Лекарства - дозировки , странични ефекти , взаимодействия ...

• 924 404
  • 2 912
  •   1
Отговори
# 2 805
Eva , благодаря ти,вече трети прием и давам по 5мл,но сега забелязах ситен червен обрив в областта на коремчето и по гърба  Sad,дали е възможно да е или от Осцилококциума или от Суметролима.Как се процедира в този случай,да ги спра ли,нали не е антибиотик.Моля ви посъветвайте ме?Като,че ли обаче дъщеря ми се чувсвтва по-добре обаче,по-жизнена е,но този обрив....

# 2 806
  • София
Eva , благодаря ти,вече трети прием и давам по 5мл,но сега забелязах ситен червен обрив в областта на коремчето и по гърба  Sad,дали е възможно да е или от Осцилококциума или от Суметролима.Как се процедира в този случай,да ги спра ли,нали не е антибиотик.Моля ви посъветвайте ме?Като,че ли обаче дъщеря ми се чувсвтва по-добре обаче,по-жизнена е,но този обрив....
Не съм лекар,но бих те посъветвала да го спреш.
Вероятно е алергична реакция,така се проявява понякога от Суметролима-като ситни пъпчици.
Изключвам да е от Осцилококцинума.
И,да,не е точно АБ,химиотерапевтик е,не знам точно каква е разликата,съжалявам.
Дано се включи някой от компетентните лица в темата!  Peace

# 2 807
От доста време се чудя ... да направя една нова тема?  newsm78

# 2 808
Влизам в темата да питам фармацевтите дали има някакъв комбиниран продукт, съдържащ
родиола розеа, жен-шен, шлемник байкалски, гинко билоба, шизандра.
Вчера в предаването На кафе една докторка ги препоръча да се пият при
възрастни хора с деменция, но не разбрах дали всяка добавка е поотделно или са комбинирани в 1 продукт, който тя не назова, за да не прави реклама.

# 2 809
Влизам в темата да питам фармацевтите дали има някакъв комбиниран продукт, съдържащ
родиола розеа, жен-шен, шлемник байкалски, гинко билоба, шизандра.
Вчера в предаването На кафе една докторка ги препоръча да се пият при
възрастни хора с деменция, но не разбрах дали всяка добавка е поотделно или са комбинирани в 1 продукт, който тя не назова, за да не прави реклама.

Няма как всичко това да се комбинира в един продукт. А и със старческата деменция, за жалост, никой не може да се справи, ако имаше лекарство срещу това, човекът, който го е открил щеше да е най-богатият човек на света. С други думи ще си дадете парите на вятъра.

# 2 810
То добре го препоръчва,но ако има високо кръвно какво правим с тоя жен шен?Билките също имат странични ефекти и се назначават строго индивидуално.Не е правилно да препоръчваш каквото и да било без да си запознат със съответните заболявания на пациента.Не е редно също да се пият едновременно билки и лекарства.

# 2 811
rol , точно с високо кръвно е баба ми. Тази докторка (мисля Папазова се казваше)
в предаването на Гала препоръча също една много голяма доза лецитин (10-12 гр), л-карнитин, витамини в5 и в6 и тези добавки. Твърдеше, че ще има благоприятен ефект при по-начален стадий на заболяването. Но това са все пак една шепа лекарства, няма начин да склоня баба ми да ги пие всичките.

# 2 812
  • Тука, под липите стари...
То добре го препоръчва,но ако има високо кръвно какво правим с тоя жен шен?Билките също имат странични ефекти и се назначават строго индивидуално.Не е правилно да препоръчваш каквото и да било без да си запознат със съответните заболявания на пациента.Не е редно също да се пият едновременно билки и лекарства.
Ако под Билки има предвид Хр.добавки, мисля, че не си права.  В много случаи хранителните добавки допълват лечението с лекарства.

# 2 813
А има ли според теб разлика м/у билка и хранит.добавка?А чел..а ли си за взаимодействия м/у различните им съставки?Ако всеки ден за един месец ядеш моркови напр.,кожата ти ще стане оранжева ,а той дори не е добавка....Папазова е доста известна,но в случая е говорила общо,не за определен човек ,най-добре се срещнете с нея лично не да експериментирате.Най-безобидни и за масово ползване са трапезните чайове в супера ,там концентрацията е минимална.

