Частни училища - информативна тема 31

• 29 699
  • 738
  •   1
Отговори
# 570
  • София
Да, и аз бях останала с впечатление, че се иска и някакъв успех за стипендията за доходи. Но, в казаното от Анди има голям смисъл. Чисто психологически, не всеки би приел спокойно детето му да разчита на стипендия, особено за гимназиален етап. Някак за университет е друго. Там студентът е пълнолетен, може сам да си носи отговорността и т.н.

# 571
И на мен ми е интересно, какво правите, ако постъпленията свършат, няма стипендия?
В чужбина, това са го решили-застраховки, специални фондове.
Предполагам, че завиждам, но аз го насочвам основно към себе си. Какво да направя, за да подобря себе си.

# 572
Не е само завист- нея някак си бих я разбрала. Като споделя, че учи в ЧУ и къде,  се сблъсквам  с...."мълчание". Не знам дали ме разбирате -една такава неловка ситуация - на учудване, стъписване, недоумение, отдръпване...
Та в тая връзка "споделянето" го правя само при запитване...Close
Аз и при запитване казвам едно училище в Княжево, защото съм чувала коментари там са от голямото добр'утро, изкарват по-леко оценки или спукват ги от учене, луди ли сте да пътува толкова детето, английски се учи и в другите училища и т.н. Това обикновено от хора, които нямат връзка с частното образование или не са отворени да научат нещо ново.

От АК може да се премести в ДГ, ако стипендията не стига. И мен би ме притеснявало това, че всяка година трябва да се подават документи.

# 573
  • В офиса
Изискването за успех е само за пълни стипендии, които са 4 на година. Мен повече би ме притеснявала отговорността за успех, защото всичко се случва - грешна стъпка, гаден учител.... Би трябвало на теория при липса на осезаема промяна в доходите, стипендията да е една през годините. Ако стане непосилно, или се стискат зъби (знам за родители, получили по-нисък процент една година, но на следващата получили адекватен), или се търси друго училище. В АК учат по МОН, така че няма проблем с преместването. Няма и драма някаква. Хубавите училища търсят умни деца. Със забележката, че нямам идея как е с новите промени както заради профилите, така и в наредбата за преместване.

Дъждец, и аз съм чувала странни неща: о, те там учат само английски, как ще кандидатства след 7-ми клас (в ранните години, когато не беше топ-оф-дъ-топс), познавам едно дете, дето ходеше там и се побърка, милото (казано полу-шепнешком и със съзаклятнически глас), там са само от голямото добр'утро (също), ооо, училището на снобите (от деца от ПЧМГ(?)), в тая казарма - никога! Разсмиват ме, ако човекът ме кефи, или ако има малки деца, задължително обяснявам заблудата, иначе само се хиля (и, уви, не си правя добри изводи за самия човек).
Това с митовете за училищата е голям дявол, вярно ти промива мозъка. За това трябва да се говори и да се разбиват малко по малко. Решения трябва да се вземат с широко отворени очи.

Последна редакция: пт, 27 дек 2019, 11:11 от Тинкърбел

# 574
Някой знае ли колко от децата от 7 клас в пчмг отиват в АК?
Това съм писала преди няколко месеца, копирано от сайта на ПЧМГ:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1107421.msg38542313#msg38542313

А това е скорошна информация от обновения сайт на ПЧМГ:
Сфери на реализация:
След 7 клас:
25 % в Американски колеж София
20 % в СМГ
20% в езикови гимназии (Немска гимназия, Френска гимназия, Испанска гимназия)
35% продължават обучението си в гимназията

https://parvamatematicheska.com/%d0%bc%d0%b8%d1%81%d0%b8%d1%8f-% … 0%b5%d1%85%d0%b8/

Следователно около 18 са учениците в АК от ПЧМГ за тази учебна година.
Къде отиват учениците от СС и ПЧМГ след седми клас? Това няма никакво значение. Единственият извод, който можем да направим е, че всички те са много, много добре подготвени и повечето могат да отидат където си поискат. Simple Smile

# 575
Ох, ето...още една люпилня. Simple Smile
Ако СС имаше гимназия, вероятно и тяхната статистика щеше да е подобна.
Фран  някое курсче да имат за АК? Да подхраним легендите за обвързаност.

# 576
  • Sofia
@Тинкърбел, да, Кортезов е човекът, заради който дъщеря ми ставаше рано като навита пружинка, сменяше 94 и 🚋 до "Орландовци"  и никога не пропусна час. Майката на съученик на дъщеря ми ни го препоръча. Най-съдбоносният избор за целия гимназиален период Simple Smile

А завистта-тя беше предимно от хора, за които АК е била неосъществена мечта, тикали децата си 2 години на уроци в Магнет и Лого 😥
На уроци по български език ходи по-малко  от 4 месеца при г-жа Димова, чудесен човек и психолог, който често разговаряше  с опърничавото ми дете, противящо се  на форматите, включително на този на есето.

Никога не сме се месили в изборите на децата ни. Било им е по-трудно, но са си техни избори. На 14 трябваше сама да реши СМГ, немска или АК.

