Емоционален манипулатор

• 22 460
  • 412
  •   1
Отговори
# 135
Ситуация
Родителите му настояват да се виждат поне 3 пъти седмично за по 4 часа, мацката с паник атаки не иска да ходи толкова често и обяснява защо като предлага той да отиде сам. Последваща реакция - “Ти не ми разрешаваш да се виждам с родителите си, защото аз искам да отидем двамата, а ти не искаш, а и не искаш да дойдат на гости.” Последва разговор за това как тя не се чувства добре и започва да и се натяква как е виновна и “нищо ти няма” или “ти имаш нужда от помощ от психолог, защото сама не можеш да се справиш с нищо от живота”

Момичето чисти цял ден, тъкмо сяда да си почине. Той говори с майка си по телефона и тя пита за “снахата”. Отговор  - “Почива си”, а когато той свърши нещо по домакинската работа се повтаря, потретва, снима, изпраща и пред приятели е “Аз чистя, готвя, пера, чинии мия, всичко правя аз”.

На 8-ми март се разбират да празнуват заедно, но майка му се обажда да ги покани на гости. Пред приятелката си казва, че е отказал. 2 дни сменя версиите си за празника - ще ходя, няма да ходя, ще съм си вкъщи с теб. Накрая отива на вечеря при майка му до 10 часа вечерта, оставяйки момичето само на празника. Връща се с букет, тя започва скандал за това, което е направил, а обяснението се сменя от “Майка ми е, естествено, че ще отида да и подаря цвете”, “Е, хапнахме на бързо”. При въпрос “5 часа ли е бърза вечеря?!” следва отг - “Не мога да влезна от вратата, да дам цветето и да си тръгна”, “Ти сега си прекалено чувствителна за това реагираш така”, “Кога ще отидеш на психолог”, “Поставяш ме м/у чука и наковалнята”

(Историите са писани с разрешение)

Последна редакция: сб, 04 яну 2020, 02:33 от Елинор`

# 136
Друго се сещам за тези хора, че никога не узряват да мислят и да се държат като възрастни. Не стане ли на тяхната се държат като сърдити деца, отмъщават, наказват, обиждат и изпадат в дива ярост.
Имат уникалната способност да те карат постоянно да се.чувстваш виновна за всяко свое действие или казана дума. Обичат да са в центъра на внимание и изискват всички да са им признателни. Имам страшно много примери, които мога да дам, някои от тях ще помня винаги, защото са били болезнени за мен и децата ми.

# 137
Когато в една връзка има проблеми, те трябва да се разрешават и от двамата.
Комуникацията и намирането на компромисни решения са от изключително важно значение.
Започнем ли да си прехвърляме вината един на друг, няма да се получи.
Визирам казуси, които могат да се разрешат, не патологични крайни случаи.

Последна редакция: сб, 04 яну 2020, 10:14 от Анонимен

# 138
Ако момичето има паник атаки защо настина не ходи на психолог?

# 139
При такива хора диалогът, за решаване на проблеми е невъзможен.
По повод на горно мнение, че трябва да се разговаря.
Тези хора не приемат чуждо мнение. Могат да те изслушат, но нищо повече. Думата ти не значи нищо.
В техните очи ти си поредната жалка и нищонеразбираща.
Всички са лоши, неразбиращи и не смятат за нужно да ти се обяснят или извинят за нещо. Дори и да грешат, така ще завъртят ситуацията, че отново ти ще си виновната.
А две думи, ако си пробвала веднъж да говориш и не се е получило, няма смисъл да повтаряш.

# 140
  • n/a
Според мен няма такова нещо родителите да са прекрасни и детето да се окаже изрод.

Доказано е, че в семейства с разстройство на личността като - антисоциалност, граничност, нарцисизъм, хистрионност, децата "наследяват" модела на поведение на родителят / ите и те стават такива.

Затова старата поговорка е много вярна: ако искаш да опознаеш един мъж, запознай се с майка му.

Тц, не си права. Социопатите/ психопатите са си такива по генетичен код,
семейството - добро или лошо - няма никакво значение.

# 141
Визирах отношения, в които просто има конфликтни ситуации и липсва добра комуникация между партньорите. Не всяка неуспешна връзка или моментни кризи и неразбирания означават, че единият от двамата, задължително е с психопатологичен характер.
Иначе си абсолютно  права, Judit.
Тези хора, не желаят да работят за подобряване на поведението си могат да се извиняват често, но повърхностно и продължават в същия дух.

# 142
"Социопат" и " психопат" са си диагнози , в темата по-скоро се пише за мъже ,които са комплексари и са си намерили някой да ги търпи.

# 143
  • n/a
Де да знам,  прекаляваш със специализираната литература ли, ама толкоз да се взираш в психопатологиите на хората, даже там, дето ги няма, и да се фокусираш върху петносването на личността, когато иде реч за проблеми на отношенията...

От собствен опит - по-добре да заподозреш някого неоснователно,
отколкото да се озовеш в клопката на психопата. Щетите в двата
сценария са несъизмерими.

