Аз съм Хикикомори

• 24 666
  • 614
  •   1
Отговори
# 195
  • Варна
''Нещата не работят така'' означава, че няма дете, на което да му кажеш ''храня те и те гледам, затова да имаш малко благодарност'', а то да не отвърне ''да не сте ме правили'' или нещо в този стил. Няма дете, което да не се обиди и ядоса, че родителите му искат благодарност и покорност за изпълняване на задълженията си като родители.
Затова, аз лично, не говоря такива неща на детето си. Съществуват и други думи.

Аз съм се погрижила за детето си отсега, да не стане от него неблагодарен егоист и разглезен лигльо.
Благодаря много за ценното Ви мнение по повод възпитанието на моето дете;) Аз, обаче, теми не съм пускала, съвети също не съм искала по този въпрос;)
Цитат
Не разбирам желанието ви да му разясните колко му е леко. А децата в много по-лошо положение са излишно сравнение, както ги има, така ги има и другите, с които може да се опонира.   
Не разбирате, да. Защото, или не четете внимателно, или сме различни хора;)
Написала съм - защо. Защото за мен, не е нормално дете в първи клас да има депресия заради ходене на училище. Не му и позволих да я проима.

А иначе - всеки е свободен да чака "нещата да проработят" (или не), колкото му душа иска!

# 196
Trill, не съм давала мнение по повод възпитанието на Вашето дете, въобще не съм писала по повод него.
Различни хора сме, вярно е. Но и тази част от поста ми не беше насочена към Вас, никоя не беше всъщност. Да кажем, че някои думи, ползвани в темата ми подействаха. Написах, каквото написах, не съм гледала кой ги е ползвал.

# 197
  • Варна
Да де, ама писахте точно за това, което съм споделила аз. И че не разбирате желанието МИ да му обяснявам, колко лек живот има;) Затова Ви отговорих.
Няма значение.
Живи-здрави!

# 198
Не съм, наистина Simple Smile Признавам и че не съм Ви чела внимателно, та може и така да изглежда.
Не Вашето желание, а колективното желание в темата, на няколко пъти срещнах какъв е глезан авторът и реагирах.
Може да няма значение, но недоразуменията не са приятни, особено по такива теми.

# 199
Може да е пързалка, може да е някакво проучване, но все пак има вероятност авторът да има точно проблема, който описва. Дали всички, които го определиха като разглезен егоист, смятате, че паническото разстройство е измислица и лигавщина? Със същия успех можете да обясните на една анорексичка,че е тъпа кифла, на която й липсва копане на нивата. Какъв точно, от какво идва и колко е дълбок е проблемът може да определи единствено специалист.
При много състояния като депресия, паническо разстройство и т.н., реакциите не са логичните и даже възрастни хора трудно хризнават сами на себе си проблема, а какво остава това да се изисква от лабилен тийнейджър.
Автори, единственият добър изход е стъпка по стъпка да преодолееш страховете си. Най-вероятно затова ще ти е необходима подкрепата на вашите и на психотерапевт. По-добре пиши в тази тема https://m.bg-mamma.com/?topic=1136254.

Последна редакция: вт, 14 яну 2020, 13:58 от TafTaf

# 200
Не виждам проблем да хванем една сопа и бой по анорексичката, докато не си изяде филията.

Същият метод ще се ползва и при хората с халюцинации. Не стига, че са ги родителите им са ги изгледали като писани яйца, ами и гласове чуват. Марш на канавката, докато не спрат да чуват и собствения си глас!

# 201
Не съм, наистина Simple Smile Признавам и че не съм Ви чела внимателно, та може и така да изглежда.
...

А е добре да се чете, че се стига до криви изводи и вметки.

Ей, като тези
... Дали всички, които го определиха като разглезен егоист, смятате, че паническото разстройство е измислица и лигавщина? Със същия успех можете да обясните на една анорексичка,че е тъпа кифла, на която й липсва копане на нивата. ....

