Колко време могат да ми бъдат съхранявани замразените ембриони?
Според действащата в страната наредба за дейности по асистираната репродукция препоръчителният срок е до 5 години.

Кога най-рано след ин витро може да се извърши ембриотрансфер на замразени ембриони?
Според степента на възстановяване на яйчниците след стимулацията и пункцията размразеният трансфер на ембриони може да се извърши най-рано между 12 и 16 ден на следващия естествен менструален цикъл на жената и най-късно дотогава, когато биологичното и здравословно състояние на пациентката позволява това.Какви изследвания трябва да бъдат направени на мен и партньора ми?
Изследванията ще бъдат назначени и за двамата партньори след проведена консултация при нас. Стандартните първоначални изследвания при жената включват: разширени хормонални изследвания; вирусологични изследвания; тестове за полово преносими инфекции; изследване на цитонамазка от маточната шийка; ултразвуков преглед за оценка състоянието на матката, маточната кухина, маточните тръби и яйчниците и установяване на евентуални болестни изменения (ендометриоза, миоми, полипи и др.); тест за проходимост на маточните тръби; при необходимост изследване на имунологичните показатели като NK-клетки, ANA, Антифосфолипидни антитела и хемостазиологичния статус (изследване за вродени тромбофилии); препоръчителни са и профилактичен общ преглед с кръвни изследвания; ултразвуково изследване на млечни жлези , а при мъжа – разширена спермограма, въз основа на която могат да бъдат назначени допълнителни тестове; микробиологично изследване на еякулат.

Колко дълго продължава процедурата?
Приблизителното времетраене на фоликуларната пункция е 10 – 15 минути. След нея е препоръчително да останете поне 2 часа за наблюдение.Болезнена ли е процедурата?
Фоликуларната пункция се извършва под обща венозна анестезия, при която пациентката не усеща болка.

Има ли действащ сключен договор между „Вита ин витро център“ и „Център за асистирана репродукция“?
Да. Ин витро центърът има сключен договор с „Център за асистирана репродукция“, което е доказателство за високите стандарти за работа при нас. Договорът се подновява за всяка календарна година въз основа на определени критерии и постигната в предходната година успеваемост. От създаването си до момента „Вита ин витро център“ си сътрудничи с ЦАР без прекъсване.

След колко време мога се завърна към нормалните си занимания като шофиране, спорт, ходене на работа и т.н.?
Едно денонощие след ембриотрансфера можете да се върнете към своя нормален ритъм на живот. Препоръчваме Ви да избягвате големи натоварвания и стрес след процедурата.

Възможно ли е присъствие на придружител по време на фоликуларната пункция?
Фоликуларната пункция се извършва в специално оборудвана за целта стерилна операционна зала, в която поради необходимостта от стриктен контрол на микробната средата не се допускат външни лица.
В залата за почивка на пациентката след фоликуларната пункция се допуска максимум по един придружител, след предварително съгласуване с лекуващия лекар, когато състоянието на жената позволява това.

Какви изследвания е необходимо да си направя преди първото посещение във
 „Вита ин витро център“?

Всички необходими прегледи и изследвания ще бъдат обсъдени и назначени при Вашето първо и последващите посещения в нашия ин витро център след консултация с нашите специалисти.
Добре е да носите медицинска документация, ако имате такава от предходни прегледи, изследвания и проведено лечение както във връзка с инфертилитета, така и с други придружаващи заболявания, ако има такива.

Има ли задължителни изисквания преди даване на семенен материал?
Препоръчваме полово въздържание от 3 – 5 дни, през които мъжът не трябва да е  употребявал алкохол и наркотични вещества, както и да не е боледувал с висока температура и да не е приемал антибиотици. Ако приема системно някакви медикаменти, е необходимо да съобщи за тях на лекуващия лекар и ембриолога.

Последна редакция: вт, 17 дек 2019, 12:49 от Редактор***