Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Теглене на ипотечен кредит – неща, които трябва да знаем! - Тема 5

 • 34 419
 • 760
 •   1
Отговори
# 30
 • София
 • Мнения: 1 791
+1 за кредитните консултанти. Много съм доволна.

# 31
 • Мнения: 3 916
-1 за кредитните консултанти.

# 32
 • Мнения: 1 209
Здравейте, предстои ни покупка на жилище с ипотечен кредит. Имаме предварително одобрение за кредит, харесали сме си имот директно от строител. До тук добре, обаче оттам нататък всичко ни е пълна мъгла, защото ще ни е за пръв път 😅
Та въпроса ми е за цялата последователност на нещата. Ако правилно съм разбрала по писаното из темите стъпките са следните : подготовка на документите от продавача, оценка на жилещето (която се извършва от.. банката?), предварителен договор.. Също как седи въпроса с адвокат, трябва ли да имаме такъв или ползваме адвоката от банката? Предварително ви благодаря за отговорите, надявам се втпросите ми да не са много глупави.

# 33
 • Мнения: X
-1 за кредитните консултанти.

Защото?

# 34
 • Мнения: 52
Здравейте, първо, много благодаря на всички, пишещи в темите досега, много ми бяхте полезни. Изчетох ги всичките през последната половин година.
И второ-имам нужда от практически съвет, ако някой от вас е попадал в същата позиция. След предварително одобрение на ипотечен кредит и предварително направена оценка, сключихме договор, при който платихме на продавача на избрания от нас имот десет процента от цената.  Всичко беше ОК уж и изтеглихме потребителски кредит, за да набавим сумата, която не ни достигат. Буквално на финалната права от банката дават оценката да мине през друг оценител, който я намалява. Сега през изправени пред следния проблем-сключен предварителен договор и евентуална ипотека, която няма да ни стигне. Започваме да обикаляме банките наново, но дали някой ще ни отпусне ипотека с изтеглен от другаде потребителски кредит, много ме съмнява. Моля, ако някой е попадал в такава ситуация, да ми даде съвет, защото в истерията си вероятно ще пропусна нещо. Благодаря:)

# 35
 • Мнения: 3 916
Lady Stardust
Първо, защото  така те съветват, че да имат по-голяма комисионна, т.е на първо място техния интерес.  Давам пример, една приятелка я посъветваха да си изтегли нов кредит, с който да погаси един стар + новия и сумата набъбва. Аз мислех, че ще разиграят повече варианти, защото в тази ситуация има варианти, и те трябва да се изчислят добре и да се помисли за всичко. Въобще не обсъдиха възможността да се изтегли новия кредит, а стария да си остане.

И второ, защото няма безплатен обяд, банката му плаща, но реално и клиента, чрез годишния  % разходи.

Трето, колко хора писаха тука, че и сами да отидат до банката им дават същото  като процент , както кредитния консултант. а би трябвало с консултант да ти издейства уж  по-нисък процент лихва.

Единствения плюс е за хора, които нямат време да идат до банката и  искат да си платят за услугата.

# 36
 • Мнения: X
Аз ходих и до банката, ходих и при кредитен консултант, той ми даде най-добри условия, които банката не ми предложи. Човек трябва да си провери сам всичко, не може да разчита на никой.

_petrova, банката какво казва? Би следвало тя да натисне оценителя да даде оценката, която ви трябва, все пак тя ще печели от вас.

# 37
 • Варна
 • Мнения: 1 142
_pertrova,първата оценката банката ли я прави или вие си я правите на ваша глава? И ако е банката,защо изисква втора оценка?

# 38
 • Мнения: 52
Здравейте, ние искахме да направим оценка преди предварителния договор, за наша сигурност уж. 3 банки ни дадоха най-добре оферти и ни казаха с кой оценител работят. След като той си изготви оценката, за всяка банка се валидира(не съм сигурна, че този термин използваха). Тоест, по някакви различни ибдекси смятаха и струваха. Така се оказа, 0е има огромна разлика в оценките-в две от банките разликата беше 14000 лв. В тази, на която се спряхме именно заради водката оценка, ни увериха, че всичко е наред. Кредитната инспекторка също беше доста изненадана, каза, че са дали оценката за валидиране не на когото трябвало, каквото и дс значи това. Но че това е финалната оценка. Та не знам оттук нататък какво да правим. Големият проблем е, че изтеглихме потребителски кредит от същата банка, с превод на работна заплата. Тоест, не мисля, че от друга банка ще ни отпуснат изобщо ипотечен. Наистина сме объркани много, а времето си тече, според предварителния договор имаме един месец.

