Аз съм Хикикомори

• 24 696
  • 614
  •   1
Отговори
# 285
На автора лично аз нищо не предлагам, писах вече защо  - той сам не ще да получава, а насила не може да се даде никому.
Който е ентусиаст и му се упражнява приложна форумна лингвистика, разбира се, може да опитва. Резултат в насока промяна на автора няма да има, разбира се. Но пък, както и това вече писах, за самия упражняващ се може да има позитивен ефект - изприказвал се е, начесал е его-мего и т.н.

# 286
Не, с реплики не става. Трябва мама и тате да го хванат за ръчичка, да го заведат на вилата или някъде и да му връчат правата лопата да обърне двора. И не е вярно, че насила не може да се даде - може, при такава заучена безпомощност може буквално стъпка за стъпка да трябва да движиш човека.

Сега, ако много енергично се опъва, вече става по-трудно. Но пак може да се пренасочат нещата, особено ако се въведе редовна практика на нещо, което бавничко почва да гради ново себеусещане.

# 287
Ще го хванат мама и тати, ама друг път! Сигурно са couch potatoes, които релаксират с тв или книжка. Моите бяха и са точно такива. Не знам дали, ако родителите на автора бяха виладжии или активни спортисти, дали щеше да се стигне дотук.

# 288
Не, с реплики не става. Трябва мама и тате да го хванат за ръчичка, да го заведат на вилата или някъде и да му връчат правата лопата да обърне двора. И не е вярно, че насила не може да се даде - може, при такава заучена безпомощност може буквално стъпка за стъпка да трябва да движиш човека.

Сега, ако много енергично се опъва, вече става по-трудно. Но пак може да се пренасочат нещата, особено ако се въведе редовна практика на нещо, което бавничко почва да гради ново себеусещане.

Ни съм мама, ни съм тати на някакъв форумски анонимен писач-оплаквач. Така че лично аз насила не мога нищо да му дам, вкл. и съвети.
По отношение на собствените си деца имам съответните правомощия обаче и съм ги упражнявала, че и още ги упражнявам. Затова и не са хикикаквото-се сетиш-там, нямат и други страдания, освен, че им текват носовете, кога ги лепне вирусът и ги боли, кога паднат от колелото.

# 289
Не, но доста хора могат да го хванат за ръчичка и да го движат, докато сам се задвижи.

# 290
И на тях не можем да повлияем тук - ни ги знаем кои са, ни какви са.
Такива не са писали още в темата, да искат мнение и да търсят съвет.

Аз отговорих на това:
Цитат
Просто мисля, че е изключително рано да се предлага на автора.
Ми нищо не го съветвам и нищо не му предлагам, ни се каня да го правя, по посочената вече няколко пъти причина.

Цитат
Всъщност вие го лъжете, че няма проблем, че си е като нормалните хора, просто трябва да се постигне малко и готово. А той далеч не е като тях. Предстои му голяма битка със себе си тепърва.

Напротив. Нито го лъжем, нито смятаме, че е "като нормалните хора", понеже те не си седят вкъщи в стаята, отглеждани като моркови в парник, а водят социален нормален живот.
Битка се води, кога решиш сам, че ще се биеш. Тоя персонаж не се кани да предприема такива дръзки начинания.

Последна редакция: ср, 15 яну 2020, 11:33 от Judy

# 291
  • Варна
Цитат
"Не е сериозно да се дават диагнози от форума и то от неспециалисти !"
А, баш!
Сега остава да го запомним добре.
И всеки път когато усетим непреодолими напъни да се правим на самоук психотерапевт - да се сещаме за това изречение;)

Направо е потресаващо, как може след толкова изписани страници, пак да има неразбрали:

никой не се подиграва на това дете! (не сме в детската градина все пак)

-  реакциите са такива, каквото е оплакването! Защото не личи някой да иска вашата/нашата помощ, за да направи първата крачка напред към някакви подобрения.

-  евтините клишета от рода на:
 " всички, които го подиграваха поне ще са спокойни, че не са извършили грях !" - ги запазете за индийските и турските сериали, откъдето ги вадите.
И какъв точно ще е този "извършен грях", ако авторът отиде на преглед при специалист, а той потвърди, че му има нещо?

Понеже ми писна от глупости, явно ще трябва да бъда по-конкретна:
-   аз съм рязка, защото не говоря наизуст. Защото съм преживяла (и надживяла) и припадъци от притеснение, и страшна неувереност, и детска свръхчувствителност.
Скрит текст:
И за разкош - в началото на пубертета ми изведнъж се оказах в друга държава (да, за мен това беше България) и в ново училище.
На български можех да свържа не повече от няколко изречения.

Изпитвах абсолютен ужас от предстоящия ден, събуждайки се всяка сутрин. На свой гръб разбрах, колко жестоки могат да бъдат децата. Всеки ден беше хиляди пъти по-дълъг от обичайното за мен и изпълнен с подигравки: за акцента ми, за смешните ми детски дрехи и момичешката плитка, дълга до кръста.
Бях най-малката в класа, защото бях взела две години за една (два пъти), което също не допринасяше за по-лесното ми адаптиране.
Бях от съвсем друг свят за онези деца. Извънземно.

