Работа, CV-та, HR-и, съвети - 69

• 25 103
  • 760
  •   1
Отговори
# 525
Ми то навсякъде е различно. Аз например имах и тест (английски + интелигентност) предния път и всичко продължи над 1 час, но не помня колко.
Преди него беше опознаване + технически въпроси.
Преди това пък беше опознаване + разговор за реален технически проблем на моя работодател.
Още по предния пък ме разходи из цял завод, за да ми покаже естеството на работа...
Всички тези (без първото с теста) са били на места, където съм работила.
И още най-различни интервюта съм имала.

Последна редакция: нд, 12 яну 2020, 13:23 от celika

# 526
  • София
Какво си правила досега, как ще ти помогне и дали ще ти помогне на длъжността, за която кандидатстваш. Ако е различно, защо искаш да сменяш посоката и подобни.
И в зависимост от длъжността- познания по самата материя.

# 527
Привет, може ли някой да съдейства с актуално инфо за Атос? Смятам да кандидатствам за позиция в Човешки ресурси. Четох в бг работодал мнения, които са от скоро и не са много положителни, но все пак бих искала да се допитам и тук, ако някой може да се отзове с инфо Simple Smile

Благодаря предварително и хубава неделя! 🤗🤗🤗

# 528
  • Другата България
Аз съм писала и друг път мисля по тези въпроси.
Когато си в малък град, с ограничен избор на работни места относно специалност или сфера на дейност, когато си и с ЕГН с първоначална цифра 7 нещата съвсем не са толкова розови, както са в голям град и си на 25+.
Два пъти съм започвала работа "с връзки". И двата пъти в частни фирми. Първия път дори бях в чужбина, шефът на фирмата, който ме познава от предишна работа в държавната структура и там сме работили заедно ми се обади и аз си тръгнах, за да започна. Едно от най-грешните решения в живота ми, но тогава бях в безизходица /въпреки чужбината/, стояла нняколко месеца без работа и доходи в България преди заминаването, и не се колебах изобщо. Въпреки лошото име на фирмата, което се носеше в града, макар и единствена по рода си. Е, месец и 20 дни издържах, и то аз си знам как. Отровни, направо зловонни условия и отношения. Не ми изплатиха всичко накрая, и осигуровки не ми бяха внасяни, та малко на Вие си говорихме, оправих нещата.
Втория път беше също с директо обаждане от шефката на частна фирма, голяма, доста конкурентноспособна, всичко уредено, заплата на макс, осигуровки на макс, работно време малко кофти и офис извън града, но уреден транспорт и добри условия. Е, и от там си тръгнах след 6 месеца, отново по собствено желание. Няма да изпадам в подробности, не беше моето място.
И в двата случая шефовете ме познават от дългогодишната ми работа в структурата на определено министерство, и с двамата се разделихме съвсем нормално и човешки, аз си спазих предизвестието, нямаше драма въпреки неизплатената заплата на първото място. Просто бях доволна, че съм се отървала.
Сегашната работа я започнах по обява в сайт на министерство, и то различно от предишното, отново държавна. Без връзки, без познати, без никакви протекции и човек, който да ме побутне. Още се чудя как стана и защо ме взеха. Започнах от най-ниско и заплащане, и стъпало, и ниво въпреки образование, магистратури, езици и т.н. Сега, трета година вече съм две нива над започнатото и с двойно заплащане, както и с перспектива за още развитие.
Та понякога като губиш не знаеш какво печелиш, винаги съм се опитвала сама да се бутам и намествам в трудовата си биография. Може би и заради това разните протекции и връзки не са ми ок, независимо от модерното им напоследък наименование "препоръки". На такива хора и не се гледа с добро око от останалите, поне в малък колектив. Но всички случаи са различни и индивидуални.

Последна редакция: нд, 12 яну 2020, 16:43 от Merri_An

# 529
Мери, останах с впечатление, че са те взели, защото мислият, че си подходяща. После наричаш това връзки и с модерно наименование "препоръки". Наистина сто пъти сме обяснили, че това не е едно и също. Мен на първата ми работа ме взеха с препоръки. Отидох във фирмата, без да е имало обява, попитах дали имат подходяща работа за мен, те се обадили да попитат който може да ме оцени дали ставам, и така. Не с връзки. Е, също останах само 2 месеца. С връзки досега работа не съм започвала. Като напусках една работа преди 3 години и половина, шефът ми направо се обади на друг да го попита дали има подходяща работа за мен, защото знаеше, че съм способна, но не може да ми предложи нищо, заради което да остана.

# 530
Мери, това не е БГ практика изобщо.
Политиката на назначение с препоръки, не значи липса на подбор. Има си редовни интервюта, тестове и всичко по закон.
Нашата фирма е много голяма, има много кандидати, заради доста добрите реални осигуровки, добрите условия на труд, реламентирани почивки, супер ДЗО.
И така са преценили хората, че е по-надеждно да поканят на интервю човек, който е препоръчан, защото никой няма да препоръча някой калпав и да бере ядове после. Вместо да кани всички от Джобс и да се лута.
В двете фирми, в които дъщеря ми работи, също е така.
Там и бонусите са солидни. Тя получи 1600 лв. за препоръчан от нея служитела.
При нас за инж. специалности е 2000.
За мен е добра практика.

