?Въпроси всякакви? (2020г.)

• 536 484
  • 13 836
  •   2
Отговори
# 10 695
  • София
За мен погачата си е бабешка глупост. На първото дете я направих по желание на свекървата, но с другите две пропуснах. Иначе знам само това за питката и парите, които се слагат върху кърпата, другите неща не. Подарък - нещо дребно за бебето.

# 10 696
И какво точно й е на сегашната ситуация ? Да се събират хората, няма лошо, ама за мен това са измишльотини, които дано с времето отпаднат и се изчистят Simple Smile

# 10 697
Всеки решава кое и дали да прави.
На въпроса да се върнем:
Носи се нещо сладко, подарък за детето и парички.

# 10 698
Да де..разбрахме. ☺

Някой с диоптрични очила с минусов диоптър може ли да ми пише на ЛС...искам да питам нещо?

# 10 699
  • Sofia
Искам да изпратя кошница с шампанско+някакви лакомства на клиент, но без да минава през Еконт, Спийди и т.н.
Някой знае ли място в София, където правят подобни кошници и доставят със собствен транспорт?

# 10 700
  • пак там
Благодаря ви за насоките!
Не се бях замислил, че ги продават свободно. Ще видя какви са цените,
ако са приемливи, направо ще му подаря един на дядото. Хич не ми се занимава със социалните, но ако трябва и това ще направя.

Преди три години, когато получих инсулт и не можех да се движа, си купих по интернет бастун тип канадка. Беше 20-тина лева, доколкото си спомням, но ме облекчи много.

# 10 701
  • София
В аптеки Ремедиум продават бастуни и проходилки. Бастуните с 4-те крачета са около 20 лв.

# 10 702
  • София
Глобяват ли вече без билети в ГТ София или още продават контрольорите?

# 10 703
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
наскоро попадах на статия, че глобяват. за билети и за липса на маска.
не съм го видяла лично, нищо, че пътувам доста.

за погачата - благодаря за информацията Simple Smile стара съм, а всичко ми е ново.

Леле мале, извинете, ама тия поверия ми звучат като пълни глупости Simple Smile))) Съжалявам за хейта, ама то и без това тая пита пак се прави за угодия на възрастните Simple Smile)))
и на всеушка за хейта благодаря - момичето е само, няма майка, няма свекър, баща ѝ не я е виждал от години, свеки също.
не го прави заради възрастните явно, но няма да Ви преча да "хейтите" и да се изказвате от висотата на пиадестала, на който някак сте се метнала . Wink

# 10 704
  • софия
И аз съм стара. Дали са поверия или не, те са едно от нещата, които изграждат някаква идентичност и създават чувство за принадлежност. Особено, когато в тях се влага само добро и положително чувство. Да не говорим, че погачата в голяма степен прилича на бейби шауър, който аз хейтя 😂

# 10 705
наскоро попадах на статия, че глобяват. за билети и за липса на маска.
не съм го видяла лично, нищо, че пътувам доста.

за погачата - благодаря за информацията Simple Smile стара съм, а всичко ми е ново.

Леле мале, извинете, ама тия поверия ми звучат като пълни глупости Simple Smile))) Съжалявам за хейта, ама то и без това тая пита пак се прави за угодия на възрастните Simple Smile)))
и на всеушка за хейта благодаря - момичето е само, няма майка, няма свекър, баща ѝ не я е виждал от години, свеки също.
не го прави заради възрастните явно, но няма да Ви преча да "хейтите" и да се изказвате от висотата на пиадестала, на който някак сте се метнала . Wink
Знам, че всички го правят, моите приятелки също, на никакъв пиадестал не съм се изкачила, и на тях го казвам същото, ама не ме слушат : ))) Хейтът е добронамерен, принципно не се включвам в такива дискусии особено пък да се заяждам : ) Просто моето лично мнение е, че такива неща трябва да отпаднат, но разбира се, всеки си решава. Край. Simple Smile

# 10 706
Аз пък намирам погачата за много хубав обичай! Това е един вид представяне на бебето пред обществото Simple Smile Идва от времената, когато родилка и бебе са си стоели вкъщи, не са излизали, не са се събирали с хора извън семейството и не са посрещали гости 40 дни. След 40 дни бебето е вече поотраснало, закрепнало, майката се е възстановила от раждането, и близки роднини-жени и приятелки идват да ги видят и да се порадват на малкото човече. И да си поднесат подаръците, да му пожелаят да е здраво, работливо, късметлия и пр. Въобще - вълшебниците орисници на Спящата красавица Hug
Сега времената са други, ставаме бързо след раждането, излизаме рано по разходки с количката, но и сега отговорните родители избягват много хора да се въртят около бебето през първите му дни.
Тази година пък са съвсем други и големите събирания не са препоръчителни, но всеки си решава за себе си.

Добри, правилно са ти казали - носи се (и се хапва само) нещо сладко, подаръче на детето и някакви пари. Сладкото, за да му е сладък живота. А и за да се участва в почерпката, защото се предполага, че майката няма време да приготвя софра. Играчка или дрешка за детето е ясно. А парите - идеята е да са символични, но в наше време често се забравя това Simple Smile Така че си приготви и в монети, и в банкнота, колкото мислиш, че трябва и можеш да дадеш, защото не се знае накъде ще тръгнат нещата в компанията Wink
Обикновено питката се разчупва върху кърпа над главата на майката с гушнатото бебче, за да е здраво. Кърпата трябва да държат 2 млади момичета, жени, добре е да са с живи родители. После в кърпата при наронените трохички се оставя и едно парче от питката, а гостите слагат монетки, докато наричат бебето да е късметлийче и богато. Кърпата се връзва, нито много стегнато, нито много хлабаво - да не порасно стиснато или разпилей пръсти, и вързопчето се качва нависока, за да порасне детето голямо Simple Smile
Много хубав, весел и топъл обичай, не разбирам това вирене на носове. Нали сме българи в крайна сметка! Добре е да си знаем, пазим и почитаме традициите!

# 10 707
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Simple Smile ще докладвам като мине.
това, което знам е, че е поканила сестра си и две или три колежки.
много вещерско ми звучи наричането, но какво пък - аз съм си вещица Simple Smile веща съм в много работи, ще се справя и с това. Simple Smile

# 10 708
  • Пловдив
Аз съм от тези, които ще струпат хора при 40 дневно бебе. Аз струпавам хора и сега доста преди погачата. Правя я за себе си и за детето си. Хората, които съм поканила за тогава се виждаме всяка седмица. От тях само на сестра ми приятелката не е виждала бебето.
птица го е резюмирала много хубаво.
Казват, че по време на сбирката се чупят орехи, на прага се поставя чесън. В края на краищата всяко подобно събитие /кръщенка, сватба, погребение/ е свързано с поверия, всеки прави онези от тях, които са му близки на същността.

Последна редакция: чт, 15 окт 2020, 20:58 от Десиссслава

# 10 709
Малко ще ви прекъсна дискусията с въпрос колко горе долу струва СОТ на жилище?

Общи условия

Активация на акаунт