Пети клас 2019/2020

• 26 905
  • 739
  •   1
Отговори
# 105
  • София
От вчера с моето не може да се говори. Окупирал е стола пред компютъра и играят със съученик. нито търси да яде, нито пие, нито тоалетна... Ако му сложа нещо между екрана и компютъра - изяжда го. Поне инстинктът му за самосъхранение работи за момента.

# 106
И моят има домашни,но е залепен за таблет и тел.,яка комуникация със съученици и приятели.Жалко,че всички пътуват на някъде и вместо да са на вън са пред техниките.Между другото сме единствените в блока:astonished:,ще го играем жива охрана.

# 107
  • Варна
Честита Коледа и Щастлива Нова Година! Желая на всички в темата много радост, здраве и удовлетворение от учението!

Тъй като преди дискутирахме в темата, искам да споделя, че Google Nest mini се оказа тотален хит у нас. Петокласничката е във възторг, доста полезна джаджа се оказа. В момента се продава на 34 паунда, аз го взех по време на Черния петък за 29 п.

# 108
  • Пловдив
Интересна и полезна играчка си е Google home. За Коледа си взехме още една колонка за другата стая и разни смарт джаджи, които се управляват от него. Сега се чува от всякъде Hello Google Simple Smile и разни диалози, пусни това, включи онова, обади се на онзи и т. н.
Има и емоционален момент, уж е само някакво полезно устройство, но се възприема и като част от дома, нещо, което те познава и не може да излезеш, ако не му кажеш чао и да ти каже какъв е трафика 😄

# 109
Здравейте и честита нова година, дано да е успешна за нашите измъчени ученици и за нас техните още по-измъчени родители.
Имам един въпрос по БЕЛ - за преразказите (подробен или сбит) - в какво време се преразказва? Аз досега знаех че се ползват глаголи завършващи на -л,-ла,-ло,-ли, но се зачетох в интернет и там навсякъде пише че се ползва сегашно историческо време - изпаднах в ужас и не знам истината. Пък не искам да объркам детето, че не щеш ли ще вземе да запомни (което обикновено не прави) грешно нещо и после не мога да го избия от главата му.
Ето откъс от текста, на който трябва да правят преразказ, за пример (от "Малкият принц"):
"Трябваше ми доста време, за да разбера отде бе дошел той. Малкият принц, който ми задаваше много въпроси, като че никога не чуваше моите.
...
Малкият принц се разсмя тъй хубаво, че много ме раздразни. Аз искам моите нещастия да бъдат приемани сериозно
"
Моля да предложите как ще се разкажат тези изречения и какво време ще се ползва?

# 110
За много години,дами!Бъдете здрави и успешни,както и прекрасните ви деца!
От днес започнахме с ученето и домашните,еее няма такава драма,пфууу.Толкова бе почивката,от тук нататък и здрави нерви.
За преразказите е важен и самият вид,трансформиращ ли е и от името на кого?

# 111
  • Майничка
Здраве, късмет и здрави нерви през новата година!😁
Яко се размаза момата през тази ваканция, днес я напънах с упражнения по английски и математика за тонизиране. Иначе с домашни и уроци приключи още преди Коледа.

# 112
Моят преди малко ме сюрпризира, че имаме да попълваме до 43 стр в УЧ по англ. език. Scream
Иначе няма търпение да започне училището, скучно му е.

# 113
За преразказите е важен и самият вид,трансформиращ ли е и от името на кого?
Не е трансформиращ, обикновен преразказ

# 114
  • София
Аз чак сега разбирам, че думичката трансформиращ е важна. Още малко и ще мога да разкажа какво се случи миналото лято.

Значи от името на героя е трансформиращ преразказ - бил е там, участвал е и разказва. Туй все едно дава показания в съда, ама от името на някой друг.
От името на страничен наблюдател - е все едно разказва от името на клюкарката - знае всичко за всички и даже мислите и чувствата им, които и самите те не са сигурни че знаят. И това се разказва в сегашно време, за по-голяма достоверност. Или да тренират ако един ден станат сценаристи.
И накрая обикновен преразказ, когато се преразказва някой от горните преразкази или друг обикновен преразказ. Този не е нужно да се учи специално, защото се използва постоянно.
Но другите, които едва ли ще им се наложи да правят, са подробно застъпени. Имат три години време да ги научат и после едно лято да забравят.

# 115
  • София
Ох, Валя, ще ме умориш просто.  Joy
Моят петокласник е от размазан по-размазан от мързел. Тоновете домашни са доникъде. Идея нямам кога / дали ще успее да ги напише.
Караме иначе много лежерна ваканция. По изключение никъде не сме ходили, ама на мен така ми е екстра. Обичам да сме си вкъщи!

# 116
  • София
Честита нова година и от нас. Много здраве на децата пожелавам, а другото ще се нареди.
И при нас тоновете ДР ще си останат ненаписани. Не знам защо ги дават, при положение, че ваканцията е за почивка. Моят син днес се прибира от лагер (замина на 26), утре на ски, неделя каквото иска да прави.
За преразказите има хубави помагала на Скорпио и на Рива. При нас е вече сигурно, че само с училищната подготовка няма да се справим, затова догодина ще търся школа, но се надявам да намеря някоя, която не е в събота.

# 117
Чесстита нова година! Да сме здрави, другото както дойде.
Домашни за ваканцията нямаше почти никакви и се отдадохме на тотален мързел. Никъде не пътувахме, скромно празнувахме и мисля, че посъбрахме сили. Единствено незнам как рязко ще влезем в крачка от понеделник.

# 118
  • Mars Hotel
Честита нова 2020! Бъдете здрави и щастливи!

Само моята петокласничка ли изпада в депресия, че ваканцията свършва? Никога досега не е било такава драма училището.

# 119
А, и моят не иска ваканцията да свърши. Въпреки че зимната ваканция всъщност си е една куха ваканция. Няма нищо не интересно за вършене, малко излизане навън, много игра на компютъра, скука. От понеделник с песен - училище, тренировки, уроци. Предполагам, че първата седмица ще му е кошмарна отвсякъде.

Общи условия

Активация на акаунт