# 531
  • Другата България
Мери, останах с впечатление, че са те взели, защото мислият, че си подходяща. После наричаш това връзки и с модерно наименование "препоръки". Наистина сто пъти сме обяснили, че това не е едно и също. Мен на първата ми работа ме взеха с препоръки. Не с връзки. Е, също останах само 2 месеца. С връзки досега работа не съм започвала. Като напусках една работа преди 3 години и половина, шефът ми направо се обади на друг да ме препоръча, защото знаеше, че съм способна, но не може да ми предложи нищо, заради което да остана.
Ами и аз така мисля, че са преценили, че съм подходяща. Ама на, не бях. Не можах да се впиша, защото не всичко е умения и "можене". Но пък от друга страна си е с връзки, на жаргон, хайде така да го кажем. Без конкурс, без обява, без други кандидатки, направо на мен се обадиха. И моето не е с препоръки примерно, защото и двамата ме познаваха лично, не ни беше необходим посредник. Но чета, а и чувам, че така сега е модерно-Х препоръчал У и У направо започнал, отново без конкурс....добре де, ами ако някъде има по-подходящ кандидат от У, който няма да се появи и да го видят и оценят просто защото не знае за това работно място? А не знае, защото не е обявено никъде?
Мери, това не е БГ практика изобщо.
Политиката на назначение с препоръки, не значи липса на подбор. Има си редовни интервюта, тестове и всичко по закон.
Скрит текст:
Нашата фирма е много голяма, има много кандидати, заради доста добрите реални осигуровки, добрите условия на труд, реламентирани почивки, супер ДЗО.
И така са преценили хората, че е по-надеждно да поканят на интервю човек, който е препоръчан, защото никой няма да препоръча някой калпав и да бере ядове после. Вместо да кани всички от Джобс и да се лута.
В двете фирми, в които дъщеря ми работи, също е така.
Там и бонусите са солидни. Тя получи 1600 лв. за препоръчан от нея служитела.
При нас за инж. специалности е 2000.
За мен е добра практика.
В моите случаи нямаше нито интервю, нито подбор, нито нищо. Имали са преди това 1-2, които са се отказали /това за първата фирма/, и не е обявявано нищо след това. За втората пък съвсем. Затова казах, че всеки случай е индивидуален.

Последна редакция: нд, 12 яну 2020, 17:30 от Merri_An

# 532
По-сигурно и спокойно е като наемеш познат.На интервюто не можеш да разбереш дали човека,отсреща не е пияница,крадец,лъжец,кръшкач и др.

# 533
  • София
Има и добри попадения по този начин, има и издънки. Фирмата на мм бяха добре, и него го намериха така.  Обаче откакто си отиде стария шеф, а новия блее, всеки си мъкне всеки и повечето не стават.

# 534
Никога не съм започвала работа с препоръка... Намирала съм ги в джобс и съм се явявала на регулярни интервюта.
Преди това работех за себе си, но в нашия град и сферата в която бях заета ситуацията много се промени и да съжаление се наложи да се откажа.

# 535
  • София
Аз пък се чудя във време, в което всеки си дърпа чергата към себе си и хората са се овълчили, как са толкова ларж с препоръките. Мен малко хора биха ме препоръчали да започна при тях, примерно, защото си мислят, че ще им взема местенцата и хляба. (Което не е така, но на /слабо/ познати създавам впечатление за акула вероятно). Това може да се случи само от началници, които не можеш да ги мръднеш от мястото им и които имат интерес работата да върви. Но от редови служители, на които всъщност рядко им пука за свършената работа на целия екип.. ми се струва по- малко вероятно.

# 536
  • София
Мен са ме препоръчвали приятелки с различен език от моя - т.е. не мога да ги заместя. Има свястни хора все още.

# 537
Мери, значи за съвсем различни неща говорим.
При нас специално, не знам как е на други места, препоръчването става по процедура. Не устно. Със специален формуляр, който се прикрепва към кандидатурата на човека. Но ти като си сложиш подписа и подробно си написал как, откъде, като какъв го познаваш, ставаш един вид гарант за него. Аз не съм препоръчвала случайни и несериозни хора. След това човекът се явява на интервю.
Бонусът за мен се превежда във фиша, съвсем легално.

# 538
  • Другата България
За съвсем различни неща говорим, да. Hug

# 539
Аз пък се чудя във време, в което всеки си дърпа чергата към себе си и хората са се овълчили, как са толкова ларж с препоръките. Мен малко хора биха ме препоръчали да започна при тях, примерно, защото си мислят, че ще им взема местенцата и хляба. (Което не е така, но на /слабо/ познати създавам впечатление за акула вероятно). Това може да се случи само от началници, които не можеш да ги мръднеш от мястото им и които имат интерес работата да върви. Но от редови служители, на които всъщност рядко им пука за свършената работа на целия екип.. ми се струва по- малко вероятно.
Кечър в голяма фирма има места за много и различни хора. Аз често съм препоръчвала и колеги, които са тесни специалисти в друга област, но сме работили по общи проекти и знам дали са  читави.  Освен това, човек обикновено се развива и новата му позиция рядко повтаря същата предишна. Не е задължително да е пораснал йерархично, а просто да си ползва опит и в близка сфера. Например, ако си бил data miner, да станеш бизнес анализатор, ако си се занимавал с развитие на продукти, да се насочиш към продажбите и т.н. И в такъв случай какво пречи да предложиш някой, който не е конкуренция за твоята позиция?

Общи условия

Активация на акаунт