Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - Тема 5

• 46 528
  • 760
  •   1
Отговори
# 90
Почти не познавам човек, който да не е попадал на некоректен продавач и да не е имал пропаднала сделка. Агенцията за съжаление не гарантира такива проблеми. Ние бяхме пред предварителен договор (с проучен апартамент) и продавачите се отказаха да продават, защото детето ревяло Rolling Eyes , така че, ако не е едно, ще е друго. Просто вече ще имате едно наум.

# 91
Здравейте, някой с опит може ли да ми каже какъв е срока, в който излиза оценката на оценителя. Снимахме миналата седмица в понеделник, в петък още не беше готова оценката, надявам се за днес, но взех да се притеснявам.
От банката бяха казали до 1 седмица....
Относно документите - аз купувам жилището през агенция и продавача е длъжен да предостави всички, необходими документи за банкат и в тази част не съм имала проблеми....
И аз започвам да се замислям за агениция

Роси, имайте предвид, че чрез агенция ще избегнете тази ситуация, но пък ще трябва да платите минимум 3% комисионна ако стигнете до сделка и сумата ще трябва да я имате налична в брой. Успех с намирането на Вашето жилище.
Най добре продължавайте с търсенето, определено на този продавач не му е читава работата за да Ви бави така. Или няма НА, или наистина не е той собственик на имота или има и други собственици, които може да не са съгласни с продажбата.
Да това ми е ясно благодаря все пак.
Ще видим какво ще се случи,но най вероятно ще търсим друго жилище

# 92
  • Варна
Предпочитам да пиша думите, така както съм ги учила. Освен това не ми допда необоснованото черногледство и излишното нагнетяване на стрес и напрежение. Надявам се, че не е проблем, че не всявам излишна паника, още повече, че дори не иде реч за одобрение от банка, а за некоректен продавач.

Паниката е само във вашата глава. Ако наистина сте теглили ипотечен кредит щяхте да сте наясно колко много документи се изискват СЛЕД предварителното одобрение и на колко много позиции може нещо да се обърка.Щяхте и да знаете,че кредитоискателя е само едната страна по сделката.Един проблемен документ при продавача и отпускането на кредита пропада.Още да обяснявам ли защо казах на госпожата да не лежи на "Няма какво да стане" ?
Дано не съм съсипал банковия сектор със съвета си .

# 93
Почти не познавам човек, който да не е попадал на некоректен продавач и да не е имал пропаднала сделка. Агенцията за съжаление не гарантира такива проблеми. Ние бяхме пред предварителен договор (с проучен апартамент) и продавачите се отказаха да продават, защото детето ревяло Rolling Eyes , така че, ако не е едно, ще е друго. Просто вече ще имате едно наум.
Да така е май и при нас са се отказали да продават защото жената имала намерение да живее в него а мъжа иска да го продава те не могат да се разберат помежду си ят ме е че ни мотае а не казва няма да продавам

# 94
Предпочитам да пиша думите, така както съм ги учила. Освен това не ми допда необоснованото черногледство и излишното нагнетяване на стрес и напрежение. Надявам се, че не е проблем, че не всявам излишна паника, още повече, че дори не иде реч за одобрение от банка, а за некоректен продавач.

Паниката е само във вашата глава. Ако наистина сте теглили ипотечен кредит щяхте да сте наясно колко много документи се изискват СЛЕД предварителното одобрение и на колко много позиции може нещо да се обърка.Щяхте и да знаете,че кредитоискателя е само едната страна по сделката.Един проблемен документ при продавача и отпускането на кредита пропада.Още да обяснявам ли защо казах на госпожата да не лежи на "Няма какво да стане" ?
Дано не съм съсипал банковия сектор със съвета си .
Не е нужно да се стига до спор това дъли ще отпуснат или не ще го реши банката,а ако не е тя в България има и други банки,аз съм почти сигурна защото нямаме други кредити или лоша кредитна история със съпруга ми сме осигурени на над 1000 лв със стаж дълги години в едни и същи фирми питали сме и сме разпита ли в доста банки и сме се насочили към тази която ни е най изгодна
Нещо като има да стане о става аз съм реалистка по принцип тук става на въпрос за некоректен продавач и той да не е има и други имоти

# 95
  • София
Аз само не разбрах вие в София ли ще купувате с по 1000 лева заплати? Или за друг град иде реч?
И самоучастие имате ли?
В смисъл, внимавайте и ... проверявайте всичко... сметнете си добре и вноските и как ще се справите?

Инак, да, банката ще ви отговори на всеки въпрос, ние няма как понеже има много детайли и особености при всеки конкретен случай... можем само тук да си гадаем защо и как не ви дават НА при уж уговорена сделка

# 96
Аз само не разбрах вие в София ли ще купувате с по 1000 лева заплати? Или за друг град иде реч?
И самоучастие имате ли?
В смисъл, внимавайте и ... проверявайте всичко... сметнете си добре и вноските и как ще се справите?

