Работа, CV-та, HR-и, съвети - 69

• 25 104
  • 760
  •   1
Отговори
# 510
При нас също има такава програма
Иначе предпочитат периодично да махат хора и да взимат младички, щото им дават парички като за младежи... това,че не работят със същото качество...е, да му мислят колегите Simple Smile
Не сте усетили, че пазарът се промени. "Младичките" в момента са по-скъпи от зрелите кандидати.

# 511
  • Велико Търново
Дама от морето, естествено, че ще си използваш шанса.
Мен също ме освободиха, за да назначат "техен". Ако ми се случи нещо подобно, хич даже и няма да страдам от скрупули, просто защото няма да има за какво. Напълно съм съгласна, че начинът, по който те вземат на работа сега, си е в реда на нещата. Не мога да разбера защо някои тук го считат за "шуробаджанащина", след като е пределно ясно, че не е така.
Успех ти желая и дано взаимно се харесате! Hands Thumbsup

# 512
Как така няма да стоиш без работа? Нали написа, че си започнала работа, но на третия ден се преценила да се махнеш, когато приятелката те е поканила?
Извинявам се, ако се бъркам и не съм проследила правилно постовете.

# 513
Намират се, намират се дечица. Уви. Аз се радвам на младежите дето си знаят правата и цената Simple Smile , но всякакви се намират Simple Smile

# 514
  • Велико Търново
Как така няма да стоиш без работа? Нали написа, че си започнала работа, но на третия ден се преценила да се махнеш, когато приятелката те е поканила?
Извинявам се, ако се бъркам и не съм проследила правилно постовете.
И понеже, точно защото приятелката ѝ я е поканила, тук някои хвърлят обвинения за "шуробаджанащина", тя пише "нямам намерение да стоя без работа само заради излишни скрупули".

# 515
Скрупули за напускане - да; за постъпване - защо? Приятелката ако няма пред екипа, значи всичко е точно.

Моят опит е минал все в големи фирми. Подобни назначения без второ мнение съм допускала само за ниски, масови позиции, за каквито не е рентабилно да отделям ресурс за подбор. Който счита за правилно друго - си прави друго. Тяхна си работа ✌

# 516
  • при него
Да разкажа мой скорошен опит по наемане. Аз съм ръководител на отдел, като аз отговарям за целия отдел, на мен има подчинен друг мениджър, под него друг мениджър и след това са колегите на изпълнителски позиции. През лятото провеждахме подбор за една от изпълнителските позиции, но за съжаление от интервютата не можахте да намерим идеалния кандидат, всички бяха с дадени условности. На нас обаче спешно ни трябваше човек, тъй като имахме нужда някой да поеме обем от работа, за да не страдат другите. Предложих моя приятелка, с което сме работили заедно преди 12-13 години. Така се запознахме и тя стана една от най- близките ми приятелки през годините. Знам, че мога да разчитам на нея, че е сериозна и отговорна. Мина интервю с HR, при нас това е задължително, дори, когато човека е с препоръка. HR имаше дадени колебания, но каза, че оставя решението на мен имайки предвид обема от работа и спешната нужда от човек. След това мина интервю с другите двама мениджъри, които казаха, че по-скоро не са ОК. Аз можех да си наложа мнението и да кажа " назначаваме я", тъй като крайната отговорност и решение е мое. Но не го направих, тъй като уважавам мнението на хората, на които разчитам и не исках да ги пренебрегвам. Те взеха решението, да не я назначаваме, знаейки че върху тях и върху тяхните подчинени ще продължи да рефлектира липсата на човек. Малко след това, дойде по препоръка друг кандидат, с перфектно СВ, който и аз и моите подчинени мениджър и HR много харесахме и назначихме. За съжаление, още в края на първата-началото на втората седмица, за всички стана ясно, че човека не е подходящ за позицията. Разделихме се по взаимно съгласие. Мен лично ако ме питате, сигурна, съм, че с моята приятелка това нямаше да се случи, просто защото я познавам. Не съм натяквала нищо на никой, сега правим нов подбор, пак за същата позиция. В случая с моята приятелка, макар, че имах право да реша индивидуално, предпочетох да бъза максимално прозрачна и честна, за да не може, който и да е в последствие, да оспори това решение. Никога не се знае в бъдеще на кого какво може да му хрумна, било то да я наричат нея парашутист, да говорят че е там заради мен или пък да говорят за моите решение, че си правя каквото си искам, слагам си свои хора и пр. Според мен, от тази гледна точка е добре, да има поне едно интервю с независим човек (не този, който препоръчва) именно за да се избегнат подобни съмнения. Едни такива съмнения и клюки, биха могли доста да увредят атмосферата в един екип или дори в цялата фирма.

