Работа, CV-та, HR-и, съвети - 69

• 25 105
  • 760
  •   1
Отговори
# 495
"Оттук нататък HR-ите, мениджърите на екипите и всички отговорни за назначаването на персонал хора започват да си провеждат колкото се налага интервюта с този кадър и преценят дали изобщо да бъде нает."

Именно, именно. Не четете, че точно тази липса в конкретния случай, провокира противоречие. Никой не е против препоръките, нито коментира този начин на набиране. Точно в големите чуждестранни фирми "препоръките" са нещо по-различно от "знам един човек, знам кво може, звъня му да напуска и си го назначавам в екипа". Без процес, без второ мнение, без договорени условия, оферта. Хайде да правим разлика между Доведи приятел и Шуробаджанащина. ✌

# 496
  • София
тц, няма да го схванат Simple Smile
в нашите среди има и още по-скандална практика - напускаш, махаш се, защото искаш да се махнеш - бременност, местене в друг град, писнало ти.... и се обаждаш на колага/приятел/познат, за който си сигурен, че ще си пасне с хората и ще свърши работа. Запознаваш го с шефа, ако се харесат го вкарваш в естеството на работата (обучаваш е силна дума) и след предизвестието си заминаваш. Биг бос предпочита ако може да си избера заместника.
Ясно ми е, че влизам в зоната на фантастиката, Кетчър тук ще търси мега-хипре-трипер най-добрия в Галактиката... иииииии той ще се яви само и единствено по обява Laughing
Случки от реалния живот, фрий ейджънт го каза кратко и точно

Това на мен ми се случи през 2007 г. още! Фирмата не беше голяма, от тогава порасна постепенно. Работих 6 месеца и ми се наложи да напусна. Но хората бяха свестни и си имаха нужда от човек на моето място. Обадих се на колега от университета, запознах ги, предадох за 2 седмици работата и напуснах.
И до днес сме в отлични отношения и с фирмата, и с колегите, които тогава останаха. Сега вече няколко от тях са по други места, но също общуваме.
Въобще, когато хората са свестни и се постъпва почтено и прозрачно, практиката с препоръчването е съвсем ок.

Да не говорим, че поради естеството на сегашната ми работа, препоръчвам хора средно по 2-ма на месец на разни места. Ами няма, глад за кадри! И ако може да се спестят времето и средствата за сложно търсене, което я доведе някой подходящ, я не, защо да не се ползват контактите на хора от бранша. Напълно логично е.

# 497
В някои среди или на по-ниско квалифицирана работа няма интервюта. Понякога няма рязка граница между служител и фрийлансър, например. "Препоръчайте ми някой, който ще ми свърши работата", "Ето ти го". "Айде идвай да работиш тук.." Но като не си в среди на такива хора, и си служител, трудно можеш да го разбереш това.

Последна редакция: сб, 11 яну 2020, 20:27 от celika

# 498
Няма лошо да се препоръчва човек,  ако има свободни места.  Има обаче доста случаи, когато се маха някои, понеже трябва да се уреди някой роднина/ приятел...

# 499
Е то има случаи и да се създават работни места, за да наместим някой, ама случаят тук е далеч от това...

# 500
Не казвам за конкретния случай,  принципно.

# 501
  • София
търси мега-хипре-трипер
Не, няма да търся трипер. Гледам да си изкарвам парите 1. без трипер и 2. без препоръката на пенчо или генчо. Всеки си избира как да оперира. Няма нужда от евтина ирония.

# 502
Няма лошо да се препоръчва човек,  ако има свободни места.  Има обаче доста случаи, когато се маха някои, понеже трябва да се уреди някой роднина/ приятел...
И какво,ще даваш заплата на чужд човек,а пък близкия ти да стои без работа.Ако си на зор нали разчиташ на близкия,а не на чуждия.

# 503
И защото близкият ти няма работа, трябва да уволниш някого, за да може първият да заеме мястото му!? Уау!

# 504
Не го уволняваш,освобождаваш го.Ако този някой си намери по добра работа,мислиш ли,че ще остане от лоялност?Нищо лично,въпрос на интерес.

# 505
Може би всякакви по-нататъшни коментари са излишни 🤐

# 506
Е вие вече съвсем изместихте идеята.
Има огромн разлика да уволниш някой, за да зназначиш роднина и да повикаш човек, с който си работил преди това и знаеш какво може и как процедира, за да заеме свободна позиция.
Ценлта на интервюто е точно това, да се запознаеш с кандидата, да видиш на първо четене какви компетенции има, какво може  да предложи и какво ще поиска в замяна. Когато вече познаваш работите и методите на даден човек за какво точно ще го интервюираш? То се обезсмисля.
Аз се надявам от другия месец да излезна в майчинство. Когато шефът ми разбра, че ще трябва заместник веднага звънна на колежка, която работеше във фирмата до преди 2 години и директно и предлжи да се върне ако има възможност. Трябваше да направи интервю, за да тъсри нов човек, и тепърва да се чуди и мае дали ще успее да го обучи и дали той ще подеме? Разбира се, че когато вече има подготвен кадър и знаеш какво може и какво не, ще се обърнеш първо към него. Това е едно спокойствие и за работника и за работодателя.

# 507
Е вие вече съвсем изместихте идеята.
Има огромн разлика да уволниш някой, за да зназначиш роднина и да повикаш човек, с който си работил преди това и знаеш какво може и как процедира, за да заеме свободна позиция.
Разбира се, че е така, но една дама сподели, че има И такива случаи, а една друга каза, че това било най-нормалното нещо.

# 508
Мен ме махнаха точно за да назначат техен човек. Все съм гледала да съм коректна, рядко с мен са постъпвали коректно. И в случая трябва да се съобразявам с формалности като интервюта, които не винаги гарантират най-добрия избор?! А като отида на интервю даже да не ми се даде шанс, а да вземат 25-годишно с по-ниско образование и по-малък опит само защото трябва да даваме път на младите?! Вече казах, в случая не заемам ничие място, а изпитателният срок ще си покаже кой е сгрешил и кой не. Нямам намерение да гладувам и да стоя без работа, или да работя ниско квалифицирана такава само заради излишни скрупули. Дава ми се шанс, използвам го. Ако не се справям, ще ме освободят, в частните фирми рядко някой те държи на работа заради хубавите ти очи.

# 509
При нас също има такава програма
Иначе предпочитат периодично да махат хора и да взимат младички, щото им дават парички като за младежи... това,че не работят със същото качество...е, да му мислят колегите Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт