Разчитане ли и вярвате ли в пенсията си?

• 31 481
  • 835
  •   1
Отговори
# 735
Аз пък не мога да разбера защо все обвинявате хората, че не се осигуряват на реална заплата, а пропускате работодателите. Да, сигурно има и такива, които предпочитат пари на ръка в пликче, обаче много хора искат да се осигуряват на реална заплата, само дето работодателите не искат, че да си спестят някой лев. Ами да ги принудят най-после по някакъв начин! И сега ми реват ресторантьори и хотелиери, ама колко от тях осигуряват на реална заплата?! Месеци наред търсих работа, като основните ми изисквания бяха: парите по карта и реални осигуровки. Само като го чуят това и интервюто приключваше. В нашия град масово осигуряват на минималните прагове, отделно, че заплатите са ниски. Една пишман работодателка даже ме пита: "Защо, кредит ли имаш?"

# 736
Никой не ви задължава да се местите в НОИ.
Щом смятате, незнайно защо, че фондовете са печеливши, стойте си там.
Аз си следя партидата и виждам всичко.

Дама, не знам защо при вас е така,  масово?
Аз пари в плик никога не съм получавала. Всичко ми е било документирано и обложено с данъци.

# 737
https://www.mediapool.bg/nov-shans-za-horata-s-5-g-do-pensiya-da … d-news318440.html
Тук доста синтезирано и разбираемо е обяснено.
Има много неясноти по прилагането на промените, до юни тази година ще се изяснява.След няколко години ще се прави оценка на новите правила, с цел да се види дали се нуждаят от корекции.Така, че наложително е да се решава от жените , които ще се пенсионират сега септември, останалите може да изчакат.

# 738
  • София
Много отдавна трябва да се оправят минималните прагове. Международен шофьор на МРЗ - защо по дяволите? Защо се разрешава на определени фирми да въртят определени пари и да не внасят нищо в бюджета?

# 739
Това с международните шофьори и въобще с шофьорите е абсурд, който трябва да бъде обект на разследване.
Защото ПИМК, която е на Доган, укрива данъци за милиарди, не без знанието на НАП.
Според мен.

# 740
  • София
Баш със Пимк се разправяме в момента. Няма такива измекяри!

# 741
Дама от морето, само хора, работили дълги години на морето за разни велики приватизатори например могат да те разберат. И аз.
Осигуряването в частните фирми е фалшиво, на минимални прагове. Не гледайте държавните, общински и др.под. служители. Айде и чуждестранните фирми да приемем, че осигуряват реално.
Проблемът не е в работника, работодателят е този, на който основната философия му е "аз пари на държавата не давам" (разбирай истински осигуровки).
Наистина почва да ми писва да слушам едно и също вече 30 години преход! И в същото време всеки в нашата държава да прави каквото си иска. Толкова сме наквасени в тая кочина, че нямаме сили да изплуваме...Всички знаем как се краде от всичко и явно така си ни е добре...

# 742
  • тук-там
И сте прави, и не сте. Държавата няма как да регулира. От работниците трябва да тръгне.
Прост пример: Работодателят си е направил сметката и - дава чисто 1000. Осигурява на 600.
Предложете му да ви даде чисто 800 и да ви осигурява пак на толкова.  За него крайният разход ще е еднакъв. Ще се съгласите ли?

# 743
И сте прави, и не сте. Държавата няма как да регулира. От работниците трябва да тръгне.
Прост пример: Работодателят си е направил сметката и - дава чисто 1000. Осигурява на 600.
Предложете му да ви даде чисто 800 и да ви осигурява пак на толкова.  За него крайният разход ще е еднакъв. Ще се съгласите ли?

Извинявай ама от каква позиция поставяш условия на бъдещ работодател?Изхода за много от нас мисля е ясен,въпреки,че нас ни осигуряват реално.

# 744
  • here and now
Не поставя условия, а отправя предложение, много разумно.

# 745
  • тук-там
Извинявай ама от каква позиция поставяш условия на бъдещ работодател?Изхода за много от нас мисля е ясен,въпреки,че нас ни осигуряват реално.

Никакви условия, просто предложение. За работодателя разходът е един и същ. Въпросът е, че вие договаряте нетна, а искате да ви осигуряват на брутна. Винаги се договаря основна заплата. Дали ще ви устрои е друг въпрос.
И мен ме осигуряват на реална брутна. Ако ме осигуряваха на минимума и останалото да отива в нетното.... ехе.....
Ама при нас няма. Само ДДФЛ ми е 300 лв. Дали не ги искам по сметката си?

# 746
Да се поставят условия на работодателя е съвсем реалистично, ако ВСИЧКИ кандидати за работа искат да бъдат осигурявани на реален доход. Тогава той какво може да направи - ще отреже един, ще отреже втори, трети... накрая като се усети, че няма кого да назначи ще кандиса. Но винаги се намира някой втори или трети, който е готов да го осигуряват на МРЗ и затова работодателят е в силна позиция. И затова съм напълно съгласна, че без съгласието на работниците тази далавера с осигуровките не би минала.

# 747
КОДЕКС ЗА СОЦИАЛНО ОСИГУРЯВАНЕ се нарича нормативния акт , равен на закон , който урежда това за което говорим. Не виждам как държавата нямала как да регулира, пък работника можел.Предполагам всички сме наясно, че законите трябва да се спазват иначе ставаш обект на съдебната система.
И защо въобще се пишат закони щом всеки може да си поставя условия , направо като Дивия Запад сме.

# 748
Колкото са виновни работодателите толкова са виновни и работниците. В други страни при нарушения и двете страни подлежат на наказание. Тук обаче има толкова много черни сиви и какви ли не пари, че ще е смешно като накажат някого.
И да, на стадия на дивия запад преди сто години сме...
Wild_rabbit е съвсем права.

# 749
Не съм съгласна, че трябва да се предлага на работодателя да осигурява на реални осигуровки само някои, а другите не, защото пак работникът е ощетен, а работодателят е в нарушение по закон. Изобщо не трябва да има сив сектор.
Нали все с чужбина се сравняваме, там има ли такива неща? Всичко се облага и то сериозно.

Общи условия

Активация на акаунт