Ми никой не "смята" такива неща.
Пак казвам - много е хубаво да се чете. И после да се осмисля прочетеното. И едва тогава да се отговаря, ако се отговаря изобщо.
Писалите тук, изразили скептицизъм, просто смятат, че този човек не е сигурно, че има реално подобни проблеми. Даже в цитираното от мен изречение има смислова неуредица - от една страна "момчето" било определено /персонална квалификация/ като егоист и лигльо, а от друга - това автоматично води до извода, че един психически проблем /обща квалификация/  бил лигавщина. Дано схванете когнитивната си грешка тук. Плод е на индуктивното мислене.
Лично аз не познавам реално страдащ от паник атаки или паническо разстройство, специално, който да не го съзнава като свой проблем и да си мечтае само и единствено останалите просто да го "разберат" и да го "оставят на мира". Имам няколко такива, както и хора с агорафобия.
Обикновено точно този тип хора предпочитат да имат постоянно съпътстващ близък, на когото да се опрат в съответния момент. Чувстват се застрашени от бъдещото настъпване на паник атаката, не желаят да я изживяват и всячески се мъчат да я избегнат, защото за тях тя е изключително тежко преживяване. Затова и търсят помощ.  
Хайде, молим, някои не се информираме от нета и жълтата преса. Иначе дори в нета го пише това, ама авторът не е допрочел, като е мислил описание на състоянието си:
https://arhieng.com/otbyagvashto-povedenie-agorafobia/
https://insighting.eu/d-r-dimitar-tenchev/panik-atakite-proklyat … blagosloviya.html

Да се постави диагноза във форум, като този, на база няколко поста е направо абсурдно.
Съжалявам, че не вярвам на всяко нещо, писано в този форум и изобщо на всяка информация, излязла и циркулираща в пространството.

Ето:

Скрит текст:
Момче съм и съм хикикомори ,което значи уединен и мога да бъда спокоен само в моята стая и сред моите неща ,това не е проблем за мен,а за родителите ми ,за училище и за много хора ,за които аз съм луд и нямам право да се затварям в моята стая и да не искам да се виждам с никой.Това е техен проблем,не мой,… защо те не искат да съм добре и не ме оставят да съм където се чувствам спокоен?Моля за съвет как всички да разберат какво  е това което съм и да ме оставят изолиран както аз съм избрал да съм такъв?

Не съм мислил за бъдеще,но бих искал някаква работа която мога да правя от стаята ми,а храна и дрехи винаги мога да си поръчам онлайн.Иначе нямам никакви интереси извън стаята ми,всичко което ме интересува и което съм искал е вътре.Знам че на много хикикомори стаите им са пълни целите с неща,моята е горе долу такава,но на мен ми харесва,аз не съм нещастен като съм сам за да ми трябва психилог,аз съм щастлив просто само в стаята ми.
… Здравейте.Аз не разбирам защо ми трябва специална помощ,защо хората да не могат да живеят по начин по който те искат без да ги мислят за аутисти или болни?Не мисля че един хикикомори пречи на някой.ако доведат психолог  в стаята ми пак няма да мога  да говоря с него.

Човекът изрично пише, че психолог не ще. Принудително този тип помощ няма как да му се окаже.
Може евентуално психиатрична и то при спазване на определена процедура.
Нали няма чак такъв наивитет тук, който да смята, че ще потърси сам такава или ще отпочне сам подобна процедура?
Иначе и малкият ми син може да отвори из нета и да се опише като страдащ от какво ли не. Никакъв зор няма да види.
Какво се очаква от темата, в такъв случай?
Очевидно не съвет за справяне с проблем. Това бе многократно напомняно от много участници в темата, с конкретни цитати. Ама така е то, като не се чете.
Логично е тогава да се помисли, че е пусната по вече посочените по-горе причини.

Последна редакция: вт, 14 яну 2020, 15:13 от Judy

# 202
  • София
Може да е пързалка, може да е някакво проучване, но все пак има вероятност авторът да има точно проблема, който описва. Дали всички, които го определиха като разглезен егоист, смятате, че паническото разстройство е измислица и лигавщина? Със същия успех можете да обясните на една анорексичка,че е тъпа кифла, на която й липсва копане на нивата. Какъв точно, от какво идва и колко е дълбок е проблемът може да определи единствено специалист.
При много състояния като депресия, паническо разстройство и т.н., реакциите не са логичните и даже възрастни хора трудно хризнават сами на себе си проблема, а какво остава това да се изисква от лабилен тийнейджър.
Автори, единственият добър изход е стъпка по стъпка да преодолееш страховете си. Най-вероятно затова ще ти е необходима подкрепата на вашите и на психотерапевт. По-добре пиши в тази тема https://m.bg-mamma.com/?topic=1136254.

