Работа, CV-та, HR-и, съвети - 69

• 25 583
  • 760
  •   1
Отговори
# 285
Единият вариант е да ви кажат, че трябва да си спазите предизвестието. Но това означава поне още месец да седите, те да платят заплата на човек, който иска да напусне. Или просто да се споразумеете по взаимно съгласие да ви освободят, ако сте например само на 2 седмици.
Да, всичко това ми е ясно, имам предвид, че просто ще се чувствам неудобно, поела съм ангажимент и изведнъж се отказвам. Но пък в крайна сметка, всички работим за пари, пък и другите неща като работно време, почивки, отпуски и т.н. не са маловажни.
За варианта да не си получиш заплатата, вече все по–рядко май се случва. Те са задължени да я платят, макар и само това, върху което те осигуряват. В по–предната фирма като напускахме, двете с една колежка пуснахме жалби. Друга колежка беше напуснала около два месеца преди това, беше си прежалила последната заплата и в един момент я получава по куриер. Явно след проверките от ИТ, са се принудили да и я изплатят.

# 286
Да не си тръгваш просто така. Пускаш си предизвестие, но не го отработваш.

Работата е там, че ти също ще дължиш обезщетение на работодателя в размер на твоята заплата за неотработените дни на предизвестието.

# 287
Да, ако има неизплатена една заплата, може да покрие предизвестието. Принципно в изпитателен срок едва ли ще ти се заядат да отработваш, а вероятно ще те пуснат по взаимно съгласие. Ако отидеш и кажеш, че си разбрала, че това не е твоята работа, много вероятно е да те освободят без проблеми от тяхна страна.

# 288
  • София
Ами тръгна си и при мен един така, получил закъсняла оферта. Пих една студена вода за двамата месвца обучение и държане за ръката, ама какво да направя, винаги има такъв риск. При нас предизвестието е двустранно, не е в полза на работодателя, така че бързичко се разделихме.

# 289
Много е неприятно, но сред съфорумците се приема за нормално.
Не било некоректно, да не са роби.

Между робството и моралът има около една галактика разлика.

# 290
  • София
Неприятно е, но и аз го намирам за нормално.

# 291
Всеки има право да си гледа собствения интерес..  Какъв морал? Говорим за някаква си фирма, за която не се жениш, все пак.

# 292
То хората затова спряха и да се женят.
Щото утре като получи предложение от по-добър.... 🤓

# 293
Изобщо не могат да се сравняват двете неща.

# 294
Дали?
Навремето така са мислили и за работата.
Младите вече така мислят и за връзките.

Аз прекарвам повече активно време в офиса, отколкото със семейството си. Ако при вас не е така - сте късметлии. Нормално и човешко е, да се търси привързване на работното място. За МЕН е нормално и човешка потребност.

# 295
Така е
Аз затова започвам да се оглеждам за работа
Няма я атмосферата, екипа. Връзката се изчерпва...

# 296
Ми като искате да се привържат към вас, им направете по-добро предложение

# 297
Вие за ПАРИ ли се омъжихте? За който даде най-много ли?

Между другото - как отговорихте на въпроса в анкетата? Виждам, че с моя отговор сме малцинство.

# 298
  • София
Никога не съм се сърдила на някой, който  е напускал за по-добра оферта, никога. Нали утре и аз може да съм в такава позиция. Когато е можело и е имало смисъл, правили сме контраоферти. Но като цяло не си правя никакви илюзии, че хората ми са с мен до живот.
Пък да сравняваме работата с брака... плийз.

# 299
Най-много клоня към последния отговор, но не е баш така. Котирането е комплексна величина и не зависи само от възрастта. Та, възможно е и възрастта да е изиграла роля, за да не ме вземат в единствената фирма, в която ходих на интервю и в която исках да работя тук, преди да започна настоящата си работа.

Общи условия

Активация на акаунт