Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 61

• 36 243
  • 748
  •   1
Отговори
# 720

Като сте заговорили за социалните, а има ли срок след влизане в сила на телк решението да се отиде там, знаете ли?
Бела на мен мисля, че ми казаха че започват да изплащат соц. помощи от следващия месец след който си подала документи. Предупредиха ме да си следя и да проверям  дали са започнали да плащат а ако не са да ги търся пак. Явно има някакви пропуски понякога.

# 721
Момичета помагайте, чета и не знам от къде да започна като се върна.
Първият ми болничен е от личния лекар 14 дни, след това 30 дни от ЛКК /мисля, че се казва на 4-та градска/.
Понеже съм от кв. Дианабад и нямаме онко комисия, нито в Студентски град, хирурга ме насочи към 4-та градска. Сега съм в Турция и днес мъжа ми ще ходи за продължение на  болничния ми, който изтече на 01. 01.2020г. Аз го изпратих още на 02.01.2020г, но са му казали, че комисията ще е на работа на 06.01.2020г. и че може той да подаде документите.
Другата седмица се прибирам в България, какво трябва да правя от тук нататък: колко време тази ЛКК може да ми дава болничен, тя ли ме изпраща на ТЕЛК /поне това разбрах от това което четох тук или се бъркам/?

Благодаря Ви предварително!

# 722
Ползвала си 14 + 30 дни ли?
При мен ЛКК беше до 6 месеца, но аз после продължих с болничен от Телк.
Защо не попитате като ти издават болничния?

Рени, благодаря.

# 723
Да 14+30, но бях толкова объркана, че не се сетих да питам за по натам. Не мисля, че ще ми дадат повече болничен, да не говорим за 6 месеца. По принц всички онкоболни ли имаме ТЕЛК, дали въобще да ходя?

# 724
Да, всички. Имаш право на ТЕЛК.

# 725
Благодаря за бързия отговор!

# 726
Предстои ми и на мен да минавам ТЕЛК, ползвам последни 23 дни от ЛКК. Могат ли да се заяждат и да не отпуснат още 6 месеца? Сигурно могат, де... Толкова тромаво и бюрократично е направено всичко. Когато излезе решението за удължаване на болничния, нали отново ЛКК го издава? Сега минавам през хирург и той ни дава за ЛКК, а след решението дали пак през него и после ЛКК отново? Здрави нерви да има човек... И крака, и кръст... Че по веригата в цялата организация много хора трябва да отчитат дейност и да им се плаща.
Докато съм в болничен, с решение на ТЕЛК, дали имам право на карта за ГТ и винетка или това става чак след първата година?

# 727
Тото, като ти изтекат 6те месеца от ЛКК, с протокол за ТЕЛК от химиотерапевтите + епикризи и т.н.подаваш документи да те викат на ТЕЛК от там вече, ако продължаваш лечението ти издават още болничен. Но не чакай да ти изтекат тези 23 дни, подай по-рано документи, ако не си го направила! При мен беше два пъти по два месеца. Като свърших химията и след контролния скенер, след като ми бяха изтекли вторите два месеца болничен и имах нова дата за ТЕЛК- не ми дадоха повече болничен, а експертно решение с %. С две думи - след шестмесечния болничен от ЛКК, по-нататъчтния такъв ти го дават от Телка.

Скрит текст:
Оф, аз съм много закахърена как да отслабна. И преди да отида при ендокриноложката на 20ти., реших да почна сама нещо и реших да си правя схеми какво ще ям ден за ден, като гледам да е балансирано, но по 150-200 гр. порцията. И сега си залепих утрешното меню на един лист но стената зад мен, на работното ми място и колежките ме се хилят, но аз съм много сериозна и не ми е смешно, а тежко. За съжаление спирам и алкохола, само бяло вино и то на празници.😁

Марита, ела кажи как върви новия живот, липсваш.[\spoiler]

Последна редакция: пн, 06 яну 2020, 15:28 от unabella

# 728
Имам питане, unabella ме подсети - от хормоните напълнява ли се, аз ще бъда на Тамоксифен /Нолвадекс и Золадекс.
Питах лекарите, казаха ми, че не се пълнее, но не ми се вярва много....
Питах дали мога да тренирам/ това е важно за мен/, казаха, че мога 5 дни от 7 докато съм на лъчетерапия.

# 729
Индивидуално е май това с пълнеенето.
Естествено, че можеш да спортуваш, дори е препоръчително.
Аз с тези две коремни операции си спортувам три пъти седмично, което включва и коремни преси.
Можеш да живееш както преди.

# 730
Момичета, кураж и сила на всички! Трябва ми насока за добър мамолог, при когото да ходя на контролни прегледи два пъти годишно. Искам да мога да разговарям с него и адекватно да ми обясни нещата. Да има апаратура за снимки при нужда - когато гастролират в провинцията, някои преглеждат в неделя и няма работещ рентгенолог в болницата. Повече няма да ходя при Гаврилов. Последния път нито погледна изследванията ми, нито резултатите от биопсията или снимките ми. Пощипна ме тук-там, каза, че нищо ми няма, взе ми парите и ме прати да си ходя. След мен чакаха още двадесетина жени.
Според хирурга ми проблемът е доброкачествен засега, но трябва да се следи.

# 731
Бела, благодаря! Хирургът, който ме пращаше на ЛКК, в което и той участва, ми каза, че той ще подготви документите за ТЕЛК. Ще питам и за протокол от Сити, но останах с впечатлението, че той ще се погрижи за цялата бумащина, аз трябва само да я занеса...
Ева, за София ли търсиш? Аз мога да препоръчам Иванов в Токуда, добър диагностик е, работи в Образна диагностика. Това лято нали за кратко време ги обиколих няколко известни имена. Той не знам дали е точно мамолог, но при него се следят жени преборили рак на гърдата.

# 732
Тото, щом хирургът ти е казал, сигурно той ще ти даде всичко.

# 733
  • София
Тото, болничните минават през ТЕЛК, след като имаш издадени вече 180 дни от ЛКК. Можеш да си ги сметнеш в амбулаторната книжка. Ако си направила 180 дни и лечението ти продължава още, ТЕЛК ще ти разрешат още колкото е нужно.

Аз днес си заверих ТЕЛКа. Вече официално съм инвалид. Утре почвам НОИ, социални и т.н.

Зори, ако си минала днес тия процедури, сподели инфо.
Изумена съм, че за карта за градски транспорт трябва да чакаме няколко месеца да излезне решението от НОИ! Това е безумие направо!

Утре в 12 ще се видя с д-р Ганчева по всички въпроси. И майка ми каза да взема с мен, за да я види. Не знам всички тия задачи как ще ги смогвам като тръгна на работа. Акъла ми не го побира!

# 734
Тинти, ще се справиш! Човек се мобилизира като му висят задачки. Днес и аз хубаво се разходих бумащина да оправям по болничния, даже като ме върна хирургът, аха да се разплача като дете. Едва си преглътнах сълзите. После си викам, че са дребни работи!
На теб от Сити давали ли са ти протокол за ТЕЛК. Аз съм вече в последните 23 дни от ЛКК. Сега ще видя дали хирургът няма да иска първо да изтекът и чак тогава да ми дава документите за ТЕЛК. Щото той е "тежък" малко. 
Това за инвалидност и процент се издава след изтичане на всички болнични ли?

Общи условия

Активация на акаунт