж безплатна и уж за ползу роду...
Вместо държавата да дава пари за 50-те допълнителни лв към пенсиите сега, се взимат насилствено под формата на вноските ни във фондовете.

# 732
просто сега е преходния период.
преди време е било едно, а сега друго. надали работещите тогава са виновни за това, че сега правилата са други.
на тях са им удържани пари според тогавашните правила. и то без да са се правили на тарикати. вероятно ако са знаели какво ще им се случи сега биха постъпили по друг начин. но не са имали възможност.

Но при уж новата система държавата 1. ми позволява да движа парите само в една посока - към държавата; 2. оказва психологически натиск, като внушава, че при нея било по-сигурно.
Според мен би трябвало поетапно да се преминава към все по-малки вноски към НОИ и все по-големи към фондове - поне като възможност. След колко още десетилетия уж демокрация и уж капитализъм ще престанем да се оправдаваме с предишната система, като същевременно я копираме?

# 733
  • Буркина Фасо
в момента е така. до към 30-та година е предвидено да станат промените.
но до тогава нищо не се знае. възможно е и да няма ЕС и всичко да започне отначало.

# 734
в момента е така. до към 30-та година е предвидено да станат промените.
но до тогава нищо не се знае. възможно е и да няма ЕС и всичко да започне отначало.

Уж е предивдено, но се полагат сериозни усилия в обратната посока - облъчване за възможността да си преместиш парите от фонд в НОИ, колко непечеливши са фондовете, макар че те са по-печеливши и това щеше да е видимо, ако пенсиите не се изплащаха и с пари от бюджета. Май идеята е стадото само да поиска да се върне към старата система.

Общи условия

Активация на акаунт