Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

  • 1 ян. 2020, 10:55 ч.

Рецепти за православни пости 2020 година

  • 9 211
  • 91
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 556
Билково сирене от кашу



Който иска може да види текстурата в това малко клипче.

# 76
  • София
  • Мнения: 5 220
Билково сирене от кашу
Какъв вкус има. Не доминира ли вкуса на фъстъците. Въпреки, че точно хранителната мая трябва да му придаде малко специфичен вкус.

Например аз каквото и за правя от орехи, те винаги си носят своя специфичен вкус.

# 77
  • Мнения: 556
Билково сирене от кашу



Който иска може да види текстурата в това малко клипче.
Билково сирене от кашу
Какъв вкус има. Не доминира ли вкуса на фъстъците. Въпреки, че точно хранителната мая трябва да му придаде малко специфичен вкус.

Например аз каквото и за правя от орехи, те винаги си носят своя специфичен вкус.

Аз съм правила от слънчогледово семена. Също се усеща спец. вкус. И от бадеми - те са неутрални, но нямат тази спойка, която се получава при кашуто. То е перфектно откъдето и да погледнеш - цвят, липса на характерен аромат, дори вкусът му е нежно млечен, мазнината, която има спомага при пласирането да се получи компактна , гладка текстура. И да, маята вкарва вкус  и аромат на сирене, както и лимоновия сок и омега-3 дават онази кисела жилка, която има в саламуреното сирене.

# 78
  • София
  • Мнения: 5 220
Тъй като следващата седмица няма да мога да влизам тук, да ви напомня следното:

- На цветница тази неделя спира великденския пост и е позволено риба;

- от велики понеделник почва строгия пост на страстната седмица, така че вижте какво е посочено в календара на първата страница.

Желая на всички мирни и благоденствени празници!

# 79
  • София
  • Мнения: 4 261
Не е много редно в пости, но децата ревнаха за козунак, който после няма да доядат, а ако е блажен ще се чудя какво да го правя. В съседна тема пък една съфорумка попита за рецепта за козунак без мляко и яйца. Та ето моят сладък хляб тип "козунак" - постен и с ядково мляко.



Скрит текст:
1ч.чаша ядково мляко (може да се вземе малка кутийка соево с ванилия, зашото по-голямо количество няма да е нужно)
1ч. чаша вода
1ч. чаша олио
1ч. чаша захар
6ч. чаши (с моите чаши това беше точно 1кг) брашно
2-3 ванилии (аз ползвах 2 капсули ванилия-масло и 1 капсула лимон от тези на др. Йоткер)
1 пълна ч. лъжичка суха мая.
1ч. лъжичка сол
стафиди, ядки, плънка по желание

В хлебопекарната ливнах водата, млякото, 1/3 от олиото, солта, захарта, ароматите, после брашното и накрая маята. Включих на програма за месене и след 1минута (колкото да се омокри брашното), отворих капака и долях по малко останалото олио. Децата не обичат стафиди и ядки, затова не съм слагала, но ако искате да сложите може или на финала на месенето или в последствие при сплитането.
След като програмата свърши, извадих тестото с намазнени ръце върху намазнен плот и го разделих на 9 части. Дори не съм ги разточвала, само пораздърпах всяка топка да добие вид на лента, лентите намзах с още малко олио, засуках ги, а после ги сплетох по 3 в три малки козуначета. Наръсих обилно със захар (по 2 супени лъжици с връх на всяка тавичка) и оставих във фурна на 30 градуса да втасат добре. Щом втасаха, усилих фурната на 170 градуса докато добиха горния вид.

# 80
  • Мнения: 9 735
Аз експериментирах и правих без мляко и яйца. Не е вкусен като домашен истински но е по-вкусен от купешките. Ще дам рецепта при  желание.

# 81
  • София
  • Мнения: 5 220
Аз експериментирах и правих без мляко и яйца. Не е вкусен като домашен истински но е по-вкусен от купешките. Ще дам рецепта при  желание.
Давай давай.

# 82
  • Мнения: 9 735
Придържах се към технологията на нормален козунак, обаче нямам грамажи точни.. В буркан от компот половината топла вода, 1 суп. лъжица мая суха, 7 захар да шупне. 50-100 грама кокосово масло, може да се смеси. Загрях на котлона и сложих настъргана кора от 1 портокал и 1 лимон. Свалена от котлона мазнината се смесва с шупналата мая с разтворената захар, добавих сока от портокала и половин лимон. Добавя се брашно и се меси към 500 грама. Хубаво е да е високо протеиново брашното. Меси се да е меко тесто, но жилаво. Като боднете с пръста да се връща. Оставя се в намалена купа да втаса, като се премесва няколко пъти. Моето втаса бързо. Не се вкарва в хладилник. Готово се разстила и аз сложих локум на парченца и сушени плодове. Завива се на руло. Дели се на 3, правят се фитили и се плете. Аз не успях да направя глазура, но после видях, че мажат сус соево или друго ядково мляко и ръсят със захар. Така че и на външен вид се издокарва. Надявам се да не съм забравила нещо. Ако някой има въпроси да пита.

Последна редакция: нд, 12 апр 2020, 16:36 от adelinda

# 83
# 84
# 85
  • София
  • Мнения: 5 220
17. АПРИЛ. 2020 ГОДИНА
ВЕЛИКИ ПЕТЪК!


Днес виси на дърво Този,
Който надвеси земята над водите;
с венец от тръни се увенчава Този,
Който е Цар на ангелите;
в лъжлива багреница се облича Този,
Който облича небето с облаци,
с плесница приема Този,
Който в Йордан освободи Адам;
с гвоздеи се приковава Женихът църковен;
с копие се пробожда Синът на Дева.

Покланяме се, Христе на Твоите страдания.
Покланяме се, Христе на Твоите страдания.
Покланяме се, Христе на Твоите страдания.
Покажи ни и славното Твое Възкресение.

# 86
# 87
  • Rock 'n Roll Land
  • Мнения: 3 504
Христос Воскресе! Бъдете благословени! Heart

# 88
  • В царството на игрите:)
  • Мнения: 2 800
Честито Възкресение Христово! Слава Богу за всичко!

# 89
  • по пътя
  • Мнения: 2 360
Много глупав въпрос, но утре пости ли се? Честит празник на именниците!

Общи условия

Активация на акаунт