Аз съм Хикикомори

• 24 660
  • 614
  •   1
Отговори
# 180
  • София
А, не съм "пси" аз, излизам от къщи сегиз-тогиз, и казвам по едно "Добър дан", кога видя позната физиономия.

Скрит текст:
Като родител и юрист с дългогодишна практика съм видяла, че гьостерицата и трудотерапията са прекрасни възпитателни средства, кога се ползват о'време и со мяра. Де да препоръчваха и да правеха каквото трябва, нямаше светът да се пише толкоз много болен и да страда от въображаеми състояния, които си ги е нарекъл "болести" за удобство. Собствено, разбира се. Щом са болести или проблеми - значи трябва да се лекуват /решават/ и, съответно, някой да си плаща за гяволука.
Кога тъй се ползват тези препоръчителни полезни средства, ни хикокобеше няма, ни други болести, произхождащи от съвременния начин на живот, освен чистите психиатрични заболявания, които вече и гьостерицата не лекува, та не се и препоръчва такава.

Аз пък съм за комбинираната шокова терапия: И психиатър, И психолог, И медикаменти, И трудотерапия... и, ако никое от гореизброените не помогне, може да се прибегне и до последната възможност. Ако нищо не даде резултат... трайна хоспитализация, предполагам. Щото алтернативата - живот по улиците - не е особено добра.

Още в първият пост го казах, за мен нямаше съмнение, че става въпрос за психологичен проблем, а не лиготия и разглезване. Спрете с атаките и подигравките. Той осъзнава, че има проблем, но не напълно и какво трябва да се направи.

Просто говори с вашите и им кажи, че искаш да отидете при специалист, който да ти помогне да преодолееш това и да имаш нормален живот.

Аз не съм психолог, имам общи познания само, много прилича това на ОКР (Обсесивно-компулсивното разстройство).

Не си губи времето със форума, а говори с вашите да те заведат при специалист, който ще разбере какъв е проблема и ще приложи терапия !

Послушай ме !

Той ако питаше какво да направи, към кого да се обърне, за да намери решение на емоционалния си проблем, друго посрещане щеше да получи. Сещаш ли се? Не иска да се справя, иска да го съжаляват и да му съчувстват колко е изтерзан и различен. Само че... не става така. Не и в реалния свят. В реалния свят всички се опитват всячески да помогнат на онези, които искат и търсят помощ, които се борят за себе си. Не на онези, които се борят за безметежно спокойствие на чужда сметка...

Последна редакция: пн, 13 яну 2020, 21:11 от katiABV

# 181
Ужас,не мога да си представя, че има родители, които оставят купичката храна пред вратата на стаята, докато междувременно работят, за да хранят и плащат за сметки за тока и нета на компютъра на мамин златен. А тези хикота или каквото там са не се ли къпят, не се ли преобличат щом никога не излизат от стаята? Кой знае какви мизерници са.

Дори преди едно сто години е нямало такива измислени болести и състояния. И ще ти кажа защо. Тогава изобщо са нямали време за такива глупости, водили са Първа, Втора световна,трябвало е да работят по полето, за да имат храна,щото пред вратата не ги е чакала купичка.
А сега пълно с мързеливи егоисти като теб, които се чудят в каква депресия да изпаднат.
Вземи се стегни не си растение,че да фотосинтезираш,един ден парите няма да падат от небето и няма да имаш интернет и ток за компютъра.

# 182
  • София
Човекът  има психиатричен проблем. Ако се вземат мерки, вероятно ще се подобри. И е истина, че трудовата терапия е много важна. Също така е истина, че 99 % от вас  се ус----ха. Точка.

# 183
''Нещата не работят така'' означава, че няма дете, на което да му кажеш ''храня те и те гледам, затова да имаш малко благодарност'', а то да не отвърне ''да не сте ме правили'' или нещо в този стил. Няма дете, което да не се обиди и ядоса, че родителите му искат благодарност и покорност за изпълняване на задълженията си като родители. Не разбирам желанието ви да му разясните колко му е леко. А децата в много по-лошо положение са излишно сравнение, както ги има, така ги има и другите, с които може да се опонира.