На 18 трябваше да избере Канада, Америка или Англия. Сама ходи на интервю през ноември в Кеймбридж, чакаше си със свито сърце отговора през януари и условията на Кеймбридж.

Тази година ни благодари, че сме я оставили при такава самостоятелност от малка, цяло лято работи за Google и срещна доста разглезени девойки.

От 129 студенти CS в целия Cambridge - 4 са от България, 2 - от АК - Иван Иванов (шампион по ИТ на България) и моето дете. Чужденците са не повече от 15.

P. S. Да, за социална стипендия в АК се кандидатства всяка година.

# 577
Фран  някое курсче да имат за АК? Да подхраним легендите за обвързаност.
Sweat Smile
О, да. Към момента само съм чувала за такива курсове, нямам информация. Предполагам, че ще ни информират на по-късен етап през втори срок.
Но знам, че курсовете се провеждат в ПЧМГ и нямат организиран транспорт към външни школи. Водят се от Симеонов и от госпожа, която преподава в Лого. Не й знам името.

Последна редакция: пт, 27 дек 2019, 16:09 от Фран

# 578
Предприемчиви хора.

# 579
Каква е тази толкова коментирана отстъпка от таксата в АК? Не мисля, че е от значение за някой, който досега е плащал 6к Евро.

# 580
  • софия
Каква е тази толкова коментирана отстъпка от таксата в АК? Не мисля, че е от значение за някой, който досега е плащал 6к Евро.
От значение е за тези, които никога не са плащали 6к и въпреки всичко учат в АК.

# 581
  • в страната на чудесата
Simple Smile

# 582
  • В офиса
От значение е за тези, които никога не са плащали 6к и въпреки всичко учат в АК.
Мне. Не знаеш на всеки родител поименно какво му е струвало да извади някакви 5, или 6, или 7К, от какво се е лишил и какви избори е направил, за да ги има. И дали може да продължи да прави същите избори, за да ги дава в продължение на още 5 години, или 10? Животът не е само стълба нагоре, нито е винаги предвидим. За себе си аз знам какви компромиси сме направили и правим. Дали са си стрували, ще разбера след години. Но самите компромиси, ако ги напиша, за една [голяма?] част ще са неприемливи.

major, огромен респект и към детето, и към вас като родители! Най се впечатлих от това: "Сама ходи на интервю през ноември в Кеймбридж" И аз давам на децата си огромна свобода (съчетана със съответните отговорности), но ще умра от шубе да я пусна сама на интервю в Англия. Самолет - гара - влак - хотел - университет, да търси сама къде да яде, всичко непознато, навсякъде нещо може да се обърка, плюс цялото треперене от самия изпит.... Почувствах се като хеликоптерен родител, но не съм готова за това.

# 583
  • софия
Скрит текст:
Честита Коледа!
Смаяна съм от изписания обем 😊
Интересно е тук👍

Моето голямо дете завърши АК през 2018 г. Учи в Кеймбридж, Гонвил&Кийс, колежът на Стивън Хокинг, със стипендия, компютърни науки.
Никога не е била състезател, като изключим 2-ри клас, победител на национално състезание Математическо кенгуро (готвена в БШ). За АК се подготвя 5 месеца при Кортезов, увлечена от свой съученик (момчето бе от БШ, АК, сега учи архитектура).
Именно Кортезов е славният гений на софийския фронт, който събуди у нея интерес към математиката. Академичните си успехи, умението да планира и да си поставя собствени цели, постигна в това така обвито в градски митове и легенди, противно на много, училище - Американски колеж- София. Изпихме пълни чаши от неприкритата завист, включително от близки познати, когато бе приета в АК, балът ѝ на НВО също бе много висок-влизаше в НЕГ и СМГ(подготовка БШ-ЗИП).
Именно през 2013 се запознахме с парадоксалното масово възприятие за АК: хем недолюбвано, хем едновременно с това - така желано училище. Имахме притеснения относно финансовата част, но получихме помощ по социален критерий.

В БШ до 7 клас доби знания от чудесни учители: Тафраджиев - по география, Дидева - по математика, Николова - по литература, Тошева и Йосифова - по английски език.
Дъщеря ни бе от децата, учили в ЧУ до 7 клас по неволя, защото нямахме друго квартално училище, а бабите ни работеха. Таксата стартита от 360 лв /10вноски през 2006 г.

Сега нещата са много по-различни, за °2 отново избрахме ЧУ заради  квартала (нямаме ДУ, а най-близкото-55, е бледо подобие на себе си). Класовете навсякъде в София вече са големи. 10-те деца в паралелка отпреди 12 години са непостижима цифра. В класа ни има 5 двуезични деца. Общо учениците са 20 - 1-ви клас в БШ - 2019/2020г. Хлапетата, които аз познавам, са много по-будни и много по-палави от преди години. Работата за учителите е много по-тежка. Номер 2 изкара ПУК във филиала на Прогресивното  в същата сграда на БШ, но този формат беше прекратен, както знаете. От  периода 2018/2019 лично ние сме изключително доволни от учителката по английски език, която вече не е в България, а живее в Лондон, а също и от едната дама от педагозите.

