Работа, CV-та, HR-и, съвети - 69

• 25 107
  • 760
  •   1
Отговори
# 480
  • София
Парите са мега решаващи, особено когато сложим и транспорта в сметката.
Ох, стискайте палци, аз чакам отговор за парите.

# 481
  • sofia
Преди много години имах подобна случка, само че тестването беше в два дни.
На финала, единият съдружник ми казва "няма проблем със заплатата, колкото сте посочили - толкова", а другият ми каза точно обратното на следващия ден и ми предложи заплата, която взимах като студентка без опит.
Не стана работата, както се досещате, но три пъти се разхождах до там.

# 482
  • София
Сега наемането е доста повече от 5-20 мин. В ИТ сферата имаш поне 3-4 телефонни обаждания и още 2-3 срещи, нещата става супер бавно. Има валидация на езици, разговори за какво искаш и се предлага, драмата  е голяма.
В момента го минавам пак и съм мноого наясно.

# 483
  • София
На мен на тази работа ми беше единственото реално интервю от тази серия търсене. Всички други бяха мейли, телефони, чатове... Пък първа стъпка, пък втора, пък трета, а аз не знам къде ще е работното място. Може да одъртявам, ама леко тъпо ми се вижда това.
Те ще ме одобрят виртуално, ама аз като видя реално, че офиса е на майната си и колегите са маймуни...

# 484
То може и да не е на майната си, обаче да няма светлина примерно, което поне за мен е много важно условие.
Ние като служители също избираме - и условия на работа, и на заплащане, и да, чисто субективните фактори дали ти допадат колегите и шефовете. Загуба на време и за двете страни е такова разиграване на топката.

# 485
Декември ходих по интервюта, отделно имах такива по телефона от HR агенции в София.
Ами две от интервютата бяха по час. И общо взето лан, лан приказки.
Там където говорихме 15мин, започнах. Казах колко искам и не помръднах от сумата. Предвид че не е в града, нищо че стигам два пъти по бързо дотам, отколкото когато работех в града.

# 486
Супер ми е селско и непрофесионално наемането на някого, защото е приятел на шефката и тя го знае колко е добър. Стана ми тъжно, че нищо не се е променило в България.

# 487
  • София
Всъщност "да може само аутокад" е доста обширно понятие, ако вложим истинското значение на "владея дадена програма". Аз лично не познавам недипломиран специалист, който да я знае в тънкости. Нито познавам продавачки с аутокад. А за да я владееш, трябва да разбираш и на практика как стават нещата. Т.е. вие си търсите дипломиран висшист с аутокад, който не е изкарвал шестиците само за книжката, а има поглед над работата. Еми, не е много лесно, нормално.

Не само хората в кол центровете не спасяват света. Почти никой от нас не го прави, но някои просто обичат да си мислят, че са незаменими. Това е цялата философия.

# 488
При мен все пак ще има нещо като интервю, макар да го нарекоха неофициална среща. За мен изобщо не е непрофесионално, познаваме си се в нашите среди и знаем кой колко и как работи, градът ни не е чак толкова голям. Едни и същи хора циркулират по фирмите, тук–там има някои нови, младички и от тях не всички издържат дълго.
От старата фирма изобщо не ми правиха проблеми, нито искаха предизвестие. Даже ми пожелаха успех. От счетоводството питаха как искам да бъде приключен договора: със заповед за освобождаване по взаимно съгласие или да бъде заличен – имало такава възможност в седемдневен срок, аз предпочетох второто.

# 489
Дама от морето, много добре, че няма да имаш проблеми с напускането на сегашната работа.
Не смятам и че има нещо лошо в назначаването ти на новата.
Когато мъжът ми се отказа от частния бизнес преди време и отново излезна на борсата на труда, получи предложение от две фирми, с които беше работиш преди това. Направо си го търсиха като кадър, без да минава интервю.
И на двете места имаше познати. Simple Smile

PS: Реално в много фирми от западен тип, настоящите служители биват насърчавани да посочват свои познати, за които знаят, че са специалисти в сферата. Дори има бонуси за това. Знам със сигурност, че допреди няколко години в IBM беше така, защото снаха ми почна работа там на тази логика. В Siteground също ги има тези “препоръки от приятел”, но мисля, че там нямат бонуси. Simple Smile Няма да са единствените компании това.

