Емоционален манипулатор

• 22 459
  • 412
  •   1
Отговори
# 150
  • Шотландия

Тц, не си права. Социопатите/ психопатите са си такива по генетичен код,
семейството - добро или лошо - няма никакво значение.
Няма  научни доказателства разстройствата от Клъстър Б да са по наследство чисто генетично. Социопатите са  плод на средата, а при психопатите, заради видимите измененията в мозъка, се предполага и нараняване на главата в ранна възраст.
Нарцисистите също са плод на определен тип майки, формират се още в бебешка възраст най-често от противоречието между действията на майката и нейната липса на чувства.
Най-грубо и общо казано.
Деца на жертви на деца на жертви ги наричат някои специалисти и според мен е много точно казано.

Бояна, с цялото ми уважение за познанията ти по въпроса и всичко, което правиш по темата, тук ще изразя несъгласие. Не съм психиатър или психолог, за протокола, просто чета много по този въпрос. От прочетеното - няма разстройство от Клъстър Би, което да е чисто генетично наследено, това е така, но мисля, че в този пост тотално си омаловажила наследяемостта. Според мен трябва да се подчертае, че науката още не е постигнала единно мнение (ако това е възможно изобщо) по този въпрос, няма категоричен отговор и се смята, че личностните разстройства по принцип се причиняват от смесица от различни фактори от 3 основни групи - наследственост, заобикаляща среда при израстването и травми в детството (физически или психични). Има научни изследвания, които потвърждават сериозен процент наследяемост, процентът варира в зависимост от метода на изследване. Има установени няколко гена, които се асоциират с антисоциалното личностно разстройство (социопати и психопати ги обединиха под това название).
Ето само няколко линка, който иска да рови, има още много изследвания.
https://psychcentral.com/disorders/antisocial-personality-disorder/causes/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3606922/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3181941/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3920596/

# 151
Някои твърдят, че е наследствено и просто генът не се проявява при всеки. Други, че е от семейството, а трети, че физическа или емоционална травма отключват подобни състояния. Мозъкът е сложен, още доста години няма да има отговор и няма смисъл да спорим. Факт е обаче, че при такива връзки и жертвата има проблем. Вината е и в двете страни - жертвата избира да е жертва, колкото и зле да звучи.

# 152
  • София
От прочетеното - няма разстройство от Клъстър Би, което да е чисто генетично наследено, това е така, но мисля, че в този пост тотално си омаловажила наследяемостта. Според мен трябва да се подчертае, че науката още не е постигнала единно мнение (ако това е възможно изобщо) по този въпрос, няма категоричен отговор и се смята, че личностните разстройства по принцип се причиняват от смесица от различни фактори от 3 основни групи - наследственост, заобикаляща среда при израстването и травми в детството (физически или психични). Има научни изследвания, които потвърждават сериозен процент наследяемост, процентът варира в зависимост от метода на изследване. Има установени няколко гена, които се асоциират с антисоциалното личностно разстройство (социопати и психопати ги обединиха под това название).

Именно, няма единно мнение. Не казвам, че няма подобни теории, но няма и доказателства. Както сама казваш, трудно би било и да има, защото това не е рак, за да можем да отделим гените от средата. Като социолог, естествено, залагам повече на средата, а и в точно този тип отклонения са засегнати умения, които са социални и се възпитават. Реално изваден от социо-културния контекст всеки от нас ще прилича на социопат. Ако трябва да носиш бурка в някоя страна ще я носиш, заради страх от наказание, но трудно на късна възраст ще развиеш чувство за вина при неспазването на норми, които са ти чужди. А представи си ако изобщо у теб не са били развити умението да съчувстваш, да съпреживяваш, чувството за вина, съвестта, достойнството...
Но така или иначе никой от нас не е психиатър, а и в случая няма значение. Просто на твърдението, че нещо е генетично уточних, че няма доказателства за подобно нещо. При други отклонения като шизофренията и алкохолизма е доказано, че се предават по наследство, но пак не е задължително децата да ги проявят.

# 153
Понеже от личен опит, както стана ясно, ми е интересна темата, а образованието ми е далече от Психология и Социология, може ли по-компетентните тук да ми препоръчате литература по темата, ако е възможно на български, със свободен достъп тук.

# 154
Плати си за авторските права ...

# 155
Според мен, разликата между обикновено несходство с проблемни отношения и отношения с психопат (социопат, нарцисист и всякакви други подобни) е че в първия случай, след прекратяване на отношенията, нещата улягат с времето и конфликтите приключват. В другия случай дори да прекратиш отношенията си с човека, номерата, манипулациите и опитите за провокации не спират - просто се разреждат.