# 39
 • Варна
 • Мнения: 1 142
Според мен това,че имате потребителски в друг банка няма да е проблем ако доходите ви са достатъчни да покривате и двата кредита.Най-вероятно новата банка ще ви предложи да рефинансира потребителския и да го изместите при тях.От коя банка щяхте да теглите?

Последна редакция: вт, 04 фев 2020, 22:34 от Мъж с пушка

# 40
 • Мнения: 52
От Пощенска. Днес пуснахме предварително одобрение и към ОББ, дано се получи там. Цялото нещо го мислим от една година, четем, консултираме се, 100 банки обиколихме и накрая...яд ме е страшно много. Дано се получи все пак! Благодаря за окуражителните думи.

# 41
 • София
 • Мнения: 5 072
Каква е сумата която не достига? Голяма ли е? Я се успокойте. Всичко ще се нареди. Банките много обичат да раздават пари, че да им плащате с години. Обиколете и други банки, коментирайте. Чак пък толкова да сте на ръба по доход, оценка и т. Н. Едва ли

# 42
 • Варна
 • Мнения: 766
Здравейте, някой да сподели скорошен опит с частично погасяване ( ако е с банка ДСК,още по-добре). След като питахме в два офиса на банката каква е процедурата ,за да намалим срока при частичното погасяване, и ни увериха ,че нищо не се изисква, отиваш на каса,превеждаш пари и автоматично се скъсява срока на кредита ( ако искаме намаляне на вноската, тогава вече се подавало молба), то днес установихме ,че вноската ни е намалена и това разбирате ли е, защото са така добри 2 дни след вкарване на сумата за погасяване, да решат да ни намалят лихвата като лоялни клиенти и съответно актуалния погасителен план е за същия период, но с намалена вноска. И сега ,за да намалим срока, трябвало да предоговаряне и да платим такса Rage Почна да ми писва от шикалкавенията и некомпетентността на служителите на ДСК!

# 43
 • София
 • Мнения: 5 072
Нещо не ви разбрах
Как така , "ако искате намаляване на вноската". Е нали частично внасяте пари по главница, как няма да искате намаляване на вноската? за какво иначе ги внасяте тези пари Grinning
В нашата банка, не е ДСК, има следната молба .  Искане за частично предсрочно погасяване
Пишете си сумата ( която внасяте по кредита) и слагате тикче , дали искате намаляване на срока на кредита
Т.е. погасявате част от сумата и ви намаляват срока , но вноската остава същата. тогава има такса , твърдо 150 лева е за ипотечен. за Потребителски е 75 лева
Ако не искате да намалявате срока на кредита, такса няма.
Но тогава ви пада размера на месечната вноска, как иначе? Нали внасяте пари.... те се отразяват на размера на вноската, пак да кажа че това е само ако НЕ намалите срока...
( ако намалявате срока, те ще ви блокират сумата по сметката, ще ви се обадят след няколко дни да ви кажат колко месеца ще ви намалят от кредита съобразно сумата която погасявате и ще ви дадат нов погасителен план. Вноската ви ще бъде около старата вноска, да речем 1 евро по- малка... или стотинки )

# 44
 • Мнения: 1 985
Ние правим често частични погасявания, но сме в друга банка. В ОББ ни дават да попълним заявление, в което посочваме, че искаме да се намали срока (има възможност за избор между запазване на срока (т.е. намаляване на вноската), запазване на вноската (намаляване на срока) и промяна в срока и вноската (там не съм сигурна как точно се процедира). Никога не сме имали проблем, забелявам след няколко дни в банкирането новия срок. Такси няма за това нещо, последно погасявахме 15 000 лв. миналия месец.

Общи условия

Активация на акаунт