МНОГОДЕТНИ МАМИ № 71

• 55 621
  • 751
  •   1
Отговори
# 600
  • София
Radina, по принцип си права - хора всякакви, коментари също. Но ние избираме как да реагираме на коментарите и докъде ще позволим да навлизат в личното ни пространство. Разбирам ако човек е много близък или роднина ( майка, баща, брат, сестра), да изрази притеснение. Но да се привиква бъдещата майка/баща на сериозен разговор с клетви и заплахи, да се хвърлят обиди и да се вдигат скандали е неадекватно и недопустимо, и хората, решили да стават родители, трябва да го знаят и да не позволяват роднински шантажи и намеса в семейния им живот.
Изобщо, в България има да изминем още дълъг път, докато се научим да приемаме изборите на другите.

# 601
  • София
Защо доброто образование е свързано само с частни уроци задължително?!
Единствените частни уроци, на които аз ходих бяха в 11клас преди кандидастване в университет.
Темата наистина е обширна,но за мен пари за допълнителни уроци се дават при липси в дадения предмет или при желание и въпросния е нужен за дадена професия.
В последно време гледам има огромно пресиране над децата, уроци по какво ли не, какви ли извънкласни занимания. На две приятелски семейства децата направиха бърнаут в 8клас,от пълни отличници, ходещи по какви ли не частни уроци, се сринаха до средно ниво и не могат в момента родителите да ги накарат, нито на частни уроци да ходят, нито да седнат стандартните уроци да учат.

# 602
Моята голяма спирачка за четвърто е финансовият фактор. На второ място е възрастта и евентуалния риск за здравето. Но ако имах едни по-солидни лични доходи - сигурно щях вече да съм планирала номер 4. Иначе не съм попадала на агресивни мнения до сега. Майка ми се тревожи за здравето ми.

Единствено, на този етап би ме вбесило мнението, че имаме трето, за да е момче след каките. Като знам колко много исках още едно момиченце и как ми трябваха месеци да преодолея новината, че е момче. Сега не мога да си го представя по друг начин, но тогава много страдах и такива стереотипи ужасно ме ядосват.

# 603
Вярно, че сме расли ние в друго време, но тогава многодетните семейства бяха рядкост. Аз съм трето от три деца, бих казала с много оскъдни възможности. Никога не сме имали кола, маркови дрехи и пр., не съм страдала от този факт, имах щастливо детство. А вече си имаше голямо разделение в социалния статус в училище, "маркови деца", повече от половината от класа ми отидоха да учат в чужбина след като завършихме. Ние нямахме такива възможности, но и трите сме с хубави професии и образование, с доста добри доходи, "дългосрочни" семейства с деца. Разбира се, сега и аз искам да осигурим на децата добро образование, да пазарувам спокойно в магазина, но с определени граници - без да задоволяваме всякакви прищявки. Освен това като сравня преди години като се решихме за първо дете бяхме току що завършили, с много ниски доходи, оправяхме се някак, сега с третото ще ми е много по-спокойно. Минали са години, израстнали сме в професиите си, купихме по-голямо жилище. Надявам се да осигурим на децата добро бъдеще, но най-вече добро възпитание. Blush

По време на бременността ми никой досега не се е изцепвал, обратно на очакванията ми. Поне пред мен всички коментират приятно Grinning В семейството ми определено лиспва това вълнение и интерес към мен, както е било преди години с другите деца, но може би това е плюс.

Да споделя, че от днес съм в 45-двевния болничен, още ми е нереално, че няма да работя. Последните 8 години работих много интензивно и дори стресово, но не знам, може би ще ми липсва. Добре, че идва лято, ще е по-лесен прехода Sunglasses

# 604
  • Казанлък(Бургас)
Житейстия ми опит и прякото ми наблюдение над 3 семейства, от които съм била час (като дете или родител) мога да кажа, че животът е интересно нещо. Имало е години, в които семейство е разполагало с доходи от 5 до 6 пъти по-високи от средните, както са идвали и доооста трудни времена. После пак растеж, застой, растеж, спад. Или всичко върви прекрасно с бизнеса, финансова стабилност, но някой се разболява от сериозна болест и всичко рязко се променя.... Днес си добре, утре ковид, и те затварят за неопределено време. Схванахте идеята.
Човек никога не знае. Може да вижда само лоши сценарии на бъдещото си, но може и хубави неща да има там напред. Въпрос на избор е дали ще се страхуваш от живота или ще го живееш, така че да си щастлив - тук и сега.
Като щастието и то се измерва по различен начин - за един е да има яхта, за друг да има къща пълна с котки или цветя, за трети  голямо семейство. Важното е човек да е в мир със себе си и да харесва живота си.

Последна редакция: пт, 30 апр 2021, 00:20 от yanac

# 605
Такъв е животът при повечето хора, yanac (горе-долу), независимо дали са многодетни или не. Всички се разболяваме, с възрастта шансовете за болест стават все по-големи и е нормално човек да се страхува ако роди над 40 дали нещо няма да се случи да не може да отгледа детето си.Разбира се има вероятност и млада майка да почине я от ковид, я накоя друга болест, но вероятснотта е много по-малка.

# 606
Христос Воскресе! Да сте здрави и много късмет!

# 607
  • София
Воистина Воскресе. Бъдете всички здрави и благословени.

# 608
Здравейте!  Очаквам четвърто детенце,  а малкия е на годинка. Ще родя през втората година майчинство. Как стои въпроса с майчинството при породени деца и какво се изисква ат мен?  Благодаря! 🌸🌸🌸

# 609
  • София
Здравейте!  Очаквам четвърто детенце,  а малкия е на годинка. Ще родя през втората година майчинство. Как стои въпроса с майчинството при породени деца и какво се изисква ат мен?  Благодаря! 🌸🌸🌸
При мен застъпването на майчинствата беше преди повече от 5 години и сега може да има промени. Когато започне 45дневния за четвъртото дете се попълва едно приложение, в което се прекратява предишното майчинство с основание започване на друго майчинство. Това приложение се дава в счетоводството на фирмата. При застъпване на майчинствата сумата, която получава майката през първата година е същата като при предишното майчинство, ако това е по-изгодно за майката.

# 610
За четвърто майчинството не е ли 6 месеца?

# 611
  • София
Това не го знаех. Моите са само три и породените са първото и второто.

# 612
  • Sofia
За четвърто майчинството не е ли 6 месеца?
Не, и за четвърто, и за пето си е две години.

# 613
Отдавна не съм писала. Моите слънца станаха 4ри. Към отбора Сава, Крум и Дора добавихме миналата година и една мъничка слънчева бебка Лена.
Та пред нас изникна неочакван проблем. Търсим си кола за цялото семейство. Засега сме се ориентирали към 7 местен ван, но територията е неизвестна. Ако някой може да даде препоръка ще съм много благодарна.

# 614
Здравей, честито!

Ние сме с Kia Carens, която е 7 местна, но реално я ползваме само за 5 човека в ежедневието (Големият ми син е вече на 20 години и не живее в България.). Може да се возят 7 човека спокойно, просто ние най-задните две седалки ги държим сгънати.  Колата е неочаквано елегантна, удобна и за градско шофиране, и за дълъг път. Има и голям багажник.

Общи условия

Активация на акаунт