В първи клас продължихме в прогресивна паралелка с  2 прекрасни учителки, което за мен е най-важното. Ето малко повече за по-младата от двете: https://nauka.bg/intervyu-kristina-koleva-haresva-da-sam-uchitel-bih-2/

Относно въпросите за обратната връзка с БШ - директорът бе след тежка операция и отсъстваше над месец. Липсваше ми информация за някои от дейностите, имаше неясноти и за планирането на  учебната година, но всичко се нормализира.

Всяка седмица получаваме бюлетин от нашите учители, а училището готви такъв на месечна база, което е изключително полезно за родителите, а и за бабите ни, вече пенсионери, които живо се интересуват от дереджето на отрочето.

Скрит текст:
Браво на детето, да Simple Smile. Но да кажем, че ме учуди родителят в частта с изказването за зле прикрита завист у околните след приема. Завист за какво точно? Справило се дете, супер, поздравления, има обаче още десетки/стотици като него, независимо дали става дума за прием в АК или друго добро училище след 8 клас. Човек не завижда за нещо, което изначално не е искал и за което не се е пробвал дори за резервен вариант . Десем го каза назад, в листата с желания на детето й след 7 клас  не са присъствали ЕГ и АК въобще, за какво такъв тип родител да завижда..А като нея има много. Приемът в АК или в която и да е добра гимназия все пак не е прием в Харвард или в МIT, колкото и да му се придава значимост като на подвиг, та народът масово да завижда. Да, винаги ще има такива, за които гроздето е кисело и ще приказват врели-некипели, ама чак пък масово да те заливат с неприкрита завист, едва ли. Приемът е несъмнено радост за мама и татко, гордост за баба и дядо, заслужено признание  за детето за положените усилия, но чак пък причина за небивала завист у околните, та да ти се налага да изпиеш множество пълни с горчилка чаши..

Амели, да, уникално е и да не се виждат дребните наглед захапвания, включени уж между другото - завист, изпита горчилка заради озлобени хора.. Ти например като родител завиждаш ли на деца, приети в СМГ, щом детето ти е прието където най- много  иска и СМГ никаква тръпка не му е представлявала..Не, нали? Никога не съм завиждала и аз на деца, приети в АК.. Има завистливци, да, кой го е отрекъл това, но те са тези, на които гроздето им е кисело, недоволни са от справянето на детето. Но човек определено не е заобиколен само от такива, нали? Поднасям извинение, ако около вас хората са все такива. Аз съм нямала "щастието" да съм заобиколена предимно  от такива хора, при това зовящи се мои приятели..
Руслаке, ти наистина ли, само завистта отчете в целия пост по-горе?
Ми даден потребител това е преживял, това е споделил. Какво толкова те втрещи?!
Пък и само това ли те впечатли? Тинкърбел на няколко пъти е споделяла, че има нужда от вдъхновяващи примери, ами ето, ето един от тях. Защо все да омаловажим?!  "Браво на детето, да, ама...."

Мне. Не знаеш на всеки родител поименно какво му е струвало да извади някакви 5, или 6, или 7К, от какво се е лишил и какви избори е направил, за да ги има. И дали може да продължи да прави същите избори, за да ги дава в продължение на още 5 години, или 10? Животът не е само стълба нагоре, нито е винаги предвидим. За себе си аз знам какви компромиси сме направили и правим. Дали са си стрували, ще разбера след години. Но самите компромиси, ако ги напиша, за една [голяма?] част ще са неприемливи.

Скрит текст:
major, огромен респект и към детето, и към вас като родители! Най се впечатлих от това: "Сама ходи на интервю през ноември в Кеймбридж" И аз давам на децата си огромна свобода (съчетана със съответните отговорности), но ще умра от шубе да я пусна сама на интервю в Англия. Самолет - гара - влак - хотел - университет, да търси сама къде да яде, всичко непознато, навсякъде нещо може да се обърка, плюс цялото треперене от самия изпит.... Почувствах се като хеликоптерен родител, но не съм готова за това.

Разбира се, Тинки, не зная нищо поименно на кой какво му коства, знам на нас какво ни коства. Също както и ти поименно не знаеш всеки един родител, който плаща таксата с Х намаление, колко му е Х-са
За да съм честна не виждам с какво ти противореча, че ми обърна специално внимание.

Последна редакция: пт, 27 дек 2019, 17:27 от Амели

# 584
  • Sofia
@Тинкърбел, всички деца, кандидатстващи в Кеймбридж, са обгрижвани и отглеждани в дните на интервютата, мисля, че така е и в Оксфорд.

"Самолет" български деца пътува в началото на декември към О/К (СМГ родителите най-добре знаят Simple Smile )
Кацат в Лондон, пътуват по-малко от час с влак/бус и от университета ги поемат. Спят в общежитията, имат закуски, обеди, вечери, тестове и интервюта. Повечето са с родители, но има и други...

Просто моето е чепато и не искаше да се притеснява, че ние ще се притесняваме за нея там, т.е. спести си суматоха, за да се концентрира, така твърдеше.

Общи условия

Активация на акаунт