# 156
Много често приключват и спокойно.
Намират си нов обект, обикновено когато номерата при предишният вече не минават. Чувството, че вече е постигнал целта както и на удовлетворение са вече факт.
Елфичка, благодаря, не бях се сетила 😉

# 157
  • София
Понеже от личен опит, както стана ясно, ми е интересна темата, а образованието ми е далече от Психология и Социология, може ли по-компетентните тук да ми препоръчате литература по темата, ако е възможно на български, със свободен достъп тук.
Със свободен достъп не знам какво има. Вече беше цитирана книгата "Социопатът около теб", добавям и "Моралният тормоз" от от Мари-Франс Иригоайен. Тя е съвсем по темата и хубаво е обяснено и илюстрирано всичко като за лаици.

# 158
Когато аз осъзнах с какъв тип си имам работа, когато прочетах тонове материал по темата и ахвах от написаното. Все едно някой го познаваше и го описваше. Бях сигурна на 99%, останалия 1% беше че греша. Може пък да е несходство в характерите !?....
А след като скорострелно бях заменена с нов обект(както по учебник). Всичко се повтори едно към едно, наблюдавайки отстрани и крайния резултат. Раздяла, бой, полиции, самотна майка с бебенце. Ама и тя не вярваше, щяла да го промени.
Двете сме много различни като характери. Резултата е един и същ.
И този индивид и майка му отказват да признаят, че той има проблем. Версията е че аз съм му направила магия да се разделят.....
По-добре човек да поставя грешни диагнози, да припознава отсрещния като психопат и да се оттърве, от колкото да си трае и да търпи. Да се обезличава и полудява.
За търсещите материал, напишете в гугъл нарцисист и ще ви излезе.
В чуждестранни сайтове има още повече по темата.

# 159
  • София

По-добре човек да поставя грешни диагнози, да припознава отсрещния като психопат и да се оттърве, от колкото да си трае и да търпи. Да се обезличава и полудява.

Така е, но често няма нужда и от диагноза, за да е ясно, че човекът не е ок за теб или по принцип. В един сайт по темата имаше разнообразни тестове и критерии за преценка, накрая пишеше, че те не гарантират, че човекът е с диагноза, защото тя не се поставя така, но човек отговарящ на описането е лош човек и по-добре да се стои далече от него. Та задник е достатъчно добро определение и основание, за да страниш от него.

# 160
Според мен всеки човек, който те обезличава, налага се и не те кара да се чувстваш добре трябва да е аут.
 Имам чувството, че повечето жени упорито се опитват да променят някого или го чакат да се промени.

# 161
Да, понякога хората просто не са един за друг, но тогава раздялата се преживява по друг начин. Човек е разочарован и го боли, но не по *този* наичн. Съвсем друг е преносът.

Аз препоръчам да си купувате книги на български психиатри или психоаналитици , който иска, ще намери материал. Нека само първо прегледа съдържанието, де. Щом му е интересно да чете конкретно за личностовите разстройства. А те са различни от психичните и човек трябва да е внимателен Simple Smile

# 162
За мен опит за манипулация е да пробва да ти създаде комплекс от нещо , но това бързо се усеща ..

# 163
  • Шотландия
Скрит текст:
От прочетеното - няма разстройство от Клъстър Би, което да е чисто генетично наследено, това е така, но мисля, че в този пост тотално си омаловажила наследяемостта. Според мен трябва да се подчертае, че науката още не е постигнала единно мнение (ако това е възможно изобщо) по този въпрос, няма категоричен отговор и се смята, че личностните разстройства по принцип се причиняват от смесица от различни фактори от 3 основни групи - наследственост, заобикаляща среда при израстването и травми в детството (физически или психични). Има научни изследвания, които потвърждават сериозен процент наследяемост, процентът варира в зависимост от метода на изследване. Има установени няколко гена, които се асоциират с антисоциалното личностно разстройство (социопати и психопати ги обединиха под това название).

