Той е стиснат..

• 19 654
  • 597
  •   1
Отговори
# 390
Ще го разопакова в студентски град багажа.

Баща му е човек, който е съвършен егоист. Той напусна майка ми и прецени, че е напуснал и децата си. Той е стиснат не само на пари, но и на емоции ..Когато станах на 18-години знаете ли как ми чистити празника? Каза ми - "Вече си на 18 години и твоите проблеми са си само твои." Той осъзнава, че ако ме потърси може да се наложи и пари да ми даде, затова просто е преценил да не ме търси.

Не се ли сещаш, че точно такъв като баща ти си си избрала за гадже. Стиснат, егоист, преценява си, че няма да ти отговори 5 години дали те обича, за да не разбереш истината.

Спрях да говоря толкова много. Затворих се в себе си. Изпитвам вина. Планирам напускане на човек, който ми е подал ръка и благодарение на него уча. На практика, ако не беше той щях да работя, за да се издържам и едва ли щях да завърша нещо с успех над 3 и някакви знания в главата.

Чакай сега момиче. Като ти подаде някой ръка се изпитва благодарност. Вина се изпитва ако този, който ти е подал ръка го е направил с умисъл, че ти ще си платиш и ти си плащаш с прислужничество, с младостта ти.

Вина се изпитва и когато психическият ти насилник ти казва, че нямаш право да искаш, че не заслужаваш нищо друго освен това, което той ти позволи. И как така изведнъж ти се усещаш, че имаш право да искаш, имаш право да ти се даде без да си плащаш за всяка трохичка. Той не ти е дал тези права. Не ти, той ще те кара да се чувстваш виновна. Ще ти казва: За коя се мислиш, Не те ли е срам, Виж се каква си нагла. Той ти помогнал, а ти го изоставяш.

Тази вина е част от психическият тормоз, на който той те е подлагал. И очаквай, че не само ти ще я изпитваш, ами и той ще ти я нагленява. Това идва от факта, че той е направил така Ти да зависиш от Неговото мнение за Твоята себеоценка и Ти да правиш неща, които на Него да му се харесат. Сега ако си тръгнеш на него няма да му хареса и понеже той те е научил да търсиш одобрение от него - ето затова се чувстваш виновна.

Чувстваш се виновна за това, че искаш, имаш право и го заслужваш да направиш нещо за себе си - да си купиш сиренце от 4 лв, да се поглезиш на кафе с приятелки и да изпиеш не едно чайче, ами кафе и кола да си поръчаш, ... да се изнесеш от място, където си неуважена, и от връзка, където си необичана.

Буквално си го превърти в главата: Той ще ти казва: "Как не те е срам да правиш това." После ще те и черни в града ви. И това го очаквай. Затова не си мълчи за "онова, което няма да ни кажеш, ама ние сме стари пушки и сами се сещаме". Като се преместиш - чак тогава му пиши, че имаш нужда от пространство. Преди това не споделяй за плановете си. Той си мисли, че си му на дебел синджир и разбере ли, че искаш глътка чист въздух, ще ти съсипе живота.

И си знай, че ти не зависиш от неговото одобрение и ти не си лоша за това, че имаш себесъхранение и здравословен егоизъм да избягаш от тормозчийска ситуация.

Последна редакция: пн, 23 дек 2019, 15:53 от Елфичка

# 391
Как човек си намира общежитие по средата на годината?
Май е поизтървала сроковете за кандидатстване с около 3 месеца. А и местата свършват много бързо.
https://students.uni-sofia.bg/kn/?page_id=1952
Евентуално може да се пробва лятото, но без никакви гаранции за успех.

Аз бих я посъветвала да започне усилено да проучва пазара за фрилансери - онлайн обработка на данни, по-елементарни преводи (стига да има някаква тапия), може да си намери някой вход в квартала да чисти. Или да се наеме да пазарува на някой възрастен човек и да го наглежда. Мои близки дават така на една квартална баба по 100 лева месечно да минава веднъж дневно за по половин-един час при тяхната баба. Все 200-300 лева допълнително ще си докарва. И може да излезе на квартира доста по-рано.

Иначе може да й се обяснява ден и нощ за психическия тормоз (все още под голям въпрос лично за мен), но това не й решава квартирния проблем по никакъв начин.

И не й решава общия житейски проблем с лошо платената професия, която си е избрала. С тази професия не я виждам да печели достатъчно, за да се оправя сама в живота при наличие на деца и липса на жилище (но наличие на квартира или ипотечен заем). Сега е моментът, вместо да се вкопчва като удавник за сламка за мечтаната професия на учителка по български в някое ромско училище (защото най-вече там са свободните места за млади кадри без стаж), да се ориентира към някоя по-практична професия. Може да помисли и за задочно обучение, ако специалността позволява и си струва. В това отношение не съм запозната.

# 392
Интересни неща е добавила авторката в темата.
За мен лично почнаха да се изчистват нещата. Авторката е отгледана, като послушен изпълнител. Затова си е 'избрала' да учи специалност, като българска фиология, защото там няма мисление. Там е един входно/изходен процес на възпроизвеждане на информация. По същият начин е било в семейство ѝ ( с баща ѝ ), както и по-млада версия на баща ѝ ( гаджето ѝ ). Казват и какво се очаква от нея и тя изпълнява - готви първо, второ, трето, чисти, ходи в унивеситета, пее си песничките там, пише си домашните, има 5.50+. Изглежда, че единственота част от нея, която проявява свободна воля е хипоталамуса за онова прослувуто сиренце за 4 лв Grinning по някакъв странен начин, търсенето на 'правилен отговор' от авторитетните бг-мами е още едно изявление на послушанието, което ѝ е набито в съзнанието.