# 517
А приятелката защо просто не кандидатства на общо основание? Тогава нямаше да се обяснява това чия приятелка е.

# 518
  • Бургас
Добре, а какво да правят хората, които нямат приятели и познати където трябва? Ще кандидатстват по обяви, но обяви всъщност не се пускат, защото се взимат препоръчаните познати. И така се завърта един затворен кръг, в който не можеш да влезеш.

# 519
След това мина интервю с другите двама мениджъри, които казаха, че по-скоро не са ОК.

Саботирали са я, точно защото ти е приятелка. Някой от подмениджърите, най-вероятно и двамата, са се почувствали застрашени за местата си. Нормално и често срещано явление. Simple Smile

# 520
Доколкото аз разбирам, това е ново звено, с нови позиции. Едно е да имате вече изграден екип, съвсем друго тепърва да го събирате. За мен в първия случай е удачно да се консултирам с колеги. Показва уважение и зачитане. Във втория бих предпочела да си намеря човек, който ще ми върши работа, без да се интересувам на кого ще накривя на шапката в несъществуващия ми още екип...

# 521
  • София
След това мина интервю с другите двама мениджъри, които казаха, че по-скоро не са ОК.

Саботирали са я, точно защото ти е приятелка. Някой от подмениджърите, най-вероятно и двамата, са се почувствали застрашени за местата си. Нормално и често срещано явление. Simple Smile

Едва ли, явно не им е оставила добро впечатление.

Аз имах подобен случай, мен ме повишиха и се търсеше мой заместник с месеци. Сетих се аз за един бивш колега с който и аз и мм сме работили, перфектен, с опит, в момента беше на по-ниска позиция в друга фирма, викам си идеално. Зарибих го, описах му задълженията, работата беше чудесна, най-приятната която съм вършила до момента в живота ми, за него щеше да е за повече пари и по-висока позиция. Отива на интервю с ЧР, тя казва не, абсурд. Викам ооо не, нещо сте се объркали, казвам на шефката ми, виж го моля те, идеален е, на СВ на всичко, тя се съгласява. Ами пълен провал и с нея... Така се изложих. Човека въпреки че му бяхме обяснили за какво става въпрос, се държал високомерно, обяснявал как обича да му е лежерно и да не се натоварва на работа... Joy

# 522
Добре, а какво да правят хората, които нямат приятели и познати където трябва? Ще кандидатстват по обяви, но обяви всъщност не се пускат, защото се взимат препоръчаните познати. И така се завърта един затворен кръг, в който не можеш да влезеш.

Да, има такива фирми.
Сегашната ми е точно такава.
Само с препоръки става. Има обяви в Джобс, но се гледат предимно кандидатури с препоръки.
Аз поне не познавам човек, който е назначен без препоръка.
Има и бонусна система за препоръчителите.

# 523
  • при него
Ние имахме обява, но никой от явилите се кандидати не беше идеалния. Затова потърсихме и хора с препоръки. Не само аз, разпространихме и до другите отдели, ако някой има подходящ човек. По принцип имаме дошли страхотни хора с препоръки и страхотни хора по обяви, микс е Simple Smile интервюта обаче винаги има и то поне от един независим от препоръчващия. Не, не са ме саботирали "моите" под-мениджъри, именно защото ненаемането на моята приятелка и стоенето на свободно място, постави тях в позиция да разпределят повече тежест върху другите колеги, а и върху тях самите, както и тежест да правят подбор отново.

# 524
Светнете ме какво толкова се прави и какво се говори на тия интервюта по 2-3 пъти.Последно съм била преди 15 години.Какво се е променило?Интервюто беше точно 5 минути.

Общи условия

Активация на акаунт