ЕНДОМЕТРИОЗА - ТЕМА 15

• 46 558
  • 769
  •   1
Отговори
# 555
За въпросното СА-125 четох някъде едно изследване, в което се твърди,че то всъщност се изследва 2 пъти и дори и да е в норма се гледа разликата да не е голяма. Изследва се извън цикъл и в цикъл ( като в цикъл е по-завишено ) и дори и да е в референтните граници, ако разликата е над 8-9 би могло да се касае за ендометриоза.

# 556
Моето лапаро беше в АГ варна, аз също съм доволна. Сутринта около 8 дойде една сестра и ме съпроводи до операционна, там бях анестезиолог, сестра и няколко студенти ( които излязоха докато ме наместваха на масата). Приспаха ме мнооого бързо. Почнах да се разбуждам в асансьора към реанимация. И малко (или поне така си мисля) след това вече се събудих наистина в реанимация беше около 11. (Родителите ми казаха, че са им се обадили към 10:30). Бях изморена, но не ми се спеше особено, всичко ме болеше трудно мърдах. Гърлото ми дразнеше страшно много, но не можех да се изкашлям защото бе болеше. Няколко часа по късно вече ми дадоха и вода. Вечерта ни дадоха обезболяващи. Сутринта след системите, започнаха да ни раздвижват, и като станах ми стана лошо и седнах отново за секунди. Направих няколко крачки в реанимация и студентите ме свалиха в стаята (това към 12). Започнах да се разхождам из коридора и два часа по-късно докторът ми ме видя и каза айде идвай да ти махам дренажа и те изписваме. (аз мислех че поне още един ден ще остана). Катетъра нямам спомен кога ми го махнаха, може би точно преди да ме раздвижат, защото в стаята вече нямах.
Единствено една акушерка ме издразни в реанимация, защото майка ми е била в болницата и е искала информация, а не е имало кой да и даде. Тя излезе каза на майка ми, че всичко е наред и че ще и се обадя след малко. И се върна и ми се скара къде ми бил телефона, те не можели да се свържат с мен... А аз изрично питах дали мога да си взема телефона сутринта преди операцията и те ми казаха не. Донесоха ми телефон и тя го оставиха до възглавницата. Но аз не можех да си мръдна ръцете и да го стигна.
Иначе всички друг бяха много мили и грижливи.

Възстанових се за месец някъде. Това беше миналата зима, но излезех ли навън в студеното дори и за малко и ме заболяваха яйчниците. Добре че тогава не работех и изкарах зимата вкъщи.

# 557
Здравейте дами. Много отдавна не съм влизала в тази тема. Оперирана съм 2015та и ми е премахната ендометриозна киста. Съответно този ми яйчник въобще не функционира, а резерва ми е почти на нулата.
Предния цикъл репродуктивния ми доктор видя, че няма фоликули и ФСХ ми беше 45. Изписа ми Естрофем 2х1 от 2ри до 26ти ден на цикъла + Дуфастон от 16ти до 26ти ден. Явно целта беше да урегулира хормоните и да подбутне яйчника ми да заработи /другия/. До тук добре. Обаче спирам хапчетата, идва ми цикъл и на 2ри ден вечерта започват неистови болки най-вече в оперирания ми от ендометриоза яйчник. Ама толкова силни, че нито мога да легна, нито да седна. Ходя като сомнамбул из стаите. Изпила съм час и половина по-рано 2 болкоуспокояващи, а болката става по-силна. Ходих по спешност да ме видят и според доктора няма нищо притеснително при оперирания от ендометриоза яйчник. А аз си я познавам болката от преди операцията. На следващия ден отново започнаха болки, но успях да ги туширам с хапче. След цикъла не ме боли.
Та въпросът ми е, според вас възможно ли е Естрофема да е активирал някакви ендометриозни клетки в организма ми и от това да са болките. Нали ендометриозата се свързва с високи естрогени... Не стига това ами спрях хапчетата преди 8 дни, а гърдите ме болят от тогава и са ужасно напрегнати и болезнени. Направо не знам какво ми става, но май естрофема не е за мен, макар че и друг път съм пила и не помня такова чудо. Blush

# 558
Винаги след лапаро ли има и медикаменозно лечение?
Не винаги, но е много по - голям ефекта от операцията, ако последва и медикаментозно лечение. Реално операцията отстранява ендометриозни лезии и сраствания, демек пораженията, а не лекува. Докато спирането на цикъла е същинското лечение. Тогава ендометриозата няма с какво "да се храни" и всичко се стопява. А вече след това колко време ще се задържи положението без да се върнат кисти, огнища или сраствания, е индивидуално.
Момичета, относно раздвижването наистина е изключително важно след операция, дори и лапароскопска, да станете възможно най - скоро и да ходите повече. Всяка операция крие риск от сраствания, а при ендометриозата това създава още по - големи усложнения. Да, отношението трябва да адекватно и си го изисквайте. Но тези, на които предстои операция, съветвам да се опитат да станат веднага щом им предложат, дори да е трудно.