От друга страна, ако аз съм на мястото на младежа и аз ходя с бъдеща учителка по БЕЛ, еми .. и аз ще гледам да я дресирам да готви, чисти и да не харчи много. В крайна сметка, от нея не може да се очакват нещо повече ( пък и не е нужно ). Като му дойде времето за деца, ще е идеална майка.

# 393
  • София
Това беше жестока обида към всички филолози.

# 394
Интересни неща е добавила авторката в темата.
За мен лично почнаха да се изчистват нещата. Авторката е отгледана, като послушен изпълнител. Затова си е 'избрала' да учи специалност, като българска фиология, защото там няма мисление. Там е един входно/изходен процес на възпроизвеждане на информация. По същият начин е било в семейство ѝ ( с баща ѝ ), както и по-млада версия на баща ѝ ( гаджето ѝ ). Казват и какво се очаква от нея и тя изпълнява - готви първо, второ, трето, чисти, ходи в унивеситета, пее си песничките там, пише си домашните, има 5.50+. Изглежда, че единственота част от нея, която проявява свободна воля е хипоталамуса за онова прослувуто сиренце за 4 лв Grinning по някакъв странен начин, търсенето на 'правилен отговор' от авторитетните бг-мами е още едно изявление на послушанието, което ѝ е набито в съзнанието.

От друга страна, ако аз съм на мястото на младежа и аз ходя с бъдеща учителка по БЕЛ, еми .. и аз ще гледам да я дресирам да готви, чисти и да не харчи много. В крайна сметка, от нея не може да се очакват нещо повече ( пък и не е нужно ). Като му дойде времето за деца, ще е идеална майка.
Лелел....без коментар!

# 395
Това беше жестока обида към всички филолози.

Защо към всички филолози?
Първо - филологиите не са само български.
Второ - не всички филолози държат да станат учители, както авторката.
Но, сериозно, какви са опциите за добре платена работа на един български филолог?
Не съм искала да обиждам никого. Само разсъждавам относно конкретната ситуация - младо момиче без родителска подкрепа, дошло от друг град, без жилище. Какъв избор има, освен да работи добре платена работа или да я издъжа някой мъж? Второто не е лошо, но, както се вижда, не винаги минава гладко.

# 396
Лелел....без коментар!

Защо без коментар ? Кажи ми, защо греша .. че имаш план, че след 2-3-4 години ще имаш доходна работа и няма да има нужда, да се съобразяваш с никой, когато искаш да си купиш нещо. Кажи ми, че ще имаш свободата и уважението от партньора ти, който няма да те третира, като домашен любиимиц и да те дресира. Кажи, ми че ще имаш уважавана професия, а не да си "тъпата учителка по литерература" в училище.

# 397
Така както е тръгнало, от "тъпите учителки" и растящата неграмотност, скоро ще плащат хората на филолози да ги ограмотяват, да та могат да си намират работа. Грамотността е все по-рядко качество.

С филология може да си много повече от учителка. Тя ще си порасне и ще разбере сама. А учителките не са вече толкова зле платени, с тенденция да има и ръст.

# 398
Сирен, какво например?
Не иронизирам, наистина не знам.

И какъвто и да е ръстът, едва ли е достатъчен за издръжка в София плюс ипотека/наем, а ако и дете да има в картинката...

# 399
Януари пак ще вдигнат заплатите на учителките. Може и професор да стане.

В този ред на мисли, ако успехът ти е добър, защо не пуснеш обява в сайтовете или да залепиш листовки, че даваш частни уроци. От свръх амбициозни родители, ще изкараш добри пари. Не ми казвай, че и затова нямаш време.

Аз съм давала уроци по английски. Не е задължително да си с диплома. Можеш да започнеш от приятелски семейства. Един урок ще ти е около 20лв., за 20 урока в месеца по 1 час, ще си докараш още 400.

# 400
Като за начало - частни уроци, школи и доограмотяване. Журналистика. Пиар. Работа в издателство. Мениджър социални медии, че и там трябва грамотност; рекламист, копирайтър. Консултант в хипстърска книжарница. Всяка офис мениджър длъжност, включваща комуникация на български.

# 401
  • София
Забележително е как разсъждава българката (после ще ги разнасят из целия свят) - само ще цитирам едно мнение от челото на темата, че после ме е гнус като цяло да чета: "да си развърже кесията за теб".
Значи, ССФ признава, че Е стока, за която мъжът, истинският такъв е такъв, само ако (мирише акото) си развърже кесията за неработещата българка.
По темата - и аз подкрепям мнението, че тоя човек надали е толко стиснат, колкото прагматичен. Авторката, доста по-млада и зелена от него, е добре да осъзнае, че не всички дето хвърчи се яде. Поне засега. Като почне да вади кинтите или поне като роди деца - ще е друго. А може мъжът да пести точно за децата, не си ли задава тоя въпрос? Може да пести, за да я изненада със сватба, която тя толкова много иска. Може да пести, за да я изненада с екскурзия, да?

# 402
Силно ме съмнява да пести с цел голяма покупка за кеф. Тия неща се обговарят и решават заедно с партньора. Не да го контролираш, а после да развържеш кесията. Най-вероятно си пести за себе си. Иначе щеше да сподели с нея.

И разбира се, че е показател да развърже кесията. Парите са енергия, обмен, даване.

# 403
Не бре, стиснат си изглежда и с квадратно мислене.

Авторке, всичко се върти до това как са те обучавали да си зависима и послушна. Ама вече не си малка.

# 404
  • София
Абе, Роналд ти май въобще не разбра за какво става въпрос. Той и взима всички пари и тя трябва да му се моли за спурала и превръзки. Аз към 5 пъти я питах, може ли въобще да взима решения сама. Отговор няма, но той е ясен.
Това НЕ са нормални отношения.

Общи условия

Активация на акаунт