Последна редакция: пн, 13 яну 2020, 22:15 от kakx

# 184
Такива екземпляри не са от вчера. Лесен тест, дали сме се Оср... ли: идея по "Лудата" на Ги дьо Мопасан. https://chitanka.info/text/21530-ludata    
Да спрат да носят и месят и за няколко дена ще се разбере, дали е психиатричен.
По-готино е да се самодиагностицираш не като "психично болен", а като "хикикомори". Дано това същественце да няма брат или сестра, защото прислугващите родители с голяма вероятност ще загробят нормалното си дете за сметка на психичноболното.

# 185
Днес случайно попаднах на статия, в която бе споменато шизоидно разстройство на личността. Много общи неща има с описаното от автора. Според мен той има шанс за лечение (стига да признае, че има нужда от такова). Няма как сам или с помощта на родителите да излезе от това състояние както е видно, но задължително му трябва психиатър и то добър. Wink
Така и не каза кога се е появило това "състояние"?
Това е изключително важен (за него самия) въпрос.

# 186
Има такова заболяване. Преди са го наричали страхова невроза, сега му казват паническо разстройство. Страх от това да излизаш навън, усещане , че ще припаднат, сърцебиене, дереализация и деперсонализация , паник атаки. Вкъщи се чувстват добре. Някои не могат да стоят дори сами вкъщи и се налага роднина да бъде наоколо. Познавам такъв човек- седем години не е излизал от дома си.  Лекува се с психотерапия предполагам.  Има и агорафобия- страх , фобия от големи открити пространства.
Много е тежко за човек, който страда от това.

# 187
Цитат
Той ако питаше какво да направи, към кого да се обърне, за да намери решение на емоционалния си проблем, друго посрещане щеше да получи. Сещаш ли се? Не иска да се справя, иска да го съжаляват и да му съчувстват колко е изтерзан и различен. Само че... не става така. Не и в реалния свят. В реалния свят всички се опитват всячески да помогнат на онези, които искат и търсят помощ, които се борят за себе си. Не на онези, които се борят за безметежно спокойствие на чужда сметка...

Именно.
Участието на автора тук лично за мен е или майтап с аудиторията на скучаещ студент, или пореден опит някой да си събере материал за повърхностни псевдо-психологически статии за жълт сайт.
Таман добре в тази връзка му идат опитите на дилетанти-непрофесионалисти да правят онлайн консултация и терапия на напълно непознат. В жълтините се харчи. Те пак от такива се четат, че лесно се смилат. Не е като научна литература. Дори като художествено произведение не е.
Когато човек има проблем, той му търси решението. Не се чуди как да убеди света да го разбере и подкрепи в лудостта му.
А човек с реален пробрем търси реална помощ. Не пише във форум на домакини и забавляващи се разтоварващи всякакви хора.
Съвет към родителите на този автор е също безполезен - те не пишат тук и няма данни да четат.
Пък който иска-може да си поиграе и на разбиращ психолог-алтруист дистанционно. И това разтоварва, в крайна сметка. И самочувствието повдига. Гали егото, а си има хора болни на тази тема пък.
Слава Богу, че хапчета поне не могат да се изписват от тук, че ще стане наистина страшно.
И за болни, и за здрави трудовата терапия и обучението от ранна възраст в поемане на отговорност поне за личния живот е чудесно решение. Е, не е тъй приятна, като да си лафиш с някой, дето ти се усмихва с разбиране насреща и те черпи с шепа шарени илачи. Но пък върши чудесна работа /поемането на отговорност, не празните приказки/

Последна редакция: вт, 14 яну 2020, 09:07 от Judy

# 188
Авторе, наистина ли искаш да четеш тези неща?

# 189
  • София

Ти пък. Що  да ги не чете? Сигур си хихика нейде до морене... за наша сметка...  Mr. Green