Именно, няма единно мнение. Не казвам, че няма подобни теории, но няма и доказателства. Както сама казваш, трудно би било и да има, защото това не е рак, за да можем да отделим гените от средата. Като социолог, естествено, залагам повече на средата, а и в точно този тип отклонения са засегнати умения, които са социални и се възпитават. Реално изваден от социо-културния контекст всеки от нас ще прилича на социопат. Ако трябва да носиш бурка в някоя страна ще я носиш, заради страх от наказание, но трудно на късна възраст ще развиеш чувство за вина при неспазването на норми, които са ти чужди. А представи си ако изобщо у теб не са били развити умението да съчувстваш, да съпреживяваш, чувството за вина, съвестта, достойнството...
Но така или иначе никой от нас не е психиатър, а и в случая няма значение. Просто на твърдението, че нещо е генетично уточних, че няма доказателства за подобно нещо. При други отклонения като шизофренията и алкохолизма е доказано, че се предават по наследство, но пак не е задължително децата да ги проявят.

Не е точно така.
В линковете, които съм пуснала, има научни изследвания, а не теории. Аз реагирах на това твое изказване, според което излиза, че играят роля всички други фактори, но не и наследствения.
Скрит текст:
Няма  научни доказателства разстройствата от Клъстър Б да са по наследство чисто генетично. Социопатите са  плод на средата, а при психопатите, заради видимите измененията в мозъка, се предполага и нараняване на главата в ранна възраст.
Нарцисистите също са плод на определен тип майки, формират се още в бебешка възраст най-често от противоречието между действията на майката и нейната липса на чувства.
Най-грубо и общо казано.
Деца на жертви на деца на жертви ги наричат някои специалисти и според мен е много точно казано.

Разбирам, че като социолог имаш склонност да придаваш по-голямо значение на средата, но науката категорично казва, че има и не малък генетичен компонент при част от изследваните. Омаловажаването на възможността за наследяване на тези черти и личностни разстройства е опасно, защото не се осъзнава, че ако имаш връзка с такъв човек и родиш дете, има сериозна възможност това дете също да е психопат или социопат и още по-висок риск да има антисоциално поведение, без да има личностно разстройство. Още повече, че обикновената жена няма как да прецени дали този мъж просто се държи гадно и/или е лош човек или е психопат/социопат или друг от Клъстър Б. Затова е добре да се казва ясно, че тези черти и разстройства МОГАТ да се предават по наследство. Особено чета напоследък за антисоциалното поведение, при което има доста висок генетичен компонент.
Скрит текст:
антисоциално поведение - разрушително поведение, по-голямата част от което нанася вреда на друг човек или включва нарушаване на правата на другите. Насилието и агресията нанасят физическа и/или психологическа вреда на човек, а разрушаването на имущество и кражбата показват незачитане и възможна щета за друг човек. Антисоциалното поведение често включва нарушаване на закона, въпреки че и други на нарушаване на правилата (напр. разрушително поведение, манипулация, лъжа, измама) също се смятат за антисоциални в най-широкото разбиране на думата. Освен това, антисоциалното поведение често се среща заедно с редица други поведенчески проблеми, например злоупотреба с вещества и зависимости.

За мен е важно да се подчертава посланието, че не трябва да стоим във връзка, в която някой се държи зле с нас, по много причини. Не е вярно, че всички хора са добри изначално, съществуват лоши хора и такива с личностни разстройства. Някои от тези с ЛР са имали лошо детство и с това оправдават лошото си поведение, но от това не следва, че ако сме много добри с тях, и те ще станат добри. Те не искат да стават добри. И ако рискуваме да се правим на Майка Тереза и да оставаме в такава връзка, рискуваме родените деца също да бъдат такива, защото може просто да го наследят генетично. Освен, че ще страдат като нас, разбира се...

# 164
Е, Бояна винаги по тези теми иска да има последната дума, независимо, че някои изказвания не са съвсем коректни, а в темата й обясняваше на някакви жени, че техните партньори не са с ЛР, въпреки, че описанията идеално match-ваха ЛР.

Аз лично съветвам да се чете специализирана литература, писана от психолози/психиатри, а не социологически интерпретации на психологични феномени (каквито са личностовите разстройства). Консултация с клиничен психолог също би била от полза.

И моля, без коментари, как не можело просто така да се диагностицира ЛР. Може, и още как. Страдащите от ЛР не търсят сами помощ, нито посещават клиники, за да могат да бъдат диагностицирани по стандартния начин.

В часовете по психопатология обучаващия ни психиатър (известен е, между другото), каза следното: при психичните разстройства лицето мъчи само' себе си, а при личностовите разстройства, не мъчи себе си, а всички останали около него. Което доста пасва и на темата. Хората, страдащи от ЛР не смятат че имат проблеми, не са критични към себе си. Те не са "болни", просто личността им е ненормална. Те не страдат от личността си, околните страдат.

Общи условия

Активация на акаунт