Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Не се чувствам добре.Моля за помощ,мнение.Съвет.

 • 3 143
 • 36
 •   1
Отговори
 • Мнения: 45
От известно време не се чувствам добре отдавах го на стрес малко неглижирах нещата до момента в който косата започна страшно много да ми капе в последните седмици.Изнервена съм,безсъние,сънливост през деня,студено ми е,някакви депресии натрапчиви мисли,силно емоционална съм и чувствителна.Плача много и ми е тъжно.Загубих си чувството за хумор,цикъла ми е нередовен.Станах много стеснителна,притеснителна,страхлива.Усещам слабост в цялото си тяло.Имам запек,забелязах и окосмяване под брадичката,подута ставам от сън и така си ходя по цял ден.Разконцентрирана съм,разсеяна,забравям,нямам желание да общувам с хора и да излизам.Общо взето имам чувството,че мозъка ми няма ни една гънка.Почти бях убедена,че щитовидната жлеза не ми е наред.Бях на ендокринолог,казах си симптомите назначи ми много изследвания.Направих ги,на база на тях каза,че проблема не бил в жлезата.Сметна нещо каза,че дори няма и признаци на ИР.Не ме погледна на ехограф,назначи още- каза да отида на генеколог и гастроентеролог за абдоминална ехография на надбъбречна жлеза.Как протича този преглед,какво да очаквам,че ще ми правят ?Само корема на ехограф ли ще ми гледат ? От изследванията познат ми каза,че желязото ми е ниско,вит.Б12 и Д.Тя за тях каза,че са добре, Д-бил на границата врътна ръката за горе-долу и вика добре е ,ама няма да пия нищо ,Б12 също каза още да не пия.След резултатите от новите изследвания.Силно се притесних,понеже ми каза,че може и скенер на корема да ми направят.От няколко дни ми изтръпват много и ръцете ,схващат ми се ,имам и болки в тялото в коляното.Да потърся ли и второ мнение от ендокринолог,за да види и жлезата на ехограф?Възможно ли е генекологичен проблем,да отключва тези оплаквания които имам?

Новите изследвания които трябва да правя са : LH, FSH, Естрадиол,Андростендион,17-OH-Progesteronе,SHBG ,АсАТ,АлАТ,Общ белтък,Албумин,Креатинин

Да си пусна ли и още нещо,не обичам игли ,болници ,лекари.Тръпки ме побиват от диагнози.Страх ме е да нямам рак.Много съм изплашена.Да отида ли и на невролог за изтръпването ?След нова година,ще си правя новите изследвания ,когато ми дойде цикъла.Ако пия до тогава магнезий с витамин Д,за изтръпването,ще даде ли някакво отражение на изследването според вас?
Това са ми резултатите :
Скрит текст:

Група Показател   Вид материал       Резултат   Измерителна единица   Референтна област   Метод
Хормони
TSH   Serum        2.51       µIU/ml     0,27 - 4,20     ECLIA
fT4   Serum        11.38       ng/l     9,30 - 17     ECLIA
ТАТ (Tg Ат)   Serum        10.52       IU/ml     0 - 115     ECLIA
МАТ (TPO Ат)   Serum        6.81       IU/ml     0 - 34     ECLIA
Пролактин Prolactin   Serum        219.2       µIU/ml     102 - 496     ECLIA
Тестостерон   Serum       1.78       nmol/l     0,29 - 1,67     ECLIA
DHEA-s   Serum       16.74       µmol/l     2,68 - 9,23     ECLIA
Инсулин (IRI) сутр. на гладно   Serum        7.00       mIU/l     Оптимална стойност <10 mIU/l     ECLIA *
FT3- III   Serum        2.78       ng/l     2 - 4,40     ECLIA
Хематология
ПКК-14 показателя   EB                      
     Левкоцити   EB         6      G/l    3,5 - 10,5     LD
     Еритроцити   EB         4.25      T/l    4,20 - 5,40     DC-det.
     Хемоглобин   EB         126      g/l    120 - 160     SLS
     Хематокрит   EB         0.375      l/l    0,370 - 0,440     calc
     MCV   EB         88.2      fl    82 - 98     Calc.
     MCH   EB         29.6      pg    28 - 33     Calc.
     MCHC   EB         336      g/l    320 - 360     Calc.
     Тромбоцити   EB         167      G/l    140 - 440     DC-det.
     RDW-SD   EB         40.4      fl    36,40 - 46,30     calc.
     RDW-CV   EB         12.5      %    11 - 14,40     calc.
     PDW   EB         16.1      fl    9 - 17     calc.
     MPV   EB        12.5      fl    9,4 - 12,3     calc.
     P-LCR   EB        45.90      %    13 - 43     calc.
     PCT   EB         0.21      %    0,17 - 0,35     calc.
Клинична химия
Глюкоза   Serum        5.1       mmol/l     2,8 - 6,1     HK
Желязо   Serum        6.83       µmol/l     6,60 - 27,5     Spectrophotometric *
Специфични протеини, витамини
Витамин В12   Serum        163       pmol/l     145 - 569     ECLIA
25-OH-VitD3   Serum        26.35       ng/ml         ECLIA
Препоръчителни нива: >30ng/ml
Достатъчност: >20ng/ml
Недостатъчност: 10 - 20ng/ml
Тежък дефицит: <10ng/ml

