ХУХК - имате ли представа за това?

  • 491 235
  • 2 198
  •   1
Отговори
# 1 455
  • Мнения: 111
Този списък с позволени и забранени храни още преди 4-5 години когато ми поставиха диагнозата моят мъж беше го намери,превел и разпечатал.Тогава бях много уплашена и не смеех да експериментирам много,слушах повече лекарите.Сега вече знам че лекарите почти нищо не знаят.
В момента обмислям да започна диета без глутен и млечни продукти,но съм направо в голямо недоумение какво ми остава да ям.
Някой пробвал ли е брашно от лимец?Дали е добре за нашия колит?Сега съм се навила да си купувам каменна мелница за брашно и аз да си го меля в къщи.Мисля,че е много добра инвестиция за в бъдеще.
За болките в ставите четох че има връзка с глутена и млякото,аз още от дете се оплаквам от болки в ставите а на който и лекар да съм ходила,отговорът винаги е бил нищо ти няма,а аз не съм ненормална и знам че ме боли.
vanvel ти с какво заместваш месото,че то не остана какво да се яде?Млечни продукти ядеш ли?

# 1 456
  • в света на неограничените измерения
  • Мнения: 258
Някой пробвал ли е брашно от лимец?Дали е добре за нашия колит?

vanvel ти с какво заместваш месото,че то не остана какво да се яде?Млечни продукти ядеш ли?

Шарлота, аз наскоро писах, че ям само хляб от лимец. Вече продават готов. Смятам, че е голяма разправия  да си меля брашно и да пека хляб при положение, че има вече готов.
В много от магазините за здравословно хранене, от където предполагам че ще си купуваш   безглутеновите смески имат мелница и на място мелят безплатно.

Месото, или по-точно протеините замествам с ядки. Също ям много бобови. Млечни също почти не консумирам. Само понякога извара. Пия само ядкови млека. Но ако ти имаш възможност да си подсигуряваш качествено домашно сирене и кисело мляко, не се лишавай от тях съвсем, просто ги намали.
Идеята ти за преминаване на безглутенова диета е много правилно решение. Опитай се да не ползваш и мая при направата на хляба.
Не се притеснявай, че като изключиш месото и млечните  не ти остава нищо за ядене. Има вече много сайтове с рецепти за вегани. Ще се учудиш колко е голям избора на идеи. 
Успех Peace

# 1 457
  • Мнения: 111
Благодаря ти за бързия отговор Hug
Живея в малък град и мисля че при нас не продават такъв хляб,не съм забелязала да има мелница за зърно в нашите магазини,ще се заинтересувам пак.Пропуснала съм че си споделила, че ядеш такъв хляб.
vanvel какви бобови си хапваш?Впечатлена съм че не ти пречат,аз засега само от време на време ям зелен боб, но с картофи на манджа,и рядко грах но миниатюрни количества на супа например.

# 1 458
  • в света на неограничените измерения
  • Мнения: 258
Шарлота, щом си от малък град вероятно не снабдяват от този хляб от лимец. В такъв случай наистина си заслужава да инвестираш в една мелница, винаги ще имаш прясно смляно брашно.

От бобовите ям всичко, което го има на нашия пазар - боб, леща, грах и особено нахут. От нахута си измислям всякакви варианти, много го обичам.
Също така ям гречка /елда/, правя кюфтета от нея, също така киноа и просо. И като добавиш към това всякакви зеленчуци и вариантите са много.

Това с храната при нас е много индивидуално. Затова винаги съм си казвала, че това което на мен ми понася може за теб например да не е подходящо.И обратното.  Затова всеки трябва да си познава тялото и да се вслушва в това, което то му говори.

Последна редакция: ср, 20 мар 2013, 20:07 от vanvel

# 1 459
  • Мнения: 16
Здравейте приятели! Надявам се да сте добре.
Аз имам нужда от помощ. От около 6 месеца съм в ремисия, но имам ужасни проблеми с изхождането. Вие ми бяхте писали да ползвам пробиотици. И това включих, но нещата само се влошават. От две седмици съм с болки в корема, по мое мнение в горната част на дебелото черво, но постепенно се измести нагоре и сега е до слънчевия сплит. Болката е остра, при всяко вдишване и дори при движение. Всичко това с почти никакво изхождане, жестоко подуване и дескомфорт. Правя си сок от ябълки всяка сутрин, пия много вода ... и нищо... Снощи ходих до Пирогов, защото смятах, че имам запушване на червото, но те го изключиха като възможност. Сутринта лекуващият ме лекар каза, че е невъзможно. Аз продължавам да си се пълня и не зная какво да правя вече.  Cry
Моля, дайте ми съвет, напътствия или дори предложение за друг гастроентеролог. Може би още едно мнение... Не зная. Бях чела за д-р Чавошян. Може би при нея да опитам. Моля за координати.