# 2 814
  • Тука, под липите стари...
Да, разлика има. Отиди в аптека и виж има рафт с хранителни добавки, има си и рафт с билки.  
Ето например в този сайт има категория Храни и добавки има си и категория Натурални продукти.   http://www.framar.bg/%D1%85%D1%80%D0%B0%D0%BD%D0%B8-%D0%B8-%D0%B … %BA%D0%B8-ayzid60
Всеки сам си решава какво да взема  и какво не. Казах само, че лекар нееднократно е изписвал на мен и на децата лекарство в комбинация с хранителна добавка/и. На всички Хр. добавки по закон е изписано "Хранителна добавка, не е лекарствено средство . Не е заместител на разнообразното хранене".

# 2 815
Нещо не сме се разбрали.Aз обсъждам публикацията  на Veniz за родиолата и др.билки. Simple SmileИ при положение ,че всички те могат да се купят без рецепта се смята,че са безобидни.Казвам само,че трябва да сме по-информирани за всичко,което си слагаме в устата пък било и под названието-хранит.добавка.Я вижте колко витамини в аптеката са с аспартам?А мой близък купи наскоро лекарство с модифицирано нишесте Rolling Eyes

# 2 816
  • В центъра на мръсотията
Доколкото съм информирана при хранителните добавки, ако не се надвишава препоръчаната доза, не би трябвало да има негативни ефекти върху приемащите ги. Друг е въпросът, че някои са с толкова ниско качество и така създадени, че с нищо не помагат... Но тук вече човек трябва да се информира - за производителя, за количеството, съдържащо се в една доза и как то се отнася към дневния препоръчителен прием...  Peace

# 2 817
Нещо не сме се разбрали.Aз обсъждам публикацията  на Veniz за родиолата и др.билки. Simple SmileИ при положение ,че всички те могат да се купят без рецепта се смята,че са безобидни.Казвам само,че трябва да сме по-информирани за всичко,което си слагаме в устата пък било и под названието-хранит.добавка.Я вижте колко витамини в аптеката са с аспартам?А мой близък купи наскоро лекарство с модифицирано нишесте Rolling Eyes

Здравейте, момичета!

Накратко, ето ви малко информация:

"Хранителна добавка" е регистрационен режим, а не определение за продукт. Например, екстрактът от гинко билоба може да бъде както лекарство (Танакан, Тебокан, Мемоплант), така и хранителна добавка (Гинко Билоба, Гинко прим, ГинкоВин, ВиноГин, Селеногин и сигурно още 50 имена).

Дали един препарат ще бъде регистриран като хранителна добавка или като лекарство, е изключително неприятен за България въпрос, понеже у нас няма контрол върху хранителните добавки. В САЩ, Германия, Великобритания имат строги стандарти кога един препарат може да е хранителна добавка. Например, ако се върнем към екстракта на листата на Гинко билоба, то в Германия ясно е казано, че съдържание от 40мг нагоре в една доза гинко билоба задължително трябва да се регистрира като лекарство и не може като добавка. Затова старият немски препарат (лекарство) Мемоплант е 40 мг в доза, а друг такъв е 80 мг в доза – Тебокан. У нас, обаче може да видите препарати със 100 мг в доза и при това са като хранителни добавки. Странностите на нашия пазар и липсата на държавност пак си казват думата.

Не е вярно, че приемът на лекарства и билки е противопоказен. Вярно е само, че билките са източници на вещества, както и всяко друго лекарство, и затова е добре да се съобрази кое с кое може да се приема. Най-лесното е, когато някой лекар не разбира от билки, да ви каже: „не приемайте билки”… И това е донякъде правилно – като не знаеш, поне не комбинирай. Огромна част от лекарствата са всъщност билкови екстракти, и този факт обезсмисля изцяло хипотезата че видите ли билките били несъвместими с лекарствата. Билките, ако не знаете, са изрично вписани в закона за лекарствата и се третират като лекарства.

Изобщо, можете да се отровите с пчелен мед, ако му превишите дозата, камо ли с лекарства и хранителни добавки. Всичко е в дозата на прием. Трябва да се внимава и да не се прекалява.

