WIZZ AIR - 36

• 39 710
  • 753
  •   1
Отговори
# 480
  • оттам, откъдето започва България
Защо сте доплащали щом е влезнал в клетката?

Защото иначе не те пускат. Самият сак е голям, но не е пълен. Формата на сака трябвало да бъде вертикална, а не хоризонтална (както е посочен в сайта): https://wizzair.com/bg-bg/informatsiya-i-uslugi/putnicheska-informatsiya/bagazh Не знам дали правилно обясних.
При това пътуване доста "изгоряха". Естествено, кг доста под 10.
И пак да уточня, че това става на ЛЕТИЩЕ - ВАРНА на 16.01.2020 г. вечерен полет.
Явно служителката е имала личен проблем, който рефлектира на пътуващите.

Последна редакция: вт, 18 фев 2020, 18:59 от didka ®

# 481
Има параметри на багажа, а не по картинка как трябва да се постави в клетката (ако правилно съм разбрала за какво се е заяла). Аз бих написала оплакване.

# 482
Аз си имам картата, ползвам си я без проблем, но опитам ли да платя с нея билети в сайта на Уиз - греда. Изписва ми, че банката не позволява извършване на плащането. От банката ми казаха, че до тях не достигала информация за опит за плащане.. На Уиз не съм звъняла. Някой друг има ли подобен проблем?

от банкирането ако е активно може да активирате 3д парола и ще стане

# 483
  • оттам, откъдето започва България
Има параметри на багажа, а не по картинка как трябва да се постави в клетката (ако правилно съм разбрала за какво се е заяла). Аз бих написала оплакване.

Аз съм на същото мнение като теб, че багажът не трябва да е по картинка, а да си влиза в клетката.
Обаче, когато си на една крачка от самолета и те спират, няма как да не платиш, иначе рискуваш да си останеш на летището.
А от оплаквания на сайта на Летище Варна смисъл никакъв няма. Писала съм, когато установихме липса на неща от куфара на сина ми. Отговор не получих.

# 484
Здравейте! При пътуване с малко дете на 10 години, какви документи освен паспорт и декларация са нужни? Декларацията в оригинал ли трябва да е или да нися оригинала за показване и копия? Благодаря предварително!

# 485
  • sf
Оригинала го гледат, копие взимат. Аз нося и копие от актс за раждане, но не винаги го искат.

# 486
  • София

Аз съм на същото мнение като теб, че багажът не трябва да е по картинка, а да си влиза в клетката.
Обаче, когато си на една крачка от самолета и те спират, няма как да не платиш, иначе рискуваш да си останеш на летището.
А от оплаквания на сайта на Летище Варна смисъл никакъв няма. Писала съм, когато установихме липса на неща от куфара на сина ми. Отговор не получих.
На Уизеър се оплачете, не на летището. Пишете в сайта, нищо не губите.

# 487
  • София
Едно бързо питане: резервирам билет за отиване, но на връщане ще бъдем двама и искам сега да купя билетите. Възможно ли е, не знам как да го направя.

# 488
  • sf
Отиване и връщане за единия на една резервация и на отделна връщането на втория. А може и трите билета на отделни резервации. Все тая е.

# 489
  • София
Отиване и връщане за единия на една резервация и на отделна връщането на втория. А може и трите билета на отделни резервации. Все тая е.

Благодаря, направих отделна за втория, но цената вече беше по-висока. Нищо, здраве да е.

# 490
Бях писала, че същото са се опитали да обясняват на племеничката, но в София. В такъв случай бих изпуснала самолета и бих ги осъдила, това съвсем сериозно. Прави ми впечатление, че от известно време доста се заяждат, но ако си отстояваш не им минава номера. Друг е въпроса, че много хора пътуваха със старите размери на багажа без да са платили и вдигаха врява ако им се каже нещо. Между другото вече след всеки полет получавам анкета за обслужването на летището и в самолета, не е лошо да ги попълвате, доста подробни са.

# 491
Както вероятно сте чули, от Нова година банките в България бяха задължени драстично да намалят таксите си за международни преводи. И вече вместо те да струват по 20-30-40 и нагоре евро за превод (в зависимост от сумата), те вече струват по около 2-3-4 лева. На пръв поглед това е чудесно. Но само на пръв поглед.

