Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 61

• 36 859
  • 748
  •   1
Отговори
# 405
  • София /Абсурдистан
Какво беше това време, в последните 2г живея и аз в някакъв кошмар. То и за мен, и за баща ми. Както е тръгнало, край няма. Аман, вече намразих коледните празници, че "чудесата" и при двама ни все по това време се случиха. Та до тук с коледните чудеса.
Тинти, дано всичко да е наред. Ама ще бъде де, то само където пътят към оздравяването е гаден.

Последна редакция: ср, 18 дек 2019, 08:14 от bubanka

# 406
  • София
Браво,Лейди!Страхотни неща правиш ,мишлето е супер сладко,а топките са много красиви!

Аз се прибрах към 17ч .Добре мина.В Надежда са върховни при слагането на абокат и взимане на кръв.От упойката лесно излезнах. Сега малко ме боли глава и имам болки като при цикъл.Сега пък можело и да не е полип,явно ще разбера на хистологията,ма чак след НГ.(то и миналата година беше така ,заради празниците).

# 407
  • София
Лейди, страхотни са!!! Направо нямам думи!

Зори, точно щях да питам как е минало. Аз пък нямах болки в корема. Никакъв дискомфорт, освен леко зацапване.
За сметка на това днешната операция ме боли Sad Цял ден нямах проблеми, ама от вечерта почна. Явно ще взимам обезболяващо, че иначе няма да се спи. То и самата операция беше по-неприятна от предишната. Този път усещах и рязането и шиенето, хем с бая упойка ме набоде.  Ма ще го преживея 😄

# 408
Ауу, Лейди, голяма красота сътворяваш! Как си ти, консултира ли се за последните притеснения?
Марита, този човек не може да преглътне, че не го искаш.
Тинти, Тинти-мама и Зори, радвам се, че минаха нещата и вярвам, че резултатите ще са хубави.
Добре съм аз. От утре почват почерпки и партита разни коледни. До вчера се чудех дали да ходя щото нямах настроение, но днес съм по-ок и май ще решавам в движение.

# 409
  • София /Абсурдистан
Благодаря ви момичета за милите думи!
Оправяйте се болничките, ей! За точовидните кръвоизливи не съм се консултирала, то аман вече. И без това на 3-ти януари пак съм в болницата, тогава ще питам. Аз се консултирах за по-важното, на 3-ти януари съм записана за ЯМР и после при хирург. Операцията е неизбежна. Д-р Гачева изглеждаше притеснена като ме прегледа. Нещо има, но не се знае какво, ЯМР ще покаже какво точно е. А пък на пет скенера само уплътненията се видяха, нямаше метаболитна активност повече от нормата. Но има и портокалова кожа, а пък маркерът е доста под нормата. Обаче ако чудовището се е върнало, нямам сили да се боря повече, казвам ви честно.
Сега пак съм на инжекции Дексаметазон, че се прегънах на 2  с нетърпими болки и не можех да ходя. И от него кръвното достигна смели височини , с главоболие зверско съм и червена като домат. Ноо за операция на гръбнак ще мисля не по-рано от средата на идната година, даже в края. Кога ли ще отслабна, като ме тъпчат така всеки месец с хормони, май точно никога ...

Последна редакция: вт, 17 дек 2019, 22:27 от The Iron Lady

# 410
Ох Лейди, много патиш. Дано не е чудовището! Само това дано не е. Уф...

Бела, то и аз май точно не мога да преглътна, че и той не ме иска вече🤣 Няма значение от кое е тръгнало, ама явно и двамата не се искаме. Аз го искам, ама да е друг малко, а това са фантасмагории. Абе заплетена ситуация. Но край. Нямаме шанс. Свирено е. Детето и живота ми са по-важни от всеки мъж. Ще го преживея и това. Аз рак преживях егаси. Малко паднах духом, ама ще се оправя като се наспя. Много ми беше трудно днес след снощи. Порядъчно си пийнах пак и доста късно легнах. Детето издържа успешно изпит по карате днес и взе следващият колан. После отидохме да вземем една картина на старо от едни хора, а тя като малък фототапет. Огромна! А аз имам малка кола. Добре, че е кабрио. Отворих гюрука, сложих картината отгоре и я държахме с ръце да не излети. Бяхме голяма атракция, но детето доста се позабавлява с това как ни зяпат хората. Каза, че съм "луда майка 2019“ и ми пооправи настроението😊 Та сега си имам Ню Йорк сити за една стена🤣 Ще я качвам като махна елхата.

Хайде лека нощ на всички!