Този коментар за модифицираното нишесте няма начин да го пропусна, понеже съм фармацевт със специалност технология. Какво, смятате, че представлява модифицираното нишесте? Със сигурност не е генно-модифицирано, щото в последно време всички са обхванати от паниката за ГМО. Модифицираното нишесте си е същото пшенично или царевично или оризово нишесте, само че е обработено химически така, че да може да върши работа като слепващ и набъбващ агент при компримирането на таблетките. Със сигурност мога да ви гарантирам, че такова нишесте сте изяли с килограми от почти всички таблетки, които ви идват наум – например аспирина има такова нишесте. Просто вече необработено нишесте не се ползва в технологията на производство на таблетки.

Ако имате още въпроси, отново съм на линия. Известно време бях ангажиран с други дела и нямах физическото време да влизам във форума и да ви консултирам.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

# 2 818
Това си е то компетентното разяснение.Искам да питам дали тези помощни добавки в лекарствата се натрупват,и вредят ли по някакъв начин.

# 2 819
Питате за помощните вещества, с които се правят таблетките ли?

Принципно, те са относително инертни и безобидни. Въпреки това, доказа се с годините, че те са си вещества, като всички останали и имат фармакологично действие върху организма на пациента. Затова вече помощните вещества се обявяват - за да може да се има предвид, ако даден пациент има непоносимост към някоя от тях. В някои състояния помошните вещества модифицират организмовия отговор на пациента, затова лекарите следва да се информират, когато предписват. Или пък обратно, когато фармацевтът ви пита имате ли някакви заболявания, които на пръв поглед ви изглеждат несвързани с основното, отговорете, защото работата на фармацевта е да познава действието както на основното включено вещество, така и на помощните вещества.

Например, имате възпаление на гърлото, хрема, правите бронхит... И лекарят ви изписва един прекрасен препарат Геломиртол или Геломиртол форте. Идвате при мен в аптеката с рецептата и аз ви питам за кого е лекарството. Вие ми казвате - за дъщеря ми, на 15 години е. И тогава аз ви питам: а слаба ли е или по-скоро пълна или по-скоро с нормално тегло? Вие: с нормално или слаба. И тогава ви питам пак: а знаете ли как е с кръвното? Казвате: няма проблеми, доколкото знам...

Дето се казва, какво общо има Геломиртола за отхрачване с кръвното? Ами има, защото етеричното масло от миртата (основната съставка) е вложено в глицерол (който е помощно вещество). Но глицеролът сваля кръвното и слаби момиченца със склонност към хипотония направо стават на парцал от Геломиртола. Вие им се свят, може да им се гади, не искат да го приемат, чувстват се като утрепани!

И тогава аз обяснявам на пациента, че мога да заменя и следва да заменя този препарат с друг, подобен на него- давам Тавипек, защото няма този страничен ефект, има практически същото действие върху дихателните пътища, но е маааалко по-слаб.

Казвате, защо лекарят те го е съобразил? Ами не знам, но мое задължение е да го проконтролирам. Като види предписанието от лекаря,  един подготвен фармацевт може с  няколко допълнителни въпроса да се ориентира какво е състоянието на пациента и да прецени дали предписаната от лекаря терапия е правилна от лекарствена гледна точка или трябва да бъде спряна или коригирана.

Силата на фармацевтите не е в поставянето на диагнози - това е изключително работа само и единствено на лекар. Но корекцията и стъкмяването на лекарствените взаимодействия е приоритет на фармацевта, затова той е сложен във веригата след лекаря. Когато и двете специализирани лица - лекарят и фармацевтът дадат съгласието си за дадена терапия, пациентът може да приема лекарството. Тази концепция обяснява защо трябва да ходите на лекар - не заради пустата рецепта, ами защото само той може да постави диагноза, и защо после трябва да слушате фармацевта, когато каже, че предписанието трябва да се коригира малко.

Та, на темата с помощните вещества. Да, те вече се третират като основни вещества, затова се упоменават в листовките на лекарствата.

При хранителните добавки в България въпросът е много сложен. Първо, за тях не се контролира дали обявеният състав отговаря на действително вложения. Затова в някои добавки за отслабване има забранени за употреба лекарствени вещества (например: сибутрамин) и никой не го контролира. И после, никой не знае кой от какво е умрял, защото у нас хората нямат културата да си търсят правата.

Поздрави,
маг.фарм. Антон Вълев

Общи условия

Активация на акаунт