Последна редакция: пн, 12 окт 2020, 09:23 от Михаела Виячева 630226

# 559
Слагам линк с медицинска информация за ендометриозата, Мисля, че на никого с такъв проблем няма да е излишно да прочете малко професионална информация. Написано е стегнато, на разбираем език. Има отговори на много от въпросите, които си задаваме. На мен лично ми беше много полезно да прочета. И може със сигурност да се разчита на лекаря, който я е публикувал.

http://www.angelnalbanski.com/bg/tags/endometrioza

Последна редакция: пн, 12 окт 2020, 15:02 от usmivka-ta

# 560
Д-р Калчев разбрах, д-р Димитров в коя клиника е, да потърсим второ мнение все пак. Не съм на себе си тия 2 дни, струва ми се доживотна присъда.

# 561
  • София
Момичета изискваха ли ви талон N 7 от личния,който пък за да ми го даде изисква от опериращия доктор зелен талон?
Болничния от личния ли се издава или от болницата?

# 562
Момичета изискваха ли ви талон N 7 от личния,който пък за да ми го даде изисква от опериращия доктор зелен талон?
Болничния от личния ли се издава или от болницата?

На дъщеря ми е казал да вземе то личния този талон №7, но още не сме пристъпили към това. За болничния и е казал, че от болницата ще и дадат 30 дни, той можел още 15 след това

# 563
Аз не съм вземала болничен, защото тогава не работех, но от болницата се издава болничният. Преди да ни изпишат, ни питаха дали ще искаме, за да дадем данни, ако ще искаме. Също така седмицата преди моята операция, в същата болница оперираха една моя приятелка и аз, докато бях там, ходих да ѝ взема болничния, за да не ѝ го изпращат по куриер.

# 564
Момичета, този доктор Ангел Набански как ви лекува? Разбрах, че не е поддръжник на операциите, а как процедира?
Търся си нов лекар, от Пловдив съм, до момента, всички действат по папагалски. Прословути и прехвалени и разбира се скъпи до безбожност. Но знаят само това Золадекс и противозачатъчни. Раничката ми рецидивира за 3-ти път от Золадекс, а от противозачатъчните даже започна да кърви, при което докторът ми заяви, че си въобразявам. Едва ли не получавам халюцинации и не мога да различа червен цвят от бял. Докторите успяват да лекуват само по- елементарни случаи - с една операция и един курс на Золадекс всичко да се оправи. То така и баба знае. Истинското изпитание  обаче идва когато проблемът продължава, хронифицира и се изостря въпреки усилията, промяната на режима, лекарства и т.н. За мен това е истинското лице на ендометриозата, а не 1 път някога да си имал проблем, който да е бил еднократен.
Та въпросът ми е как ви лекува доктор Налбански ? Също всякакви други препоръки за доктори бих приела - но ми се иска с конкретни примери за тежки случаи. Не се скъпя за пари, просто нервите ми се опънаха от некомпетентници и некадърници. И искам да намеря някой, който се е справял с по-тежки случаи и по-различни ситуации. Операцията ми стои като прясна рана вече 10 месец всеки ден се събуждам с чувството, че току що са ме оперирали. Така и не намерих жена, на която са зашили яйника? Не обвивката, а самите външни стени една за друга, мисля, че може би до голяма степен това е бил проблема.

# 565
Момичета, този доктор Ангел Набански как ви лекува? Разбрах, че не е поддръжник на операциите, а как процедира?
Търся си нов лекар, от Пловдив съм, до момента, всички действат по папагалски. Прословути и прехвалени и разбира се скъпи до безбожност. ........

Пиша на лични Simple Smile.

# 566
  • София
Днес ми е 4 ти ден след лапарото.Болките от разрезите почти напълно отшумяха.
Чувствам се добре,Ноо дискомфорта който имах 1 год и пол.преди лапарото и заради който се реших на лапаро пак е на лице....(усещане за предменструални болки и болка към левия яйчник)
Доктора ми беше казал,че след лапарото,след като отстрани ендо кистите,този дискомфорт ще изчезне и аз силно се надявах на това.
Е да,но не е изчезнал.
Дали е още рано за изводи не знам.
Трябва да ми дойде цикъла чак към 7 ми ноември,а в момента имам точно предменструални болки+ болки към левия яйчник(точно както преди лапарото)В дясно също е махната киста,но там болка няма.

# 567
Може да боли от самото рязане вътре, не се отчайвай. Ако е имало друго са щели да го видят. Стискам ти палци и пиши пак!

# 568
При мен симптомите си бяха същите след лапарото, а бяха отстранили всички огнища. Пожелавам ти след цикъла да се нормализират нещата при теб.

# 569
  • София
А има ли такива от вас които преди да направят лапаро са имали болки в яйчниците и ПМС болки и след лапарото да не са им изчезнали или пък да са изчезнали след време?
Все се надявам да отшумят.
Много съм отчаяна.....
Не допусках да не се повлияят от лапаро.

Общи условия

Активация на акаунт