# 144
  • n/a
Ситуация
Родителите му настояват да се виждат поне 3 пъти седмично за по 4 часа, мацката с паник атаки не иска да ходи толкова често и обяснява защо като предлага той да отиде сам. Последваща реакция - “Ти не ми разрешаваш да се виждам с родителите си, защото аз искам да отидем двамата, а ти не искаш, а и не искаш да дойдат на гости.” Последва разговор за това как тя не се чувства добре и започва да и се натяква как е виновна и “нищо ти няма” или “ти имаш нужда от помощ от психолог, защото сама не можеш да се справиш с нищо от живота”

Момичето чисти цял ден, тъкмо сяда да си почине. Той говори с майка си по телефона и тя пита за “снахата”. Отговор  - “Почива си”, а когато той свърши нещо по домакинската работа се повтаря, потретва, снима, изпраща и пред приятели е “Аз чистя, готвя, пера, чинии мия, всичко правя аз”.

На 8-ми март се разбират да празнуват заедно, но майка му се обажда да ги покани на гости. Пред приятелката си казва, че е отказал. 2 дни сменя версиите си за празника - ще ходя, няма да ходя, ще съм си вкъщи с теб. Накрая отива на вечеря при майка му до 10 часа вечерта, оставяйки момичето само на празника. Връща се с букет, тя започва скандал за това, което е направил, а обяснението се сменя от “Майка ми е, естествено, че ще отида да и подаря цвете”, “Е, хапнахме на бързо”. При въпрос “5 часа ли е бърза вечеря?!” следва отг - “Не мога да влезна от вратата, да дам цветето и да си тръгна”, “Ти сега си прекалено чувствителна за това реагираш така”, “Кога ще отидеш на психолог”, “Поставяш ме м/у чука и наковалнята”

(Историите са писани с разрешение)

Това не са психопатични/социопатични прояви. Всеки егоист, мамино синче и
подобни да ги сътвори. Може и от чисто кофти възпитание да са ...

# 145
  • София

Тц, не си права. Социопатите/ психопатите са си такива по генетичен код,
семейството - добро или лошо - няма никакво значение.
Няма  научни доказателства разстройствата от Клъстър Б да са по наследство чисто генетично. Социопатите са  плод на средата, а при психопатите, заради видимите измененията в мозъка, се предполага и нараняване на главата в ранна възраст.
Нарцисистите също са плод на определен тип майки, формират се още в бебешка възраст най-често от противоречието между действията на майката и нейната липса на чувства.
Най-грубо и общо казано.
Деца на жертви на деца на жертви ги наричат някои специалисти и според мен е много точно казано.

# 146
"Социопат" и " психопат" са си диагнози , в темата по-скоро се пише за мъже ,които са комплексари и са си намерили някой да ги търпи.
Напротив, темата е за социопати!
Наистина, ако нямаш такъв човек в близкото обкръжение, не можеш да разбереш за  какво става дума.

# 147
Сега си мисля, че връзката с такъв човек е нещо като секс с гумена кукла - прилича на нещо живо, но всъщност е нищо, имитация. Все едно да се опитваш да общуваш с манекен. Може лесно да се сбърка нуждата от любов с наличието й. Постоянно се сблъскваш със стена, имаш чувството за нещо нередно, но не можеш да разбереш източника на проблема...и започваш да смяташ, че е в теб, че не заслужаваш по-добро.

Последна редакция: сб, 04 яну 2020, 15:38 от Анонимен

# 148
  • София
Сега си мисля, че връзката с такъв човек е нещо като секс с гумена кукла - прилича на нещо живо, но всъщност е нищо, имитация. Все едно да се опитваш да общуваш с манекен. Може лесно да се сбърка нуждата си от любов с наличието й. Постоянно се сблъскваш със стена, имаш чувството за нещо нередно, но не можеш да разбереш източника на проблема...и започваш да смяташ, че е в теб, че не заслужаваш по-добро.
Понеже нормалният човек също проектира той върши почти цялата работа по съживяването на образа на такъв тип човек. Един чилийски психиатър даваше хубав пример – ако на надписа Мотел са изгорели няколко букви пак го прочиташ, така е и с невъзможните хора, няма човещина, няма живот, но нормалния ги привижда, предполага ги, защото се подразбират при всички.

Ние така и не разбрахме какъв е случая на приятелката на авторката, все пак. Почти нищо не беше казано, а само, че приятелката не разбира за какво става въпрос, та наистина останалите случаи дадени като примери са ясни, но поводът за темата си остава, поне за мен, само повод за разговор. Както казах и по-рано, стана модерно да се вадят тези диагнози, а задници има бол и без диагнози, както и лоши отношения, в които не е задължително някой да е толкова лош като обсъжданите.

# 149
  • София

Това не са психопатични/социопатични прояви. Всеки егоист, мамино синче и
подобни да ги сътвори. Може и от чисто кофти възпитание да са ...
Не е вярно. Не обърквай хората. В историите има високо ниво на манипулативност и прехвърляне на вина и отговорност.
Простаците и егоистите биха отговорили по друг (по- директен) начин и може и самите тв да направят скандал. Но не и да стоят кротко, обяснявайки как другият в луд и има нужда от ппмощ.

Общи условия

Активация на акаунт