Уха!
Не на една - на всичките бих го обяснила.
Знаеш ли колко бързо ще си избият анорексията от главата, като няма огледала, няма телефони и селфита, но за сметка на това има тежка работа и норма... и други работници, които не разбират много от емоционалното бреме да си кифла, но пък от поколения са запознати с методите за невербално убеждение - особено на хора, които не си изпълняват нормата и ги принуждават да вършат и тяхната работа... Те не са по същество суицидни, тези, дето наистина искат да умрат, вземат по-решителни мерки...
И не, не е като да не приемам емоционалните разстройства по принцип. Напълно бих разбрала оцелял при битката при Сома, страдащ от посттравматичен стрес.

Не виждам проблем да хванем една сопа и бой по анорексичката, докато не си изяде филията.

Същият метод ще се ползва и при хората с халюцинации. Не стига, че са ги родителите им са ги изгледали като писани яйца, ами и гласове чуват. Марш на канавката, докато не спрат да чуват и собствения си глас!

Само че последните имат истински (често - физиологичен мозъчен) проблем. И се лекуват с медикаменти, нерядко, ако отказват лечение - насила.
В повечето случаи след като лечението даде положителни резултати те самите внимават да се придържат към него. Защото предпочитат максимално близък до нормалния живот. Същото се отнася и до епилептиците - имат истински проблем и тъкмо понеже е истински, истински се стремят да избягват кризите.

Последна редакция: вт, 14 яну 2020, 15:50 от katiABV

# 203
Не, и на другите се дават лекарства!

# 204
Джуди, ето едно от първите мнения, събрало 44 лайка. Тъй като на мен не ми се отдава четенето с разбиране, моля да ми разясниш какво според теб изразява долния коментар. Според моя прочит е "Ти си разглезено детенце с измислени проблеми. Размърдай си задника и всички превземки ще ти минат". Повечето коментари в темата са в абсолютно същата насока. Ти нещо друго ли виждаш?
Имаме два варианта:
1) Някой си прави шегички във форума.
2) Някой наистина не излиза от вкъщи, има силно затруднено социално общуване и паник атаки.
Ако е второто, около 80% от коментарите в темата са меко казано неуместни. Все пак да не забравяме, че пишем в един от най-посещаваните български форуми. Ако утре някое притеснително, объркано хлапе с паник атаки потърси нещо по думичката "хикикомори", първото което ще му излезе, е тази тема. Аз лично изобщо не съм убедена, че всеки с подобен проблем действително го осъзнава и не заема защитна реакция. Дащото признаването му реално може да води до мисли  "щом това е психичен проблем, значи аз съм луд, ненормален." Това, разбира се, не е така, но за един тийнейджър в толкова белязано от предразсъдъци общество, признаването на проблема може да е по-тежък удар от самоубеждението, че той е просто част от по-особена група днешни отшелници.

И аз така искам от дете, но си вдигам мързеливия задник. Завърших и училище, и университет, и на работа ходя вече 10 години... Иначе мечтата ми е да гледам в една точка по цял ден, ама не става. Освен ако не искаш да те вкарат в лудница или да те дрогират с лекарства.
За това - стягай се...

