Лекарства - дозировки , странични ефекти , взаимодействия ...

• 917 909
  • 2 912
  •   4
Отговори
# 105
И от мен
Клонидин хидрохлорид е масово използвано антихипертензивено средство. В България е известен като Хлофазолин. Не съм чувал до този момент да е противопоказен едновременно с приема на сок от грейпфрут. Мога само да гадая че има връзка с високото съдържание на гликозиди в грейпфрутите и възможността за поява на брадикардия и AV блок при едновременен прием. Моля, изпрати ми линка, където си го прочела. А иначе е доказано, че екстракт от цитруси има изразен антиатерогенен ефект.

# 106
Грейпфрута съдържа нарингин и бергамотин, които са мощни инхибитори на
Цитохром 450 в черният дроб. По такъв начин метаболизма на редица лекарства е затруднен и се създават условия за свръх-концентрации. Тук спадат buspirone (Buspar), caffeine, simvastatin, terfenadine, felodipine, nifedipine, verapamil, estradiol, midazolam, tacrolimus, dextromethorphan, benzodiazepines.
Клонидинът се излъчва между 40-60% от бъбреците непроменен, останалото се метаболизира през черният дроб. За него строгото (абсолютно) ограничение за грейпфрута не важи.

# 107
Грейпфрута съдържа нарингин и бергамотин, които са мощни инхибитори на
Цитохром 450 в черният дроб. По такъв начин метаболизма на редица лекарства е затруднен и се създават условия за свръх-концентрации. Тук спадат buspirone (Buspar), caffeine, simvastatin, terfenadine, felodipine, nifedipine, verapamil, estradiol, midazolam, tacrolimus, dextromethorphan, benzodiazepines.
Клонидинът се излъчва между 40-60% от бъбреците непроменен, останалото се метаболизира през черният дроб. За него строгото (абсолютно) ограничение за грейпфрута не важи.

Браво! Не се сетих за нарингина. По скоро си мислех за намесата на фуранокумарините.

# 108
  • Plovdiv->Toronto
Уф  ooooh!, не мога да го намеря този линк, но точно нещо Р450 се споменаваше, и сега четох че блокирало усвояването в храносмилателния тракт, при което много се увеличавала концентрацията в кръвта. Но щом казвате че се метаболизира в черния дроб, вече съм спокойна, пишеше че там грейпфрута не влияе. Сори, дано не съм гледала за някое друго лекарство, че малко са ми се объркали в главата плавикси, аспирини и т.н. Със сигурност знам че ще влияе ако поемаше статини, но такива не са му предписали  newsm78.
Благодаря ви, много сте бързи   bouquet!

Последна редакция: пн, 24 юли 2006, 23:49 от eli_c

# 109
Всъщност грейпфрута влияе точно на чернодробните ензими , но за сметка на това метаболзма на Клонидина в черния дроб не е толкова изразен.Затова няма голяма опасност , но пак пийте други сокчета.   Wink

bouquet

# 110
  • Plovdiv->Toronto
 thumbsup

# 111
  • Кори Селести
Birdie ноотропила не съм си го измислила аз.
Предписан е от професор - невролог, ламиктала също. Комбинацията им е обсъждана с не един лекар и ефект има, тъй че не е точно нонсенс...

Говориш за нещо с което не си запознат в случая.

Не е било вероятно ясно това, което се вижда, гърчова активност ли е, или не. Отговорът е "огнище, вероятно и т.н."

...съвсем си е ясно какво е. Ако искаш и филмче мога да ти пратя.
ЕЕГ е правено И в сънно състояние...

Не ми се навлиза в подробност, защото темата далеч не е за това.
Интересуваше ме нещо, получих отговор, за което благодаря   bouquet

# 112
НЕ СЕ ДАВА Ноотропил на деца!
Това е повече от ясно...
Не е важно кой е писал терапията...
Ефекта е от Ламиктал, който е мощен препарат.
ЕЕГ при деца се прави САМО в сънно състояние (с много малки изключения), за да не се записват евокирани зрителни и слухови потенциали.

Малко подробности? Малко подробности...
Ламиктал-а е медикамент за адювантно (допълнително) лечение предимно на Lennox-Gastaut синдром, парциални гърчове с или без склонност към генерализация, както и на биполярни психологични нарушения. Поради клиничната близост на Синдром на West  с Lennox-Gastaut, често го използват и за това.
Основно за лечението на този вид епи се използва Депакин, а в последните години и topiramat (Topamax). Те се предпочитат поради по-добър ефект и по-малки странични ефекти. Но и на която комбинация да се спрете, Ноотропил НЕ СЕ използва.
Опция са и препаратите-Felbamate (Felbatol),Zonisamide (Zonegran),Vigabatrin (Sabril),Levetiracetam (Keppra). От тези имам личен опит със Сабрил при дете с гърчове, вследствие туберозна склероза.

Съжалявам, но го казвам защото разбирам какво пиша.

Последна редакция: вт, 25 юли 2006, 11:17 от Birdie

# 113
  • Кори Селести

Ти за кой точно ефект говориш?Simple Smile

# 114

Ти за кой точно ефект говориш?Simple Smile
Терапевтичният ефект-противогърчов и положителен върху патологичните ЕЕГ изменения.

# 115
  • Кори Селести
Аз друг имах предвид:)

Не е сериозно да даваш препоръки за нещо, с което не си запознат.
В момента правим консултация с John Hopkins, където сме изпратили всичко...изследвания, тинтири-минтири...писали сме каква е терапията...на хората им трябват седмици да се запознаят с нещата и все още никой не ни е казал, че правим грешка някъде.

Ако от там кажат да спираме ноотропила, пръв ще разбреш:)

Депакина не даде никакъв ефект.

# 116
Не давам препоръки за нищо, освен за Ноотропил.
Въпросите ви в този форум са отворени към всички, можещи да предложат информация.
Това правя и аз.

# 117
Много хубаво сте го измислили  smile3501 newsm10
Ще се възползвам - предписаха на Калина Есберитокс Ен, понеже беше болна от грип, та се чудя колко време да й го давам?! Вече 10 дена го пие, да го спирам ли? newsm78
Не е практика да се дават такива неща. Няма какво да се "имуностимулира", засилва и др. подобни. Няма сериозен педиатър, който би изписал на дете подобно нещо за обичайната всекидневна патология.

Аз ползвам услугите на двама педиатри и явно и двамата са несериозни...И тъй като не мога да дойда до Атина, за да ме консултира сериозен такъв, би ли написал какво е практика да се дава при вирусна инфекция? И въобще молбата ми, а предполагам и на другите, които четат тук е като критикуваш да даваш както обосновка, така и някаква алтернатива!

# 118
Нати , оздравяхте ли ?!

bouquet

# 119
Дъщеря ми е с кашлица от 6 дни. В началото беше суха и лаеща. Изписаха й Ериус, Хюмекскоф и правим инхалации. Сега кашлицата й е влажна, отделя секрети. Въпросът ми е за този сироп Хюмекскоф - на листовката пише да не се дава повече от 5 дни, а лекарката каза да продължим с него още няколко дни. Може ли да има страничен ефект и какъв?

Общи условия

Активация на акаунт