# 411
  • София
Лейди,се тревожи, няма как да е толкова зле, но те разбирам ,явно този страх да не се върне, няма да ни напусне никога Sad  А боли ли те още ? Наистина са много красиви произведенията ти. За пореден път се убеждавам че българката има златни ръце.
Ей къде е Бела кори ще точи, това само една българка може да го напрви в днешно време.
Марита, оствави го това момче, явно не се получава. Както казваш май ти самата не можеш да свикнеш без него, но той ням ада се промени, нали го знаеш.
Зори, Тинти, прегръдки!

# 412
  • София /Абсурдистан
Зори и Тинти, как сте?
Аз в изкуството намирам утеха и ви благодаря за милите думи. Ако някой от вас ми пуска покана за приятелство във Фейс, моля да ми напише кой е от форума, да знам. Работата ми е свързана с тежко психическо натоварване и трябва да разпускам някак. Въпреки, че съм я намалила до санитарния минимум, адски се уморявам и не мога повече. А скоро ще покажа и кукли и ще пускам цяла серия от тях Simple Smile Радвам се като дете!
Кори за баница няма да се хвана да точа, има в магазина. И без това у нас е теснотия и няма къде, а и не умея. Ноо шапка им свалям на можещите!
Страхът явно няма да ни напусне никога. Говорих с приятелки, минали през това, в ремисия от години и се страхуват не по-малко от мен. Явно остава за цял живот. Мен ме боли болното място, сега съм с инжекция с кортикостероид и болката намаля, но вътре е на буци някак и при допир боли. Дано да е само възпалително, че то поне има оправяне. Но ми казаха, че трябва да се изреже и да се прати на хистология. Това е.

# 413
Здравейте,
писах ви преди време за проблем при майка ми ( жена на 55 години, без съпътстващи заболявания, в добро общо здраве, активна, работи в офис , нормално натоварване) - откриха й рак на гърдата. Напипа си сама бучка в гърдата и след преглед при д-р Василев в Тина Киркова  той каза категорично , че е злокачествено образуванието. Осбвен бучката има уголемени лимфни възли. Изплашихме се много, нищо не знаехме за болестта и термините, които лекарите ни съобщаваха. Четях ви денонощно, за да разбера кое какво означава от опит и на разбираем език. От момента в който д-р Василев й каза най-вероятно рак тя се промени - много е разсеяна, вяла, страхува се много въпреки, че уж не била. От края на септември до сега сме на етап диагностика - ВСЕ ОЩЕ! Василев й каза, че трябва биопсия, започнахме да четем и се лутаме , решихме да направи консултация с проф. Гаврилов - на прегледа при него с по 2 думи кратко и безпристрастно само с опипване - да лошо е , останете на онко комисия и след комисията я прехвърлиха на д-р  Далал Ал-Зайат - тя да й направи биопсия. Мислихме много и решихме, че по-добре в онкологията да си направи биопсията отколкото при д-р Василев, заради факта, че отделението е специализирано. След направената там кор биопсия  резултата е - няма рак, НО това нещо трябва веднага да го махнем и 2-ра биопсия на лимфни възли. Изобщо не повярвахме. Отидохме отново при Василев и той направи втора кор биопсия с - резултат дуктален инвазин карцином. На епикризата пише окончателна диагноза: 50.4 Горен външен квадрант на млечна жлеза  - T1NxMx.
След кор биопсията изпратиха материала за имунохистохимично изследване в Токуда по административен ред. Резултата от там е :
Изследване : ИХХИ FLEX Monoclon MO X-Н, Progest Recept, Clone PgR 636, RTU, DAKO AS/AS+
ЕСТРОГЕН РЕЦЕПТОР : слабо по инвазивност ядрено оцветяване в около 10 % от туморните клетки , при положителна вътрешна контрола в епитела на запазени жлезни канали PS-2, IS-1, TS- 3. СЪОТВЕТСТВА НА 20% ШАНС ЗА ОТГОВОР КЪМ ТЕРАПИЯ.
ПРОГЕСТЕРОН РЕЦЕПТОР: липсва ядрено оцветяване в туморните клетки , при положителна вътрешна контрола в епитела на запазени жлезни канали PS-0, IS-0, TS- 0.- НЕГАТИВНА КЪМ ПРОГЕСТЕРОН ТЕРАПИЯ.
HER2 ЕКСПРЕСИЯ: силно по интензивност пълно мембранно оцветяване в около 70% от всички туморни клетки (3+) ПОЛОЖИТЕЛНА РЕАКЦИЯ. Изследването е извършено с позитивна контрола.
Сега по административен ред щяла да мине документацията пред онкокомисия и в петък ( 20.12) сутринта да си вземем становището от онко комисията от Тина Киркова, защото те изпращат документите. Чета, че правите проверка на истинноста на резултата, като пращате парафиновото блокче при проф. Поповска в Плевен за ново изследване. Решили сме да го направим сега докато чакаме резултата от онко комисията.
Не знам сега на къде, имам 1000  въпроса, нищо от написаните по-горе диагнози и хистохимия не ми е ясна. Не знам какво да правим. Предполагам, че след онко комисията трябва да направим консултация с цялата документация при добър онколог, който да ни каже какво до тук от диагностика не е направено, за да го направим и какво следва от тук нататък.
Основните ми въпроси са:
1.   Никъде не пише TNM класификацията на тумора освен посоченото в  епикризата T1NxMx , но това означава , че NM не е оценен. – КОГА И КАК ДА ГО НАПРАВИМ?
2.   Има уголемени лимфни възли, от които чувстваше болка и от там сама се опипа и разбра, че има проблем – НЕ Е ЛИ РЕДНО ДА СЕ НАПРАВИ БИОПСИЯ НА ЛИМФНИ ВЪЗЛИ И ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ СЪСТОЯНИЕТО ИМ?
3.   Виждам, че пишете данни за още два показателя G - ?  и  ki67 - ? %  - КОГА И КАК СЕ ИЗСЛЕДВАТ , защото на майка не са изследвани?
4.   Кога се ходи на ядреномагнитен резонанс или ПЕТ скенер и кой го назначава?
5.   Ако има сред вас със същите или подобни резултати -  Препоръчайте лекар който да ни помогне, незнам на къде да вървим?
Извинявайте, че стана толкова дълго , но много въпроси имам и незнам какво да правим. Ще съм Ви благодарна за всяка дума.
Пожелавам на всички ви все този дух, борбеност и само добри резултати, за да сме здрави и живеем всички!

