Борбата с рака - духовното оцеляване и физическото преодоляване - 61

• 36 716
  • 748
  •   1
Отговори
# 75
Kivanova71, не се сдухвай! Hug
Тук си сред "родни братя"/сестри! Важното е, че си минала операция и почнала химио, сега просто следваш лечението си.
Пожелавам ти леко да понесеш вливките! Hug
Ако имаш въпроси и притеснения, пиши тук, ще ти помагаме колкото можем! Heart

# 76
Благодаря много за приема, Sheli 17!

# 77
  • Варна
Здравей,kivanova!И аз съм насреща за помощ!

# 78
Тинтиии, егаси филма при теб. Всичко ще е наред, ама ще го мислиш сега и това. Blue Heart
Марита, недеееей! Blue Heart Не си мисли глупости, моля те.  Това е от  силния стрес, случи ми се миналата зима бях се отписала. Бяхме на почивка, от която нищо не разбрах, една седмица  на стенд бай да викаме бърза помощ заради моята глава.  Тръгнах с главоболие, което не минаваше от нищо и там не ми мина още седмица. Като се върнахме хукнах на невролог, беше  30.12. но така се бях филмирала, че не можех да чакам, добре, че работеше доктора. Заключи категорично, че това е невроза и дори не искаше да правя изследвания. А мислих, че умирам, буквално си влачех десния крак и ръка и сякаш някой ме буташе по главата към земята. Като разбрах, че не е физически проблема ми мина много бързо. Green Heart  Хубавият татко ще идва а? Почини си без детето и моля те, не мчуисли такива неща, макар, че знам, че докато не чуеш лекарско мнение, няма да мирясаш.

kivanova71, здравей!
Много сили и кураж ти желая. И наминавай от тук,  при нас понякога е и весело. Yum

# 79
  • София
Тото,кой е твоят лекар?

Тинтири,кажи и ти твоя.И аз съм на твоя хал.Лигавицата ми е 13мм (даже вчера я изкараха 18 мм,но с коремен ехограф,та сигурно не е чак толкова).Трябва да правя хистероскопия или направо да махам всичко.Клоня към второто,но се чудя къде и как.То мина почти месец,аз още го умувам.
 Вчера ходих на ехография на вътрешни органи - камък в бъбрека си отглеждам ,но не е пораснал(за щастие,че и без това е 1см).Обаче полипа в жлъчката е нараснал от 3 на 8 мм.

За болничните - някъде бях чела,че ако се върна на работа за 1-2 дни ,после може пак ЛКК да пуска болничен и без  ТЕЛК.

Моят доктор е Димитров в Щерев. Един от най-прекрасните лекари, с които ме е сблъсквал живота. Освен специалист е голям Човек!

Я кажи повече за тия болнични. Наистина ли е така, ако се върнеш на работа??? Живо ме интересува! Много ми се ще да си спестя ТЕЛКаджиите

# 80
kivanova71, добре дошла и от мен! Тук не се радваме на новите попълнения, но пък бързо ги вкарваме в разговора и често забравяме, защо сме се събрали.......но пък то точно това е най- хубавото. Да се поразсеем и да забравим, за рачетата....
Абе, я кажете как така бързо сте го минали ТЕЛК-а....Аз, преди повече от месец подадох документии още писмо няма, да ме поканят на комисия... newsm78

# 81
  • София
Люба, ако е минал повече от месец, провери. Тук дават номерчета, с които да си провериш, ако е минал месец и не си получила писмо. На мен ми е объркан адреса и писмото отива на друг адрес два пъти вече. Нося пликовете да проверят и коригират грешката, ама не могат да си намерят къде е 😆 Иначе по месец ми е отнемало чакането за дата до сега.

Тото ❤️ И аз те следя изкъсо, да знаеш! 😄

# 82
  • Варна
А, добра вечер от мен. Да се запиша в новата тема. Мина ми комисията. Разбира се ще има и за мен химио, нищо че хирурга е изчистил всичко. Имах няква надежда, че може да мина без тази терапия. Уви. Искаха да я почвам следващата седмица, но помолих да я отложат за след празниците. Сега ще ходя за второ мнение в София, при проф. Щерев, в Надежда. И чакам резултати от BRCA тестове.
Да ви кажа напоследък се опитвам да имам постоянна усмивка и покрай това ми старание, депресивните мисли рязко намаляват. Започнах и занимания с Тай Чи, нещо абсолютно ново за мен.