# 190
Много сме толерантни в темите, но иначе масово се оплакваме защо данъци и осигуровки издържат такива индивиди. Съжалявам, но след две години и Авторът ще е в същата графа, ако той или родителите му не предприемат нещо. Животът не е само да "не пречиш на никого". Идеята му е и да допринесеш с нещо. В противен случай не е живот, а паразитно съществуване. Дали е болен или разглезен? И за двете има решение и подходящи мерки, а и за да пише тук, очевидно е с акъла си. Не си мисли, че е саксия в стаята си очевадно.
Танцува, медитира, тренира, а учи ли? Има ли идея как ще се издържа от бърлогата? Едва ли.

# 191
Момчето не иска помощ да се справи с проблема си.
Той ясно заяви,че си е такъв, така му харесва и не мисли да се променя.
Той в поста си пита как да убеди родителите си.
Миличкото иска на 25 да стане и още да го дундуркат.
Ама може и да пусне тема, че мама отказва да му готви и иска да изхвърли навън.

# 192
Много сме толерантни в темите, но иначе масово се оплакваме защо данъци и осигуровки издържат такива индивиди. Съжалявам, но след две години и Авторът ще е в същата графа, ако той или родителите му не предприемат нещо. Животът не е само да "не пречиш на никого". Идеята му е и да допринесеш с нещо. В противен случай не е живот, а паразитно съществуване. Дали е болен или разглезен? И за двете има решение и подходящи мерки, а и за да пише тук, очевидно е с акъла си. Не си мисли, че е саксия в стаята си очевадно.
Танцува, медитира, тренира, а учи ли? Има ли идея как ще се издържа от бърлогата? Едва ли.

Нямам нищо против и да "не се пречи на никого", дори и да не допринася за обществото, ама не става тъй в реалността. Поне за себе си трябва да допринася с нещо.
Щото хлябът и сиренето - с пари. Или сам си ги произвеждат, което още повече зор иска. И много други неща все тъй са.

Момчето не иска помощ да се справи с проблема си.
Той ясно заяви,че си е такъв, така му харесва и не мисли да се променя.
Той в поста си пита как да убеди родителите си.
Миличкото иска на 25 да стане и още да го дундуркат.
Ама може и да пусне тема, че мама отказва да му готви и иска да изхвърли навън.

Тогава темата му пак ще бъде напъплена от поредните разбиращи го алтруисти. Да подадат една виртуална ръка и да го погладят по виртуалния косъм.
С удоволствие бих почела и такава тема в свободното време. Забавно е.

Ти пък. Що  да ги не чете? Сигур си хихика нейде до морене... за наша сметка...  Mr. Green

Естествено, нали затуй я е пуснал - да чете смешни страшки и страшни смешки.

Последна редакция: вт, 14 яну 2020, 09:08 от Judy

# 193
Ма как няма да се издържа - ще бодне една камера и ще стане инфлуенсър на други хикикоморита, ще го монетизира и така...ама то и там трябва бачкане и да си интересен.

# 194
Ма другите хикокобешета и те трябва от нейде да печелят, че да му плащат. Все в тоз кръг на туй общество трябва да има по някой шерп да влачи раниците.
Пък кат гледам що кандидат за нищоправене има - един шерп не стига. Трябва цяло стадо овце, като българските граждани - безропотно да влачат и да плащат, че и емоционално да подкрепят, сълзи да бършат и да потупват /леко, разбира се, масажно, не с гьостерицата, че боли и току-виж хикокотата се наотказали от участие в купона/ рамене. Стадо, стадо, ама и то лработи иска - да се пасе, да се дои, да се стриже.Ей, нема лесно... нема! Даже за бг-кикокоморитата.

Последна редакция: вт, 14 яну 2020, 09:44 от Judy

Общи условия

Активация на акаунт