# 1 460
  • Бургас
  • Мнения: 255
 didina7,щом болката е около слънчевия сплит според мен е или язва ,или жлъчка.Ти правила ли си си изследване за хеликобактер пилори?
ша_рлота,аз също нямам вяра в лекарите,поне не и в Бургаските,а най-вече в нормалната медицина.Към тази диета ме насочиха хора ,които са имали моите проблеми и много по-тежки,при всички е подействало,а аз съм без избор да я спазвам,защото организма ми не може да преработва правилно почти никаква храна.Откакто я спазвам обаче се чувствам превъзходно и физически и психически.

# 1 461
  • Мнения: 16
mis_val , мисля, че тази болка е предизвикана от издуването на дебелото черво, защото първоначално беше в коремната област.

# 1 462
  • Бургас
  • Мнения: 255
mis_val , мисля, че тази болка е предизвикана от издуването на дебелото черво, защото първоначално беше в коремната област.
само предполагам,не казвам че съм права,аз като ми установиха язвата още като ученичка,първо ме боля целия корем,даже се съмняваха за апандисит,после болката се измести в слънчевия сплит,а след толкова години си направих изследване и за хеликобактер,което се оказа положително,като язва човек може да има с и без въпросната бактерия

# 1 463
  • София
  • Мнения: 326
Didina - др.Чавушян е в Токуда, може да се обадиш на рецепцията на вътрешно отделение - виж телефона от сайта и те ще те запишат за консултация с нея или преди това с друг гастроентеролог - например др. Дечева е добра.

Шарлота и Vanvel  аз също съм на безглутенова диета. Замествам с другите зърнени - овесени ядки, киноа, елда, амарант, царевица, ориз. Първите няколко си ги правя сутрин варени за закуска с сушени плодове или фурми. Ще го потърся и аз този хляб от лимец в биомагазините. Аз намерих безглутенов хляб в магазин Мандарин например, беше оризов и още някакъв. Сега и млечни не ям, заради казеина.

Изследванията през последните години на канадски и американски лекари доказват че една от причините за нашето заболяване е хранителна алергия. При поглъщане на алергена имунната система произвежда антитела и го атакува. Реакцията може да се прояви на различни стъпки в храносмилателния тракт - от устата до червата, зависи каква е алергията - има 4 степени. Има списък с 10 най-често срещани алергени на пациенти, но нещата са доста индивидуални. Както виждате поносимостта ни към определени храни и начина на протичане на болестта е доста различен. При всички положения най-разпостранените алергени са глутена и казеина, и особено комбинацията им е доста вредна.

# 1 464
  • Мнения: 111
pepita ако имаш време ще споделиш ли някоя твоя рецепта за обяд или вечеря, която е лесна и ти е любима?
vanvel, mis_val няма да се разсърдя ако и вие издадете по някоя ваша рецепта  Simple Smile

# 1 465
  • Мнения: 16
mis_val , pepita28 благодаря ви!

# 1 466
  • Бургас
  • Мнения: 255
 ша_рлота,мила каква ти рецепта,то аз тези дни карам предимно на варено месо+варени моркови или на варено месо+банани,нещо към което мога да насоча са рецептите на Дани от Зонарното хранене http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=646439.0 ,преди да се влоша спазвах за дълго хранене в Зоната и се чувствах чудесно
http://www.vzonata.com/Tablica.htm
http://www.vzonata.com/index.php
а сега заради това,че съм решила да спазвам възможно най-дълго време специфичната въглехидратна диета най-често се заглеждам по рецептите на http://desilifestyle.net/
Тя е суровоядка,аз-не ,но при нея откривам много полезни статии и рецепти

# 1 467
  • Мнения: 60
 didina7 , най- добре си запиши час точно при д- р Чавушян, защото тя конкретно е запозната с нашето заболяване. Аз първо посетих д- р Дечева, но като разбра за какво точно става въпрос ме насочи директно към д-р Чавушян. Излишно е да правиш два прегледа за едно и също нещо.
Относно млечните продукти, най- добре е да е по- предпазливо пробването им. Аз имам възможност да си приготвям млечни продукти от домашно мляко, но веднага ми възниква проблема. Ако ми се яде кисело мляко, вземам от магазина, защото съдържанието на истинско мляко е по- малко или маслеността му е по- ниска.
Според мен е най- добре да си нагодите храненето на цялото семейство, защото стриктното спазване на диета обикновено продължава 1-2 години и после пак се връщаме към семейната трапеза. Ужасно е да приготвяш по няколко блюда- за семейството и за себе си и това всеки ден, всеки месец. В един момент това натоварва и му писва на човек. За мен е по- важно да си съхраня психиката, и е излишно непрекъснато да мисля това може ли или не може да се консумира. Дойде сезона, в който трябва да бъдем двойно по- предпазливи и внимателни. Дано пролетта премине без проблемно при всички нас!

# 1 468
  • Мнения: 16
skrejanka7777  сърдечно благодаря за съвета. И тъй като вече се поинтересувах, да  кажа за тези, които посещават този специалист, че д-р Чавушян вече работи в Сити клиник на Околовръстен път - www.cityclinic.bg.

# 1 469
  • Мнения: 19 993
Сок от ябълки изобщо не се препоръчва при запек.

Общи условия

Активация на акаунт