Инак, да, банката ще ви отговори на всеки въпрос, ние няма как понеже има много детайли и особености при всеки конкретен случай... можем само тук да си гадаем защо и как не ви дават НА при уж уговорена сделка
Не няма да е в София в един малак град тези доходи са ни достатачни за банката към която сме се насочили ще имаме самоучастие
Разбрах вече защо не дават нотариален акт не могат да се разберат дали ще продават или не жената не иска да го дава а мъжа и е готов проблеми между тях

# 97
Естествено, че всичко може да се случи, но не и заради потребителката и доходите в семейството. Не е нужно да съм теглила кредит, за да мога да кажа - може да се случи всичко, не се радвай, докато не си получиш нотариалния акт. Само, че нейния въпрос не беше свързан с това, а с друго и безсмисления отговор не беше на място.

Иначе, да, теглила съм ипотечен кредит и то бих казала тези дни. Знам какви документи са нужни и от продавача и от купувача. И понеже вече имах пропаднала сделка я съветвам да не се занимава с малоумници, които си крият нотариалния акт.

# 98
  • Варна
Да правиш от мухата-слон любима дисциплина ли ти е, г-жо "смислен отговор"?

# 99
Естествено, че всичко може да се случи, но не и заради потребителката и доходите в семейството. Не е нужно да съм теглила кредит, за да мога да кажа - може да се случи всичко, не се радвай, докато не си получиш нотариалния акт. Само, че нейния въпрос не беше свързан с това, а с друго и безсмисления отговор не беше на място.

Иначе, да, теглила съм ипотечен кредит и то бих казала тези дни. Знам какви документи са нужни и от продавача и от купувача. И понеже вече имах пропаднала сделка я съветвам да не се занимава с малоумници, които си крият нотариалния акт.
Благодаря ви много за разбирането както съм писала и по нагоре вече знам защо ни бави причината е в съпругата на продавача те нямат брак,но жената е против продаването на имота и сега ще търсим друг макар че не е чесно така да ни върти от днес за утре

# 100

Защо се притеснявате дали ще ви отпуснат кредит, не сте ли говорили предварително с банката?

Теглили ли сте някога ипотечен кредит? Отпускането на кредит не е само в една устна договорка(дори и сертификат за предварително одобрение за кредит по доходи)...има безброй подводни камъни,които могат да изплуват.
В България дават ли сертификати на одобрените за кредит?  Би било чудесно. Това ще улесни много хората. Отиват на оглед и показват, че банка Х им дава кредит до У хиляди евро.

# 101
И ние отписахме един апартамент заради продавачите. Страхотен беше, още ме е яд. Бяхме пред предварителен договор, когато казаха, че цената, която са обявили нямало да им стигне, за да си купят   някакъв апартамент в пловдив и да им останело еди колко си. Казаха, че ще го продадат, ако им дадем 5000 евро повече. Ами, да си го бяха сметнали в началото, можеше и да се съгласим. Иначе, ние май че се откажем от пощенска засега. Движим нещата с ОББ, там проблеми засега няма. Дават ни И по-добра лихва-2,7. (ГПР не мога да видя в момента колко беше, но беше доста добре също). В Пощенска беше 3,1 последното им предложение. Между другото, когато ходихме преди това в ОББ, офертата не беше толкова добра. Дано не излезе нещо в последния момент.
Въпрос-изтеглихме потребителски кредит от Пощенска. Има ли смисъл да рефинансираме според вас, при положение, че мислим до година-година и половина макс да го изплатим.

# 102
Здравейте! Имаме ипотечен кредит в Райфайзен банк за 40 000 лв, в момента сме на лихва 3,35%. Сметката ни за обслужване на кредита е 4,90 лв на месец, без кредитна карта. Не изискват застраховка “Живот”.  Искаме да предоговорим условията и ни дават лихва 3% , предоговарянето ще ни струва 320 лв. Заслужава ли си да търся друга банка за оферти при сегашните условия?

# 103
  • Варна
Ако другата банка ви поеме разходите по прехвърлянето при тях и ви даде по-добри условия,защо не?

Pepina, издават,да.Масова практика е това,което ти казваш.Хора първо си вадят сертификат и след това търсят жилище. На нас са ни издавали от Пощенска и  важеше 3 месеца.

# 104
Лихвата и съответно вноската се преизчислява 2 пъти годишно заради смяната на референтния индекс на БНБ. Той е променен на 15.01, оттам идва преизчисляването на вноската ти. Ако искаш преизчисляване на вноската или срока трябва да предоговориш кредита, за което се дължи такса - има го в тарифата на банката.

Здравейте, Доколкото разбрах има закон, според който ако лихвата не е фиксирана, не дължа такса за предварително частично погасяване на кредит. Казусът ми е следния: Имам добра оферта от Пощенска банка, но не намирам в общите им условия и тарифата конкретна и ясна информация дали се дължат такси при частично погасяване на ипотечен кредит. Откривам само: "Такса за предоговаряне условията по кредита (относно лихвен процент,валута,заместване/ встъпване в дълг, замяна/частично освобождаване на обезпечение, погасителен план) - платима при одобрение на исканото предоговаряне " https://www.postbank.bg/...33A42BC6FC611A5A08115067 https://www.postbank.bg/...dividuals_22_07_2014.pdf
По логика след като погася частично, погасителния план ще се промени и могат да ми изискат тази такса. Според думите на консултантката от банката, с която говоря - няма такси след първата година в която лихвата е фиксирана, но аз не обичам да вярвам на думи, а не намирам нищо писмено. Моля за съвет, особено ако има някой със заем от Пощенска банка.

Общи условия

Активация на акаунт