# 414
Лейди, през лятото нямаше ли нещо подобно в областта  и лекуваше възпаление? Много силно ти желая да е така. Наистина доста предизвикателства ти се натрупаха и физ.болки и психически удари..Искрено вярвам, че макар и да са неспокойни празниците ти, следващата година да започне с добър резултат от ямр и прегледа! Тези кукли ще ги разгледам внимателно и искам от тях, да си купя, може ли? И за мен, а и за подарък са чудесни.
Относно точенето на кори - става въпрос за баклава. Веднъж съм пробвала и става невероятна. Но е въпрос на муза. Искам да се развихря за празниците, но ще видим дали ще имам желание.😁 Недостатъка е, че като става толкова прекрасна баклавата, това предполага, че ще се яде. Но не може и душата в рая и дънките по-малък номер нали...
Днес малко ще си поглезя душичката с един пъклен план. 😉
Как си, Тони?
Лагерта, имаш прекрасна голяма дъщеря.❤ Видях я аз във фейса. Много прилича на теб.

# 415
  • София
1.   Никъде не пише TNM класификацията на тумора освен посоченото в  епикризата T1NxMx , но това означава , че NM не е оценен. – КОГА И КАК ДА ГО НАПРАВИМ?
2.   Има уголемени лимфни възли, от които чувстваше болка и от там сама се опипа и разбра, че има проблем – НЕ Е ЛИ РЕДНО ДА СЕ НАПРАВИ БИОПСИЯ НА ЛИМФНИ ВЪЗЛИ И ДА СЕ ОПРЕДЕЛИ СЪСТОЯНИЕТО ИМ?
3.   Виждам, че пишете данни за още два показателя G - ?  и  ki67 - ? %  - КОГА И КАК СЕ ИЗСЛЕДВАТ , защото на майка не са изследвани?
4.   Кога се ходи на ядреномагнитен резонанс или ПЕТ скенер и кой го назначава?
5.   Ако има сред вас със същите или подобни резултати -  Препоръчайте лекар който да ни помогне, незнам на къде да вървим?

Успокой се миличка, нямаш повод за притеснение. Резулата показва че 1 стадии и няма засегнати лимфни възли и няма метастази, но не знам колко е достоверен, след като няма операция , а само биопсия.Говорете с Василев, какво ще правите от тук нататък. Ако се прави операция,обикновенно се премахват възли и се изследват. Ако това вече е направено,резутата показва че няма засегнати. От хистологията се вижда че не ен хормонизависим, но заради полежителен Хер ще и назначат химия. Хер означава колко е агресивен, а ki67 колко бързо се дели, ако не бъркам. ki67 си пускате сами в някоя лаборатория. Вземете си парафиновите блокчета от патологията, за да ги изпратите.  Ако изпратите на Поповска може да кажете да ви направи. Много е странно как в онкологията са казал че няма рак. Но аз и на токуда много не вярвам......На скенер се ходи преди терапията иначе няма смисъл.

Бела, мерси за комплимента!