Само аз си знам, колко сълзи и сополи, сърцебиене, причерняване и припадъци ми причини това пусто ходене на училище.

Но ходех. Дори по здравословни причини не съм отсъствала. Не ми е идвало на акъла дори, да се затворя вкъщи и да кажа, че НЕ МОГА (или не искам) повече.

Влачех се всяка шибана сутрин на училище - ревяща, със свит стомах и пулс на стреснато животно.
На двеста-триста метра от училище - спирах, издухвах сополите и бършех сълзите. Никога не заплаках пред съучениците си.

Накарах нашите да ме запишат на уроци по български и вкъщи да се говори само на български; учех десет пъти повече от другите; ходех в междучасията при учителите и ги молех, да не ме изкарват пред целия клас, докато не науча добре езика.

В края на учебната година говорех без акцент вече (просто при деца под 18 години е по-лесно). С триста зора накарах нашите да ми позволят да се подстрижа на черта. Оказа се, че съм симпатично дете и имам приятни черти на лицето.
И (о, Боже, какъв кеф за пуберка:) популярните (!) момичета от класа, сами искаха да сме приятелки.
А на завършването на осми клас, дори ни беше мъчно че се разделяме.

Та авторът на темата, трябва да е благодарен, че поне знае български (и няма идея, какво значи - заради война - не само да го издърпат от комфорта на стаята му, а от града, държавата и изобщо - всичко познато)
Затова повтарям, че родителите му трябва да се стегнат и съм по-рязка. Начин има.
А не защото ми харесва "да се гавря с деца", както скимтят тук някои.

(За да не мислят някои, че си измислям, дори ще кажа, че въпросният осми клас, завърших в град Русе, училището е http://www.schiller-schule.info/ - 1992 година. Може някой стар съученик и да се сети. Със сигурност ме помнят:)

# 292
Трил, щом ти си се справила добре и сама, значи всеки може!

# 293
Някои могат сами да се оправят, други - не.
Зависи от човека. Зависи от проблема, като вид и тежест. Зависи и от доста други обективни обстоятелства.
На този, тук, продължавам да твърдя, никой от нас не е наясно какъв е неговият проблем, какви са неговите сили за справяне, благоприятните и неблагобприятни обективни обстоятелства, релевантни за случая му, както и дали въобще има проблем.

# 294
  • Варна
Да, не знам дали всеки, аз съм жилав изрод (както бях много чувствителна), но поне може да се опита.
Ако не си била иронична, де:)

# 295
И аз днес искам да съм Хики. Flushed Дайте ми съвет как да убедя клиента, че е нормално и утре да не пътувам командировка... Авторе, не се засягай, просто наистина ми се иска да се заровя под юргана и да не мърдам.

# 296
Джуди, това важи за всяка тема.

Полуиронично, Трил. И благодаря за историята. Никой друг не се осмели да сподели нищо от себе си в темата.

# 297
Трил, щом ти си се справила добре и сама, значи всеки може!
Ами за мен нещата са следните:
Ако повечето от нас имат психичен ресурс да се справят с нещо, а някой друг - не, това не значи непременно, че той е лигльо. Тупането в гърдите колко ние можем, а той виждаш ли, не полага усилия, съвсем не е задължително да е основната причина да не успява в този конкретен момент от живота си. В темата имаше директни подигравки, обиди, ирония. Не мисля, че е нормално това от страна на възрастни, зрели хора. Бих казала, че си е типичен bullying. Не видях някой да поставя диагнози. Ако изключим вероятността пързалка, очевидно има проблем. Естествено, решението му не е да си седи в стаята, но презрително, подигравателно отношение също не е.

# 298
Някои неща се наричат естествен подбор. Психологическият ресурс и потенциал да оцеляваш на всякакво ниво също е вид естествен подбор. Тъжно, несправедливо, без значение – някои неща се случват на по-генерално ниво и това е положението.

# 299
Джуди, това важи за всяка тема.

Кое?
Има предоволно теми, в които авторът им излага ясно и последователно наличието на свой проблем и търси начини за решението му.
В тази авторът не търси решение за проблем с психическата си неустойчивост.
Той търси друг проблем да си реши.
...
Това, че търси начин да убеди обществото, че поведението му е нормално и по този повод издирва начин да убеди туй същото общество да го "остави на мира" /каквото и да значи това/, съжалявам, лично за мен е повод за ирония. Минимум. Вие, като му съчувствате, съчувствайте му. Никой не ви е забранил. Но пък останалите, които намират молбата за ... забавна, също имат своето право.
Скрит текст:
Морални съдници не помня някой тук да е назначил и те да притежават единни и неотменити прерогативи да решават, като цар-самодържец, кой как ще възприема дадена тема и автор и как ще им реагира в изказванията си по темите. В темата директни обиди и нападки - това са недопустимите неща. Ако намерите такива - докладвайте, да ги зачисти, който има това право. Но дотам свършват правомощията на всеки обикновен съфорумец.

Общи условия

Активация на акаунт