За да избият никак не малкото намаление на приходите си, банките в България започнаха безогледно и нагло вдигане на ВСЯКАКВИ такси и комисионни. Така, считано от 5-и февруари, банка ДСК променя курсовете си, когато пазарувате от чужбина. Пиша това тук, защото то пряко касае всеки, който има Wizzair карта на ДСК. Говоря за онези карти, които са в левове. Аз имам такава.

За какво става въпрос? Ако до 5-и февруари сте купили нещо от еврозоната да речем за 100 Евро, сметката е следната:
ДСК задължава кредитната ви карта със 196,00 лв. (използваха курс 1,96, който макар и малко дърварски, се ядваше) и превежда в бонусната ви сметка 392 точки (196x2), равняващи се на 3,92 лв., които можете да използвате за закупуване на самолетни билети. Тези 3,92 лв. са ви бонус печалбата. Именно те са причината за да си направите такава карта.

Какво се случва след 5-и февруари? ДСК изнаглява до такава степен, че слага комисионна от 1% върху курса и по този начин достига висоти, които се съмнявам, че друга банка в България би достигнала, що се касае до курс евро/лев. И това при положение, че сме във валутен борд. Каква е сега сметката? Пазарувате нещо от еврозоната  за 100 Евро и:
ДСК задължава кредитната ви карта със 197,96 лв. (използва курс 1,9796, който е върха на безочието) и превежда в бонусната ви сметка 394 точки (197x2), равняващи се на 3,94 лв., които можете да използвате за закупуване на самолетни билети. Да, превежда 3,94 лв. като точки, но ви е взела 1,96 лв. повече от преди 5-и февруари. С други думи, ако преди бонус печалбата ви е била 3,92 лв., сега вече е 1,98 лв. И пак добре, че има някаква бонус печалба. Причината да я има е, че сте пазарували от еврозоната. Какво става, ако пазарувате от Англия, САЩ, Канада, Чехия, Полша, Унгария и т.н.? ДСК не използва тъй наречения крос курс, т.е., ако сте пезарували от Англия, да ви пресметне сумата по курс паунд/лев. Не. Те ще обърнат паундите в евра, а след това еврата в левове. По новите правила ще ви треснат 1% в курса паунд/евро и още 1% в курса евро/лев. В този случай бонус печалбата ви ще бъде изцяло изядена от курсовите разлики.

Пиша всичко това, за да можете да си правите сметката като пазарувате в чужбина с Wizzair-ска кредитна карта от ДСК, дали реално си заслужава да го правите с тази карта или не.

Още веднъж да кажа, че става въпрос за кредитни карти, които са в левове. При същите тези карти, пазаруването в България остава непроменено: харчите 100 лева - взимат ви от картата 100 лева и ви превеждат 2 точки по бонус програмата. Тук проблеми няма.

Последна редакция: ср, 19 фев 2020, 15:35 от perymason

# 492
  • София
Добре написано, добре обяснено и само ще допълня, че Wizz кредитна карта не се предлага в евро, тоест не можеш да избегнеш превалутирането.
А интересно как ще таксуват, ако от бг закупиш онлаин например билети за театър в Милано. Вероятно това ще е плащане на пос в чужбина???

# 493
^
Точно така. Едно от плащанията ми след 5-и февруари, по което са ме треснали така очарователно, е именно купуване на билети за театър в Лондон. 1% върху курс паунд/евро и още 1% върху курс евро/лев. Резултат: бонус печалбата отива в ДСК.
Тоест, става въпрос за всички плащания в чужбина. Независимо дали правите тези плащания там, в чужбина или сте си тук в България и ги правите през компютъра си.

Мисля, че картата се предлага и в евро. Поне мен ме питаха в левове ли я искам или в евро, когато си я вадех преди година и половина. Логично предпочетох в левове, защото 90% от разходите, минаващи през нея, ще са в левове, защото живея тук.

# 494
Става въпрос за всички плащания в чуждестранна валута, независимо от държавата.
Някои сайтове предлагат превалутиране в лев, ако използвате техния курс и платите в лева, ще избегнете този един процент на ДСК. Друг е въпросът доколко курсът на сайта ще е изгоден.
И тая секира важи и за дебитните карти.
Да не говорим пък каква велика смешка е карта, насочена към пътуващите в чужбина, да бъде само в лева... че и да бъде таксувана при използване за покупки във валута.

Общи условия

Активация на акаунт