# 416
siqina_ani Доколкото разбирам майка ти не е оперирана, а е правена само биопсия. TNM класификацията се прави след операцията при която се вадят лимфните възли. След като се изреже образуванието и се извадят лимфните възли, тогава стават ясни G-то и TNM. За ki67  нищо не мога да ти кажа нямам представа дали и при мен е изследвано.HER+ означава  че ще има освен другото лечение и терапия с Херцептин, по стандарт 18 бр.  на 21 дни.След операцията, обикновено пациентите се насочват за диспансеризиране към онко-отделение по ваш избор. След като се запишете някъде, се назначава комисия , която определя лечението. Лекуващия онколог дава направление за Пет скенер.

Lagertha  T1NxMx   х-означава, че не са изследвани. Когато няма е 0.
В TNM Системата за стадиране на тумори, за всеки вид рак се определят следните категории:
- T – категорията описва оригиналния първичен тумор.
- TX означава, че туморът не може да се измери или не може да бъде намерен;
- T0 означава, че няма доказателства за първичен тумор;
- Tis означава, че ракът е “in situ” (туморът не е започнал да расте в околните структури).
Числата T1–T4 описват размера и/или степента на инвазия в близките структури. По-големият T номер означава по-голям размер на тумора и/или че той може да е проникнал/нарастнал в околните структури.

N – категорията показва дали ракът е засегнал близките лимфни възли.
- NX означава, че не може да се измери засягане на близките лимфни възли или не може да се установи дали са засегнати.
- N0 означава, че близките лимфни възли нямат рак.
Числата N1–N3 обозначават размера, разположението и/или броя на засегнатите лимфни възли. По-големият N номер означава повече засегнати лимфни възли.

M – категорията показва наличието на далечни метастази, т.е. разпространението на рака в други части на тялото.
-MX означава, че не могат да бъдат измерени или намерени метастази.
-M0 означава, че няма далечни метастази.
-M1 означава, че има далечни метастази.

Последна редакция: ср, 18 дек 2019, 13:52 от kacha

# 417
Lagertha, благодаря Ви!
kacha, благодаря Ви! Да не е оперирана.
Василев още преди биопсията каза, че първо ще се наложи най-вероятно химиотерапия и едва тогава ще направи операция. Той е в отпуск до 13.01.2020 и до тогава няма как да ни консултира.
NxMx - аз го разбрах като не оценен, т.е, че няма дани,. ако беше оценен трябваше да има цифра от 0 до 4. Но Василев взе материал от бучката в гърдата и незнам как биха попълнили само от това NT.
Сестра ми ще вземе парафиновото блокче от Токуда , за да го дадем на проф. Поповска  за изследване и ще включим G и  ki67, щом може, но на телефона посочен за връзка с нея никой не отговаря, а времето си върви. Имате ли телефон на проф. Поповска,  на който е отговорила?
Пет скенер или ямр лекуващия онколог ли трябва да я насочи?

# 418
  • София
Тъй и тъй съм оперирана, та взех, че свърших милион неща! Изписаха майка. Добре е, само уморена и още я боли опашката. Няма нищо притеснително от колоноскопията, от какво е бил кръвоизлива остава загадка. Ще видим дали нещо ще пише в епикризата в понеделник. Та взех я, закарах я в къщи. От там се юрнах до болницата, дето вчера ме оперираха за болничен. За съжаление ще трябва да минавам пак през телк, та от там, айде в ТЕЛК да оставя протокола. После минах през Тина Киркова да видя дали е готово решението от онкокомисията на майка ми, но не беше. После през Щерев да си взема документите от абразиото. В хистологията пише "Фиброматозен ендометриален полип". Чух се с доктора, каза, че няма нищо притеснително в резултата. Като ходя на профилактичен до месец ще говоря какво правим, ако пак се повтори след няколко месеца. Цитонамазката и тя е готова, добър е резултата, т.е. миналата е била кофти заради химията, както предполагаше той. Сега се прибрах и съм се проснала, че операцията пак взе да наболва. Та това от мен, днес поне положителни неща.

# 419
На проф.Поповска за координати могат да насочат, ако звъннете по тел.в МБАЛ Св. Марина - Плевен, в гугъл го има. Тя е към тях.
Тинти, браво! Наместват се нещата едно по едно.
Аз бях на ендокринолог сега. Щит.жлеза е добре, но ми пусна изследвания, свързани с метаболизма, щото й се оплаках, че пълнея от въздуха. Каза, че е нормална реакция след такава операция, което е ясно, де. Но след нова година на база изследванията ще редуцираме храненето, щото докторката се занимава и с това. Каза в никакъв случай да не правя високомаслената диета, защото увеличавала киселинността и хич не било добре това, както си и мислех. Пък разделното хранене било добре, ама организЪма свиквал и спирал да работи метода, така и се случи при мен. И ще видим как ще действаме, но ми е готино, че си говорихме за такива неща, не за болести. И сега отивам на масаж и пилатес и общо взето съм на кеф.

Общи условия

Активация на акаунт