 

# 1
 • Близко съм
 • Мнения: 589
Мила, според мен ти е нисък вит Д, Б12 , инсулина ти е висок, желязото ниско DHEA-S висок,намери свястен ендокринолог  да ти обърне внимание и лечение каквото е нужно и започвай, трудно е в началото, бъди силна и търпелива.

# 2
 • Мнения: 41 204
...От изследванията познат ми каза,че желязото ми е ниско,вит.Б12 и Д.Тя за тях каза,че са добре, Д-бил на границата врътна ръката за горе-долу и вика добре е ,ама няма да пия нищо ,Б12 също каза още да не пия...
И аз мисля като aloevera.
ДЕФИЦИТ: За дефицит се приемат стойности на витамина в кръвта в следните граници:                          
B12  100 – 200 pg/ml – тежък дефицит                  
B12  200 – 350 pg/ml – умерен дефицит    
B12  350 – 450 pg/ml – начален дефицит

При теб 163 pmol/l, конвертирано в pg/ml е 220, т.е. си в умерен дефицит, но има такъв. Трябва да е много нагоре, 450.
Т.е. тази стойност, която при теб е 163, трябва е минимум 332.

Линкът ще те отведе в темата за Б12, можеш да потърсиш информация там. На 1 стр. ще намериш и калкулаторът за мерните единици.

Това, което е смятала е HOMA index, добре е, но въпреки това инсулинът, ако е на гладно, е висок.

Тестостеронът също е над границата.

Отивай на ендокринолог да ги види и предпише лечение. Спокойно за рака, ако беше нещо такова щеше да имаш повишени левкоцити.

# 3
 • Мнения: 45
DHEA-S и мен страшно много ме претисни,като му видях стойностите.За тесторена каза,че може кисти да имам.За инсулина и желязото нищо не каза,че не са наред.Хвана се за Б-12 и то пак ми каза да не почвам,да пия да не промени резултата на новите изследвания.След като направя новите изследвания и мина през другите лекари пак да отида при нея да видела.Лятото четох за Б12 и без да се изследвам си взех да пия ,докато го пиех се чувствах малко по -добре.Това и го казах също тя каза само добре.Всичко е правено на гладно в един ден.Страшно ме плаши този косопад.

# 4
 • weiter, weiter, ... weiterstadt
 • Мнения: 15 002
Голяма част от симптомите ти може да са от щитовидната.
Хормоните ти по реф. стойности са в норма, но всъщност не са оптимални.

И при мен беше така, не искаха с такива резултати да ми изписват хормон. Сега гледат ТСХ да е под 2. Всичко изчезна.
Не веднага, но подобрението започна бързо и построено тялото се възстанови.

# 5
 • Мнения: 1 302
Не съм прочела всичко само няколко реда. Кажете в кой град сте, за да ви препоръчаме ендокринолог.

# 6
 • Мнения: 7 523
От назначените изследвания мисля, че лекарката Ви се ориентира към нещо автоимунно, но все още не знае какво и затова търси напосоки.
Аз обаче не различавам много симптоми на автоимунните, а по-скоро на проблемна ендокринна жлеза.Потърсете по-добър специалист.
Ако не помогне, може би наистина става въпрос за нещо автоимунно.

Ехография на жлезата правят ,когато напипат нещо. Предполагам, че е опипала щитовидната жлеза?

За абдоминална ехография на надбъбречна жлеза ще ви кажа какво правят скоро, защото ще ходя на такъв преглед в началото на януари. Правиха ми преди няколко дни предварителен и мога да кажа, че е съвсем обикновен. Очаквам нещо малко по-различно следващия път ,защото моята гастроентероложка говореше за скенер на надбъбречната жлеза. Искала да я снима.Та значи ще е снимка, но не ми каза да се подготвям предварително, тоест нещо по-различно. Просто отивам на гладно, както всеки път на преглед.
Абдоминална снимка на надбъбречната се прави с ехограф, но не е като обикновения преглед, това разбрах от гастрото. Тя каза, че ще я правят заедно с нефролога на ехографския апарат. Нямам идея какво точно ще бъде.

