Работа, CV-та, HR-и, съвети - 69

• 25 583
  • 760
  •   1
Отговори
# 300
Това ми напомня за един господин в някакво интервю по телевизията. Разследват го за пирамида и той се оправдава, че не може да даде гаранция за вложенията на инвеститорите, понеже и като се ожениш нямаш гаранция, че няма да ти изневерят.....хахаххахахахах
Подобна простотия отдавна не бях чувала. Е, после ББ и калинките имаха и по-цветущи изцепки.

ПС: Относно напускането за по-добро предложение. Всеки си гледа от неговата камбанария. Като искате да задържите някого, правите му предложение, на което не може да откаже. Щом не го правите, значи не е ценен за вас и защо да не си търси по-добро за него място.
Само да вметна, че парите не винаги са основен фактор.

# 301
Тук говорим за пари.

И да сравняваме 2 седмици или 2 месеца с "доживот" е ..... 😯😯😯😯

Вие се смеете, но моите разбирания са такива: какъвто е човек на работа, такъв е извън нея. Ако не струваш, не струваш.

# 302
Само ти говориш за пари. Работата не се избира само по парите.

# 303
Много е неприятно, но сред съфорумците се приема за нормално.
Не било некоректно, да не са роби.

Между робството и моралът има около една галактика разлика.
И те са прави, и ти си права. Да, никой не се жени за фирмата и няма нищо неморално в това, да приемеш по-добра оферта.
Проблемът е, че това право е силно едностранно в тази тема. Ако служителят намери по-добра оферта, е в пълното си право да си тръгне (често сега и веднага), а работодателят е лош, ако поиска да бъде отработено предизвестието.
Ако обаче работодателят пожелае да прекрати едни трудови взаимоотношения, защото е намерил по-добър служител за позицията (което е аналогът на по-добрата работа)....жална му майка на тоя работодател гаден, долен, дето толкова години му е работил служителя....
Няма реципрочност в тази връзка, ако продължим аналогията от предходните постове. Единият има право на претенции и да си тръгне когато реши. Другият - не.

# 304
Нима не говориш за пари?
В какво друго се състои "по-доброто предложение" конкретно в твоя случай?

Нищо лично
Не само законово няма реципрочност вече.😫
Законът се свиква. Другото - не мога.

# 305
Тук говорим за пари.

И да сравняваме 2 седмици или 2 месеца с "доживот" е ..... 😯😯😯😯

Вие се смеете, но моите разбирания са такива: какъвто е човек на работа, такъв е извън нея. Ако не струваш, не струваш.

Хм....точно ти се опитваш да представиш търсенето и приемането на по-добро предложение за неморално. Или нещо не съм разбрала?!?

Напълно в реда на нещата си е. Все пак всеки работи за пари. Основно.

Проблемът е, че това право е силно едностранно в тази тема. Ако служителят намери по-добра оферта, е в пълното си право да си тръгне (често сега и веднага), а работидателят е лош, ако поиска да бъде отработено предизвестието.

Тук не съм съгласна. И аз, и повечето, пишещи в темата, винаги сме казвали, че договореностите трябва да се спазват. И от двете страни.
И за двете страни има начини да се "измъкнат" елегатно от тях, разбира се.

# 306
Еми в моят случай беше най-вече заради местоположението, но огромна роля изигра и отношението на шефа.

# 307
Какво отношение на шефа в началото на обучението. Как го сравнявате в оферта?

Разбира се, че е неморално. Като не те устройват условията - предоговори, не приемай, изчакай другия отговор, помисли и прецени.

# 308
Еми в моят случай беше най-вече заради местоположението, но огромна роля изигра и отношението на шефа.

Няма нужда да се оправдаваш. Дори и за пари да е, какво е толкова лошото да отидеш на работа, в която ще ти плащат повече?!?!

Моя позната напусна нова работа на третия ден. Цифром и словом. Не заради пари или друга работа.

Разбира се, че е неморално. Като не те устройват условията - предоговори, не приемай, изчакай другия отговор, помисли и прецени.

Напротив. Това са договорни отношения, нямат нищо общо с морал. Когато единият наруши договора, заплаща за това.

# 309
Какво отношение на шефа в началото на обучението. Как го сравнявате в оферта?

Специално в този случай, обучението ми беше малка част от работния процес. За по-голямата част от работата нямах нужда от такова.

Ако искаш, ще ти сам конкретен пример за "отношението".

А в интерес на истината, на новата работа отидох за по-малка заплата дори

# 310
Аз работя за пари.
Все пак в магазина никой не ми продава срещу усмивки. В магазина си позволяват да не ми върнат 1 стотинка, ама ако на мен не ми стига 1 стотинка, нищо не ми продават...
[Да обърна въпроса: ако парите не са важни за работодателя, то тогава защо същият не ми плати 1 милион на месец?]

Още не съм еволюирала до там, че да работя за удоволствие. Може би като стана на 95 ще ми е все едно! Купувам си кисело мляко и хляб и ще се чудя какво ми се моташе в мозъка... както и дали съм си обула гащите😀

# 311
  • тук-там
Тук не съм съгласна. И аз, и повечето, пишещи в темата, винаги сме казвали, че договореностите трябва да се спазват. И от двете страни.
И за двете страни има начини да се "измъкнат" елегатно от тях, разбира се.
Ами, не е баш така....
Ако Работодателят прекрати без предизвестие - трябва да го плати. Ако не го направи, е достатъчен сигнал в ИТ и ще му разкатаят фамилията от проверки. Да не говорим, че трябва доста обективна причина, за да го прекратиш с предизвестие.

Ако работникът не си спази предизвестието и не желае да го плати - трябва да го съдиш, за да си получиш обезщетението.
И не е длъжен изобщо да посочва причина за напускане.
КТ в този си вид е изцяло в полза на работника.

Затова и работодателите намират "елегантни" решения за неподходящите.  Peace

Последна редакция: пн, 30 дек 2019, 21:01 от Wild_rabbit

# 312
Всеки работи за пари.
Но в един момент името ти почва да работи за тия пари.
А с напускане на третия ден или седмица, име не се гради.
Лично, субективно мнение. Каквото всеки си има 🤓

# 313
И аз работя за пари, но имам и 2 деца и предпочитам да вземам по-малка заплата, но да мога да се грижа повече за тях, отколкото да вземам по-голяма и да им отделям по-малко време.

# 314
Работникът също си го плаща. Със или без адвокатски хонорар. Как точно се прекратява трудов договор от страна на работника без предизвестие? ...освен самоотлъчка и уволнение?

Всеки работи за пари.
Но в един момент името ти почва да работи за тия пари.
А с напускане на третия ден или седмица, име не се гради.
Лично, субективно мнение. Каквото всеки си има 🤓
Хаххаха.....готино!!!!

Чие точно име работи за пари? На някой известен доктор, професор или....?
Тези, чиито имена работят за тях, не ходят на работа от 8 до 17 ч. и не се притесняват да напускане или приемане на предложения за по-висока заплата или други условия.

И като напусна на третия ден, седмица или месец, какво? Нямам морал, така ли?!?? Ако си спазя всички уговорки по договора, какъв ти е проблемът?

Общи условия

Активация на акаунт