# 490
Супер ми е селско и непрофесионално наемането на някого, защото е приятел на шефката и тя го знае колко е добър. Стана ми тъжно, че нищо не се е променило в България.
Само дето това е политика и практика предимно на чуждестранни фирми с филиали в България и наистина не разбирам кое ви е селското.
На няколко пъти някои хора тук се опитаха да обяснят, че този тип наемане на работа няма нищо общо с шуро-баджанащината, която си представяте.
Да приемем, че си млад, кадърен инженер. Започваш работа по специалността си. И тъй като трудно се намират читави кадри, на теб ти се дава опцията да препоръчаш някого, който смяташ, че би бил подходящ за определена длъжност. Предполага се, че най-малкото имаш познати колеги от университета, за които знаеш, че са добри в работата си и би си заложил името за тях.
Оттук нататък HR-ите, мениджърите на екипите и всички отговорни за назначаването на персонал хора започват да си провеждат колкото се налага интервюта с този кадър и преценят дали изобщо да бъде нает. Тоест ти само им предлагаш човек за интервю, което е равносилно на това да викнат някой, който е кандидатствал със CV в джобса, примерно. С тази разлика, че тук възможността да попаднеш на по-добър служител е по-голяма, защото малко или много някой е гарантирал за него.
Вече дали ще бъде нает е отделен въпрос, но и да го наемат, има си изпитателни срокове и става ясно аджеба читав ли е или не.
Чак след като (ако) премине изпитателния срок и остане на работа, този който го е наел си получава бонуса.

Това е цялата философия.
Според вас някой ще си прави ли труда да препоръчва съседката Пенка дето не става за нищо или братчеда Гошо, който хал хабер си няма, ама са си дружки от малки.
Не. Щото няма смисъл.

Надявам се с това обяснение да схванахте идеята и да ви светне, че няма нищо селско, ами напротив - това е много умен начин за подбор на персонал и стимулиране на служителите.

# 491
тц, няма да го схванат Simple Smile
в нашите среди има и още по-скандална практика - напускаш, махаш се, защото искаш да се махнеш - бременност, местене в друг град, писнало ти.... и се обаждаш на колага/приятел/познат, за който си сигурен, че ще си пасне с хората и ще свърши работа. Запознаваш го с шефа, ако се харесат го вкарваш в естеството на работата (обучаваш е силна дума) и след предизвестието си заминаваш. Биг бос предпочита ако може да си избера заместника.
Ясно ми е, че влизам в зоната на фантастиката, Кетчър тук ще търси мега-хипре-трипер най-добрия в Галактиката... иииииии той ще се яви само и единствено по обява Laughing
Случки от реалния живот, фрий ейджънт го каза кратко и точно

# 492
  • София
Ами точно инженери, ама такива които "пипат" машини, хардуер, се намират само с връзки.

# 493
Ами да, в крайна сметка и това е една конкурентна среда, в която всеки работодател търси ефективни начини да придърпа кадърните хора при себе си.

# 494
Случвало се е и на мен, и на други колеги докато работим в дадена фирма, да получаваме предложения от друга със същата или сходна дейност. Веднъж така пък получих предложение за работа в момента, в който обявих, че напускам. Оказа се, че човекът отдавна бил харесал начина ми на работа, но понеже с шефа ми бяха приятели, не смяташе за коректно да ми предлага докато работя там. Но след като така и така ще напускам, вече не му беше проблем. В случая свободните места са три и на едното, което е ключово, искат да назначат човек, за когото са сигурни, че ще остане и ще работи качествено. Както и да е, не смятам повече да се оправдавам, но нещата са много далеч от шуробаджанащина.

Общи условия

Активация на акаунт