Последна редакция: пт, 20 дек 2019, 16:59 от Ън

# 7
 • Мнения: 45
Ън,а как протече предварителният преглед,какво ти правиха?Тя ми каза да отида с изследванията и според това явно какво ще види,може да ми направят и скенер на корема.Не искала да ме плаши още от сега,това било чак крайна мярка,но можело и да се наложи.Препоръча ми неин колега гастроентеролог,който имал много хубав ехограф.Каза ,че самият лекар бил малко дръпнат и груб,да не съм се плашела , бил добър.
Да натискаше ми гърлото,питаше ме дали ме боли.Каза,че била мекичка жлезата,тогава ми назначи първите изследвания.Втория път като отидох видя изследванията,каза ,че са добри освен Б12,назначи нови, изпрати ме на генеколог и гастроентеролог и това беше.

Смятам да си пусна и урина.Подуването го отдавам на задържане на течности и проблем с бъбреците.Но се чудя стерилна ли да е или само урина,коя дава повече информация?

За Пловдив става въпрос,ако ми кажете от кои лекари сте доволни ще съм благодарна.

А инсулина възможно ли да е висок,понеже вечерта преди изследванията изобщо не бях спала ?

# 8
 • Мнения: 1 757
Така като те чета,  май се храниш предимно въглехидратно? Не си много по месото. Малко месо, с много картофи,  ориз тестени.  Така ли е djeki9 или греша?

# 9
 • Мнения: 45
Храня се небалансирано понякога и нездравословно.Постоянно съм на някакви диети.Месо обичам -хапвам.Миналата година лятото бях на НВ-ВМ храненебоколо 5 -6 месеца,отслабнах много(по скоро ми се стопиха мастните ,натрупвания по бедрата)и изглеждах много слаба, а да съм била 55 кг по -малко не.Движа се в рамките на 56-59.Когато съм 56-57 да речем се чувствам най-добре.Имам енергия,подвижна съм,пластична ,кача ли малко се чувствам много тромава и не ми е добре,затова и пазя диети и се ограничавам.Качвам много бързо.Висока съм 162см.Но въпросното лято на този режим си отключих запека(по 4 -5 дни не можех да ходя до тоалетна),цикъла ми стана още по-нередовен ,косата започна да ми капе,виеше ми се свят и ми пречарняваше.Вдигнах въглехидратите и нещата започнаха да се оправят.След това се отключи един глад за сладко,изяждах по 1 кутия сладки и исках още и така много бързо си върнах свалените килограми(мастни запаси).Но си останах с нередовен стомах.
Напоследък забелязвам ,че ми се ядат доста въглехидрати и люто.Преди ако се наяждах с една салата и месо или яйца ми стигаше и не изпитвах глад дълго време.Сега след час пак съм гладна.Сладичко ми се хапва.
Иначе от доста години (да не и 10 вече) имам само 1 основно хранене ,предимно вечерям.През деня не изпитвам глад,ако огладнея хапвам нещо малко което ме засища до вечерята.Също хляб не ям от много години и газирани напитки не пия.
Единствените животински неща които не консумирам са сирене и кашкавал,не ми харесват.

# 10
 • Мнения: 1 757
Това бързо възвръщане на мазнините,  възвръщането на честото огладняване,  сънливостта,  депресията,  ми говорят за ИР.  Ако искаш пусни един инсулин на гладно.

# 11
 • Мнения: 45
Инсулин (IRI) сутр. на гладно   Serum        7.00       mIU/l     Оптимална стойност <10 mIU/l     ECLIA .
Това е резултата от инсулина,лекарката каза ,че няма признаци за ИР.

# 12
 • Мнения: 7 523
Ън,а как протече предварителният преглед,какво ти правиха?Тя ми каза да отида с изследванията и според това явно какво ще види,може да ми направят и скенер на корема.Не искала да ме плаши още от сега,това било чак крайна мярка,но можело и да се наложи.Препоръча ми неин колега гастроентеролог,който имал много хубав ехограф.Каза ,че самият лекар бил малко дръпнат и груб,да не съм се плашела , бил добър.
Да натискаше ми гърлото,питаше ме дали ме боли.Каза,че била мекичка жлезата,тогава ми назначи първите изследвания.Втория път като отидох видя изследванията,каза ,че са добри освен Б12,назначи нови, изпрати ме на генеколог и гастроентеролог и това беше.