# 83
Ей, Тита, ако щеш вярвай, преди малко си мислих за теб. И ето, появи се. За химията - така е. И при мен всичко махнаха с операцията, и при другите мацки тук - но химията е последващо лечение, нали знаеш защо..заради невидимото евентуално останало. Казаха ли ти препаратите?

# 84
Тинтири, Dz беше писала в стара тема, че ако имаш работен ден, почва ново броене на 180 дни (360 за две календарни години). Тя така е правила, с прекъсвания и не е стигнала до болнични от ТЕЛК. Проучи го, счетоводен казус е, все ще изработиш 3 дни.Heart
Tita, второто мнение винаги е препоръчително, почвай химията след празниците, я Тони колко се страхуваше, а "ножът се оказа дървен"! Hug
Маритка, много стрес ти дойде!
Hug

# 85
  • София
Тинтири,не знам подробности.Така бяха посъветвали  едно момиче във ФБ групата за рак на гърдата.Може да питаш лекарите от ЛКК.
K.ivanova ,успех в терапиите и горе главата!

Ох,аз уж не се вкарвам във филми ,ама сега се зачетох за този полип в жлъчката и хич не ми хареса прочетеното.Ще трябва и за това да говоря с онколозите в Понеделник. Ако трябва и матка и жлъчка да махам ,голямо рязане ще падне другата година.

Люба, обади се да попиташ.Аз така бях направила първият път и ми казаха направо да отида на следващия ден с епикризите и ми удължиха болничния набързо.

# 86
Зори, не чети! Имаше някакви рецепти със зехтин и лимон за жлъчката, чувала ли си? Уж и за чистене на полипи. Защо не пробваш нещо такова междувременно?

# 87
  • София
Тони, аз сега за лепящи питам, не за косъм по косъм. Искам да се слага лесно, да е качествено и ако може да стои естествено. Ще съм благодарна за контактите.

Totto, аз от сума ти време вече си лепя мигли, пристрастих се:stuck_out_tongue_closed_eyes: Пробвах как ще ми седят преди да ми опадат миглите, и толкова ми хареса, че не спрях повече. Слагах си и докато ми бяха опадали, слагам и сега, а вече ми растат моите си. Така че няма страшно, можеш да си слагаш и няма да ти попречат на собствените. Сега ще ти кажа няколко секрета, за да ти е по-лесно поставянето. Можеш да нарежеш миглите на две или дори три части, за да ти е по-лесно поставянето, ето ти клипче от тубата за по-лесно:

https://www.youtube.com/watch?v=mDkP06NiUug

Не се лъжи да купуваш лепило Duo, аз го намирам за пълен боклук и само малко да се намокрят миглите, падат. Аз купувам лепило Wimper's ot DM, то е водоустойчиво. Другото, което правя, е че аз мажа с лепилото и двете страни: и клепача, и самата мигла. Ползвам за целта една от онези пластмасови клечки за зъби с конец, защото са удобни за хващане и имат тънък връх, мазвам на него от лепилото и го нанасям на тънка линия на клепача. Оставям го да изсъхне. Намазвам и миглата, и след като и тя изсъхне, хващам с тънка пинсета и поставям точно върху намазаното. Ако можеш да си намериш огледалце с увеличение поне 5х, ще ти е много удобно. Аз ползвам такова с 10х. А, забравих да ти кажа първо да сложиш спирала на твоите мигли, за да стои естествено. И така, едно по едно слагаш всичките части на миглата, но започваш винаги от най-външната част, за да не ти изглеждат различни очите после (разбира се, внимаваш точката, от която ще започват миглите, да е еднаква и на двете очи, можеш да  сложиш малък белег с молив за очи, за да си сигурна) Накрая притискаш твоите и изкуствените мигли с пръсти или с пинсета с тънък връх, но паралелно на окото, в основата на миглите. Аз свалям миглите с дръпване, ппосле почиствам с пръсти натрупаното лепило от изкуствените и ги прибирам в кутийка, за да не събират прах и боклуци. На очите намазвам кокосово масло, за да омекоти лепилото и после го махам пак с пинсета, като гледам къде има останало. Пак да подчертая, че огледало с увеличение ще ти върши идеална работа. Случва се от време на време да се наплласти лепило по миглите, което да не мога да махна с пръсти и тогава ги почиствам с коресилин, като топвам от него с памуче, навито върху дървена клечка за зъби, иначе коресилина ще стопи пластмасова клечка (например клечка за уши). Не се притеснявай, няма да остане от него върху миглите, понеже е силно летлива течност, бързо се изпарява. Не съм пробвала с лакочистител дали не става, можеш да опиташ. Мигли си купувам Eylure, много са качествени и не се разтварят в коресилина, което ми е важно. Не са евтини, но предвид на това, че ги ползваш много дълго време, си струват цената. Ами аз с един чифт карам от половин година. Важно е също когато ги сваляш и прибираш, да ги разделяш левите парченца от десните, иначе ще се объркаш после кое от къде е. Eylure имат и лепило, което се премахва с вода, но не съм го ползвала, не мога да ти кажа как се работи с него. Мисля, че съвсем изчерпателно ти описах всичко, но ако има въпроси, на разположение съм.