# 205
Таф, вече обясних, но наистина вероятно не е твоето амплоа разбирането на текст. Не искам да те обидя, но този извод някак се налага от само себе си.
В дадения от теб цитат:
"Ти си разглезено детенце с измислени проблеми. Размърдай си задника и всички превземки ще ти минат",
човекът, който го е писал, се обръща конкретно към автора, за да му  сподели гледната си точка, че той, конкретно, е такъв, каквито квалификации му е изписал.
Но това няма общо с генералния ти извод, който си направила по-горе в цитираното от мен твое мнение, а именно:
"смятате, че паническото разстройство е измислица и лигавщина".
Да опитам с още по-просто пояснение - да кажеш, че Х е лигоч, понеже се оплаква от това, че някой го е обидил, като не го е поздравил с "Добро утро", не е като да кажеш, че обиди не съществувут по света и че хората не могат да се засегнат от такива.
Съвсем като за децата - да, съществуват сложни и тежки разстройства на психиката и никой не го отрича. Хората тук не вярват, че точно авторът обаче страда от нещо такова, което да изисква съжаление.
Така по-ясно ли е?
...
Извинявам се, но авторът тук да не е обяснявал нейде, че страда и от анорексия и халюцинации?
Още някое страдание няма ли да се пусне, пардон - да се обсъди в буламача?
Нека съвсем манджа с грозде да оджуркаме тука.
...
Цитат
Все пак да не забравяме, че пишем в един от най-посещаваните български форуми.
Те това е проблемът, точно - тук пишат по специфични въпроси хора, които и хабер си нямат от тия въпроси, но се изказват пламенно и убедително по съществото им.

Последна редакция: вт, 14 яну 2020, 16:43 от Judy

# 206
Несъответствието идва от това, че той казва "аз съм хикикомори", все едно казва "аз съм филателист". Той въобще не говори за основния проблем, а напротив. Има проблем, но иска да го реши с нездрав механизъм на справяне - да се затвори в стаята си.

А това просто не е социално приемливо. Да, хората искат да решат проблема, но приемливите решения са други.

Та не е лигоч, защото има проблем - всички имат. Но е лигоч, защото иска само най-лесното решение, без съпротивление. Всички знаем, че може да живееш продуктивно, дори с проблеми, и да имаш здравословни механизми на справяне. Или поне адекватни. Плюс това още е много млад, тия неща се преодоляват. Ако иска после, като си спечели пари и независимост, да си живее в една стая.

# 207
А това с невписаните социално момчета си е кусур и на майките. В БГ е типичен изразът "ти си момиченце". Момичетата просто се юркат за повече активност, непрекъснато им се вменяват задачи и изисквания. Това причинява стрес, но крайният ефект е, че момичетата накрая са по-вписани социално, дори и свитичките имат едни базови умения и знания.

Докато при момчетата нещата са оставени на самотек и се развиват много повече дивотии. Всичко идва от недостатъчно впрягане. Щото нали, щом е син- значи е перфектен, само дъщерите имат нужда от постоянни корекции.

И накрая порастват едни мъжки буренчета, дето да се чуди човек какво да ги прави.

Попаднах сега на това мнение.

Толкова ми е познато, че изтръпнах.

Коя е причината за корекциите при момичетата и величаенето на момчетата?
Патриархалния модел? Простотия? И двете? Или?

# 208
Момче съм и съм хикикомори ,което значи уединен и мога да бъда спокоен само в моята стая и сред моите неща ,това не е проблем за мен,а за родителите ми ,за училище и за много хора ,за които аз съм луд и нямам право да се затварям в моята стая и да не искам да се виждам с никой.Това е техен проблем,не мой,аз изпитвам ужас от света навън,какво преча на всички,защо не ме оставят в моята стая ,аз не искам да излизам ,имам паникатаки и започва да ме боли цялото тяло,главата стомаха,сривам се целия,само в моята стая съм добре,защо те не искат да съм добре и не ме оставят да съм където се чувствам спокоен?Моля за съвет как всички да разберат какво  е това което съм и да ме оставят изолиран както аз съм избрал да съм такъв?
Това е първият пост на автора, после има и още пояснения, за тормоз в училище, неадекватно социално поведение и т.н. Да, има голяма вероятност това да са измислици, но ако е реалност, това НЕ Е лигавщина. Някой наистина да има поведението на т.нар. хикикимори Е проблем.

# 209
Зависи от семейния модел.
Наблюдавала съм и обратния - "Ми тя е момиченце, остави я. Ти си по-мъж, иди да свършиш...".

Общи условия

Активация на акаунт