Смятам да си пусна и урина.Подуването го отдавам на задържане на течности и проблем с бъбреците.Но се чудя стерилна ли да е или само урина,коя дава повече информация?

За Пловдив става въпрос,ако ми кажете от кои лекари сте доволни ще съм благодарна.

А инсулина възможно ли да е висок,понеже вечерта преди изследванията изобщо не бях спала ?

Предварителният преглед беше на ехографа.Направи го гастроентеролог. Намаза с гела и гледа. Огледа бъбреците и каза, че вижда песъчинки, кисти и нещо на надбъбречната  жлеза, което не знае какво е и затова иска скенер. Каза, че най-често това са аденоми. Те са доброкачествени и ги оставят така, не ги оперират. Само ще се наглежда от време на време.
Урина може да се пусне, на мен ми каза да пусна. Ще си направя другата седмица. По-добре стерилна урина, макар че тя не ми каза нищо по въпроса, може би обикновено изследване имаше предвид.
И аз съм в Пловдив, в Окръжна болница отивам. Пейчева е нефролога, но и гастроентеролога ми, която ме лекува от 12 години, ще е там. Двете ще правят прегледа. Отивам с направление за нефролог, а тя ще пусне за скенер и ще го направят.
ПП При мен има причина да иска да ме гледа. Аз пия имуран, а това лекарство в редки случаи води до рак. Често обаче излизат аденоми. Това ми е втори случай. Първият беше преди 4 години. Затова иска сега да е сигурна.Аз иначе оплаквания от бъбреци нямам. Беше рутинен гастроентерологичен преглед, но тя гледа всички коремни органи и засича всичко, което става.Още не съм записала час, мисля да е между 6 и 10 януари, когато успея да се запиша. Ще пиша после тук.

# 13
 • Мнения: 342
Храня се небалансирано понякога и нездравословно.Постоянно съм на някакви диети.Месо обичам -хапвам.Миналата година лятото бях на НВ-ВМ храненебоколо 5 -6 месеца,отслабнах много(по скоро ми се стопиха мастните ,натрупвания по бедрата)и изглеждах много слаба, а да съм била 55 кг по -малко не.Движа се в рамките на 56-59.Когато съм 56-57 да речем се чувствам най-добре.Имам енергия,подвижна съм,пластична ,кача ли малко се чувствам много тромава и не ми е добре,затова и пазя диети и се ограничавам.Качвам много бързо.Висока съм 162см.Но въпросното лято на този режим си отключих запека(по 4 -5 дни не можех да ходя до тоалетна),цикъла ми стана още по-нередовен ,косата започна да ми капе,виеше ми се свят и ми пречарняваше.Вдигнах въглехидратите и нещата започнаха да се оправят.След това се отключи един глад за сладко,изяждах по 1 кутия сладки и исках още и така много бързо си върнах свалените килограми(мастни запаси).Но си останах с нередовен стомах.
Напоследък забелязвам ,че ми се ядат доста въглехидрати и люто.Преди ако се наяждах с една салата и месо или яйца ми стигаше и не изпитвах глад дълго време.Сега след час пак съм гладна.Сладичко ми се хапва.
Иначе от доста години (да не и 10 вече) имам само 1 основно хранене ,предимно вечерям.През деня не изпитвам глад,ако огладнея хапвам нещо малко което ме засища до вечерята.Също хляб не ям от много години и газирани напитки не пия.
Единствените животински неща които не консумирам са сирене и кашкавал,не ми харесват.
Георгиев до военна болница е ендокринолог, който ти препоръчвам с две ръце! Обеснява, гледа и мисли най-вече. Прегледа при него е около 30 лева. Препоръчвам ти го така смело, защото помогна на една прятелка и откриха лупус нещо, което изобщо не е в неговата сфера дори. Имам предвид, че като цяло ще ти обърне внимание и ще изключи щитовидната жлеза. Ако има нещо питай насреща съм и аз съм от Пловдив. Blush Също така пусни Crp, Суе да се види дали имаш някакво възпаление в тялото.

Последна редакция: вт, 24 дек 2019, 11:42 от Lili222

# 14
 • Мнения: 37 634
Инсулин (IRI) сутр. на гладно   Serum        7.00       mIU/l     Оптимална стойност <10 mIU/l     ECLIA .
Това е резултата от инсулина,лекарката каза ,че няма признаци за ИР.

Това не е висок инсулин.
Ниски са В12 и вит.Д.

Общи условия

Активация на акаунт