# 88
  • София
Ще трябва да минавам през ТЕЛК и ако кихна даже Sad

"Когато временната неработоспособност е продължила повече от 6 месеца без прекъсване (180 календарни дни) или 12 месеца (360 календарни дни) с прекъсване в 2 предходни години и в годината на боледуването, отпуск се разрешава и болнични листове се издават само след контролен преглед на ТЕЛК"

Това е от сайта на НОИ. За 3 години са 12 месеца с прекъсване. Аз тази година имам 10 месеца. Малкият се роди края на април 2017, като преди това бях болничен няколко месеца. Няма начин да минавам без ТЕЛК следващите години

# 89
Добро утро!
На новите дами в темата пожелавам всичко да се нарежда се лекота и лечението да върви ползотворно напред!
Детелинке, благодаря за изчерпателният пост! Heart Винаги съм го намирала за излишна суетня това слагане на мигли, рисуване на вежди, пластове грим, особено при младите момичета (аз работя предимно с млади хора, бъдещи студенти)... освен в случаите на необходимост, по някакви медицински или естетически съобръжения. Аз съм много суетна, но по друга линия. Обаче сега напира в мен едно желание за разкрасяване като се погледна в огледалото. Погрознях, подух се, ама това да е. Поправимо е.
Да се изкажа и аз какво знам за Телк. Още август първо писах до НОИ за боничните и реда, защото аз за тази година имах и 25 дни за детето, които не се водят отделно за мен. Та една мила жена ми отговори, че за новото ми заболяване имам право на 180 дни с ЛКК. После, ако искам да избегна ТЕЛК, взимам ден отпуска и след него продължавам с ЛКК. Обаче  - за предходните две години не трябва да имам общо 360 дни. Като отидох на първото за ЛКК септември, хирургът доста се напрегна като му казах какво са ми дали като информация НОИ. Каза, че не се прави така, защото ако прекъсна ще си докарам по-голяма беля. Щели да ми искат данни за всички болнични за две години назад в писмен вид. Което не е непостижимо си мисля, аз имам ПИК, така че мога да го направя писмено. Друг е въпросът дали ще го приемат, както е форматът на НОИ или ще си поискат стандартен болничен лист, щото като ги гледам за всичко се заяждат. До колкото схванах, ако се мине този вариант, създава някакви допълнителна административна работа на ЛКК и те се нервят и се заяждат.
Днес ще ходя за болничния, ще питам пак. В понеделник тоя хирург ме върна, щото му било свършило работното време. В голямата виелица отидох час преди края на работното му време. Висях час, за да ми каже накрая да дойда утре, щото му свършило времето. Да беше излъгал нещо, че не може да стои, че бърза... Много ми загорча. Нервирах се, той още повече на мен, че му репликирам. Бяхме аз и още едно момче. Ми да ни беше взел докумените и двама бяхме за болничен, само за писане има, пък друг ден ще си ги вземем... И без това не ни преглежда, пише по половин час по бумагите, щото цъка с два пръста по клавиатурата да си търси буквите....
Ще споделя довечера какво му се е измъкнало от сърцето да ми каже за ТЕЛК-а.

Последна редакция: чт, 05 дек 2019, 07:04 от Анонимен

Общи условия

Активация на акаунт