Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - Тема 5

• 46 605
  • 760
  •   1
Отговори
# 105
  • Варна
На нас в Пощенска ни беше обяснено,че при частично погасяване има такса,само ако искате да се намали срока на кредита,която е 150 лв.Ако искате да намалите вноската няма такса.

# 106
  • София
Ние погасяваме частично в Пощенска, да , такса 150 лева за частично предсрочно погасяване САМО АКО намалявате срока на кредита. Иначе не дължите такса.
Предоговаряне с намаляване на лихвата пък е съвсем друга операция и там таксите са доста по-високи.

Сега, имам някакъв спомен, че в първата 1-2 години от сключването на ипотечния, нямахме право да погасяваме без такси ( дори да не пипаме срока) ... или така си мисля... това не съм сигурна как беше.
Беше далечната 2013 -ста и съм забравила, пък и при нас тези срокове минаха.... затова...

За заличаване на ипотека също ми взеха такса, 75 лева + такса на нотариуса за самото заличаване... Но не беше скъпо в моя случай.

# 107
  • софия
Лихвата и съответно вноската се преизчислява 2 пъти годишно заради смяната на референтния индекс на БНБ. Той е променен на 15.01, оттам идва преизчисляването на вноската ти. Ако искаш преизчисляване на вноската или срока трябва да предоговориш кредита, за което се дължи такса - има го в тарифата на банката.

Здравейте, Доколкото разбрах има закон, според който ако лихвата не е фиксирана, не дължа такса за предварително частично погасяване на кредит. Казусът ми е следния: Имам добра оферта от Пощенска банка, но не намирам в общите им условия и тарифата конкретна и ясна информация дали се дължат такси при частично погасяване на ипотечен кредит. Откривам само: "Такса за предоговаряне условията по кредита (относно лихвен процент,валута,заместване/ встъпване в дълг, замяна/частично освобождаване на обезпечение, погасителен план) - платима при одобрение на исканото предоговаряне " https://www.postbank.bg/...33A42BC6FC611A5A08115067 https://www.postbank.bg/...dividuals_22_07_2014.pdf
По логика след като погася частично, погасителния план ще се промени и могат да ми изискат тази такса. Според думите на консултантката от банката, с която говоря - няма такси след първата година в която лихвата е фиксирана, но аз не обичам да вярвам на думи, а не намирам нищо писмено. Моля за съвет, особено ако има някой със заем от Пощенска банка.

Не знам как е в Пощенска, моят кредит е в Дск - при тях към самия договор, който подписваш и получаваш и за теб, освен договор и общи условия има сложена и тарифа - в нея ми фигурира,че първата една година има 1% такса при предсрочно погасяване,а след това няма. Тоест там ако погасиш след първата година няма такси и неустойки.Доколкото съм запозната всички банки са задължени да предоставят извадка от тарифата при поискване от клиента. Затова просто кажио на кредитния консултант, че искаш извадка за таксите по кредитите. Повечето банки ги обявяват и на сайтовете си.

Редактирам си поста, за да приложа извадка от тарифата на Пощенска - намерих я на сайта им - в т.26 специално е посочено, че има такса 1%, но тя е за първите 12 месеца, тоест след това нямаш такава такса:

# 108
Тази такса е по закон, затова и чинно си я вписват банките, т.е. отнася се за всички ипотечни кредити, във всички банки се дължи лихва от 1% за предсрочно погасяване през първата година. От там насетне е интересното какво се случва. Лихва няма, защото не е законно, но може да изскочи нещо завоалирано като преразглеждане и т.н.

# 109
Този 1% се отнася за предсрочно ПЪЛНО погасяване на кредита, доколкото ми е известно.
След това можеш да погасиш кредита (напълно) без да дължиш такси.

Иначе за частично погасяване, мисля че е точно така както казаха - без такса когато се намалява вноската и се запазва срока; някаква такса - ако искате да намалите срока.
Предоговаряне е когато искате промяна на условията - намаляване на ЛИХВА (основна причина). В Уникредит има 1 безплатно предоговаряне, иначе таксите са високи май ..

# 110
  • софия
В някои банки има пак 1% и за частично предсрочно погасяване. през първата година.

# 111
  • София
1% върху сумата на предсрочното погасяване е за всякакви погасяване през първата година. По закон имат право да я взимат и го правят.
След това има полузаконни практики като на Пощенска, и за ДСК четох същото тези дни в темата.

# 112
  • софия
Дск няма такса за предсрочно или пълно погасяване след първата година, има само ако изрично поискаш да ти направят предоговаряне.

# 113
Сигурна ли си, т.е. погасявала ли си предсрочно?

1% се плаща и при частично погасяване пред първата година, не е само при пълно.

# 114
  • софия
Аз говоря за след първата, че няма. През първата има и за предсрочно и за пълно погасяване. За след първата съм сигурна за в ДСК.

# 115
Може ли да ме насочите къде мога да прочета повече за съкредитирането?

# 116
Сигурна ли си, т.е. погасявала ли си предсрочно?

1% се плаща и при частично погасяване пред първата година, не е само при пълно.

Не съм, поне досега така си мислех, че се отнася за пълно погасяване.
Иначе да, след първата година е без такса и това би трябвало да е по закон (наложен от ЕС).

# 117
Ние се спряхме на Алианц за теглене на ипотечен кредит в размер на 120 000 лв.
Днес разглеждахме договора и ми направи впечатление, че ГПР е 4,20%, като първоначално ГПР-то, като говорихме със служителката и ни изготви примерен погасителен план, беше 2,92%.
Не съм наясно защо така се е получило и не знам дали е нормално това.
Как ви се струва на вас?

# 118
  • Варна
Добавили са ви нещо към кредита-застраховка живот,имуществена застраховка,кредитна карта? И ,не,не е нормално да е толкова високо ГПР и не е нормално да е такова щом в предварителния погасителен план е било друго. Подписахте ли вече?

# 119
  • софия
Сравни си лихвата, първоначалните такси, застраховката и таксата обслужване на сметката -най-вероятно някое от тях е различно в новия план и оттам е разликата.

Общи условия

Активация на акаунт